Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

När barn är nazister blir jag rädd för framtiden

Regeringen bryr sig bara om gängkriminalitet och islamisk extremism. Gång på gång glömmer de bort de andra hoten mot landet. Nu rapporterar Expo om 12-åriga nazister och det gör mig rädd, skriver Otto Sjöblom, medlem i SSU Stockholm.

Expo rapporterar om att barn så unga som 12 år Länk till annan webbplats.är med i nazistiska grupper som planerar och utför olika typer av hatbrott mot minoriteter. Jag tycker att det är en oroväckande utveckling. Framför allt är jag är riktigt rädd för vad nazismen kommer att vara i framtiden.

Rapporterna från Expo för tankarna till situationen för 15 år sedan då vi fick varningssignaler om att gängkriminaliteten skulle blossa upp. Nu i efterhand finns det få som inte tycker att Sverige skulle ha lyssnat på experterna och agerat redan då. Kommer vi att behöva gå igenom samma sak med nynazismen?

Nynazismen påminner på många sätt om gängkriminaliteten. Båda rörelser växer genom att äldre personer värvar yngre personer, som sedan värvar vidare och vidare. Och liksom gängkriminella ägnar nynazister inga tankar åt de runt omkring sig. Det som skiljer gängkriminaliteten och nynazismen åt är det politiska. Gängkriminaliteten har ingen ideologi, medan nazismen är en ideologi. Detta gör i min syn nynazismen värre och farligare. Den kan äta sig in i samhället.

Det vi ser nu är konkreta varningssignaler, liksom de vi fick för 15 år sedan om gängkriminaliteten. Jag är rädd att vi, som då, ignorerar dem. Att vi om 15 år kommer att ha ett samhälle med en allvarlig nazistisk närvaro. Vi måste komma ihåg att det inte är mycket mer än 30 år sedan det var så i Sverige. Vi bör göra allt i vår makt för att det inte blir så igen och därför måste vi lyssna på signalerna från Expo. Gör regeringen det då?

Nej, regeringen bryr sig bara om gängkriminaliteten och islamisk extremism. Gång på gång glömmer de bort de andra hoten mot landet. Det är livsfarligt. Regeringen måste agera, helst igår, och göra en partiöverskridande plan för hur de ska säkra att nynazismen inte befäster sig på stor skala i Sverige.

Men kanske är det svårt för en regering som är beroende av SD att ta tag i och bekämpa detta hat. Det undgår ingen att SD har sina rötter i just nazismen. Det kanske gör nynazismens bekämpning till ett känsligt ämne för dem? Men de är ju trots allt sverigevänner! Om de verkligen vill Sveriges bästa bör de kanske driva en politik som kan stoppa hat, hot och våldsbrott?

Jag tror att nynazismens bekämpande kan bli en stor utmaning framöver. Det är bra att regeringen satsar på att stoppa antisemitismen i Sverige. Men nazism är mycket mer än så.

Nazism är hat mot alla som inte anses passa in i den ariska normrollen, oavsett om de är judar, muslimer, HBTQI-personer eller “avvikande” på andra sätt. Sådant hat hör inte hemma någonstans. Men kanske är det svårt att motverka det när regeringens största samarbetsparti själv flera gånger har riktat hat mot muslimer och HBTQI-personer.

Jag hoppas verkligen att regeringen tar denna upptäckt från Expo på allvar. Det kan inte vänta.

Vi i Sverige ska aldrig att acceptera hat!

Otto Sjöblom, medlem i SSU Stockholm

  • Otto Sjöblom Medlem i SSU Stockholm

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.