Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat

Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll

Feminister har i hundratals år kämpat för att inte definieras bara av sitt könsorgan. Det är absurt att några nu verkar för just det, att identitet bara ska avgöras av könsorganet, skriver Edvin Vestergren, ordförande för SSU Solllentuna.

Den nya könsbyteslagen klubbades igenom i riksdagen. För oss som förespråkar social rättvisa och allas lika värde borde det väl vara en progressiv seger. Därför gör det mig förbannad hur många som attackerat lagen, både från vänster och höger. Lagen vars enda syfte i princip är att göra livet lättare för transpersoner.

Speciellt förbryllande är det när feminister, som i hundratals år kämpat för att inte definieras av sitt könsorgan, nu verkar för just det – att identitet bara ska avgöras av könsorganet.

Vad innebär den nya lagen egentligen? Det som är nytt är att du själv, om du är över 16 år, efter möte med läkare eller psykolog och godkännande från socialstyrelsen kommer kunna byta ditt juridiska kön. Det är alltså en siffra i ditt personnummer och en bokstav i ditt pass. Det ska inte krävas någon medicinsk diagnos för att göra det.

Varför vill folk byta sitt juridiska kön? Könsidentitet är en social konstruktion och något som i princip bestäms av dig själv. Det är därför det finns transpersoner vars identitet inte stämmer överens med deras medfödda könsorgan. Det är inte kontroversiellt att påstå, och det konstateras av alla från Yale i USA till institut och universitet i Sverige.

Så könsbyte går alltså för det första inte emot någon vetenskap, vare sig medicinsk eller sociologisk. För det andra innebär inte könsbyteslagen att man, som exempelvis Annika Strandhäll påstår, omdefinierar vad kön innebär – definitionen blir kvar från 1972 års lag.

För det tredje påstås det att könsbyteslagar som utformas på liknande vis går emot kvinnors rättigheter. Det är en konservativ och i grunden transfobisk taktik för att sprida rädsla. Erfarenheter från exempelvis Argentina som haft en liknande könsbyteslag i över tio år visar svart på vitt att det är en påhittad lögn – kvinnor skadas inte alls av att transpersoner får mer frihet.

Har könsbyte använts för bedrägerier av kriminella? Nej. Har det använts för ökat våld mot kvinnor? Nej. Har det varit oansvarigt att låta unga människor bestämma över sitt eget kön? Nej.

Faktum är att inte ens en procent ångrar sitt könsbyte. Det vill säga att nittionio procent som genomför det anser att det gjorde deras liv bättre. Könsbyten visas också i statistiken minska risken för att transpersoner begår självmord eller lider av psykisk ohälsa. Det är hela tio gånger fler som ångrar knäbytesoperationer. Kanske är det operationer i knäna vi ska begränsa istället?

En annan sak som lyfts i debatten är teorier om ”woke könsideologi”, något som också spridits av konservativa och högerextremister som en transfobisk konspirationsteori. Det är inget som någon seriös person med frihet eller jämlikhet som mål borde kopiera. Det enda det bidrar till är ökat hat och hot mot transpersoner på grund av deras könsidentitet. Och inte kan de väl påverka att de är födda i fel kropp?

Så jag vill vädja till både er ”feminister” och andra som ser den här artikeln: Stå upp för kvinnors rätt att vara sig själva, också de som blivit födda i fel kropp. Sluta vara rädda för frihet för transpersoner, och sluta sprida högerns transfobiska konspirationsteorier. Ställ er på rätt sida av historian.

Edvin Vestergren, ordförande för SSU Sollentuna

  • Edvin Vestergren Styrelseledamot i SSU Sollentuna

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.