Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Unsplash och privat

Foto: Unsplash och privat

Världen glömmer alltid bort Afghanistan

Gång på gång har omvärlden med våld invaderat och utövat massförstörelse i Afghanistan. Det har lett till dagens situation där en terroristorganisation styr landet. Varför glömmer världen alltid bort Afghanistan? Det skriver Alireza Sherzad, internationell ledare för SSU Halland.

De senaste månaderna har världens fokus främst varit på kriget mellan Israel och Hamas och Rysslands invasion av Ukraina. Det har inneburit att Afghanistan glömts bort. Därför har även terroristorganisationer än mer extrema än talibanerna utnyttjat möjligheten och orsakat stora skador i Afghanistan.

Bara under oktober och november förra året drabbades folket i Afghanistan av fyra dödliga explosioner och terrordåd. Målmedvetna attacker som riktades mot Hazara-folket. En moské. En träningslokal. En hel familj som avrättades i Herat utan att någon utredning inletts.

Gång på gång har omvärlden med våld invaderat och utövat massförstörelse i Afghanistan. Det har lett till dagens situation där en terroristorganisation styr landet. Nu har talibanerna till och med ingått förhandlingar med länder som Kina och Ryssland, och en minister från deras regering har varit i Tyskland och hållit tal. Varför pratar ingen om det? Jag känner en djup sorg och förundran över att Afghanistan glöms bort av världen.

Talibanerna grundades år 1979 med stöd från USA och NATO under namnet ’Mujahedin’. Då kallades de för en fredsskapande organisation som skulle bekämpa Sovjetunionen.

År 2001 publicerade västvärlden och NATO en lista där talibanerna betecknades som terrorister. Trots det satt NATO, USA och flera andra demokratiska länder i 2017 runt ett bord och förhandlade med samma grupp. Det har även visat sig att att Joe Biden var med och godkände stöd till talibanerna under Reagan-administrationen Länk till annan webbplats..

Tack, USA och Biden, för att ni hjälpte en organisation som har raserat demokratin, dödat tiotusentals civila, sprängt sönder skolor och offrat unga män och kvinnor – däribland amerikanska soldater som slöt upp under Nato-flagg – till döden. Det var verkligen schysst och frihetligt av er.

Och inte nog med död, massförstörelse och krig – även de som lever gör det utan basala mänskliga rättigheter. Kvinnors rättigheter i Afghanistan kränks på det mest fruktansvärda sätt. Under talibanernas styre har kvinnor förlorat frihet, rörelsefrihet och rätt till utbildning. Våld, tvångsäktenskap och diskriminering ökar.

Hur länge kommer världen att tolerera talibanernas övergrepp innan vi alla gemensamt ställer oss upp och kräver en verklig och långsiktig förändring? Det måste ske en förändring. Genom att sätta talibanerna under press, exempelvis genom FN, kan vi förbättra kvinnors situation och skapa möjligheter för utbildning.

Internationella aktörers dubbelmoral visar tydligt hur de normaliserar talibanernas grymma agerande. Det är dags att aktivt kämpa mot dem och begränsa deras inflytande.

Alireza Sherzad, internationell ledare för SSU Halland

  • Alireza Sherzad Internationell ledare för SSU Halland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.