Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat

Bygg fängelser eller äventyra rättsstaten

Femton till tjugotusen nya fängelseplatser ska skapas under tio år. Istället för att bygga här i Sverige vill regeringen att vi ska kunna hyra fängelseplatser utomlands. Det skulle äventyra de intagnas mänskliga rättigheter, skriver Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala.

Högre straff, fler i fängelser och danska straff för svenska brott – vi har alla hört dessa förslag från regeringen och SD. Men vad betyder de i verkligheten?

Låt oss börja med lite bakgrundsfakta. Kriminalvården har just nu cirka sex tusen fängelseplatser och det planeras att byggas nästan dubbelt så många under tio år. In kommer Tidöavtalet och kastar om lite, nu ska det förutom denna dubbling av platser byggas minst fem tusen platser till under samma tio år. Det blir många fängelseplatser – ungefär femton till tjugotusen platser.

I den takt det byggs nu i Sverige ser det ut som att de planerade platserna aldrig kommer att byggas. Men Tidögänget brukar prioritera kriminalpolitik över vanligt folk, så nu kanske de lägger massa pengar på att bygga fängelser? Det måste de väl göra, eller? Nja, i stället har regeringen har tittat ut över Europa och ser vad andra högerregeringar har gjort för att få fler fängelseplatser.

Nu vill regeringen att Sverige ska kunna hyra fängelseplatser utomlands. Trevligt! Våra kriminella ska på solsemester. Grand Canaria? Rivieran? Kanske Italien? Nej, det har talats om Rwanda. Den allmänna kunskapen om Rwanda är inte så hög, men jag kan avslöja att Rwanda är det sista land vi vill sätta kriminella i. Mycket etniska konflikter, det mest tätbefolkade landet i hela världen – men finns det hjärterum finns det stjärterum, antar jag. Det har även föreslagits att inkvartera intagna på gamla båtar och i gymnastiksalar.

Problemet med förslaget är att det äventyrar svenska fångars säkerhet. De intagna har begått brott och har i nästan alla fall haft mycket svåra liv. De behöver anpassas in i samhället igen, under ständig övervakning av utbildade kriminalvårdare. Istället vill Tidöregeringen skicka iväg dem till ett osäkert land långt borta.
Danmark hyr fängelseplatser i Kosovo och en dansk forskare på Syddansk Universitet säger att ”man kan inte garantera att de intagna inte utsätts för tortyr och nedsättande behandling’’. Detta är vad regeringen och SD vill utsätta dessa bräckliga och i vissa fall farliga individer för. Är inte Sverige en rättsstat?

Det här är inte en debatt om platsbrist och hur vi ska kunna bygga snabbare. Det är en debatt om ifall vi ska riskera att utsätta svenska medborgare för tortyr i ett annat land, eller fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter, även för intagna. Sverige är, och ska fortsätta vara, en rättsstat och ett tryggt välfärdssamhälle. Här ska staten och endast staten ta hand om våra kriminella.

Så, regeringen, omprioritera pengarna från skattesänkningar för höginkomsttagare och annat trams och bygg fler fängelser. Annars blir våra fängelser överfulla och farliga för både intagna och vårdare. Och för guds skull, äventyra inte mänskliga rättigheter bara för att ni inte klarar av att bygga fler fängelseplatser.

Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala

  • Sigge Jansson Ledamot i SSU Uppsala

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.