Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar?

Att Socialdemokratiska Israelvänner använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult, skriver Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala.

Frihet, jämlikhet, solidaritet - det var ropen som skanderades när jag gick i Socialdemokraternas första maj-tåg i år. Hur ska jag någonsin kunna förklara för andra att jag är med i ett parti vars grundbult är just frihet, jämlikhet och solidaritet, men som ändå har en förening som inte anser att illegala kolonisatörer (så kallade bosättare) är ett problem för freden? Denna förening kallar sig Socialdemokratiska Israelvänner (SIV). Frågan är om det ens finns en gnutta socialdemokrati över dem?

Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, skriver i sin replik Länk till annan webbplats. att israeliska bosättare egentligen inte är något problem för fred och en tvåstatslösning. Frågan som då uppstår är hur statligt uppbackade illegala bosättare inte utgör ett problem? Bosättare som enligt Amnesty International Länk till annan webbplats. så sent som i april 2024 gick till attack och mördade flera civila palestinier, bland annat en 17-åring – alltså ett barn – på Västbanken där, Hamas inte ens finns?

Att Socialdemokratiska Israelvänner ens använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult – frihet, jämlikhet och solidaritet. Är det frihet att leva under en 57 år lång ockupation Länk till annan webbplats.? Är det jämlikhet att leva under apartheid Länk till annan webbplats.? Är det solidaritet att helt ignorera historien och det faktum att Israels vidriga behandling av palestinier pågått sedan långt innan Hamas ens fanns och istället skriva repliker med titlar som "Inget krig utan Hamas massaker" Länk till annan webbplats.?

Om du och din förening är riktiga israelvänner, Åberg, borde ni kanske istället stötta israeliska organisationer som B'Tselem som kämpar för att mänskliga rättigheter och internationell rätt ska gälla för båda sidor. Precis som de riktiga Palestinavännerna som inte står med Hamas – utan med andra organisationer som värnar ömsesidig respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Åberg, du anklagar själv Palestinagrupperna för att vara “Israels fiender i första hand och inte Palestinas vänner Länk till annan webbplats.”. Frågan är då om du lever som du lär med tanke på ditt konstanta utlämnande av detaljer såsom apartheiden palestinierna lever under och att detta pågått sedan innan Hamas ens fanns.

Bevisa att ni är riktiga socialdemokrater, SIV. Stå på mänsklighetens sida.

Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala

  • Elise Dahlin Ersättande ledamot för SSU Uppsala

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.