
Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat
Vi måste få prata utan att staten lyssnar
Regeringen föreslår att all digital kommunikation ska kunna avlyssnas. Det hotar vår säkerhet och vår yttrandefrihet – och i längden själva vår demokrati, skriver Alex Berglund, systemutvecklare och medlem i SSU Göteborg.
Sedan Trump tog makten igen i USA har verkligheten förändrats för många amerikanska statsanställda. Flera vittnar om att de inte längre vågar använda traditionella digitala kanaler av rädsla för att tech-företag som Meta ska lämna över deras känsliga användardata till staten.
Oron kan låta överdriven, men den är inte ogrundad – Trump har varit tydlig med sina planer på att avlägsna statliga tjänstemän han ogillar för att kunna ersätta dem med lojalister. Statsanställda hotas också med "ogynnsamma konsekvenser" om de inte aktivt anmäler kollegor som trotsar administrationens order om att utplåna tidigare insatser för ökad mångfald och inkludering.
Rädslan för övervakning och repressalier har lett till att många nu söker sig till alternativa och säkrare kommunikationstjänster. Ett vanligt exempel är appen Signal, som ägs av en icke-vinstdrivande stiftelse. Den använder sig av så kallad end-to-end-kryptering, alltså att meddelanden krypteras på avsändarens enhet och endast mottagaren kan dekryptera dem. Det förhindrar tredje parter från att få tillgång till informationen. Delar av Ukrainas armé använder Signal för att kunna kommunicera säkert under det pågående kriget, samtidigt som ryska statliga hackergrupper ständigt försöker hitta brister i appen för att få tillgång till meddelandena.
Nu vill Sveriges regering införa en ny lag för att komma åt kriminell verksamhet. Lagen skulle tvinga appar som Signal att lagra alla skickade meddelanden samt ge Polisen och Säpo tillgång till en teknisk så kallad bakdörr för att kunna avläsa informationen.
Om förslaget blir verklighet hotar företaget bakom Signal med att lämna Sverige helt och hållet, eftersom detta går emot hela syftet med deras verksamhet. Även Försvarsmakten är kritisk. De har själva har uppmanat sin personal att använda Signal för att försvåra avlyssning, och menar att lagen med stor sannolikhet skulle introducera nya sårbarheter i systemet som främmande makter kan utnyttja.
Repressiva lagförslag som det här är inget nytt och förekommer på båda sidor av det politiska spektrumet. Under sin tid som EU-kommissionär drev Ylva Johansson (S) det starkt kritiserade (och fortfarande aktuella) förslaget Chat Control, som enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter inte anses vara förenligt med internationell rätt. Här var målet att bekämpa pedofili, och även om syftet var gott skulle förslaget leda till ett helt annat – och betydligt mindre säkert och fritt – internet än det vi känner till idag.
Lagen skulle kräva att all digital kommunikation, från textmeddelanden till röst- och videosamtal, måste kunna sparas och avläsas. Med hjälp av AI skulle all information filtreras, avläsas och bedömas för att upptäcka potentiella brott. Det skulle i praktiken innebära att alla möjligheter till säker kommunikation undermineras, samtidigt som risken för självcensur ökar – särskilt för journalister och visselblåsare, som då inte längre skulle kunna använda krypterade kanaler.
Möjligheten att kommunicera fritt utan myndigheters insyn är en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. När en stor del av demokratin utspelar sig online måste denna rätt respekteras även i digital form. Det är också osäkert om regeringens lagförslag ens skulle få den avsedda effekten. Kriminella kan ju ganska enkelt byta till kommunikationsappar från andra länder som inte omfattas av lagen. Då blir resultatet istället att de laglydiga straffas.
Vi måste uppmärksamma politikernas bristande respekt för vår personliga integritet på internet, och avsaknaden av en genomtänkt konsekvensanalys av de lagförslag som begränsar den. Vissa menar att rätten till säker kommunikation borde grundlagsskyddas. Jag tycker åtminstone att beslutsfattarnas kunskap om digital kommunikation och dess betydelse i samhället måste öka.
Fler perspektiv behöver lyftas – inte bara det som handlar om brottsbekämpning till varje pris.
Alex Berglund, systemutvecklare och medlem i SSU Göteborg
-
Alex Berglund Systemutvecklare och medlem i SSU Göteborg
Vad tycker du?
Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.