Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Regeringskansliet och privat

Foto: Regeringskansliet och privat

Varför jobbar vi inte?

Ska vi acceptera en arbetsmarknad som slits isär av otrygghet, arbetslöshet och regionala klyftor – eller ska vi ta ansvar för att bygga en framtid där alla får plats? Det skriver Walid El Ali vice ordförande och kassör för SSU Kronoberg.

Varför är det tusentals människor som är utan arbete och trygghet, trots att Sverige är ett av världens rikaste länder? Arbetslösheten är hög och många lever med otrygga anställningar. Det behöver inte vara så. Med en modig och framåtblickande socialdemokratisk politik kan vi skapa en arbetsmarknad där ingen lämnas bakom – där trygghet och utveckling går hand i hand.

I dagens Sverige har vi en arbetslöshet där 70 000 människor är arbetslösa. Var fjärde ungdom går utan arbete. Samtidigt skär Tidöregeringen ner på anslag till arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsmarknaden ställer stora krav på Sverige. Arbetslösheten är bland de högsta i EU, och långtidsarbetslösheten fortsätter att öka. Många företag har svårt att hitta rätt personal, samtidigt förvärras utmaningarna som orsakas av stelbenta regler om arbetskraftsinvandring och regionala skillnader.

Förenklingar av reglerna kring arbetskraftsinvandring, utbildning, omskolning och regional utveckling är sånt som socialdemokratin måste vara ledannde i. Vi kan bygga en arbetsmarknad som är både stark och jämlik genom lämpliga reformer.

När vi pratar arbetslöshet kan vi dela in de i tre typer: friktionsarbetslöshet, som uppstår vid tillfälligt jobbyte; strukturell arbetslöshet, när arbetskraftens kompetens inte matchar marknadens behov; och konjunkturell arbetslöshet, som ökar i lågkonjunkturer på grund av minskad efterfrågan.

För att på allvar tackla arbetslösheten krävs en politik som adresserar dessa tre typer av arbetslöshet samtidigt. Vi behöver investeringar i utbildning och omskolning för att minska den strukturella arbetslösheten, samtidigt som vi stärker trygghetssystemen för dem som befinner sig i friktionsarbetslöshet.

För att hantera konjunkturell arbetslöshet måste staten vara beredd att stimulera ekonomin genom att skapa jobb inom framtidsbranscher såsom den gröna omställningen. Det är här socialdemokratin har ett unikt ansvar: att bygga en arbetsmarknad som inte bara fungerar i högkonjunktur, utan som håller ihop även när tiderna är tuffa.

Vad behövs göras i praktiken? Jo, vi måste våga satsa på livslångt lärande för att ge alla möjlighet att utbilda sig och ställa om i takt med arbetsmarknadens behov. Vuxna ska ha fler chanser att byta yrkesbana eller vidareutbilda sig, oavsett var de befinner sig i livet. Här spelar den regionala utvecklingen en nyckelroll. Kommunerna behöver få mer resurser för att stötta arbetslösa på lokal nivå och initiera fler offentliga projekt i regioner med hög arbetslöshet.

Det är oacceptabelt att utrikes födda fortfarande drabbas hårdast av arbetslöshet och otrygga anställningar. Enligt Kommunals rapport Länk till annan webbplats. löper medlemmar födda i Afrika 300 % högre risk att fastna i visstidsanställningar jämfört med svenskfödda. Dessutom utsätts utrikes födda oftare för diskriminering och trakasserier inom sitt arbete.

Vi måste stärka SFI och säkerställa att arbetsmarknadsutbildningar blir effektiva språngbrädor in i arbetslivet. Samtidigt är det avgörande att vi fortsätter stärka fackförbunden och värnar om det fackliga engagemanget. Användningen av visstidsanställningar måste begränsas, och fler ska få fasta jobb och trygga anställningar. En rättvis arbetsmarknad är nyckeln till ett starkare Sverige.

För att stärka matchningen mellan arbetskraft och arbetsgivare behöver vi också effektivisera Arbetsförmedlingen. Digitaliseringen kan bidra till att tjänsterna blir snabbare och mer tillgängliga, men vi måste också satsa på riktade insatser mot sektorer där det råder arbetskraftsbrist som vården, skolan och den växande gröna industrin.

Vi står också inför en avgörande tid med den gröna omställningen. Här har vi en unik möjlighet att kombinera klimatmål med sysselsättning. Genom att investera i klimatsmarta projekt kan vi skapa tusentals nya jobb inom förnybar energi, skogsbruk och hållbart byggande. Vi kan också ge stöd till innovation och hjälpa företag att ställa om till grönare verksamheter. Detta är inte bara nödvändigt för klimatet utan också en möjlighet att positionera Sverige som ett föregångsland för hållbar tillväxt.

Sverige står inför ett vägskäl. Ska vi acceptera en arbetsmarknad som slits isär av otrygghet, arbetslöshet och regionala klyftor – eller ska vi ta ansvar för att bygga en framtid där alla får plats? Socialdemokratin har alltid stått för att sätta människan före marknaden, det är precis vad som behövs göras nu.

Genom investeringar i utbildning, gröna jobb och starka trygghetssystem kan vi skapa en arbetsmarknad som inte bara är stark, utan också rättvis. Vi har verktygen, vi har resurserna och vi har idéerna. Det är dags att sätta dessa i arbete och visa att Sverige kan vara en förebild för hela världen. Ett samhälle där arbete är en rättighet, inte ett privilegium.

Tillsammans kan vi skapa ett Sverige där ingen lämnas efter, och där framtidstro är mer än bara ett löfte – det är en verklighet!

Walid El Ali, vice ordförande och kassör för SSU Kronoberg

  • Walid El Ali Vice ordförande och kassör för SSU Kronoberg

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.