Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Socialdemokraterna och privat

Foto: Socialdemokraterna och privat

Visst gav högern tomma löften men vi gav inga alls, Baudin

Om enbart de yngsta fick bestämma skulle högerblocket få 58 procent av rösterna, och det är en signal vi måste ta på allvar. Annars kan det betyda många mandatperioder i opposition, skriver Abdirahman Siyad, socialdemokrat från Malmö, i en replik till Tobias Baudin.

Högern har svikit Sveriges unga, lyder rubriken på Tobias Baudins senaste debattartikel i Folkhemmet. I korthet är artikelns budskap att högerpartierna direkt efter de vunnit valet började göra avkall på sina vallöften. Sänkta bränslepriser och överstökad energikris innan 1 november är några exempel. Texten är ny men diskussionerna har gått hett under senaste tiden i media.

Ulf Kristersson tycks svika samma första- och andragångsväljare som korade honom till statsminister. Under valnattens intensiva datasammanställningar var det tydligt att en konservativ och Sverigedemokratisk våg drog fram bland väljare mellan 18 och 21 år.

Om enbart de yngsta fick bestämma skulle högerblocket få 58 procent av rösterna, vilket skulle göra Socialdemokraterna till tredje största parti med endast 19 procent. Ännu tydligare blir trenden om vi tittar på de som är ännu yngre. I skolvalet, där elever från högstadiet och gymnasiet röstar, är högerblockets försprång ännu större.

En förklaringsteori en stor del av vänstern fortsatt klamrar sig fast vid är att sociala medier, i synnerhet Tiktok, bidrog till högerns valvinst. Andra menar att unga är trendkänsliga och röstar efter rådande klimat. Visst, vi alla påverkas medvetet eller omedvetet av all information som basuneras ut via våra skärmar. Men jag tycker att man gör det alldeles för enkelt för sig genom att avfärda högerns valvinst på det sättet.

Högervindarna bland unga är en signal socialdemokratin måste ta på allvar. Annars kan det betyda många mandatperioder i opposition.

Jag tror att det finns en annan viktig förklaring till varför unga röstade på Jimmies sida av politiken. När jag åker hem till mina vänner i Göteborg är otryggheten en het fråga. Mina vänner debatterar om de vågar vistas på en viss klubb i centrala stan, då det för närvarande pågår en uppgörelse i den undre världen. En vän som nyligen utbildat sig till polis berättar att den typiske misstänkta är en kille på 15-25 år som har utländsk bakgrund och bor i ett utsatt område.

Faktum är att Sverige är i Europatoppen vad gäller ökning av antal skjutningar av unga, och enligt Polisen finns det runt 1200 nätverkskriminella under 18 år i Sverige.

Jag ställs mot väggen i vanlig ordning och gör mitt bästa för att ge en nyanserad bild. Högerns rop efter hårdare tag har vunnit allt mer mark och varit dominerande under valrörelsen. Deras lösningar kan möjligtvis ge en kortsiktig trygghet, men de kommer inte lösa de underliggande samhällsproblemen, berättar jag för mina vänner.

Jag förklarar att högerns strategi är att piska upp stämningen mot människor som har det tufft, för att motivera sin egen politik som går ut på att göra sjuka och arbetslösa fattiga och sänka skatterna för de som redan har det gott ställt.

Men det finns inga godtagbara förklaringar som kan kompensera för så allvarliga samhällsproblem efter åtta år i regeringsställning. Mina vänner förstår mycket väl att enkla svar inte löser de strukturella problemen, men de är villiga att offra så mycket för att åter kunna röra sig fritt i sin hemstad, Sveriges näst största stad.

Vi behöver inte slänga oss med statistik för att visa att borgarnas liberalisering av reglerna och systemen för migration och integration bidragit till en kraftig uppdelning av samhället. Klassklyftorna talar sitt tydliga språk.

Jag hoppas att mitt parti samlar sig kring en politik som inte bara lägger resurser på att bekämpa segregation när den yttrar sig i form av kriminalitet, utan också ser behoven hos den skötsamma majoritet som anstränger sig och kämpar på i tysthet.

Om så sker, kommer socialdemokratin kunna ge högern en match i frågor om ungas förtroende, samt en politik som främjar gemenskap och motverkar klassamhället.

Abdirahman Siyad, Socialdemokrat från Malmö

Denna artikel är en replik:
Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften

  • Abdirahman Siyad Socialdemokrat från Malmö

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.