Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

Att släppa in marknaden vore en björntjänst, General Knas

Varför introducera en drog när konsumtionen ligger relativt lågt hos den generella befolkningen? Oavsett om vi har ett monopol eller inte kommer marknaden att hugga tänderna i allt den kan, skriver Filip Nyman, förbundsordförande för UNF, i en replik till General Knas.

Cannabis och legalisering slutar aldrig vara ett hett ämne i Sverige, även om politiker inte riktigt tar frågan på allvar. Ungdomar idag är mer positiva till cannabis jämfört med tidigare år och dricker samtidigt mindre alkohol. Trenden kopplad till cannabiskonsumtion ligger ganska stabilt och har gjort det länge. Det går alltså varken upp eller ner särskilt mycket.

Hur kommer det sig att fler unga är positiva till cannabis? Troligtvis har en majoritet inte testat eller ens varit i kontakt med drogen, men kollar vi på krafter som styr våra konsumtionsmönster och beteenden så har vi en kraft som ligger nära: Marknaden.

Marknaden styr vårt konsumtionsmönster kopplat till bland annat alkohol via reklam och annan marknadsföring. Att marknaden sen inte kan sälja alkohol fritt i Sverige gör att den inte helt och hållet kan styra vår konsumtion, vilket är bra.

Min rädsla inför en legalisering är alltså marknaden, det är marknaden som är arbetarfientlig, rasistisk och självklart skadlig för vårt klimat och vår miljö. Marknaden tar bara hänsyn till möjligheten att tjäna pengar, och att tjäna pengar på beroendeframkallande produkter är ett guldläge för en marknad som vill växa.

Trots att cannabis är illegalt har vi en marknad som frodas och drivs av kriminella. Tror du, General Knas, att om cannabis blir lagligt så kommer samma kriminella som importerar och distribuerar att starta eget och plötsligt bli vanliga småföretagare? De kommer fortsätta i precis samma bana som tidigare.

I Colorado finns det fortfarande en svart marknad kvar på andra platser där det är legaliserat för att den olagliga cannabisen är billigare än den lagliga. Den svarta marknaden vet att laglig cannabis är dyrare på grund av alla skatter som tas ut på produkten.

Varför ska vi introducera en drog när konsumtionen ligger relativt lågt hos den generella befolkningen? Oavsett om vi har ett monopol kopplat till försäljningen eller inte, kommer marknaden att hugga tänderna i allt den kan.

På vänsterkanten kan vi inte låta marknaden gå fri och göra oss själva en björntjänst genom att kratta dens väg. Visst finns det redan en illegal marknad, men den är ingenting jämfört med det monster den legala cannabismarknaden är. Globalt omsätter marknaden 315 miljarder kronor Länk till annan webbplats. per år.

Att legalisering av cannabis skulle vara en quickfix på gängkriminalitet och att det automatiskt skulle bli mindre arbete för polisen är också en lögn vi behöver gå ifrån.

Gängkriminaliteten beror på att Sverige har blivit ett mer segregerat samhälle och att människor ställs mot varandra, vilket leder till att bland annat människor i förorten får sämre möjlighet till arbete och utbildning och därför tvingas bli desperata. Vi behöver bekämpa utanförskapet för att bli kvitt gängkriminaliteten.

Vi ska inte lita på marknaden och bolagen bakom cannabiset, och vi kan inte tro att det finns en quickfix för problemen kopplade till gängkriminaliteten.

Filip Nyman, förbundsordförande för UNF

Denna artikel är en replik:
Alla blev förlorare i kriget mot narkotika

  • Filip Nyman Ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.