Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre.

Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror analysen missar det riktiga syftet med SSU. Frågan jag vill ställa till Carlshamre är följande; hur skapar vi annars makten, eller till och med styrkan, att förändra?

Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som någon form av enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att främja något “kollektivt tryck” för att kunna “växa ohämmat”. SSU växte fram från slummen i mitten av mänsklighetens alla finrum. En rörelse för alla de maktlösa, de utan förbindelser och utan eget kapital. Genom tiderna har diverse rörelser - antirasisterna, HBTQ-aktivisterna, feministerna, studenter och många fler - anslutit sig till vår arbetarrörelse. Inte för att vi tyglar dem, utan för att vi har samma enhetliga ändamål.

Detta är vad solidaritet i sin allra mest bokstavliga form innefattar. Vi har tillsammans format världens mest framgångsrika politiska rörelse med en oändlig variation av intressen och tankar. SSU är bara ett av många exempel som visar på hur man kan många gånger stå i opposition mot sina egna inom rörelsen för att i samma anda kämpa för varandras intressen. Vi värnar våra egna intressen genom att i första hand värna våra gemensamma intressen.

Vi som förtroendevalda har även ett ansvar gentemot våra medlemmar att agera som de vuxna i rummet. Det vore banalt att hävda att en trettonåring bär på en självständig kapacitet att bedriva en organisation, som SSU, utan vägledning från oss äldre. Detta utesluter inte att dessa personer kan växa till att bli den vassa unga rösten som tar alla vuxna med storm. Det kanske låter tråkigt, men dessa att-satser är det enda “game in town”. För det funkar, reformism funkar. Vad är alternativet, revolutionär marxism?

Vi följer inte någon marxistisk revolutionär idévärld för den enkla anledningen att det inte funkar. Revolution förflyttar aldrig hegemonin och det lämnar en befolkning där hälften flyr och resterande är döda. Det kan vara enkelt att förespråka från sin bekväma säng, men där ute finns en verklighet där människor bara vill leva ett ganska oproblematiskt och fritt liv.

Greta Thunberg misslyckas just för att hon inte organiserar någon. Skulle dessa ungdomar skapa sitt egna parti i samma veva, då hade det varit svårt för etablissemanget att stoppa deras genomslag. Vi handlar inom demokratins ramverk just för att det övertygar människor. Vi skapar i små steg provisoriska utopier som flyttar hegemonin närmare det samhälle vi kämpar för.

SSU, till skillnad från Greta, lyckas bibehålla engagemanget i flera år av utveckling, inte i spontana och impulsiva reaktioner. Sist jag tittade verkar klimatarbetet mer backat om något, vad har då Greta lyckats med? Vi fick trots allt Sveriges största parti att bedriva en framgångsrik klimatpolitik även om den många gånger är bristfällig. Vart är skadan i detta? Vi engagerar hundratals människor in i arbetarrörelsen där den en gång sköra nu vokaliserar sin egna röst. Det är inte skada, det är gedigen förändring.

Faktum är att SSU har mycket att skryta om. Vi är, till skillnad från andra grupperingar, en folkrörelse. En miljö där många får sin första riktiga partner, ungdomar som blir vänner för livet och en plats där den en gång blyga nu sitter i kommunfullmäktige och tar plats. Självklart har vi, som alla andra, mycket att jobba vidare på. Men vad är det problematiska i att vi försöker skola våra medlemmar in i parlamentarismen? Vad är alternativet? Civil olydnad? Hela vår rörelse handlar just om att ge ungdomar redskapen att förändra. Som vi alltid säger: “samla, skola, påverka”. Denna enkla, men kraftfulla, modell bröt marken för demokratin och de reformer vi idag åtnjuter.

Jag vill avsluta med att säga att artikelförfattaren överdriver förbundets “förluster”. Visst finns dem där. Men vi är idag Sveriges största ungdomsförbund, vi skapar kulturella genomslag, vi skapar klubbar i varje hörn och allt fler står redo att ta kampen för det jämlika samhället. Jag har därför ett bättre förslag än att avvisa ungdomar till uppgivenhet eller “någon annanstans”. Skapa kaxiga vinnarskallar som tror på sig själva. Det är trots allt de som vinner val, inte de som lämnar när det känns tufft.

Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland

Denna artikel är en replik:
Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta

  • Chadi Toprak Distriktsordförande för SSU Värmland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.