Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Benjamin Rascoe, Unsplash

Foto: Benjamin Rascoe, Unsplash

Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali

Det är viktigt att kritik sker på sakliga grunder, och att båda sidor granskas lika hårt. Likt Edvin vill jag se fred i området, men sanktioner löser ingenting, skriver Ted Sylwan Nilsson, ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner i en replik till Edvin Sali.

I sin debattartikel nämner Edvin Sali från SSU Frihet några frågor och perspektiv på Israel-Palestina konflikten. Edvin föreslår att införa sanktioner. Det han missar är bara att en sådan lösning riskerar att även drabba palestinier.

I artikeln påstår Edvin att israeliska medborgare riskerar sina liv när de kritiserar ockupations-politiken, men det stämmer inte. Det uttrycks kontinuerligt kritik mot denna politik – inte minst från partier som socialdemokratiska HaAvoda och Meretz.

Israelisk och Palestinsk media rapporterar ständigt om nya protester utanför Knesset, Israels riksdag, särskilt mot det som beskrivs som Netanyahu-kuppen.

Israeliska medborgare känner sig idag osäkra, dels på grund av terrorhotet, men också till stor del på grund av antisemitism Länk till annan webbplats. och förintelseförnekelse. Förra året försökte Mahmoud Abbas (Palestinska Myndighetens president) dessutom relativisera Länk till annan webbplats. och förminska förintelsen, vilket orsakade hat mot, främst judiska, israeler.

Al Nakba är hemskt, och tillhör den fula sidan av människans historia. Men det är viktigt att inte glömma den andra sidan av historien. I den arabiska alliansen mot Israel 1948 fanns det länder som ville kasta judar ut i havet. Än idag finns detta hat kvar, främst i organisationer som Hamas och Hizbollah som får pengar, manskap och vapen av Iran. Lyckligtvis jobbar Israel, Palestinska Myndigheten och länder i området idag närmare tillsammans tillsammans Länk till annan webbplats. för att stoppa terror och hot mot varandra.

BDS-rörelsen som arbetar aktivt för sanktioner mot Israel säger samtidigt nej till en tvåstatslösning, och har föreställningar som enligt Anti-Defamation League är antisemitiska. Länk till annan webbplats. Men för att minska hat och dåliga relationer är det ett måste att staterna samarbetar.

Idag finns det länder som har sanktioner, inreseförbud och handelsbojkotter riktade mot Israel och israeliska medborgare. Det finns, enligt Nas Daily-grundaren Nuseir Yassin, som är Palestinsk-Israelisk medborgare, cirka 20 länder Länk till annan webbplats. där israeliska medborgare har inreseförbud. I praktiken får israeliska medborgare, oavsett religiös eller etnisk tillhörighet, inte åka till bland annat Saudiarabien.

Att införa en bojkott Länk till annan webbplats. är inget president Mahmoud Abbas stöttar, för palestinier drabbas i slutändan både i Israel och Palestina. Med detta menar Abbas att palestinska företag, palestinier och organisationer stationerade i Israel påverkas av sanktionerna som i slutändan drabbar den enskilda människan.

Dagens relationer mellan Israel, Palestina och omvärlden är bredare än under kalla kriget. Israel har diplomatiska relationer till bland annat USA i väst och Förenade Arabemiraten i Mellanöstern. Palestinska Myndigheten har också diplomatiska kopplingar världen över till bland annat Israel genom avtal som Osloavtalet.

Likt Edvin vill jag se fred i området, men då gäller att både Israel och Palestinska Myndigheten inom området västbanken ses som suveräna stater, att kritik sker på sakliga grunder med konkreta fakta, att båda sidorna granskas lika hårt, och att sanktioner mot Israel undviks.

Ted Sylwan Nilsson, ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner

Denna artikel är en replik:
Medan du läser denna text blöder Palestina

  • Ted Sylwan Nilsson Ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.