Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet

Det kanske inte är så konstigt att folk hatar en stat vars militär regelbundet misshandlar och mördar oskyldiga. Göm er inte bakom ett påstått försvar av judar, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås, i en replik till Kristofer Åberg.

Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner skriver i sin debattartikel ett flertal felaktiga påståenden och argument. Allt i ett försök att försvara apartheidstaten Israel. Jag håller med om att rasism och särskilt antisemitism är vidrigt. Att använda andra typer av diskriminering är dock ingen ursäkt för att försvara Israels dagliga förtryck av palestinier.

Kristofer Åbergs försök att rättfärdiga Israels handlingar genom förtrycket av judar håller inte. Förintelsen är bland det värsta som hänt i mänsklighetens historia. Det vet jag för i min familj finns det släktingar som både dog och överlevde. Att använda förintelsen för att rättfärdiga förtryck är magstarkt.

Artikeln inleds med ett av de underligaste påståenden jag skådat. Att det inte skulle finnas något hat mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Detta upprepas senare i texten där Kristofer Åberg också påstår att varken Storbritannien eller USA fick hat efter invasionen av Irak. Var har Kristofer Åberg varit de senaste åren? Det räcker med att titta på valfri social media-plattform för att se hatet mot Ryssland. Även USA och Storbritannien får fortfarande enormt mycket hat på grund av Irakkriget.

Gemensamt bland alla dessa länder, USA, Storbritannien, Ryssland men också Israel är att hatet är befogat. Kristofer Åberg försöker hitta hatiska grupper att jämföra Israelhatare med. Kvinnohatare, abortmotståndare, rasister. Allt detta är bara försök att tysta frihetskämpar.

Israel är en apartheidstat, precis som gamla Sydafrika. Detta fastställs av bland annat Amnesty. I praktiken lever palestinier som andra klassens medborgare. Både i Israel men också i ockuperade Västbanken samt Gaza. Det kanske inte är så konstigt att folk hatar en stat vars militär regelbundet misshandlar och mördar oskyldiga.

Israel är ingen fristad, i alla fall inte för icke-judar. Det är en förtryckande stat som sysslar med kolonialism, för vad annars kan man kalla det när Israel med sin militär invaderar och ockuperar ett område för att sen bygga olagliga bosättningar för sin egna befolkning?

Varken Israel, Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner eller någon annan kan göra sig till representanter för alla världens judar. Göm er inte bakom ett påstått försvar av judar. Var ärliga med vad ni tycker.

Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås

Denna artikel är en replik:
Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat

  • Benjamin Olofsson Medlem i SSU Borås

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.