Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

Hamas måste bort om det ska bli fred

Hamas ville ha krig med Israel, och det är nu tydligt vilken katastrof det har lett till för palestinierna i Gaza. Palestina ska gärna bli fritt, men då även fritt från Hamas inflytande, skriver Kristofer Åberg, ordförande Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Lejla Grebic.

Lejla Grebic skriver den 17/11 att S ska fördöma Israel, och att sociala medier ska vara mer vägledande i politiken. Slutmålet är fred, vilket är utmärkt – men insikterna om Israel och Palestina behöver kompletteras för att kunna fatta rätt beslut om hur vi ska närma oss denna fred. Ett steg på vägen dit är ökad kunskap och ökad källkritik.

X (före detta Twitter), till exempel, ägs av den ökände megakapitalisten Elon Musk. En av hans första åtgärder var att sparka den personal som skulle hålla rasistiskt hat borta från plattformen. En lång rad organisationer, inklusive S, har lagt ner sina konton på plattformen i protest. Elon Musk har även själv kritiserats av Vita huset efter att ha spridit högerextrema och antisemitiska konspirationsteorier.

På TikTok, som har kopplingar till diktaturen Kina, spreds nyligen ett Israelfientligt tal av Usama bin Ladin till miljontals användare. Den antirasistiska stiftelsen Expo har i rapporter varnat för att unga introduceras till antisemitism och konspirationsteorier via appar som just TikTok och Instagram, och att hatet är extremt närvarande på alla sociala medier.

Så det är en väldig tur att våra politiker inte baserar sina ståndpunkter på detta. Grebic kanske mer syftar på de grafiska bilder på krigets offer som också sprids i sociala medier. De är naturligtvis väldigt hemska att se. Sådana bilder finns förstås i alla krig, och även av de 1200 människor som Hamas mördade och i vissa fall våldtog. Anledningen till att sådana bilder inte visas upp på samma sätt i vanliga medier har att göra med pressetiska regler – av respekt såväl för offren och deras anhöriga som för tittarna.

Grebic skriver också att Hamas inte representerar Palestina. Budskapet tycks antyda att Hamas har lågt stöd. Den senaste opinionsundersökningen visar dock på att Hamas har mer än dubbelt så stort stöd som Fatah. En än mer skrämmande insikt är att 75 procent av Palestinas invånare Länk till annan webbplats.stödjer massakern Hamas utförde den 7 oktober. Den skarpa gränsen mellan Hamas och de andra partierna suddas också ut alltmer. Massmorden utfördes exempelvis inte bara av Hamas, utan även av DFLP (ett vänstervridet parti som Vänsterpartiets biståndsorganisation tidigare har gett bidrag till).

Med tanke på det stora stödet för 7 oktober-massakern, och att Hamas gått ut med att de vill utföra liknande attacker om och om igen, är det givet att Israel behöver säkerställa ett bättre skydd för sina invånare. Grebics förslag, att Israel ska upphöra med blockaden, skulle ju bara leda till att Hamas får ännu lättare att få tag på importerade iranska vapen som kan användas för att utföra massmord.

Anledningen till Hamas framgångar går heller inte att skylla enögt på Israel. Den största framgångsfaktorn har att göra med missnöje med Fatah. Fatah har nämligen varit korrupt i många år. Korruptionen var utbredd redan på Arafats tid.

Vi i Socialdemokratiska Israelvänner vill också få bort Israels ockupation. Men samtidigt är Israel en demokrati, som hållit fler val bara de senaste fem åren än Palestina gjort någonsin. I Israel är en femtedel av invånarna araber och en majoritet av dem har tagit avstånd från terrorn och i opinionsundersökningar svarat de att de hellre lever under israeliskt styre.

Hamas ville ha krig med Israel, och det är nu tydligt vilken katastrof det har lett till för palestinierna i Gaza. Palestina ska gärna bli fritt, men då även fritt från Hamas inflytande.

Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

Denna artikel är en replik:
Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker

  • Kristofer Åberg ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.