Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson

Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism, skriver Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, i en slutreplik till Benjamin Olofsson.

Benjamin Olofsson skriver 1/6 att det är befogat med en rörelse som är hatisk. Som sagt: Sett till Europas historia med massmord på judar, så är detta hat inget att eftersträva – vare sig mot judar eller mot Israel (landet dit 97 procent av de polska judarna ville fly till efter Förintelsen).

Vår kritik kom sig av att en distriktsordförande i SSU uttryckte “jag hatar Israel” på Twitter. Ingen har kunnat visa upp ett liknande uttalande mot ett ickejudiskt land. Det stämmer alltså inte att det skulle finnas ett hat mot andra länder likt det mot Israel. Att arbetarrörelsen skulle hysa “enormt mycket hat” mot USA stämmer inte. Tvärtom ser man hur socialdemokrater älskar amerikansk kultur och gärna åker dit på semester.

Slagordet “Krossa den amerikanska kulturimperialismen” har lämnats med den kommunistiska 70-talsvänstern.

Även om det vore så att hatet förekommer i den utsträckning som påstås, så kan man ifrågasätta hur sunt allt detta hat är. Är kriteriet för hat att militären dödat oskyldiga, då skulle det innebära att Olofsson i dagsläget hatar Nigeria, Jemen, Somalia, Mali, Myanmar, Sudan, Afghanistan, Irak, Saudiarabien, Turkiet, Kurdistan, Syrien, Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken. Eftersom diskussionen rör Israel och Palestina – hatar Olofsson även Palestina? Det är ju nämligen så att de styrande i både Gaza och på Västbanken torterar ihjäl kritiker i sina häkten.

Olofssons retorik skiljer sig drastiskt från den som vanligtvis förs fram inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Palmecentret är en av de största aktörerna inom internationella frågor. Inte en enda gång lyfter de hat som motivationsfaktor. Istället lyfter de ideal som mänskliga rättigheter, social rättvisa och att vara motkraft just till hatiska och extremistiska krafter.

En sak är i alla fall säker: Vi i Socialdemokratiska Israelvänner hatar inte Palestina. Istället vill vi lyfta fram de bästa krafterna från både Israel och Palestina – de som eftersträvar fred.

Olofsson påstår att vi rättfärdigar förtryck av palestinier och bara driver ett ”påstått försvar av judar”. Den första anklagelsen är ett påhitt – vi vänder oss emot Israelhat, inte emot palestinier. Att insinuera att kampen mot antisemitism bara är ett påhitt är väldigt märklig. Vad tjänar den typen av konspirationsteorier till? Min egen kamp mot antisemitism inleddes på allvar efter Göran Perssons ”Om detta må ni berätta”. Liksom för Göran Persson går min kamp för judars rättigheter hand i hand med en kamp för judisk självständighet – Israel. 

Vad gäller apartheidanklagelserna så är det inte alls så att Amnesty sagt att situationen är ”precis som gamla Sydafrika”. Tvärtom så står det uttryckligen i deras rapport att de inte menar att förhållandena i dessa länder är ens likartade.

Palestinagrupperna säger detsamma: ”I apartheidregimens Sydafrika kunde man se skyltar om ’Whites only’ som förbjöd människor med olika hudfärg att umgås. Så är det inte i Israel. På universitetens campus i Jerusalem, Haifa och Beersheva kan man se muslimska tjejer i hijab sitta bredvid killar med tatueringar från den israeliska armén, och på strandpromenaden i Tel Aviv har arabiska familjer från Jaffa picknick sida vid sida med ryska migranter och marockanska judar.”

Det är detta vi varnade för med ensidigheten. Felaktig motivation, felaktiga anklagelser, felaktig information. Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism!

Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

Denna artikel är slutreplik i en replikrunda:
Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat
Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet

  • Kristofer Åberg ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.