Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och Alma Hedmark

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och Alma Hedmark

Budgeten sätter lyxliv före vanligt folk

Samtidigt med att vanliga människor ska ta ansvar för inflationen, sänkte regeringen skatten för Sveriges höginkomsttagare med 10 000 kronor i sin höstbudget. Det är fördjävligt, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-Studenter.

Idag presenterade den högerkonservativa regeringen sin vårändringsbudget. Sverige befinner sig i en ekonomisk kris med stor inflation, och Svantesson har beslutat att sätta vissa svenska invånare på svältkur samtidigt som andra kan fortsätta sitt lyxliv. Dessutom korrigerar de höstbudgetens misstag genom att kalla en korrigering av yrkesutbildning för en satsning. Det är oseriöst.

Yrkesutbildning Länk till annan webbplats. leder i nio av tio fall till jobb. Trots att Sverige redan i höstas var på väg in i en ekonomisk kris valde regeringen att ta bort 25 000 Länk till annan webbplats. av dessa utbildningsplatser. Det handlar bland annat om utbildning av lokförare, signal­tekniker och anläggnings­byggare.

I vårändringsbudgeten väljer regeringen att lägga tillbaka en del av pengarna till yrkesutbildningen och kalla det för en “satsning”. Svantesson bör erkänna sitt misstag och sluta att lura befolkningen. Detta är inte en satsning utan ännu ett bevis på att den högerkonservativa regeringen inte har en plan för hur de ska hantera krisen.

En annan minister som nyligen ställt till det är arbetsmarknadsminister och Liberalernas partiordförande Johan Pehrson Länk till annan webbplats.. I en tweet uttryckte han att anledningen till att det var lokförarbrist i Sverige är för att det är för “fett” att vara arbetslös. Detta samtidigt som regeringen skar ner yrkesutbildningen några månader tidigare.

Uttalandet kan tolkas som att Johan Pehrsson anser att det är hur enkelt som helst och faktiskt trevligt att leva på existensminimum. Denna hållning kan vara anledningen till varför regeringen struntar i Sveriges studerande.

Vid årsskiftet höjdes studiemedlet med 8,7 procent till följd av att prisbasbeloppet ökade. Dessvärre räcker inte detta för att täcka inflationen som varit över 10 procent Länk till annan webbplats. i flera månader. Med andra ord höjdes inte studiemedlet vid årsskiftet. Det justerades, men inte tillräckligt för att täcka kostnadsökningarna.

Som konsekvens hör vi historier om hur studenter väljer att hoppa av sina utbildningar för att ekonomin inte går ihop. Det är inte värt att plugga vidare. Det är för dyrt att ta examen.

Nu när regeringen ökar utbildningsplatserna till yrkesutbildningarna är det denna verklighet som de nya studerande kommer att möta. En vardag där kostnaden för mat konkurrerar med kostnaden för kurslitteratur. Det är en verklighet som ytterligare kommer att spå på den redan stora psykiska ohälsan som finns bland unga och studenter. Regeringens lösning på inflationen är att sätta Sveriges studerande och andra utsatta grupper på svältkur.

Dessutom har de tagit beslut om att underfinansiera välfärden. Sveriges kommuner och regioner bad om 40 miljarder för att hålla den befintliga kvaliteten på vård, skola och omsorg. Den högerkonservativa regeringen gav dem 6 miljarder. Nu ser vi hur lärare sägs upp och att det sparas in på sjukvård. Detta är inte värdigt en av världens rikaste länder.

Parallellt i en annan del av landet fick en person elstöd på över 700 000 kronor. Vårt lands rikaste kan fortsätta hålla sina pooler varma, köpa nya bilar och gå på restaurang. För samtidigt med att vanliga människor ska ta ansvar för inflationen, sänkte regeringen skatten för Sveriges höginkomsttagare med 10 000 kronor i sin höstbudget. Det är fördjävligt.

Sverige behöver en ledning som tar den ekonomiska krisen på allvar. Sverige behöver en socialdemokratisk regering som värderar utbildning, alla människors lika värde och som kan agera ansvarsfullt i en pressad situation. Sverige förtjänar bättre.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-Studenter

  • Emma Fastesson Lindgren Förbundsordförande, S-studenter

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.