Den socialdemokratiska opinionsportalen

Det politiska spelet

  1. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/07/12 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Fackligt #Segregation #Skatter #Kommunekonomi #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning

    Take me down to DDR-Sverige

    Foto: Shutterstock Take me down to DDR-Sverige Plagiat är den bästa komplimangen. Det är något socialdemokratin bör tänka på nästa gång en sverigedemokrat pratar om den “gamla goda tiden”, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. “Glöm aldrig det Sverige vi växte upp i. Som Socialdemokraterna förstörde”. Så skrev sverigedemokratiska EU-parlamentarikern Charlie Weimers på X den 18 maj. Det skrevs som respons på ett inlägg där kvinna berättade att det under hennes uppväxt på slutet av 1900-talet

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  2. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/07/11 #Kultur #Segregation #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Tänk vad mycket kärlek vi kan visa tillsammans

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Tänk vad mycket kärlek vi kan visa tillsammans På Utöya gick jag på samma stigar som AUF:are en gång i tiden sprang för sina liv på. Jag träffade socialdemokrater från resten av Skandinavien, och de använder Sverige som ett skräckexempel på när högerextremister får makt, skriver Mattias Petersson, vice ordförande för SSU Arbetarna. Resultatet från europaparlamentsvalet är tydligt – det blåser högerextrema vindar och vindarna blir alltmer kraftiga. Högerextremism uppstår

    Fortsätt läsa

    Mattias Petersson • vice ordförande för SSU Arbetarna

  3. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/07/11 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Brott #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik #Brott & straff

    Fängelser behövs även om de inte löser alla problem, Hugo Ridal

    Foto: Markus Ridal och privat Fängelser behövs även om de inte löser alla problem, Hugo Ridal Även om integrationen och medborgarbygget har misslyckats innan någon hamnar i fängelse, så ska svensk kriminalvård se till att det lyckas under tiden människor är i deras förvar. Då måste de få de bästa förutsättningarna, skriver Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala, i en slutreplik till Hugo Ridal. Självklart måste politiken fokusera på integrationen och skolan, men vi får inte glömma att det

    Fortsätt läsa

    Sigge Jansson • Ledamot i SSU Uppsala

  4. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/06/27 #Brott #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    DCA-avtalet innebär att USA står över svenska staten

    Foto: Tom Samuelsson, Regeringskansliet DCA-avtalet innebär att USA står över svenska staten Om man lägger ner den tid de vid makten uppenbarligen inte gjort och sätter sig in i vad DCA-avtalet innebär, kommer man fram till att argumenten inte håller överhuvudtaget. Det här är en skamfläck i Sveriges historia, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. När vi lämnade 200 år av alliansfrihet bakom oss och gick med i NATO hade jag en, kanske naiv, förhoppning om att vi åtminstone skulle göra som

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  5. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/06/27 #Kultur #Socialdemokratin #Januarisamarbetet #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S behöver en Jonas

    Foto: Anna Drvnik och privat S behöver en Jonas När min liberala, mittenorienterade pappa övervägde att kryssa en av vänsterns centralgestalter, visar det vilken förmåga att ena och vara jordnära denna politiker har. S behöver en Jonas, skriver Gabriel Nylander, socialdemokratisk aktivist. Han är på alla vis en karriärpolitiker, men har en unik närhet och folklighet. Samtidigt ifrågasätter han populismens solskenshistorier. Han är den som en gång i tiden fick mig att sitta i små lokaler på

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  6. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/06/04 #Skola & utbildning #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi socialdemokrater måste sluta vantolka varandra, Elise Dahlin

    Foto: privat Vi socialdemokrater måste sluta vantolka varandra, Elise Dahlin Om vi socialdemokrater inte kan föra en vettig dialog, hur ska det då kunna fungera för israeler och palestinier? Självklart är vi emot ockupationspolitiken, skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Elise Dahlin . Elise Dahlin ifrågasätter i sin artikel den 17/5 om vi i Socialdemokratiska Israelvänner verkligen är socialdemokrater. Det korta svaret är givet: Vårt parti

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  7. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2024/06/03 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Fler fängelser löser inte Sveriges problem, Sigge Jansson

    Foto: privat och Markus Ridal Fler fängelser löser inte Sveriges problem, Sigge Jansson Att skicka intagna till Rwanda vore fruktansvärt, men det borde inte undvikas genom att bygga nya svenska fängelser. Ska kriminaliteten knäckas behöver socialdemokratin stå för egna lösningar, skriver Hugo Ridal, kassör för SSU Sundbyberg, i en replik till Sigge Jansson . I sin debattartikel skriver Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala, att staten behöver satsa pengar på att bygga nya fängelser i Sverige,

    Fortsätt läsa

    Hugo Ridal • Kassör för SSU Sundbyberg

  8. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version I miljonprogrammen bodde kamreren granne med industriarbetaren och den infödde svensken med invandraren. Deras barn lekte med varandra utan rädsla för visitationszoner. Sverige behöver ett nytt folkhem, skriver Rebecca Skogsgårdh, medlem i LSSK och juridikstudent. Få har nog missat Tidöpartiernas budskap om att “göra Sverige bra igen”. Och visst är vi många som kan enas om att mycket i Sverige kan

    Fortsätt läsa

    Rebecca Skogsgårdh • Medlem i Lunds Socialdemokratiska Studentklubb samt juridikstudent vid Lunds Universitet

  9. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Fackligt #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt

    Foto: SSU och privat Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt Jag förstår inte vad det är som ska vara “kul” med barnfattigdom, krigsbrott i Gaza, utförsäkrade cancerpatienter, hemlöshet, mäns våld mot kvinnor och bostadskriser. Partipolitik är jobbigt just för att det ska vara jobbigt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Min barndom var inget särskilt. Mitt politiska intresse under dessa år likaså. Min pappa brukade skälla på teven när nyheterna visades. Jag stod på

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  10. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/17 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar?

    Foto: privat Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar? Att Socialdemokratiska Israelvänner använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult, skriver Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala. Frihet, jämlikhet, solidaritet - det var ropen som skanderades när jag gick i Socialdemokraternas första maj-tåg i år. Hur ska jag någonsin kunna förklara för andra att jag är med i ett parti vars grundbult

    Fortsätt läsa

    Elise Dahlin • Ersättande ledamot för SSU Uppsala

  11. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/03 #Sjukvård #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll Feminister har i hundratals år kämpat för att inte definieras bara av sitt könsorgan. Det är absurt att några nu verkar för just det, att identitet bara ska avgöras av könsorganet, skriver Edvin Vestergren, ordförande för SSU Solllentuna. Den nya könsbyteslagen klubbades igenom i riksdagen. För oss som förespråkar social rättvisa och allas lika värde borde det väl vara en progressiv

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  12. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/04/18 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Brott #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik

    Foto: Shutterstock Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik Jag blir arg när politiker använder minnesstunder för att prata politik. Vi har passerat en gräns då det inte längre är okej att politiker pekar på varandra. Peka i stället tillsammans på högen av blommor och ljus, där en tragedi har inträffat, skriver Gabriel Nylander, socialdemokratisk aktivist. Skjutningen i Skärholmen gör ont att tänka på. Det gör fysiskt ont i kroppen. Det är en skandal. Hur ska vi tro eller hoppas på

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  13. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/19 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Segregation #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    När barn är nazister blir jag rädd för framtiden

    Foto: Shutterstock och privat När barn är nazister blir jag rädd för framtiden Regeringen bryr sig bara om gängkriminalitet och islamisk extremism. Gång på gång glömmer de bort de andra hoten mot landet. Nu rapporterar Expo om 12-åriga nazister och det gör mig rädd, skriver Otto Sjöblom, medlem i SSU Stockholm. Expo rapporterar om att barn så unga som 12 år är med i nazistiska grupper som planerar och utför olika typer av hatbrott mot minoriteter. Jag tycker att det är en oroväckande utveckling.

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Medlem i SSU Stockholm

  14. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg

    Foto: privat Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg För de som lever i en diktatur styrd av en terrorklassad organisation råder det inte fri opinionsbildning eller yttrandefrihet. Jag vill såklart också att Gazas befolkning ska leva i frihet från Hamas, men de tusentals barn som dödats är inte terrorister, skriver Lejla Grebic, ledamot i SSU Göteborg, i en slutreplik till Kristofer Åberg . Oskyldiga barn, kvinnor och män dör eller fördrivs från sina hem just nu i Gaza medan världen ser

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  15. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/07 #Internationell politik #EU #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Neutrala Sverige var inte fegt

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Neutrala Sverige var inte fegt När jag tänker på Sveriges neutralitet så tänker jag på det lilla landet som man lyssnade på. Som Björn Afzelius sjunger: “När Sverige talade så lyssna’ man, för alla visste att det vi sa var sant. Att säga ifrån var en filosofi, på mäster Olofs tid”, skriver Simon Josefsson, medlem i SSU Kalmar län. Nato ser ut att vara ett faktum för Sverige, och jag kan inte undgå att känna ganska obehagliga känslor av rädsla och ursinne

    Fortsätt läsa

    Simon Josefsson • Medlem i SSU Kalmar län

  16. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/14 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Won't the real Teodorescu please stand up?

    Foto: privat Won't the real Teodorescu please stand up? I flera europeiska länder har lobbyregister införts, för att de mer ljusskygga och kommersiella lobbyisterna ska synas och kunna granskas i dagsljus. S borde stödja införandet av ett sådant i Sverige, skriver Marvin G. Hallström, medlem i SSU Stockholm, i en replik till Nils Backman . Nils Backman har skrivit en debattartikel kring lobbyism och dess påverkan på demokratin. Kärnan i artikeln är frågan: Är det nödvändigtvis dåligt att vara

    Fortsätt läsa

    Marvin Gilbert Hallström • medlem i SSU Stockholm

  17. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Låt oss satsa på den riktiga feminismen

    Foto: privat Låt oss satsa på den riktiga feminismen SD:s enkla och dåliga svar är att sätta grupper mot varandra. Låt oss istället satsa på den riktiga feminismen – den som gäller både flickor och pojkar, skriver Anisha Ullah och Sofie Damberg, facklig ledare respektive jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Året är 1924. Vardagen är tung och längtan efter ett bättre samhälle är stor. Den svenska socialdemokratins förfäder blickar fram på den potential som vilar i partiet, de reformer

    Fortsätt läsa

    Anisha Ullah • Facklig ledare för SSU Stockholms Län

    Sofie Damberg • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  18. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Kultur #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det finns bra och dåliga lobbyister

    Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat Det finns bra och dåliga lobbyister Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  19. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S måste ta vara på sin interna euroskepsis

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet S måste ta vara på sin interna euroskepsis Det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern, skriver Hnerik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län. Snart är det EU-val. Därför behöver vi Socialdemokrater modernisera vår roll inom EU. Här är mina tankar kring hur vi kan göra det. Jag vill börja med att understryka att jag

    Fortsätt läsa

    Henrik Nordin • Medlem i SSU Stockholms Län

  20. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/24 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Fördelning #Stad-land

    Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret

    Foto: Shutterstock och privat Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret För att bekämpa julens orättvisor har vi i SSU Sjuhärad i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund, skriver Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås. Julen är en tid för gemenskap, kärlek och omtanke. Det är då många samlas med sina nära för att njuta av en god julmiddag och

    Fortsätt läsa

    Edvin Österberg Hadziavdic • Medlem i SSU Borås

  21. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat

    Foto: privat Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat Före detta högt uppsatta statsråd väljer efter sina politiska karriärer inom arbetarepartiet att röra sig mot friskolebranschen och lobbyistorganisationer. Hur ska vi känna någon glöd alls när deras politiska gärning bryts i smulor? Det skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Hopp och glöd måste styra Socialdemokraterna, även toppskiktet. Så är tyvärr inte fallet. När jag pratar med aktivister, partimedlemmar och ungdomar är idén om

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  22. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/21 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Integration #Kommunekonomi #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern #Rättigheter #Fördelning #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Släpp in unga på bostadsmarknaden

    Foto: Shutterstock och privat Släpp in unga på bostadsmarknaden Budgetarna har för klena summor och saknar även förståelse för ungas situation på bostadsmarknaden. Det sätter käppar i hjulet för den progressiva utveckling våra unga förtjänar, skriver Marcus Karlén, vice förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu, samt socialdemokrat. Socialdemokraterna presenterar i sin budgetmotion: – Riktade, statliga byggstimulanser till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och

    Fortsätt läsa

    Marcus Karlén • Vice förbundsordförande för jagvillhabostad.nu och socialdemokrat

  23. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/06 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Segregation #Skatter #Kommunekonomi #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem

    Foto: Shutterstock & privat Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem Vi måste göra det tydligt för väljarna att de förmögenheter vi riktar in oss på oftast kommer från arv och lyckosamma omständigheter, inte från förvärvsarbete eller småföretagande, skriver Lovisa Rydh, vice ordförande för LO-SSU Göteborg. I Sverige har det länge funnits en tradition av att diskutera skattepolitikens inriktning, särskilt vad gäller höginkomsttagare och förmögna. SSU:s senaste politiska program

    Fortsätt läsa

    Lovisa Rydh • Vice ordförande för LO-SSU Göteborg

  24. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/03 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

    Foto: Shutterstock Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  25. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/27 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera

    Foto: Emil Nordfjell, SSU När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera I en tid då många strävar efter mångfald och inkludering finns det krafter som tvärtemot gör det svårare för hbtqi+-personer att leva sina liv. Sverige måste agera, skriver Troy Vivungi, medlem i SSU Värmland. Tidigare i år införde Uganda dödsstraff för homosexualitet. Och i den amerikanska delstaten Florida måste lärare nu plocka bort böcker som handlar om hbtqi+-personer, såsom "Flyga drake" av Khaled Hosseini.

    Fortsätt läsa

    Troy Vivungi • Medlem i SSU Värmland

  26. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/20 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Svensk utrikespolitik #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet?

    Foto: Shutterstock Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet? Politik må vara “det möjligas konst”. Men politik är också “att vilja”. Det enda som är möjligt är det vi har viljan att skapa, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Anne-Marie Lindgren , Märta Alnebratt och Moska Hassas . Debatten om migration, social sammanhållning, konflikt och inkludering kontra exkludering visar den stora splittring som har uppstått i vår rörelse och i samhället. Det

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  27. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda? För mig är regeringens förslag om hårdare tag och skarpare åtgärder radikala, på fel sätt. Som Lisa Nåbo en gång uttryckte har det blivit en slags ”kukmätartävling” när det kommer till bland annat hårdare straff, skriver Ebba Gelzinger Brunnegård, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Jag tror att vi alla har stunder i vårt engagemang där vi ifrågasätter partiet och dess handlingar. Det kan handla om något uttalande

    Fortsätt läsa

    Ebba Gelzinger Brunnegård • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  28. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/10/04 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Naturskydd #Arbetarrörelsen

    Vi ska tala klarspråk om kärnkraften

    Foto: Shutterstock och privat Vi ska tala klarspråk om kärnkraften Vem vet egentligen skillnaden mellan ”utsläppsfri”, ”förnyelsebar” och ”fossilfri” förutom vi politiknördar? Tiden är kommen för SSU att våga ta i kärnkraftsfrågan utan krokiga omskrivningar, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande för SSU Uppland. ”Alla fossilfria energislag behövs för att klara klimatomställningen”, men ”på sikt” ska målet vara en helt förnyelsebar energiförsörjning. Gömt i denna arton ord långa mening vilar

    Fortsätt läsa

    Sebastian Rasmusson • Ordförande för SSU Uppland

  29. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/09/29 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Skatter #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar Att regeringen ställer folkbildning och yrkesutbildningar mot varandra är en falsk konflikt. De låtsas vilja utveckla skolan, men skjuter bara till småsummor, skriver Lina Olsson och Lotta Wiechel, skolpolitisk talesperson respektive studieledare för SSU. Mycket har skrivits om statsbudgeten den senaste veckan. Regeringen hävdar att de satsar på skola och utbildning. Utbildningsminister Mats Persson säger att “Vår

    Fortsätt läsa

    Lina Olsson • Skolpolitisk talesperson för SSU

    Lotta Wiechel • Studieledare samt talesperson för demokrati och folkbildning för SSU

  30. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/09/19 #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    EU måste vara för folket

    Foto: Shutterstock EU måste vara för folket En allt mer sammankopplad värld medför att vi står inför liknande problem världen över, som snabbt och effektivt måste åtgärdas. Därmed behöver vi stärka och reformera interndemokratin i EU, skriver Johannes Salo, internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt. Varje år blir världen mer sammanlänkad. Både genom handel och teknisk utveckling. Det medför också att världen idag har gemensamma globala problem med allt från klimatkrisen till

    Fortsätt läsa

    Johannes Salo • Internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt

  31. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/09/04 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vi behöver en gemensam plan för integrationen

    Foto: Shutterstock och privat Vi behöver en gemensam plan för integrationen Oppositionen har mycket att vinna på en gemensam plan för ett bättre och mer inkluderande integrationsarbete, med förslag som både S, V, MP och C kan ställa sig bakom, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Den svenska högern verkar tro att minskad invandring på egen hand kommer att lösa segregationen. I själva verket ligger grundproblemet i hur Sverige har hanterat integrationen, där både politiker till höger

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  32. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/31 #Välfärdsekonomi #Kultur #Internationell politik #Finanspolitik #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning #Jämställdhet globalt

    I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati

    Foto: Shutterstock och privat I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati Erfarenheter från omvärlden visar att S behöver presentera en stark, progressiv vänsterpolitik. Det är både en stark valstrategi och en god plan för att förbättra samhället, skriver Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna. De flesta som läser denna artikel är säkert redan överens om att socialdemokratin är en av världens bästa politiska rörelser. Men vi har med tiden också blivit en mattare rörelse,

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  33. Omvärld | 2023/07/31 #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Säkerhetspolitik

    Nej till EU-Försvar, ja till Nato

    Foto: Shutterstock och privat Nej till EU-Försvar, ja till Nato Vi måste våga drömma stort och komma med idéer som inte tas upp i samhällsdebatten, men att driva på för ett orealistiskt alternativ till Nato gynnar inte SSU, skriver Elliot Norberg, vice ordförande och Caisa Johansson, ordförande för SSU Västernorrland. Sveriges Natomedlemskap är en fråga som av förklarliga skäl delar arbetarrörelsen. SSU och Socialdemokraterna har länge stått bergfasta mot ett medlemskap. Men efter Putins

    Fortsätt läsa

    Caisa Johansson • Ordförande för SSU Västernorrland

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

  34. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/07 #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Integration #Migration #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik #Brott & straff

    En svensk tiger... eller hur var det nu?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet En svensk tiger eller hur var det nu? Vill man, som regeringen ofta lyfter fram, lösa segregationen och skapa integration, är angiveriplikt förödande. Vi måste göra starkt politiskt motstånd för att Sverige inte ska platsa på en framtida lista över angiverisamhällen, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. I takt med att samhället köper Sverigedemokraternas världsbild och samhällsanalys, höjer SD insatserna. För tio år sedan var deras främsta

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  35. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/01 #Kultur #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte? Vi kan alla förstå problemet med en distriktsstyrelse med enbart män. Då är det inte svårt att förstå att det är lika illa om en distriktsstyrelse är helt vit. I en tid där gemenskap är högst upp på agendan är vi icke-svenskar förenade i sorg, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Kongresserna kommer och går, konferenserna likaså. På varje sammankomst tar vi god tid att fullt ut tänka och

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  36. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/11 #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Jämlikhet

    Ska du bestämma över min identitet, Jimmie?

    Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund Ska du bestämma över min identitet, Jimmie? En persons svenskhet avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på. Vem du att bestämma över min identitet, Jimmie? Det skriver Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Här om dagen kunde en läsa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säga I GP att fullt utövande muslimer inte kan vara riktiga svenskar. I torsdags fick

    Fortsätt läsa

    Sandra Mathiasson • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  37. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/04 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vem kan ro utan åror?

    Foto: Shutterstock Vem kan ro utan åror? Utan ideologi som roder driver vårt skepp ut på politikens vida hav. Opinionens skiftande vindar griper tag i seglen medan besättningen i förtvivlan kastar sig över bord. Därför måste SSU vara med och rodda, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. I mars lanserade S sitt projekt för att åstadkomma en ny samhällsanalys inför 2030-talet. Projektet sätter mål och prioriterade områden för partiets politik, och tillsätter elva arbetsgrupper. Som

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  38. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/21 #Kultur #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson

    Foto: Regeringskansliet och privat Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Nu har den kommit – dagen jag väntat på efter 29 dagar av fasta. Äntligen ska jag kunna dricka kaffe på morgonen och äta lunch med mina kollegor och vänner. Tre dagar av firande. Jag uppskattar självklart en

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  39. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/04/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Skatter #Finanspolitik #Det politiska spelet #Högern #Ekonomi #Partipolitik #Fördelning

    Budgeten sätter lyxliv före vanligt folk

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och Alma Hedmark Budgeten sätter lyxliv före vanligt folk Samtidigt med att vanliga människor ska ta ansvar för inflationen, sänkte regeringen skatten för Sveriges höginkomsttagare med 10 000 kronor i sin höstbudget. Det är fördjävligt, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-Studenter. Idag presenterade den högerkonservativa regeringen sin vårändringsbudget. Sverige befinner sig i en ekonomisk kris med stor inflation, och Svantesson har

    Fortsätt läsa

    Emma Fastesson Lindgren • Förbundsordförande, S-studenter

  40. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/28 #Kultur #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU, vi måste inse vår potential

    Foto: privat SSU, vi måste inse vår potential Om vi i denna vackra ungdomsrörelse bara vågar ta lite inspiration av vår historia, fylld av allt från strassburgska klistermärken till internationella ungdomsläger, finns det ingenting vi inte kan åstadkomma, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande för SSU Uppland. Trots att jag har varit medlem i SSU sedan min trettonårsdag dröjde det fram till den 4 oktober 2022 innan jag förstod vad SSU verkligen är. Eller snarare vad vi har varit, och åter kan

    Fortsätt läsa

    Sebastian Rasmusson • Ordförande för SSU Uppland

  41. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Klimat | 2023/03/20 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Internationell politik #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Energi #Fördelning

    Regeringen skiter i det svenska folket

    Foto: Regeringskansliet och privat Regeringen skiter i det svenska folket Sverige är känt som ett land där medborgarnas behov är prioriterade och folket skyddas mot ekonomisk exploatering. I dagens Sverige har regeringen istället släppt marknaden helt fri och tillåtit elbolagen göra enorma vinster, skriver Dan Oraham, ledamot i SSU Göteborg. Det är en sorglig sanning att den svenska regeringen har misslyckats med att uppfylla sitt enda mål - att främja den egna befolkningens intressen och

    Fortsätt läsa

    Dan Oraham • Distriktsstyrelseledamot i SSU Göteborg

  42. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/01 #Välfärdsekonomi #Kultur #Fackligt #Skatter #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Gråsossar, våga snacka ideologi!

    Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry Gråsossar, våga snacka ideologi! Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets. Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden. Varför ska vi för tusende gången påstå

    Fortsätt läsa

    Wilma Fallgren-Ahlström • Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  43. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/17 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Stad-land

    SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget!

    Foto: privat och Dall-E2 SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget! Medelklass-hipsters i storstaden tycker säkert att en organisation som bara serverar vegetarisk kost är lockande, men för arbetarklassen i småstäderna kan det döda engagemanget, skriver Elliot Norberg, ordförande för SSU Sundsvall och Ludvig Lind, ordförande för SSU Västernorrland. Sedan förra förbundskongressen råder det inom SSU inte längre bara vegetarisk norm, utan vegetariskt tvång. Men om SSU ska vara en bred folkrörelse

    Fortsätt läsa

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

    Ludvig Lind • Ordförande för SSU Västernorrland

  44. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/01/25 #Välfärdsekonomi #Skatter #Det politiska spelet #Högern #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Fördelning

    Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta!

    Foto: Shutterstock och privat Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta! En knegare kan inte bli rik i Sverige idag. Om arbetarrörelsen vill vinna tillbaka sina väljare är det dags att åtgärda detta. En sjuksköterska ska inte skatta högre än en miljardär, skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. Sverige var länge ett av världen mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Skillnaden mellan de förmögna och resten av befolkningen har ökat explosionsartat, och det

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  45. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  46. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/12/21 #Fackligt #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Klimatomställning #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta

    Foto: SSU Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta Jag upplever att SSU har väldigt lite förutom sina medlemssiffror att skryta om vad gäller konkret påverkan. Samtidigt stoppar vi passivt och aktivt andra ungdomsrörelser från att ta vår plats som ungdomens progressiva röst, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm. Det jag förespråkar är inte en värld där alla är samma, där alla är ett, utan en värld där erkännandet av den andres oändlighet är det som organiserar

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  47. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Skatter #Finanspolitik #Det politiska spelet #Demokrati #Partipolitik

    Högerns valrörelse: en Black Friday-rea

    Foto: Shutterstock Högerns valrörelse: en Black Friday-rea Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna, skriver Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö. Varje år, i slutet av november, strömmar konsumenter in i butikerna på de stora köpgatorna i vårt avlånga land. Köerna ringlar sig långa med folk som vill ta del av årets största rea och billigaste priser. Det är Black Friday . I lika

    Fortsätt läsa

    Andreas Mattisson • Ordförande för SSU Tyresö

  48. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/25 #Finanspolitik #Det politiska spelet #Högern #Arbetarrörelsen

    Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften

    Foto: Socialdemokraterna Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften Högern har svikit Sveriges unga genom att lova saker de inte kan hålla. Det är ett svek mot Sveriges unga och mot demokratin, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna. Nu har det gått sex veckor sen valet, och Sverige har en ny regering på plats. Det är ett gäng förlorare som har fått bilda regering. Tillsammans är M, KD och L mindre än oss Socialdemokrater. Men med stöd av SD har de fått en unik

    Fortsätt läsa

    Tobias Baudin • Partisekreterare för Socialdemokraterna

  49. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/02 #Det politiska spelet #Högern #Demokrati

    Skäms du fortfarande inte, Richard?

    Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell Skäms du fortfarande inte, Richard? Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen som gjorde att jag blev medlem i SSU, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Jag minns en lärare från min gymnasietid, Richard. Han undervisade inte min klass i något ämne, som tur var, men flera av mina vänner hade lektioner med honom.

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  50. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/04/26 #Det politiska spelet #Partipolitik

    Socialliberalismen - den svenska politikens förlust

    Foto: Shutterstock Socialliberalismen - den svenska politikens förlust Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har avgått, partiet är i fritt fall och inget tyder på att partiledarskiftet kommer att ändra på detta. Hur gick det så fel? Vad innebär detta för socialliberalismen i Sverige? Den 25:e mars 2021 publicerade Libertas en artikel vid namn Det liberala sveket – partistyrelsens sista varning skriven av yours truly. I artikeln tar jag upp hur Liberalerna till sist tog död på

    Fortsätt läsa

    Erik Solfors • Tidskriften Libertas redaktion

  51. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/20 #Socialdemokratin #Det politiska spelet

    Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk

    Foto av Drop of Light, Shutterstock Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk Politisk strategi och frågan om vem som slår vem har präglat diskussionen kring kommande missförtroendeomröstning. Men vad blir egentligen konsekvenserna för småbarnsfamiljerna och arbetarna om regeringen faller? Det skriver August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik. Mellan alla analyser och EM-referenser tycker jag att vi missat något när vi pratar om regeringskaoset. Var är småbarnsfamiljernas och

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  52. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  53. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  54. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/30 #Det politiska spelet

    Till den politiska spelteorins försvar

    Spelteori är användbar även för vänstern. Foto: Shutterstock. Till den politiska spelteorins försvar I vänsterkretsar har det nästan blivit fult att förespråka en måttfull mittenpolitik. Samtidigt vet vi att extrema ståndpunkter skrämmer bort väljare. Mittenkandidater vinner mer ofta än extrema kandidater. Det är en av få insikter om val och väljares beteenden som vi har riktigt tydliga empiriska kunskaper om. Det kommer sig av att måttfulla kandidater har en större räckvidd för sina politiska

    Fortsätt läsa

    Gustav Österman • Medlem i Socialdemokraterna i Stockholm

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!