Den socialdemokratiska opinionsportalen

Socialdemokratin

  1. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version I miljonprogrammen bodde kamreren granne med industriarbetaren och den infödde svensken med invandraren. Deras barn lekte med varandra utan rädsla för visitationszoner. Sverige behöver ett nytt folkhem, skriver Rebecca Skogsgårdh, medlem i LSSK och juridikstudent. Få har nog missat Tidöpartiernas budskap om att “göra Sverige bra igen”. Och visst är vi många som kan enas om att mycket i Sverige kan

    Fortsätt läsa

    Rebecca Skogsgårdh • Medlem i Lunds Socialdemokratiska Studentklubb samt juridikstudent vid Lunds Universitet

  2. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Fackligt #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt

    Foto: SSU och privat Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt Jag förstår inte vad det är som ska vara “kul” med barnfattigdom, krigsbrott i Gaza, utförsäkrade cancerpatienter, hemlöshet, mäns våld mot kvinnor och bostadskriser. Partipolitik är jobbigt just för att det ska vara jobbigt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Min barndom var inget särskilt. Mitt politiska intresse under dessa år likaså. Min pappa brukade skälla på teven när nyheterna visades. Jag stod på

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  3. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/17 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar?

    Foto: privat Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar? Att Socialdemokratiska Israelvänner använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult, skriver Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala. Frihet, jämlikhet, solidaritet - det var ropen som skanderades när jag gick i Socialdemokraternas första maj-tåg i år. Hur ska jag någonsin kunna förklara för andra att jag är med i ett parti vars grundbult

    Fortsätt läsa

    Elise Dahlin • Ersättande ledamot för SSU Uppsala

  4. Omvärld Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2024/05/16 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Välfärd #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Skatter #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Omvärld #Partipolitik #Fördelning

    2,6% till försvaret är svårt att försvara

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet 2,6% till försvaret är svårt att försvara Försvaret kommer att kosta mer än dubbelt så mycket som hela rättsväsendet samt ligga långt över de 2% av BNP som Nato kräver. Att S inte lägger fram skarpare förslag till finansiering än en något diffus “beredskapsskatt” är märkligt, skriver Viktor Lindberg, kassör för SSU Linköping. En enig försvarsberedning, alltså den grupp i riksdagen där samtliga riksdagspartier ingår och som diskuterar Sveriges

    Fortsätt läsa

    Viktor Lindberg • Kassör för SSU Linköping

  5. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/05/03 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Feminism

    Världen glömmer alltid bort Afghanistan

    Foto: Unsplash och privat Världen glömmer alltid bort Afghanistan Gång på gång har omvärlden med våld invaderat och utövat massförstörelse i Afghanistan. Det har lett till dagens situation där en terroristorganisation styr landet. Varför glömmer världen alltid bort Afghanistan? Det skriver Alireza Sherzad, internationell ledare för SSU Halland. De senaste månaderna har världens fokus främst varit på kriget mellan Israel och Hamas och Rysslands invasion av Ukraina. Det har inneburit att

    Fortsätt läsa

    Alireza Sherzad • Internationell ledare för SSU Halland

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/03 #Sjukvård #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll Feminister har i hundratals år kämpat för att inte definieras bara av sitt könsorgan. Det är absurt att några nu verkar för just det, att identitet bara ska avgöras av könsorganet, skriver Edvin Vestergren, ordförande för SSU Solllentuna. Den nya könsbyteslagen klubbades igenom i riksdagen. För oss som förespråkar social rättvisa och allas lika värde borde det väl vara en progressiv

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  7. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/04/18 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Brott #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik

    Foto: Shutterstock Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik Jag blir arg när politiker använder minnesstunder för att prata politik. Vi har passerat en gräns då det inte längre är okej att politiker pekar på varandra. Peka i stället tillsammans på högen av blommor och ljus, där en tragedi har inträffat, skriver Gabriel Nylander, socialdemokratisk aktivist. Skjutningen i Skärholmen gör ont att tänka på. Det gör fysiskt ont i kroppen. Det är en skandal. Hur ska vi tro eller hoppas på

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  8. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg

    Foto: privat Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg För de som lever i en diktatur styrd av en terrorklassad organisation råder det inte fri opinionsbildning eller yttrandefrihet. Jag vill såklart också att Gazas befolkning ska leva i frihet från Hamas, men de tusentals barn som dödats är inte terrorister, skriver Lejla Grebic, ledamot i SSU Göteborg, i en slutreplik till Kristofer Åberg . Oskyldiga barn, kvinnor och män dör eller fördrivs från sina hem just nu i Gaza medan världen ser

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  9. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/07 #Internationell politik #EU #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Neutrala Sverige var inte fegt

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Neutrala Sverige var inte fegt När jag tänker på Sveriges neutralitet så tänker jag på det lilla landet som man lyssnade på. Som Björn Afzelius sjunger: “När Sverige talade så lyssna’ man, för alla visste att det vi sa var sant. Att säga ifrån var en filosofi, på mäster Olofs tid”, skriver Simon Josefsson, medlem i SSU Kalmar län. Nato ser ut att vara ett faktum för Sverige, och jag kan inte undgå att känna ganska obehagliga känslor av rädsla och ursinne

    Fortsätt läsa

    Simon Josefsson • Medlem i SSU Kalmar län

  10. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/14 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Won't the real Teodorescu please stand up?

    Foto: privat Won't the real Teodorescu please stand up? I flera europeiska länder har lobbyregister införts, för att de mer ljusskygga och kommersiella lobbyisterna ska synas och kunna granskas i dagsljus. S borde stödja införandet av ett sådant i Sverige, skriver Marvin G. Hallström, medlem i SSU Stockholm, i en replik till Nils Backman . Nils Backman har skrivit en debattartikel kring lobbyism och dess påverkan på demokratin. Kärnan i artikeln är frågan: Är det nödvändigtvis dåligt att vara

    Fortsätt läsa

    Marvin Gilbert Hallström • medlem i SSU Stockholm

  11. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Låt oss satsa på den riktiga feminismen

    Foto: privat Låt oss satsa på den riktiga feminismen SD:s enkla och dåliga svar är att sätta grupper mot varandra. Låt oss istället satsa på den riktiga feminismen – den som gäller både flickor och pojkar, skriver Anisha Ullah och Sofie Damberg, facklig ledare respektive jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Året är 1924. Vardagen är tung och längtan efter ett bättre samhälle är stor. Den svenska socialdemokratins förfäder blickar fram på den potential som vilar i partiet, de reformer

    Fortsätt läsa

    Anisha Ullah • Facklig ledare för SSU Stockholms Län

    Sofie Damberg • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  12. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Kultur #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det finns bra och dåliga lobbyister

    Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat Det finns bra och dåliga lobbyister Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  13. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S måste ta vara på sin interna euroskepsis

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet S måste ta vara på sin interna euroskepsis Det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern, skriver Hnerik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län. Snart är det EU-val. Därför behöver vi Socialdemokrater modernisera vår roll inom EU. Här är mina tankar kring hur vi kan göra det. Jag vill börja med att understryka att jag

    Fortsätt läsa

    Henrik Nordin • Medlem i SSU Stockholms Län

  14. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/01/22 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Sverige blir allt mer som Marockos klassamhälle

    Foto: privat och Chadi Toprak Sverige blir allt mer som Marockos klassamhälle För tolv år sen vid matbordet fick jag höra anekdoter om hur det var i Marocko. Ju äldre jag blev, desto fler liknande anekdoter hörde jag om Sverige. Jag började relatera till dessa anekdoter, skriver Walid El Ali, internationell ledare för SSU Kronoberg. Jag fick alltid höra från mamma att jag skulle kämpa med plugget “för att få ett bra jobb så att vi kan hjälpa vår familj i Marocko”. Jag förstod aldrig varför,

    Fortsätt läsa

    Walid El Ali • Internationell ledare för SSU Kronoberg

  15. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/24 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Fördelning #Stad-land

    Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret

    Foto: Shutterstock och privat Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret För att bekämpa julens orättvisor har vi i SSU Sjuhärad i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund, skriver Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås. Julen är en tid för gemenskap, kärlek och omtanke. Det är då många samlas med sina nära för att njuta av en god julmiddag och

    Fortsätt läsa

    Edvin Österberg Hadziavdic • Medlem i SSU Borås

  16. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/12/23 #Socialpolitik #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet

    Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige

    Foto: privat & Emil Nordfjell, SSU Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige När jag var liten önskade jag att jag var svensk. Det låg ett inneboende värde i svenskheten, men det blev snabbt tydligt att den värderingen stod i direkt motsats till mig, skriver Shabnam Zamani, sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för SSU. Jag känner inte igen Sverige. Ibland undrar jag när den riktiga förändringen ägde rum. Man säger ofta att demokrati inte avvecklas över en natt utan att det

    Fortsätt läsa

    Shabnam Zamani • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse samt sjukvårds- och socialpolitisk talesperson

  17. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat

    Foto: privat Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat Före detta högt uppsatta statsråd väljer efter sina politiska karriärer inom arbetarepartiet att röra sig mot friskolebranschen och lobbyistorganisationer. Hur ska vi känna någon glöd alls när deras politiska gärning bryts i smulor? Det skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Hopp och glöd måste styra Socialdemokraterna, även toppskiktet. Så är tyvärr inte fallet. När jag pratar med aktivister, partimedlemmar och ungdomar är idén om

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  18. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/21 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Integration #Kommunekonomi #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern #Rättigheter #Fördelning #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Släpp in unga på bostadsmarknaden

    Foto: Shutterstock och privat Släpp in unga på bostadsmarknaden Budgetarna har för klena summor och saknar även förståelse för ungas situation på bostadsmarknaden. Det sätter käppar i hjulet för den progressiva utveckling våra unga förtjänar, skriver Marcus Karlén, vice förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu, samt socialdemokrat. Socialdemokraterna presenterar i sin budgetmotion: – Riktade, statliga byggstimulanser till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och

    Fortsätt läsa

    Marcus Karlén • Vice förbundsordförande för jagvillhabostad.nu och socialdemokrat

  19. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/17 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker

    Foto: Mohammed Ibrahim, Unsplash Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker Mitt eget parti, Socialdemokraterna, behöver ta tydligare ställning mot Israels attacker mot Gaza och den israeliska apartheidstaten. Vi måste fördöma Israels agerande och skydda de civila som slaktas i detta nu, skriver Lejla Grebic, ledamot för SSU Göteborg. Senaste tidens attacker mot Gaza har skakat människor över hela världen. Samtidigt känns det som att västvärldens regeringar och makthavare saknar tillgång

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  20. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/06 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Segregation #Skatter #Kommunekonomi #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem

    Foto: Shutterstock & privat Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem Vi måste göra det tydligt för väljarna att de förmögenheter vi riktar in oss på oftast kommer från arv och lyckosamma omständigheter, inte från förvärvsarbete eller småföretagande, skriver Lovisa Rydh, vice ordförande för LO-SSU Göteborg. I Sverige har det länge funnits en tradition av att diskutera skattepolitikens inriktning, särskilt vad gäller höginkomsttagare och förmögna. SSU:s senaste politiska program

    Fortsätt läsa

    Lovisa Rydh • Vice ordförande för LO-SSU Göteborg

  21. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/03 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

    Foto: Shutterstock Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  22. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/31 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Brott & straff #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Malmö visar att Sveriges problem går att lösa

    Foto: Shutterstock och privat Malmö visar att Sveriges problem går att lösa I den mörka tid vi lever i nu, där mycket verkar hopplöst, finns det ett ljus. Det ljuset stavas Malmö. Malmö har visat att politik som är långsiktig är bättre än att lappa och laga på kort sikt, skriver Otto Spissky, kassör för SSU Skåne. Nu mer än någonsin behöver vi målmedvetna, konkreta och långsiktiga lösningar. Malmö har lyckats vända trenden, nu är det dags för resten av landet att ta efter och dags för oss

    Fortsätt läsa

    Otto Spissky • Kassör för SSU Skåne

  23. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/27 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera

    Foto: Emil Nordfjell, SSU När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera I en tid då många strävar efter mångfald och inkludering finns det krafter som tvärtemot gör det svårare för hbtqi+-personer att leva sina liv. Sverige måste agera, skriver Troy Vivungi, medlem i SSU Värmland. Tidigare i år införde Uganda dödsstraff för homosexualitet. Och i den amerikanska delstaten Florida måste lärare nu plocka bort böcker som handlar om hbtqi+-personer, såsom "Flyga drake" av Khaled Hosseini.

    Fortsätt läsa

    Troy Vivungi • Medlem i SSU Värmland

  24. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/20 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Svensk utrikespolitik #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet?

    Foto: Shutterstock Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet? Politik må vara “det möjligas konst”. Men politik är också “att vilja”. Det enda som är möjligt är det vi har viljan att skapa, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Anne-Marie Lindgren , Märta Alnebratt och Moska Hassas . Debatten om migration, social sammanhållning, konflikt och inkludering kontra exkludering visar den stora splittring som har uppstått i vår rörelse och i samhället. Det

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  25. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda? För mig är regeringens förslag om hårdare tag och skarpare åtgärder radikala, på fel sätt. Som Lisa Nåbo en gång uttryckte har det blivit en slags ”kukmätartävling” när det kommer till bland annat hårdare straff, skriver Ebba Gelzinger Brunnegård, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Jag tror att vi alla har stunder i vårt engagemang där vi ifrågasätter partiet och dess handlingar. Det kan handla om något uttalande

    Fortsätt läsa

    Ebba Gelzinger Brunnegård • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  26. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/06 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Olof Palme var realpolitiker

    Foto: Maria Persson, AiP Olof Palme var realpolitiker Förutsättningarna för jämlikhet var starka i min ungdoms röda 1960- och 70-tal. Det var underlaget för Olof Palmes politik. Dagens förutsättningar är annorlunda, och vi måste fokusera på att ändra dem, skriver Anne-Marie Lindgren, socialdemokratisk ideolog och före detta talskrivare åt Olof Palme, i en replik till Chadi Toprak . Den dyker upp ibland, frågan ”Vad skulle Olof Palme ha sagt?”. Tonfallet låter ofta ana att frågeställaren förmodar

    Fortsätt läsa

    Anne-Marie Lindgren • Socialdemokratisk ideolog och fd talskrivare åt Palme

  27. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak Vår politik ska alltid utmanas, stötas, blötas och framförallt förnyas, det är grunden i vår demokratiska rörelse. Jag tror på ett samhälle där alla får möjligheten att bidra och vara delaktiga, skriver Märta Alnebratt, migrationspolitisk talesperson för SSU, i en replik till Chadi Toprak . När SD-regeringen nu skrider framåt i sitt så kallade “paradigmskifte” är det för oss SSU:are en i mångt och mycket

    Fortsätt läsa

    Märta Alnebratt • Migrationspolitisk talesperson för SSU

  28. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak

    Foto: privat Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak Tillsammans måste vi bygga vår rörelse starkare. Det gör vi inte genom att anklaga S för att ha lagt grunden för de odemokratiska förslag som dagens regering lägger fram, skriver Moska Hassas, ordförande för SSU Stockholms Län, i en replik till Chadi Toprak . Regeringen och deras människosyn är avhumaniserande och ett hot mot vår demokrati. Det senaste lagförslaget om angiverilagen är bara ett av många tecken på hur regeringen

    Fortsätt läsa

    Moska Hassas • Ordförande för SSU Stockholms Län

  29. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/10/04 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Naturskydd #Arbetarrörelsen

    Vi ska tala klarspråk om kärnkraften

    Foto: Shutterstock och privat Vi ska tala klarspråk om kärnkraften Vem vet egentligen skillnaden mellan ”utsläppsfri”, ”förnyelsebar” och ”fossilfri” förutom vi politiknördar? Tiden är kommen för SSU att våga ta i kärnkraftsfrågan utan krokiga omskrivningar, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande för SSU Uppland. ”Alla fossilfria energislag behövs för att klara klimatomställningen”, men ”på sikt” ska målet vara en helt förnyelsebar energiförsörjning. Gömt i denna arton ord långa mening vilar

    Fortsätt läsa

    Sebastian Rasmusson • Ordförande för SSU Uppland

  30. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/09/19 #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    EU måste vara för folket

    Foto: Shutterstock EU måste vara för folket En allt mer sammankopplad värld medför att vi står inför liknande problem världen över, som snabbt och effektivt måste åtgärdas. Därmed behöver vi stärka och reformera interndemokratin i EU, skriver Johannes Salo, internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt. Varje år blir världen mer sammanlänkad. Både genom handel och teknisk utveckling. Det medför också att världen idag har gemensamma globala problem med allt från klimatkrisen till

    Fortsätt läsa

    Johannes Salo • Internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt

  31. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/31 #Välfärdsekonomi #Kultur #Internationell politik #Finanspolitik #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning #Jämställdhet globalt

    I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati

    Foto: Shutterstock och privat I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati Erfarenheter från omvärlden visar att S behöver presentera en stark, progressiv vänsterpolitik. Det är både en stark valstrategi och en god plan för att förbättra samhället, skriver Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna. De flesta som läser denna artikel är säkert redan överens om att socialdemokratin är en av världens bästa politiska rörelser. Men vi har med tiden också blivit en mattare rörelse,

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  32. Omvärld | 2023/07/31 #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Säkerhetspolitik

    Nej till EU-Försvar, ja till Nato

    Foto: Shutterstock och privat Nej till EU-Försvar, ja till Nato Vi måste våga drömma stort och komma med idéer som inte tas upp i samhällsdebatten, men att driva på för ett orealistiskt alternativ till Nato gynnar inte SSU, skriver Elliot Norberg, vice ordförande och Caisa Johansson, ordförande för SSU Västernorrland. Sveriges Natomedlemskap är en fråga som av förklarliga skäl delar arbetarrörelsen. SSU och Socialdemokraterna har länge stått bergfasta mot ett medlemskap. Men efter Putins

    Fortsätt läsa

    Caisa Johansson • Ordförande för SSU Västernorrland

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

  33. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/22 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt

    Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson

    Foto: privat Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism, skriver Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, i en slutreplik till Benjamin Olofsson . Benjamin Olofsson skriver 1/6 att det är befogat med en rörelse som är hatisk. Som sagt: Sett till Europas historia med massmord på judar, så är detta hat inget att

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  34. Välfärd & trygghet Klimat | 2023/06/08 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Skatter #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Arbetarrörelsen

    Låt oss införa en energisemester

    Foto: Shutterstock och privat Låt oss införa en energisemester Elbrist kan skapa arbetsbrist då industrier tvingas anpassa sig till tillgången på el. Högerns ekonomer har redan förstått detta och börjat tänka ut lösningar som slår mot vanligt folk. Jag föreslår att vi istället inför en energisemester, skriver Vilho Pitkänen, ordförande för SSU Front Södermalm. När klimatkrisen blir mer akut kommer tillfälliga perioder av brist på energi bli både vanligare och värre. Varken kärnkraft eller

    Fortsätt läsa

    Vilho Pitkänen • Ordförande för SSU Front Södermalm

  35. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/01 #Kultur #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte? Vi kan alla förstå problemet med en distriktsstyrelse med enbart män. Då är det inte svårt att förstå att det är lika illa om en distriktsstyrelse är helt vit. I en tid där gemenskap är högst upp på agendan är vi icke-svenskar förenade i sorg, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Kongresserna kommer och går, konferenserna likaså. På varje sammankomst tar vi god tid att fullt ut tänka och

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  36. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/06/01 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet

    Foto: privat Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet Det kanske inte är så konstigt att folk hatar en stat vars militär regelbundet misshandlar och mördar oskyldiga. Göm er inte bakom ett påstått försvar av judar, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås, i en replik till Kristofer Åberg . Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner skriver i sin debattartikel ett flertal felaktiga påståenden och argument. Allt i ett försök att försvara apartheidstaten

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  37. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/05/17 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat

    Foto: David King och privat Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat Det finns inget hat mot Ryssland, trots att kriget mot Ukraina dödat fler än hela Israel/Palestina-konflikten. Israel är enda landet som utsätts för renodlat hat – vad är detta om inte rasism? Det skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner. Judiska ungdomsförbundet gick nyligen ut med ny kritik mot antisemitismen inom vänstern. Kritiken kom sig av att det uttryckts hat mot

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  38. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/04 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vem kan ro utan åror?

    Foto: Shutterstock Vem kan ro utan åror? Utan ideologi som roder driver vårt skepp ut på politikens vida hav. Opinionens skiftande vindar griper tag i seglen medan besättningen i förtvivlan kastar sig över bord. Därför måste SSU vara med och rodda, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. I mars lanserade S sitt projekt för att åstadkomma en ny samhällsanalys inför 2030-talet. Projektet sätter mål och prioriterade områden för partiets politik, och tillsätter elva arbetsgrupper. Som

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  39. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/04/27 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp!

    Foto: Shutterstock och privat Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp! I en tid då unga människor söker sig högerut måste arbetarrörelsen ge tydliga svar på dagens orättvisor. Därför måste vi arbeta tillsammans med facket för sex timmars arbetsdag, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. Snart är det första maj. En dag då vi står sida vid sida i kampen om rättvisa för hela Sverige, och visar att vi har viljan att förändra och skapa en värdefull morgondag oavsett om det

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  40. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/18 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt

    Foto: privat Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt Jag hade haft mer respekt för “okonventionella åtgärder” om det också innefattade etniska svenskar. Men det gör det inte – det är en maskerad politik som enbart kommer slå mot invandrare, skriver Chadi Toprak, distriktsordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Elliot Blixt . Jag kan ha respekt för oliktänkande och meningsskiljaktigheter, men det är viktigt att kritik alltid är konstruktiv och bygger på fakta, inte

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  41. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobbskapande #Arbetslöshet #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Brott & straff

    Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak

    Foto: privat Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak Integration handlar därför om att ge människor förutsättningar att integreras i samhället. För att stävja kriminaliteten krävs det okonventionella, och ibland något obekväma, åtgärder, skriver Elliot Blixt, ordförande för SSU Fyrbodal, i en replik till Chadi Toprak . Den nationalkonservativa högerregeringens integrationspolitik är ett fullständigt haveri. Så långt håller jag med Chadi Toprak. Våra åsikter går dock isär när Chadi menar att

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • Ordförande för SSU Fyrbodal

  42. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Jämlikhet

    S, vi behöver en ny integrationsvision

    Foto: Mattias Hansson, Socialdemokraterna och privat S, vi behöver en ny integrationsvision Problemet har aldrig varit att vi haft högre invandring än vad vi kunnat hantera. Problemet är att det här landet underordnar invandrare och deras människovärde. Här är tre mål för framtidens integrationspolitik, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Det är 1 maj 2017. Stefan Löfven ska hålla tal i Folkets Park i Malmö. Stora folkmassor samlas på de gröna gräsmattorna och de röda fanorna

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  43. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/28 #Kultur #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU, vi måste inse vår potential

    Foto: privat SSU, vi måste inse vår potential Om vi i denna vackra ungdomsrörelse bara vågar ta lite inspiration av vår historia, fylld av allt från strassburgska klistermärken till internationella ungdomsläger, finns det ingenting vi inte kan åstadkomma, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande för SSU Uppland. Trots att jag har varit medlem i SSU sedan min trettonårsdag dröjde det fram till den 4 oktober 2022 innan jag förstod vad SSU verkligen är. Eller snarare vad vi har varit, och åter kan

    Fortsätt läsa

    Sebastian Rasmusson • Ordförande för SSU Uppland

  44. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Klimat | 2023/03/20 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Internationell politik #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Energi #Fördelning

    Regeringen skiter i det svenska folket

    Foto: Regeringskansliet och privat Regeringen skiter i det svenska folket Sverige är känt som ett land där medborgarnas behov är prioriterade och folket skyddas mot ekonomisk exploatering. I dagens Sverige har regeringen istället släppt marknaden helt fri och tillåtit elbolagen göra enorma vinster, skriver Dan Oraham, ledamot i SSU Göteborg. Det är en sorglig sanning att den svenska regeringen har misslyckats med att uppfylla sitt enda mål - att främja den egna befolkningens intressen och

    Fortsätt läsa

    Dan Oraham • Distriktsstyrelseledamot i SSU Göteborg

  45. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/03/15 #Socialförsäkring #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Fördelning

    SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken Mellan varven loggar jag in på Facebook och undrar vad som är konstigast – att lämna en like på ett ex:s bostadssökande-inlägg, eller att SSU inte gör mer med den bostadspolitik vi fattade på kongressen 2021? Det skriver Eskil Carlström, ordförande för SSU Jönköpings län. Den högerkonservativa regeringen har återigen fört fram en bostadspolitik som leder till ett ökat bostadsunderskott. Det drabbar framför allt

    Fortsätt läsa

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  46. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/14 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Kommunernas ekonomi

    Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden

    Foto: Shutterstock opch privat Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden Högern skapar ett samhälle där individens köpkraft avgör tillgången till kulturen, och där vårt gemensamma kulturarv säljs ut till högstbjudande. Vi måste vara bättre än dem, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna, med utgångspunkt i Adnan Sipovic s, Vera Zhang s och Carl Housten s tidigare texter. Adnan är något på spåren när han skriver att det är kommersialiseringen som är ett hot mot den svenska kulturen , och

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  47. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/10 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    S-studenter har rätt om vigselrätten

    Foto: Shutterstock och privat S-studenter har rätt om vigselrätten Om trossamfund tvingas viga samkönade par kommer konsekvensen troligtvis bli att många kommer avstå att få vigselrätt. Därför är S-studenters förslag om att ta bort vigselrätten för religiösa samfund bra, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Debatten om vigselrätten för religiösa samfund har blossat upp igen, och det huvudsakliga diskussionsämnet är homosexuellas rätt att få vigas av alla vigselförrättare.

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  48. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/01 #Välfärdsekonomi #Kultur #Fackligt #Skatter #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Gråsossar, våga snacka ideologi!

    Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry Gråsossar, våga snacka ideologi! Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets. Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden. Varför ska vi för tusende gången påstå

    Fortsätt läsa

    Wilma Fallgren-Ahlström • Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  49. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Arbetarrörelsen

    Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan

    Foto: Johanna Haglund & Juni Holst Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind

    Fortsätt läsa

    Albin Norman • Norrlänning

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  50. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Naturskydd

    Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen

    Foto: Dall-E2 och privat Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen För varje köttbulle vi äter lider den globala arbetarklassen av klimatförändringar. Samma öde väntar den svenska arbetarklassen om denna utveckling fortgår, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Jag känner verkligen igen mig i skribenternas beskrivning av hur den vegetariska normen många gånger avskräcker medlemmar. Detta blir även mer komplicerat inom kontexten av den

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  51. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/17 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Stad-land

    SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget!

    Foto: privat och Dall-E2 SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget! Medelklass-hipsters i storstaden tycker säkert att en organisation som bara serverar vegetarisk kost är lockande, men för arbetarklassen i småstäderna kan det döda engagemanget, skriver Elliot Norberg, ordförande för SSU Sundsvall och Ludvig Lind, ordförande för SSU Västernorrland. Sedan förra förbundskongressen råder det inom SSU inte längre bara vegetarisk norm, utan vegetariskt tvång. Men om SSU ska vara en bred folkrörelse

    Fortsätt läsa

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

    Ludvig Lind • Ordförande för SSU Västernorrland

  52. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/16 #Skola & utbildning #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU, vart tog folkbildningen vägen?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU SSU, vart tog folkbildningen vägen? Nu är falangerna borta, men i stället för att lära den nya generationens SSU:are om idépolitik, ideologi eller sakpolitik, har vi under det gångna valåret fått lära oss att värva. Vi ska vara störst, men vi ska också vara bäst och vackrast, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. SSU är en stor organisation, och med det följer ansvar. Att samla, skola och påverka ska vara våra huvudmål, men ibland känns det som att SSU

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  53. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/13 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Det är inte bara kvinnor som har mens

    Foto: Shutterstock Det är inte bara kvinnor som har mens Samma binära könsnormer som finns i samhället finns också i viss utsträckning i vårt parti. Normer är svåra att göra sig av med, men det är ett viktigt arbete i kampen för jämlikhet, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås. Det är ett vetenskapligt faktum att varken biologiskt kön eller det socialt konstruerade könet är binärt. Även om vi har kommit långt i Sverige är transpersoner fortfarande särskilt utsatta. Det är därför av

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  54. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/02/01 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning

    Skattesänkningar sänker välfärden, Mathilda Bernat

    Foto: privat Skattesänkningar sänker välfärden, Mathilda Bernat Den tydliga nedgången i skatter efter 90-talet är en drivande faktor för den ökade ojämlikheten i Sverige och den krackelerande välfärden. Inkomstskatt behöver vara grundmotorn i den svenska välfärden, skriver Jesper Persson, styrelseledamot i SSU Luleå, i en replik till Mathilda Bernat . Sveriges arbetarklass har inte betalt lägre skatt på arbete på 50 år, trygghetskänslan har nog inte varit lägre på ungefär lika länge, och

    Fortsätt läsa

    Jesper Persson • Styrelseledamot i SSU Luleå

  55. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  56. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  57. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  58. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  59. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/12/21 #Fackligt #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Klimatomställning #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta

    Foto: SSU Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta Jag upplever att SSU har väldigt lite förutom sina medlemssiffror att skryta om vad gäller konkret påverkan. Samtidigt stoppar vi passivt och aktivt andra ungdomsrörelser från att ta vår plats som ungdomens progressiva röst, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm. Det jag förespråkar är inte en värld där alla är samma, där alla är ett, utan en värld där erkännandet av den andres oändlighet är det som organiserar

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  60. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  61. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  62. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Socialdemokratin #Demokrati #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    SSU måste bli feministiskt på riktigt

    Foto: privat SSU måste bli feministiskt på riktigt SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk. SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot,

    Fortsätt läsa

    Tilde Bromander • Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  63. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/12/11 #Välfärdsekonomi #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Kooperationen

    Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön?

    Foto: Shutterstock Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön? Nu har grundaren av Spotify:s önskan om bättre villkor för personaloptioner uppfyllts, och det väcker liv i diskussionen om ekonomisk demokrati, en fråga som måste förankras med facken om S vill driva den, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till den anonyma medlemmen i SSU Örebro. Såhär i juletider hör man Mariah Carey och Michael Bublé tills öronen blöder, men för Spotifygrundaren Martin Lorentzon toppar kanske "Staten

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  64. Demokrati & rättigheter Ekonomi | 2022/12/07 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Socialdemokratin #Rättigheter

    Ganja är lika svenskt som fredagstacos

    Foto: OpenAI, Dall-E 2 Ganja är lika svenskt som fredagstacos Marknaden kontrollerar just nu 100% av handeln med cannabis. Inga åldersgränser, inga kvalitetskontroller, ingen moms eller skatt – ren revolverkapitalism. Jag ser nykterhetsrörelsen som en potentiellt allierad, skriver artisten General Knas i en slutreplik till Filip Nyman, ordförande för UNF. Cannabis behöver ingen introduktion. Cannabis är redan en integrerad del av svensk kultur. Ganja är lika svenskt som julgran och fredagstacos.

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  65. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/11/27 #Välfärdsekonomi #Skatter #Socialdemokratin #Fördelning

    Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa?

    Foto: Shutterstock Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa? I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Varför riktar vi inte större kritik mot ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete? Det skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Så var det dags igen. Kapitalismens högtidsdag, galjonsfiguren på amerikaniseringens och konsumismens evighetsmaskin av stress, arbete, konsumtion, mer

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  66. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/25 #Internationell politik #Socialdemokratin #Omvärld #Jämställdhet globalt

    När slutade S ha råd med solidaritet?

    Foto: Shutterstock och privat När slutade S ha råd med solidaritet? Som aktiv medlem i S var det viktigt att på partikongressen kämpa för att 1%-målet om internationellt bistånd skulle stå kvar i partiprogrammet. Därför är det en besvikelse att vårt parti inte står upp för det beslutet, skriver Tajma Sisic, IUSY Vice President. I veckan presenterade Socialdemokraterna sin oppositionella budgetmotion. Det finns några guldklimpar bland satsningarna på välfärden, men i stora drag är budgeten en

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • IUSY Vice President

  67. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/25 #Socialdemokratin #Klimatomställning #Stad-land

    Tankrabatten är tanklös

    Foto: Privat Tankrabatten är tanklös Att bidra till att kasta grus i seriösa klimatförslag är inte att vända på varje sten i klimatfrågan. Vi hoppas att S framgent tänker nytt och stort istället för att ensidigt gynna bilägande, skriver Elsa Wiberg, ordförande för SSU Front och Håkan Carlsson, S-medlem. S i riksdagen har nu lagt fram sin skuggbudget. Där återfinns en stor satsning om 4,9 miljarder (!) kronor till en tankrabatt. Vad var egentligen tanken med rabatten? En sak står i alla fall klar

    Fortsätt läsa

    Elsa Wiberg • Ordförande för SSU Front i Stockholm

    Håkan Carlsson • S-medlem med risk för partilöshet

  68. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/10 #Socialdemokratin #Klimat #Klimatomställning #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Sluta ducka för den obekväma klimatkampen

    Foto: Shutterstock och privat Sluta ducka för den obekväma klimatkampen Om vi på allvar vill minska våra utsläpp är det inte längre möjligt att ducka för konflikter med näringslivet. S måste därför omforma sin politik för att kunna ta igen efter fyra blåbruna år, skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, ledamot för SSU Stockholm. Det har inte gått särskilt lång tid sedan Ulf Kristersson tillträdde som statsminister, men högersidans nedprioritering av klimatpolitiken har redan visat sig tydligt.

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  69. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/09 #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Hvad vilja Socialdemokraterna?

    Foto: Shutterstock Hvad vilja Socialdemokraterna? S riskerar i jakten på SD-väljare, Danmarks-avund och ideologisk vilsenhet att förlora sin identitet och bli oskiljaktiga från det parti de uppger sig stå längst ifrån. Det är inte namnet på partiet som spelar roll, utan politikens innehåll, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna. Hvad vilja Socialdemokraterna? Denna fråga, som först ställdes av August Palm år 1881, tycks aldrig förlora sin aktualitet. Vårt parti befann sig i ideologisk kris

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  70. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  71. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/18 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S gjorde inget bra val, Magda

    Foto: Liv Oeian, Shutterstock S gjorde inget bra val, Magda Socialdemokraterna vann borgare, men tappade landet. Partiet valde att knacka dörr på villor med Volvo, istället för hyresrätter med Kia. Socialdemokratin måste visa sig värdig den svenska arbetarklassen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping-Håbo. Jag är orolig på riktigt. Efter att ha knackat dörr nästan varje dag den här valrörelsen, hus efter hus, lägenhet efter lägenhet, känner jag att det socialdemokratiska partiet

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  72. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/04 #Välfärdsekonomi #Jobbskapande #Arbetslöshet #Socialdemokratin #Högern #Partipolitik

    Högern glömmer att människor inte är robotar

    Bild: Dall-E 2, OpenAI Högern glömmer att människor inte är robotar Högerns ekonomiska kalkyler ser logiska ut på ytan, men en viktig faktor glöms bort i ekvationen: människan . Vi människor är inte robotar, skriver Ivan Volodkevich, ledamot i SSU Sjuhärad. Vi står inför tuffa tider. Inflationen stiger, elpriserna rusar och det blir allt svårare för hushållen att få sin ekonomi att fungera. Experterna menar att vi är på väg mot en lågkonjunktur, vilket kommer innebära ökad arbetslöshet.

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

  73. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/03/02 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Vad gör ens SSU?

    Foto: Heidi Besen, Shutterstock Vad gör ens SSU? SSU pratar för mycket om statistik och siffror istället för hur vi på riktigt organiserar ungdomar. Det är dags att vi är ärliga med det problemet, och gör något åt det, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholms Län. Det här skrev jag innan Café 60 lades ner: Utanför Café 60, ett av Stockholms få nattöppna caféer, faller mörkret. Inne på cafét sitter ett gammalt par i ett hörn. En bit ifrån dem, en medelålders man med näsan i en tidning,

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem, SSU Stockholms Län

  74. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/24 #Socialdemokratin #Demokrati #Klimat

    Socialdemokrati är inget tomt ord

    Bild: Shutterstock Socialdemokrati är inget tomt ord Att konstatera vad dagens demokrati saknar makt över är inte samma sak som att skrika högt om systemskifte, det är istället att se saker för vad de är. Det skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik. Detta är en slutreplik på texten "Tomma ord löser inte klimatkrisen". Jag gläds åt att Björn Friberg bidrar till debatten med sin replik ”Tomma ord löser inte klimatkrisen” som ett svar på min debattartikel

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  75. Demokrati & rättigheter | 2021/12/18 #Socialdemokratin #Rättigheter

    Är äktenskap bara ett äktenskap?

    Bild av Sharomka från Shutterstock Är äktenskap bara ett äktenskap? Äktenskap är en fin instutition, men vigselrätten och myndighetsutövandet behöver ses över menar Anton Sanchez Sulejmani från S-studenter i Uppsala (Laboremus). Äktenskap. Det är ett ord som för många människor symboliserar och betyder oerhört mycket. För många väcker det bilder om kärlek och att få spendera livet med den person man älskar. Äktenskap är en oerhört fin institution som har varat genom århundraden och som finns i

    Fortsätt läsa

    Anton Sanchez Sulejmani • Kassör i Laboremus, S-studenter i Uppsala

  76. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/11/02 #Socialdemokratin #Miljö #Naturskydd

    Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt

    Foto av MemoryCatcher via Pixabay Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt Frågan om reformering av strandskyddet är något som engagerar. Huruvida det är ett hot mot miljön eller en viktig utvecklingsreform för lands- och glesbygd kan komma att bli en het fråga under kommande partikongress skriver Liss Jonasson, ledarskribent Länstidningen Östersund. Byn i Norrlands inland där jag växte upp ligger på en höjd, ungefär hundra meter från sjön Ströms Vattudals kant.

    Fortsätt läsa

    Liss Jonasson • Ledarskribent Länstidningen i Östersund

  77. Välfärd & trygghet | 2021/10/28 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Socialdemokratin

    Avskaffa karensdagen!

    Foto: Shutterstock Avskaffa karensdagen! Karensdagen drabbar arbetare hårdare än tjänstemän och gör så att sjuka människor går till jobbet i stället för att stanna hemma. Socialdemokraternas partikongress bör därför besluta om ett avskaffande av karensdagen, menar Gabriella Lavecchia, förbundsordförande för Seko. Är de som bor i Sverige mer lata än de som bor i Norge, Finland eller Danmark? Vad jag vet finns det ingen forskning som kommit fram till den typen av resultat. Men trots detta är

    Fortsätt läsa

    Gabriella Lavecchia • Ordförande för fackförbundet Seko.

  78. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/18 #Socialdemokratin #Den politiska debatten

    Plånbok är viktigare än ideologi

    Bild: Shutterstock Plånbok är viktigare än ideologi Med hårdnackad ideologisk polemik når man bara ut till de redan frälsta. Ska Socialdemokraterna få folket på sin sida är det viktigare att prata om sakfrågor, menar Roger Persson Österman, ordförande för Maria-Södra stations S-förening. Jag tycker om att prata ideologi och värderingar. Gärna i en het och frejdig debatt. Frågan är dock hur viktiga sådana spörsmål är för den vanliga väljaren. När jag pratar med familjen, arbetskamrater och vänner

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  79. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/01 #Socialdemokratin

    Öppet brev till nästa partiledare

    Foto: Shutterstock. Öppet brev till nästa partiledare Vi har mer att hämta ur progressiv pessimism än ur klämkäcka hurrarop. Det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden, i ett öppet brev till Socialdemokraternas nästa partiledare. Lejonet och räven Grattis till ditt kommande uppdrag. Eller grattis och grattis. Det är fel ord. Det finns mycket jag inte avundas dig. Makten är både slitsam och ensam. En av de svåraste utmaningarna och viktigaste uppgifterna måste vara att

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  80. Demokrati & rättigheter | 2021/09/01 #Socialdemokratin

    Det är inte vår uppgift att styra kyrkan

    Foto: Shutterstock Det är inte vår uppgift att styra kyrkan Partipolitiken har en viktig roll att spela i samhället. När det gäller kyrkovalet bör dock Socialdemokraterna och andra partier avstå från att engagera sig. Det skriver Tara Twana, socialdemokrat och styrelseledamot i Humanisterna. Ska Socialdemokraterna vara ett tydligt sekulärt parti som alla kan känna sig hemma i? I så fall bör vi sluta ställa upp i kyrkovalet – det är ett onödigt val att lägga våra resurser på. Socialdemokraterna

    Fortsätt läsa

    Tara Twana • Regionpolitiker (S) och styrelseledamot för Humanisterna.

  81. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  82. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/23 #Socialdemokratin

    Låt oss få vara stolta över Sverige, igen

    Foto: Elzbieta Krzysztof, Shutterstock Låt oss få vara stolta över Sverige, igen Vår största gemenskap är nationen. Arbetarrörelsen har historiskt utnyttjat den gemenskapen för att bygga den starka och trygga välfärdsstaten. Det är dags att vi gör det igen, det skriver Roger Persson Österman, Ordförande för Maria-Södra Stations S-förening. På 1960-talet när jag var barn, åkte min familj varje sommar på bil- och campingsemester genom Tyskland till södra Europa. Ett Europa som var mycket

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  83. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/20 #Socialdemokratin #Det politiska spelet

    Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk

    Foto av Drop of Light, Shutterstock Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk Politisk strategi och frågan om vem som slår vem har präglat diskussionen kring kommande missförtroendeomröstning. Men vad blir egentligen konsekvenserna för småbarnsfamiljerna och arbetarna om regeringen faller? Det skriver August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik. Mellan alla analyser och EM-referenser tycker jag att vi missat något när vi pratar om regeringskaoset. Var är småbarnsfamiljernas och

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  84. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/07 #Skola & utbildning #Bostäder #Jobb #Jobbskapande #Socialdemokratin #Klimat

    SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag

    Foto av Khusen Rustamov från Pixabay SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag Dagens unga kräver inte så mycket: de vill ha ett jobb, en bostad och en planet att bo på i framtiden. SSU ska vara verklighetssynens ungdomsförbund som driver på för att S ger svar på de problem unga upplever i sin vardag. Det skriver Pavlos Cavelier Bizas, ordförande för SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse Dagens ungdomsgeneration mår allt sämre. Och det kanske inte är så konstigt ändå. Efter

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ordförande SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  85. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/04 #Socialdemokratin

    Vi försöker engagera oss - och andra

    Foto: Kalle Hindrikes/Socialdemokraterna Vi försöker engagera oss - och andra Socialdemokraterna kan reformera organisationen och ombudsvalet till kongressen för att uppmuntra mer samarbete över distrikts- och föreningsgränser. Det skriver Eli Rätväg och Wictor Skagegård som svar till partisekreterare Lena Rådström Baastad. Partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet att fler behöver engagera sig i en förening. Som aktiv ung socialdemokrat ser jag hur vi

    Fortsätt läsa

    Eli Rätväg • Styrelseledamot i SSU 25+

    Wictor Skagegård • Styrelseledamot i SSU 25+

  86. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen

    Bild: GoodStudio/Shutterstock SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen Den lokala folkrörelsen måste vara SSU:s bas och nav, men utvecklingen går i dag åt fel håll. Isak Öhrlund, kandidat till ny förbundssekreterare i SSU, skriver. Jag tror på den lokala folkrörelsen. Jag tror på en organisering förankrad i människors verklighet där vardagens slit och orättvisor får vara bränslet som driver rörelsens strävan mot en bättre värld. Där enskilda erfarenheter får kokas samman till en

    Fortsätt läsa

    Isak Öhrlund • Sitter i SSU:s förbundsstyrelse, kandiderar till ny förbundssekreterare

  87. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Socialdemokratin #Partipolitik

    Den övergivna fjärdedelen

    Den övergivna fjärdedelen Bild: Shutterstock/Hobbit En fjärdedel av den politiska kartan utgörs av väljare som lutar åt vänster och traditionella värden. En gång i tiden var de i hög utsträckning socialdemokrater. I dag är många Sverigedemokrater. Kan och vill Socialdemokraterna göra något åt det? Dessa väljare är inte onda halvfascister. De ser hur det tidigare samhällskontraktet brustit. ”Det starka samhället”, som skulle ge bra skola, ekonomisk trygghet vid sjukdom, god vård, en trygg

    Fortsätt läsa

    Lars Thalén • Socialdemokraterna Värmdö

  88. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  89. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  90. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    S måste ge unga framtidstro igen

    Foto: SSU S måste ge unga framtidstro igen I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Lisa Nåbo skriver om Coronapandemin har drabbat äldre och riskgrupper hårdast, men även unga har fått göra stora uppoffringar under året i form av distansundervisning, arbetslöshet och inställda fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten har varnat för att pandemins konsekvenser riskerar att förlora en hel

    Fortsätt läsa

    Lisa Nåbo • Förbundsordförande för SSU

  91. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Ingen kommer driva vår politik åt oss

    Foto: SSU Ingen kommer driva vår politik åt oss I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Amalia Rud Pedersen skriver om ett folkhem för dagens unga. Det är nu mer än nittio år sedan Per- Albin Hansson höll sitt berömda riksdagstal där han satte ord på kommande årtiondens socialdemokrati i och med ”det svenska folkhemmet”. Genom stora sociala reformer och en stark välfärd skulle klassamhället

    Fortsätt läsa

    Amalia Rud Pedersen • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Göteborg.

  92. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!