Den socialdemokratiska opinionsportalen

Socialdemokratin

  1. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Medlem i SSU Röda Latin

  2. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  3. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  4. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  5. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/12/21 #Fackligt #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Klimatomställning #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta

    Foto: SSU Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta Jag upplever att SSU har väldigt lite förutom sina medlemssiffror att skryta om vad gäller konkret påverkan. Samtidigt stoppar vi passivt och aktivt andra ungdomsrörelser från att ta vår plats som ungdomens progressiva röst, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm. Det jag förespråkar är inte en värld där alla är samma, där alla är ett, utan en värld där erkännandet av den andres oändlighet är det som organiserar

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  7. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  8. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Socialdemokratin #Demokrati #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    SSU måste bli feministiskt på riktigt

    Foto: privat SSU måste bli feministiskt på riktigt SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk. SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot,

    Fortsätt läsa

    Tilde Bromander • Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  9. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/12/11 #Välfärdsekonomi #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Kooperationen

    Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön?

    Foto: Shutterstock Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön? Nu har grundaren av Spotify:s önskan om bättre villkor för personaloptioner uppfyllts, och det väcker liv i diskussionen om ekonomisk demokrati, en fråga som måste förankras med facken om S vill driva den, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till den anonyma medlemmen i SSU Örebro. Såhär i juletider hör man Mariah Carey och Michael Bublé tills öronen blöder, men för Spotifygrundaren Martin Lorentzon toppar kanske "Staten

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  10. Demokrati & rättigheter Ekonomi | 2022/12/07 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Socialdemokratin #Rättigheter

    Ganja är lika svenskt som fredagstacos

    Foto: OpenAI, Dall-E 2 Ganja är lika svenskt som fredagstacos Marknaden kontrollerar just nu 100% av handeln med cannabis. Inga åldersgränser, inga kvalitetskontroller, ingen moms eller skatt – ren revolverkapitalism. Jag ser nykterhetsrörelsen som en potentiellt allierad, skriver artisten General Knas i en slutreplik till Filip Nyman, ordförande för UNF. Cannabis behöver ingen introduktion. Cannabis är redan en integrerad del av svensk kultur. Ganja är lika svenskt som julgran och fredagstacos.

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  11. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/11/27 #Välfärdsekonomi #Skatter #Socialdemokratin #Fördelning

    Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa?

    Foto: Shutterstock Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa? I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Varför riktar vi inte större kritik mot ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete? Det skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Så var det dags igen. Kapitalismens högtidsdag, galjonsfiguren på amerikaniseringens och konsumismens evighetsmaskin av stress, arbete, konsumtion, mer

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  12. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/25 #Internationell politik #Socialdemokratin #Omvärld #Jämställdhet globalt

    När slutade S ha råd med solidaritet?

    Foto: Shutterstock och privat När slutade S ha råd med solidaritet? Som aktiv medlem i S var det viktigt att på partikongressen kämpa för att 1%-målet om internationellt bistånd skulle stå kvar i partiprogrammet. Därför är det en besvikelse att vårt parti inte står upp för det beslutet, skriver Tajma Sisic, IUSY Vice President. I veckan presenterade Socialdemokraterna sin oppositionella budgetmotion. Det finns några guldklimpar bland satsningarna på välfärden, men i stora drag är budgeten en

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • IUSY Vice President

  13. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/25 #Socialdemokratin #Klimatomställning #Stad-land

    Tankrabatten är tanklös

    Foto: Privat Tankrabatten är tanklös Att bidra till att kasta grus i seriösa klimatförslag är inte att vända på varje sten i klimatfrågan. Vi hoppas att S framgent tänker nytt och stort istället för att ensidigt gynna bilägande, skriver Elsa Wiberg, ordförande för SSU Front och Håkan Carlsson, S-medlem. S i riksdagen har nu lagt fram sin skuggbudget. Där återfinns en stor satsning om 4,9 miljarder (!) kronor till en tankrabatt. Vad var egentligen tanken med rabatten? En sak står i alla fall klar

    Fortsätt läsa

    Elsa Wiberg • Ordförande för SSU Front i Stockholm

    Håkan Carlsson • S-medlem med risk för partilöshet

  14. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/10 #Socialdemokratin #Klimat #Klimatomställning #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Sluta ducka för den obekväma klimatkampen

    Foto: Shutterstock och privat Sluta ducka för den obekväma klimatkampen Om vi på allvar vill minska våra utsläpp är det inte längre möjligt att ducka för konflikter med näringslivet. S måste därför omforma sin politik för att kunna ta igen efter fyra blåbruna år, skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, ledamot för SSU Stockholm. Det har inte gått särskilt lång tid sedan Ulf Kristersson tillträdde som statsminister, men högersidans nedprioritering av klimatpolitiken har redan visat sig tydligt.

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  15. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/09 #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Hvad vilja Socialdemokraterna?

    Foto: Shutterstock Hvad vilja Socialdemokraterna? S riskerar i jakten på SD-väljare, Danmarks-avund och ideologisk vilsenhet att förlora sin identitet och bli oskiljaktiga från det parti de uppger sig stå längst ifrån. Det är inte namnet på partiet som spelar roll, utan politikens innehåll, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna. Hvad vilja Socialdemokraterna? Denna fråga, som först ställdes av August Palm år 1881, tycks aldrig förlora sin aktualitet. Vårt parti befann sig i ideologisk kris

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  16. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  17. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/18 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S gjorde inget bra val, Magda

    Foto: Liv Oeian, Shutterstock S gjorde inget bra val, Magda Socialdemokraterna vann borgare, men tappade landet. Partiet valde att knacka dörr på villor med Volvo, istället för hyresrätter med Kia. Socialdemokratin måste visa sig värdig den svenska arbetarklassen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping-Håbo. Jag är orolig på riktigt. Efter att ha knackat dörr nästan varje dag den här valrörelsen, hus efter hus, lägenhet efter lägenhet, känner jag att det socialdemokratiska partiet

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  18. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/04 #Välfärdsekonomi #Jobbskapande #Arbetslöshet #Socialdemokratin #Högern #Partipolitik

    Högern glömmer att människor inte är robotar

    Bild: Dall-E 2, OpenAI Högern glömmer att människor inte är robotar Högerns ekonomiska kalkyler ser logiska ut på ytan, men en viktig faktor glöms bort i ekvationen: människan . Vi människor är inte robotar, skriver Ivan Volodkevich, ledamot i SSU Sjuhärad. Vi står inför tuffa tider. Inflationen stiger, elpriserna rusar och det blir allt svårare för hushållen att få sin ekonomi att fungera. Experterna menar att vi är på väg mot en lågkonjunktur, vilket kommer innebära ökad arbetslöshet.

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

  19. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/03/02 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Vad gör ens SSU?

    Foto: Heidi Besen, Shutterstock Vad gör ens SSU? SSU pratar för mycket om statistik och siffror istället för hur vi på riktigt organiserar ungdomar. Det är dags att vi är ärliga med det problemet, och gör något åt det, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholms Län. Det här skrev jag innan Café 60 lades ner: Utanför Café 60, ett av Stockholms få nattöppna caféer, faller mörkret. Inne på cafét sitter ett gammalt par i ett hörn. En bit ifrån dem, en medelålders man med näsan i en tidning,

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem, SSU Stockholms Län

  20. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/24 #Socialdemokratin #Demokrati #Klimat

    Socialdemokrati är inget tomt ord

    Bild: Shutterstock Socialdemokrati är inget tomt ord Att konstatera vad dagens demokrati saknar makt över är inte samma sak som att skrika högt om systemskifte, det är istället att se saker för vad de är. Det skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik. Detta är en slutreplik på texten "Tomma ord löser inte klimatkrisen". Jag gläds åt att Björn Friberg bidrar till debatten med sin replik ”Tomma ord löser inte klimatkrisen” som ett svar på min debattartikel

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  21. Demokrati & rättigheter | 2021/12/18 #Socialdemokratin #Rättigheter

    Är äktenskap bara ett äktenskap?

    Bild av Sharomka från Shutterstock Är äktenskap bara ett äktenskap? Äktenskap är en fin instutition, men vigselrätten och myndighetsutövandet behöver ses över menar Anton Sanchez Sulejmani från S-studenter i Uppsala (Laboremus). Äktenskap. Det är ett ord som för många människor symboliserar och betyder oerhört mycket. För många väcker det bilder om kärlek och att få spendera livet med den person man älskar. Äktenskap är en oerhört fin institution som har varat genom århundraden och som finns i

    Fortsätt läsa

    Anton Sanchez Sulejmani • Kassör i Laboremus, S-studenter i Uppsala

  22. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/11/02 #Socialdemokratin #Miljö #Naturskydd

    Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt

    Foto av MemoryCatcher via Pixabay Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt Frågan om reformering av strandskyddet är något som engagerar. Huruvida det är ett hot mot miljön eller en viktig utvecklingsreform för lands- och glesbygd kan komma att bli en het fråga under kommande partikongress skriver Liss Jonasson, ledarskribent Länstidningen Östersund. Byn i Norrlands inland där jag växte upp ligger på en höjd, ungefär hundra meter från sjön Ströms Vattudals kant.

    Fortsätt läsa

    Liss Jonasson • Ledarskribent Länstidningen i Östersund

  23. Välfärd & trygghet | 2021/10/28 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Socialdemokratin

    Avskaffa karensdagen!

    Foto: Shutterstock Avskaffa karensdagen! Karensdagen drabbar arbetare hårdare än tjänstemän och gör så att sjuka människor går till jobbet i stället för att stanna hemma. Socialdemokraternas partikongress bör därför besluta om ett avskaffande av karensdagen, menar Gabriella Lavecchia, förbundsordförande för Seko. Är de som bor i Sverige mer lata än de som bor i Norge, Finland eller Danmark? Vad jag vet finns det ingen forskning som kommit fram till den typen av resultat. Men trots detta är

    Fortsätt läsa

    Gabriella Lavecchia • Ordförande för fackförbundet Seko.

  24. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/18 #Socialdemokratin #Den politiska debatten

    Plånbok är viktigare än ideologi

    Bild: Shutterstock Plånbok är viktigare än ideologi Med hårdnackad ideologisk polemik når man bara ut till de redan frälsta. Ska Socialdemokraterna få folket på sin sida är det viktigare att prata om sakfrågor, menar Roger Persson Österman, ordförande för Maria-Södra stations S-förening. Jag tycker om att prata ideologi och värderingar. Gärna i en het och frejdig debatt. Frågan är dock hur viktiga sådana spörsmål är för den vanliga väljaren. När jag pratar med familjen, arbetskamrater och vänner

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  25. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/01 #Socialdemokratin

    Öppet brev till nästa partiledare

    Foto: Shutterstock. Öppet brev till nästa partiledare Vi har mer att hämta ur progressiv pessimism än ur klämkäcka hurrarop. Det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden, i ett öppet brev till Socialdemokraternas nästa partiledare. Lejonet och räven Grattis till ditt kommande uppdrag. Eller grattis och grattis. Det är fel ord. Det finns mycket jag inte avundas dig. Makten är både slitsam och ensam. En av de svåraste utmaningarna och viktigaste uppgifterna måste vara att

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  26. Demokrati & rättigheter | 2021/09/01 #Socialdemokratin

    Det är inte vår uppgift att styra kyrkan

    Foto: Shutterstock Det är inte vår uppgift att styra kyrkan Partipolitiken har en viktig roll att spela i samhället. När det gäller kyrkovalet bör dock Socialdemokraterna och andra partier avstå från att engagera sig. Det skriver Tara Twana, socialdemokrat och styrelseledamot i Humanisterna. Ska Socialdemokraterna vara ett tydligt sekulärt parti som alla kan känna sig hemma i? I så fall bör vi sluta ställa upp i kyrkovalet – det är ett onödigt val att lägga våra resurser på. Socialdemokraterna

    Fortsätt läsa

    Tara Twana • Regionpolitiker (S) och styrelseledamot för Humanisterna.

  27. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  28. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/23 #Socialdemokratin

    Låt oss få vara stolta över Sverige, igen

    Foto: Elzbieta Krzysztof, Shutterstock Låt oss få vara stolta över Sverige, igen Vår största gemenskap är nationen. Arbetarrörelsen har historiskt utnyttjat den gemenskapen för att bygga den starka och trygga välfärdsstaten. Det är dags att vi gör det igen, det skriver Roger Persson Österman, Ordförande för Maria-Södra Stations S-förening. På 1960-talet när jag var barn, åkte min familj varje sommar på bil- och campingsemester genom Tyskland till södra Europa. Ett Europa som var mycket

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  29. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/20 #Socialdemokratin #Det politiska spelet

    Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk

    Foto av Drop of Light, Shutterstock Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk Politisk strategi och frågan om vem som slår vem har präglat diskussionen kring kommande missförtroendeomröstning. Men vad blir egentligen konsekvenserna för småbarnsfamiljerna och arbetarna om regeringen faller? Det skriver August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik. Mellan alla analyser och EM-referenser tycker jag att vi missat något när vi pratar om regeringskaoset. Var är småbarnsfamiljernas och

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  30. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/07 #Skola & utbildning #Bostäder #Jobb #Jobbskapande #Socialdemokratin #Klimat

    SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag

    Foto av Khusen Rustamov från Pixabay SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag Dagens unga kräver inte så mycket: de vill ha ett jobb, en bostad och en planet att bo på i framtiden. SSU ska vara verklighetssynens ungdomsförbund som driver på för att S ger svar på de problem unga upplever i sin vardag. Det skriver Pavlos Cavelier Bizas, ordförande för SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse Dagens ungdomsgeneration mår allt sämre. Och det kanske inte är så konstigt ändå. Efter

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ordförande SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  31. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/04 #Socialdemokratin

    Vi försöker engagera oss - och andra

    Foto: Kalle Hindrikes/Socialdemokraterna Vi försöker engagera oss - och andra Socialdemokraterna kan reformera organisationen och ombudsvalet till kongressen för att uppmuntra mer samarbete över distrikts- och föreningsgränser. Det skriver Eli Rätväg och Wictor Skagegård som svar till partisekreterare Lena Rådström Baastad. Partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet Länk till annan webbplats. att fler behöver engagera sig i en förening. Som aktiv ung

    Fortsätt läsa

    Eli Rätväg • Styrelseledamot i SSU 25+

    Wictor Skagegård • Styrelseledamot i SSU 25+

  32. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen

    Bild: GoodStudio/Shutterstock SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen Den lokala folkrörelsen måste vara SSU:s bas och nav, men utvecklingen går i dag åt fel håll. Isak Öhrlund, kandidat till ny förbundssekreterare i SSU, skriver. Jag tror på den lokala folkrörelsen. Jag tror på en organisering förankrad i människors verklighet där vardagens slit och orättvisor får vara bränslet som driver rörelsens strävan mot en bättre värld. Där enskilda erfarenheter får kokas samman till en

    Fortsätt läsa

    Isak Öhrlund • Sitter i SSU:s förbundsstyrelse, kandiderar till ny förbundssekreterare

  33. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Socialdemokratin #Partipolitik

    Den övergivna fjärdedelen

    Den övergivna fjärdedelen Bild: Shutterstock/Hobbit En fjärdedel av den politiska kartan utgörs av väljare som lutar åt vänster och traditionella värden. En gång i tiden var de i hög utsträckning socialdemokrater. I dag är många Sverigedemokrater. Kan och vill Socialdemokraterna göra något åt det? Dessa väljare är inte onda halvfascister. De ser hur det tidigare samhällskontraktet brustit. ”Det starka samhället”, som skulle ge bra skola, ekonomisk trygghet vid sjukdom, god vård, en trygg

    Fortsätt läsa

    Lars Thalén • Socialdemokraterna Värmdö

  34. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  35. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  36. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    S måste ge unga framtidstro igen

    Foto: SSU S måste ge unga framtidstro igen I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Lisa Nåbo skriver om Coronapandemin har drabbat äldre och riskgrupper hårdast, men även unga har fått göra stora uppoffringar under året i form av distansundervisning, arbetslöshet och inställda fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten har varnat för att pandemins konsekvenser riskerar att förlora en hel

    Fortsätt läsa

    Lisa Nåbo • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Östergötland

  37. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Ingen kommer driva vår politik åt oss

    Foto: SSU Ingen kommer driva vår politik åt oss I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Amalia Rud Pedersen skriver om ett folkhem för dagens unga. Det är nu mer än nittio år sedan Per- Albin Hansson höll sitt berömda riksdagstal där han satte ord på kommande årtiondens socialdemokrati i och med ”det svenska folkhemmet”. Genom stora sociala reformer och en stark välfärd skulle klassamhället

    Fortsätt läsa

    Amalia Rud Pedersen • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Göteborg.

  38. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!