Den socialdemokratiska opinionsportalen

  1. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Fackligt #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt

    Foto: SSU och privat Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt Jag förstår inte vad det är som ska vara “kul” med barnfattigdom, krigsbrott i Gaza, utförsäkrade cancerpatienter, hemlöshet, mäns våld mot kvinnor och bostadskriser. Partipolitik är jobbigt just för att det ska vara jobbigt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Min barndom var inget särskilt. Mitt politiska intresse under dessa år likaså. Min pappa brukade skälla på teven när nyheterna visades. Jag stod på

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  2. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat

    Foto: privat Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat Före detta högt uppsatta statsråd väljer efter sina politiska karriärer inom arbetarepartiet att röra sig mot friskolebranschen och lobbyistorganisationer. Hur ska vi känna någon glöd alls när deras politiska gärning bryts i smulor? Det skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Hopp och glöd måste styra Socialdemokraterna, även toppskiktet. Så är tyvärr inte fallet. När jag pratar med aktivister, partimedlemmar och ungdomar är idén om

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  3. Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/10/13 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Jobb #Fackligt #Jämställt arbetsliv #LO #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen

    Inte en till får mista livet på sin arbetsplats

    Foto: Shutterstock och privat Inte en till får mista livet på sin arbetsplats Ingen familj ska behöva sörja förlusten av en älskad på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Det är dags att se till att alla kan känna sig trygga på sin arbetsplats, skriver Ghodratullah Sadoughi, ordförande för SSU Jönköpings Län. Ingen borde mista livet på sin arbetsplats. Det är en grundläggande princip som inte bara är en moralisk skyldighet utan också en lagstadgad rättighet. Tyvärr ser vi alltför ofta

    Fortsätt läsa

    Ghodratullah Sadoughi • Ordförande för SSU Jönköpings Län

  4. Välfärd & trygghet Klimat | 2023/06/08 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Skatter #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Arbetarrörelsen

    Låt oss införa en energisemester

    Foto: Shutterstock och privat Låt oss införa en energisemester Elbrist kan skapa arbetsbrist då industrier tvingas anpassa sig till tillgången på el. Högerns ekonomer har redan förstått detta och börjat tänka ut lösningar som slår mot vanligt folk. Jag föreslår att vi istället inför en energisemester, skriver Vilho Pitkänen, ordförande för SSU Front Södermalm. När klimatkrisen blir mer akut kommer tillfälliga perioder av brist på energi bli både vanligare och värre. Varken kärnkraft eller

    Fortsätt läsa

    Vilho Pitkänen • Ordförande för SSU Front Södermalm

  5. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/05/09 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Fackligt #A-kassa #Jämställt arbetsliv #LO #Kooperationen #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen

    LO måste bana väg för oss unga!

    Foto: Shutterstock & privat LO måste bana väg för oss unga! Fackrörelsen leds av människor som inte kan relatera till ungas behov och intressen. Unga människor är inte lata, vi är inte bortskämda eller naiva. Vi är besvikna, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Jag minns känslan när jag fick min första lön i handen. Jag var bara 17 år, men jag kände mig så himla vuxen. Jag såg fram emot att bli självständig och betala mina räkningar. På helgerna jobbade jag som servitris och tjänade 60 kronor

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  6. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/04/27 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp!

    Foto: Shutterstock och privat Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp! I en tid då unga människor söker sig högerut måste arbetarrörelsen ge tydliga svar på dagens orättvisor. Därför måste vi arbeta tillsammans med facket för sex timmars arbetsdag, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. Snart är det första maj. En dag då vi står sida vid sida i kampen om rättvisa för hela Sverige, och visar att vi har viljan att förändra och skapa en värdefull morgondag oavsett om det

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  7. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Jobb | 2023/04/05 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Kooperationen #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Fördelning

    Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO!

    Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO! Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Visst var det ironiskt att märket för den pågående avtalsrörelsen sattes i lagom tid till första april? Representanter för företagare och Svenskt Näringsliv poserade ståtligt

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  8. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/01 #Välfärdsekonomi #Kultur #Fackligt #Skatter #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Gråsossar, våga snacka ideologi!

    Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry Gråsossar, våga snacka ideologi! Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets. Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden. Varför ska vi för tusende gången påstå

    Fortsätt läsa

    Wilma Fallgren-Ahlström • Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  9. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/27 #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Media, ni borde bry er om en miljon arbetare

    Foto: Shutterstock och privat Media, ni borde bry er om en miljon arbetare Arbetare får endast synas i media när de ställer krav, men arbetsgivarnas arbetarfientliga motkrav syns aldrig. Vanligt folks kamp måste få mer plats i media. Det skriver Alexander Larsson, elektriker från Landskrona. I mediaflödet syns influencers som testar kläder eller gamla sportprofiler som gissar på ifall hemmalaget kommer vinna för att de har klackens stöd eller inte – ämnen som kan vara trevligt att spendera

    Fortsätt läsa

    Alexander Larsson • Elektriker från Landskrona

  10. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Arbetarrörelsen

    Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan

    Foto: Johanna Haglund & Juni Holst Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind

    Fortsätt läsa

    Albin Norman • Norrlänning

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  11. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Naturskydd

    Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen

    Foto: Dall-E2 och privat Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen För varje köttbulle vi äter lider den globala arbetarklassen av klimatförändringar. Samma öde väntar den svenska arbetarklassen om denna utveckling fortgår, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Jag känner verkligen igen mig i skribenternas beskrivning av hur den vegetariska normen många gånger avskräcker medlemmar. Detta blir även mer komplicerat inom kontexten av den

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  12. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/17 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Stad-land

    SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget!

    Foto: privat och Dall-E2 SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget! Medelklass-hipsters i storstaden tycker säkert att en organisation som bara serverar vegetarisk kost är lockande, men för arbetarklassen i småstäderna kan det döda engagemanget, skriver Elliot Norberg, ordförande för SSU Sundsvall och Ludvig Lind, ordförande för SSU Västernorrland. Sedan förra förbundskongressen råder det inom SSU inte längre bara vegetarisk norm, utan vegetariskt tvång. Men om SSU ska vara en bred folkrörelse

    Fortsätt läsa

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

    Ludvig Lind • Ordförande för SSU Västernorrland

  13. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/12/11 #Välfärdsekonomi #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Kooperationen

    Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön?

    Foto: Shutterstock Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön? Nu har grundaren av Spotify:s önskan om bättre villkor för personaloptioner uppfyllts, och det väcker liv i diskussionen om ekonomisk demokrati, en fråga som måste förankras med facken om S vill driva den, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till den anonyma medlemmen i SSU Örebro. Såhär i juletider hör man Mariah Carey och Michael Bublé tills öronen blöder, men för Spotifygrundaren Martin Lorentzon toppar kanske "Staten

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  14. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  15. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/18 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S gjorde inget bra val, Magda

    Foto: Liv Oeian, Shutterstock S gjorde inget bra val, Magda Socialdemokraterna vann borgare, men tappade landet. Partiet valde att knacka dörr på villor med Volvo, istället för hyresrätter med Kia. Socialdemokratin måste visa sig värdig den svenska arbetarklassen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping-Håbo. Jag är orolig på riktigt. Efter att ha knackat dörr nästan varje dag den här valrörelsen, hus efter hus, lägenhet efter lägenhet, känner jag att det socialdemokratiska partiet

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!