Den socialdemokratiska opinionsportalen

Fördelning

  1. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/01/25 #Välfärdsekonomi #Skatter #Det politiska spelet #Högern #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Fördelning

    Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta!

    Foto: Shutterstock och privat Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta! En knegare kan inte bli rik i Sverige idag. Om arbetarrörelsen vill vinna tillbaka sina väljare är det dags att åtgärda detta. En sjuksköterska ska inte skatta högre än en miljardär, skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. Sverige var länge ett av världen mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Skillnaden mellan de förmögna och resten av befolkningen har ökat explosionsartat, och det

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  2. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Medlem i SSU Röda Latin

  3. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  4. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  5. Välfärd & trygghet | 2022/12/07 #Socialförsäkring #Jämställt arbetsliv #Fördelning

    Dovstad vill försämra föräldrars frihet

    Foto: Stephanie Pratt Dovstad vill försämra föräldrars frihet Det gynnar varken barn eller föräldrar att försämra föräldraförsäkringen på det sätt som Kajsa Dovstad och Timbro förespråkar, skriver Maria Arkeby från Tankesmedjan Tiden. Kajsa Dovstad vill ha mer frihet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och tydligen är föräldraförsäkringen ett tungt ok för henne att bära. Svensk föräldraförsäkring är unik och något vi ska vara stolta över. Den ger barn tid med sina föräldrar, den

    Fortsätt läsa

    Maria Arkeby • Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/01 #Välfärdsekonomi #Kooperationen #Demokrati #Fördelning

    Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag

    Foto: Shutterstock Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag Privatägda företag har en rättslig skyldighet att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan hänsyn till något annat. Om vi på riktigt vill leva i en demokrati måste vi bygga en kooperativ ekonomi, skriver en anonym medlem i SSU Örebro. Redan innan dammet lagt sig efter världens rikaste mans senaste egotripp blev Elon Musks Twitter-förvärv en katastrof. Teknikentreprenören har gång efter gång visat sig ha en ostadig relation

    Fortsätt läsa

    Anonym • Medlem i SSU Örebro

  7. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/11/27 #Välfärdsekonomi #Skatter #Socialdemokratin #Fördelning

    Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa?

    Foto: Shutterstock Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa? I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Varför riktar vi inte större kritik mot ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete? Det skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Så var det dags igen. Kapitalismens högtidsdag, galjonsfiguren på amerikaniseringens och konsumismens evighetsmaskin av stress, arbete, konsumtion, mer

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  8. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  9. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/05 #Välfärdsekonomi #Segregation #Kommunekonomi #Fördelning #Stad-land

    Ingen bryr sig om landsbygden

    Foto: Gerhard Pettersson, Shutterstock och privat Ingen bryr sig om landsbygden Det är befolkningen i våra förorter och på landet som är samtidens arbetarklass, och under hela valrörelsen lyste reformer och satsningar som skulle göra det bättre för arbetarklassen med sin frånvaro, skriver Annie Sinistaj, socionomstudent. Cirka trettio minuter utanför Borås hittar vi en av Västra Götalands sydligaste kommuner, Svenljunga, som också är staden jag växte upp i. Låt mig skildra en värld det inte

    Fortsätt läsa

    Annie Sinistaj • Socionomstudent

  10. Ekonomi | 2021/05/21 #Finanspolitik #Jämlikhet #Fördelning

    Vad händer när man skapar pengar?

    Foto: Shutterstock. Vad händer när man skapar pengar? Den expansiva penningpolitiken gynnar kapitalet men leder till mer ojämlikhet, skriver Misha Voss Gustavsson. Klassklyftorna i Sverige har ökat kontinuerligt sedan 1990-talet. Likt många samhällsförändringar är det svårt att peka på en enskild orsak till detta. Förklaringarna till orsaken är många i samhällsdebatten. De tenderar att vara någon av följande: nyliberalismen, globaliseringen, avskaffandet av skatter, avregleringarna eller

    Fortsätt läsa

    Misha Voss Gustavsson • Utbildad ekonom och statsvetare.

  11. Välfärd & trygghet Ekonomi | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Jämlikhet #Fördelning

    Det starka samhället bygger på jämlikhet

    Det starka samhället bygger på jämlikhet De ekonomiska klyftorna har ökat i hela västvärlden de senaste årtiondena, så även i Sverige. Det här en utveckling som jag har arbetat för att vända sedan jag tillträdde som finansminister. Regeringens arbete för att öka sysselsättningen och stärka välfärden – trots svårt parlamentariskt motstånd – har haft stor betydelse för att minska klyftorna. Men för att på allvar vända utvecklingen krävs en starkare uppslutning för en tydlig jämlikhetsagenda.

    Fortsätt läsa

    Magdalena Andersson • Finansminister (S) och ordförande för Socialdemokraternas jämlikhetsarbetsgrupp.

  12. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!