Den socialdemokratiska opinionsportalen

Arbetarrörelsen & partipolitik

Det talas ofta om "det politiska spelet" och "vem tar vem". Men vilka som styr Sverige påverkar vilken inriktning samhällsutvecklingen får. Vilka vägval står socialdemokratin och arbetarrörelsen inför? Hur kan vi förstå de andra politiska partierna och rörelserna?

  1. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/10 #Demokrati #Rättigheter

    100 år av kamp fortsätter

    Foto: Everett Collection, Shutterstock 100 år av kamp fortsätter Idag firar vi en högtidsdag. 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta. Vi firar det genom att vara tydliga: Vi vill ha en kvinna som partiledare, det skriver Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor. Idag firar vi en särskild högtidsdag, 100-årsdagen för kvinnor i Sverige som för allra första gången gick ut för att rösta i riksdagsvalen. Samtidigt första gången kvinnor blev valbara till politiska uppdrag. Som

    Fortsätt läsa

    Carina Ohlsson • Förbundsordförande för S-kvinnor, Riksdagsledamot (S)

  2. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  3. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/23 #Socialdemokratin

    Låt oss få vara stolta över Sverige, igen

    Foto: Elzbieta Krzysztof, Shutterstock Låt oss få vara stolta över Sverige, igen Vår största gemenskap är nationen. Arbetarrörelsen har historiskt utnyttjat den gemenskapen för att bygga den starka och trygga välfärdsstaten. Det är dags att vi gör det igen, det skriver Roger Persson Österman, Ordförande för Maria-Södra Stations S-förening. På 1960-talet när jag var barn, åkte min familj varje sommar på bil- och campingsemester genom Tyskland till södra Europa. Ett Europa som var mycket

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  4. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/11 #Miljö

    Så hade Löfven kunnat rädda Sveriges framtid

    Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Så hade Löfven kunnat rädda Sveriges framtid Löfven hade kunnat rädda klimatet och säkra Sveriges framtid redan 2018. Det som hade krävts var en historisk presskonferens där nya ministrar och en rad reformer presenterades, det skriver Jesper Lindholm, socialdemokratisk kommunpolitiker i Sundbyberg. När covid slog till ställde Sverige om för att rädda liv. Regeringen borde ha gjort samma sak efter den extrema värmeböljan 2018. Den orsakade de värsta

    Fortsätt läsa

    Jesper Lindholm • Kommunpolitiker (S) i Sundbyberg

  5. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/06 #Arbetarrörelsen

    Gör arbetarrörelsen digital

    Foto: Shutterstock Gör arbetarrörelsen digital Arbetarrörelsen måste ta den digitala kampen och sociala medier är det nya torget för agitatorer, det skriver Ola Möller, Riksdagsledamot för Socialdemokraterna. ”Tur att du finns så jag har lite koll på vad som händer i landet”. Orden yttrades av en gammal vän till mig. Hon följer min Facebooksida och tar del av vad jag skriver där. Så långt inget konstigt. Men nästa mening som hon skrev till mig fick mig att tänka till: ”Jag följer bara nyheterna

    Fortsätt läsa

    Ola Möller • Riksdagsledamot (S)

  6. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/07/29 #Brott & straff

    Avkriminalisera för eget bruk

    Foto: Victor Moussa, Shutterstock Avkriminalisera för eget bruk Den Socialdemokratiska partiledningen har en arrogant inställning till expertmyndigheterna. Avkriminalisering för eget bruk, tillsammans med andra förebyggande återgärder, är framtiden för en modern narkotikapolitik, det skriver SSU-Kongressombud från SSU Östergötlands delegation. 1990 hade Portugal en av de högsta dödligheterna till följd av överdoser i hela EU, där cirka 1% av befolkningen brukade heroin. Idag har de istället

    Fortsätt läsa

    Marcus Hägglund • SSU-Kongressombud, SSU Östergötland

    Nor Ackelman Elonius • SSU-Kongressombud, SSU Östergötland

  7. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/07/26 #EU #Asyl #Migration

    Inför en mer human migrationspolitik

    Foto: Shutterstock Inför en mer human migrationspolitik Låt denna SSU-kongress bli den då vi tar krafttag för att få ett slut på Socialdemokraternas ideologiska ökenvandring i flyktingpolitiken. Inför en mer human och solidarisk migrationspolitik, skriver företrädare för SSU Sörmlands SSU-Kongressdelegation. 6 år har gått sedan samhällsdebatten och majoriteten av de politiska partierna skiftade hållning i flyktingfrågan snabbare än en vindflöjel vänder sig i blåsten. Från att vara ett land där

    Fortsätt läsa

    Cornelius Marsico • Kandidat till SSU:s förbundsstyrelse, SSU Sörmland

    Mariam Yassin • Delegationsledare, SSU Sörmland

    Noah Gahnertz • Distriktsordförande, SSU Sörmland

  8. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/20 #Socialdemokratin #Det politiska spelet

    Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk

    Foto av Drop of Light, Shutterstock Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk Politisk strategi och frågan om vem som slår vem har präglat diskussionen kring kommande missförtroendeomröstning. Men vad blir egentligen konsekvenserna för småbarnsfamiljerna och arbetarna om regeringen faller? Det skriver August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik. Mellan alla analyser och EM-referenser tycker jag att vi missat något när vi pratar om regeringskaoset. Var är småbarnsfamiljernas och

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  9. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/07 #Skola & utbildning #Bostäder #Jobb #Jobbskapande #Socialdemokratin #Klimat

    SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag

    Foto av Khusen Rustamov från Pixabay SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag Dagens unga kräver inte så mycket: de vill ha ett jobb, en bostad och en planet att bo på i framtiden. SSU ska vara verklighetssynens ungdomsförbund som driver på för att S ger svar på de problem unga upplever i sin vardag. Det skriver Pavlos Cavelier Bizas, ordförande för SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse Dagens ungdomsgeneration mår allt sämre. Och det kanske inte är så konstigt ändå. Efter

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ordförande SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  10. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/04 #Socialdemokratin

    Vi försöker engagera oss - och andra

    Foto: Kalle Hindrikes/Socialdemokraterna Vi försöker engagera oss - och andra Socialdemokraterna kan reformera organisationen och ombudsvalet till kongressen för att uppmuntra mer samarbete över distrikts- och föreningsgränser. Det skriver Eli Rätväg och Wictor Skagegård som svar till partisekreterare Lena Rådström Baastad. Partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet att fler behöver engagera sig i en förening. Som aktiv ung socialdemokrat ser jag hur vi

    Fortsätt läsa

    Eli Rätväg • Styrelseledamot i SSU 25+

    Wictor Skagegård • Styrelseledamot i SSU 25+

  11. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  12. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Bostäder #Skatter #Arbetarrörelsen

    Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten!

    Första maj-demonstration i Göteborg. Foto: Shutterstock. Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten! Det är illa att Stefan Löfven föregår höstens partikongress i frågan om fastighetsskatten. Detta agerande är ett uttryck för feghet och för motvilja att låta partiets medlemmar bestämma vilken politik Socialdemokraterna ska driva. Under våren har partidistrikt runt om i landet börjat driva frågan om återinförd fastighetsskatt, eller rättare sagt att dess nuvarande tak ska försvinna. Detta har,

    Fortsätt läsa

    Alexander Fröderberg • Studieledare i SSU Östergötland.

  13. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen

    Bild: GoodStudio/Shutterstock SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen Den lokala folkrörelsen måste vara SSU:s bas och nav, men utvecklingen går i dag åt fel håll. Isak Öhrlund, kandidat till ny förbundssekreterare i SSU, skriver. Jag tror på den lokala folkrörelsen. Jag tror på en organisering förankrad i människors verklighet där vardagens slit och orättvisor får vara bränslet som driver rörelsens strävan mot en bättre värld. Där enskilda erfarenheter får kokas samman till en

    Fortsätt läsa

    Isak Öhrlund • Sitter i SSU:s förbundsstyrelse, kandiderar till ny förbundssekreterare

  14. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  15. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Socialdemokratin #Partipolitik

    Den övergivna fjärdedelen

    Den övergivna fjärdedelen Bild: Shutterstock/Hobbit En fjärdedel av den politiska kartan utgörs av väljare som lutar åt vänster och traditionella värden. En gång i tiden var de i hög utsträckning socialdemokrater. I dag är många Sverigedemokrater. Kan och vill Socialdemokraterna göra något åt det? Dessa väljare är inte onda halvfascister. De ser hur det tidigare samhällskontraktet brustit. ”Det starka samhället”, som skulle ge bra skola, ekonomisk trygghet vid sjukdom, god vård, en trygg

    Fortsätt läsa

    Lars Thalén • Socialdemokraterna Värmdö

  16. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  17. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  18. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/30 #Det politiska spelet

    Till den politiska spelteorins försvar

    Spelteori är användbar även för vänstern. Foto: Shutterstock. Till den politiska spelteorins försvar I vänsterkretsar har det nästan blivit fult att förespråka en måttfull mittenpolitik. Samtidigt vet vi att extrema ståndpunkter skrämmer bort väljare. Mittenkandidater vinner mer ofta än extrema kandidater. Det är en av få insikter om val och väljares beteenden som vi har riktigt tydliga empiriska kunskaper om. Det kommer sig av att måttfulla kandidater har en större räckvidd för sina politiska

    Fortsätt läsa

    Gustav Österman • Medlem i Socialdemokraterna i Stockholm

  19. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    S måste ge unga framtidstro igen

    Foto: SSU S måste ge unga framtidstro igen I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Lisa Nåbo skriver om Coronapandemin har drabbat äldre och riskgrupper hårdast, men även unga har fått göra stora uppoffringar under året i form av distansundervisning, arbetslöshet och inställda fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten har varnat för att pandemins konsekvenser riskerar att förlora en hel

    Fortsätt läsa

    Lisa Nåbo • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Östergötland

  20. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Ingen kommer driva vår politik åt oss

    Foto: SSU Ingen kommer driva vår politik åt oss I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Amalia Rud Pedersen skriver om ett folkhem för dagens unga. Det är nu mer än nittio år sedan Per- Albin Hansson höll sitt berömda riksdagstal där han satte ord på kommande årtiondens socialdemokrati i och med ”det svenska folkhemmet”. Genom stora sociala reformer och en stark välfärd skulle klassamhället

    Fortsätt läsa

    Amalia Rud Pedersen • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Göteborg.

  21. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen

    Foto: Piteper/Wikimedia, Holger Ellgaard/Wikimedia Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen Sakpolitiken måste formuleras för både glesbygden och förorten, annars kretsar hela samtalet om kulturella skillnader. Vi är två skribenter som bor i vad man kan kalla Sveriges mer bortglömda delar, glesbygden och förorten. En lantis, och en förortsunge. Under de år av centralisering som skett har den vita och tämligen urbana normen stärkts. Det har inneburit att det plötsligt anses rimligt att

    Fortsätt läsa

    Kata Nilsson • Politisk redaktör på Piteå-Tidningen

    Daniel Vencu Velasquez Castro • Debattör och förbundssekreterare i Unga Örnar

  22. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Ge upprättelse åt folkmordets offer

    Foto: Everett Collection/Shutterstock Ge upprättelse åt folkmordets offer Inför valet 2014 utlovade Socialdemokraterna ett erkännande av det brutala folkmord på kristna som genomfördes 1915 i det som nu är Turkiet. Sju år senare är löftet fortfarande inte uppfyllt. Den 24:e april anordnades den internationella minnesdagen av 1915 års folkmord. Ett hänsynslöst folkmord som krävde över 1,5 miljoner liv i det som då var det Osmanska riket, det som idag är Turkiet. Ett folkmord som tömde riket på

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Internationell ledare för SSU.

    Sarkis Khatchadourian • Ordförande för Stockholms läns SSU-distrikt.

  23. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Tf verksamhetschef Tiden

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

  24. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!