Den socialdemokratiska opinionsportalen

Arbetarrörelsen & partipolitik

Det talas ofta om "det politiska spelet" och "vem tar vem". Men vilka som styr Sverige påverkar vilken inriktning samhällsutvecklingen får. Vilka vägval står socialdemokratin och arbetarrörelsen inför? Hur kan vi förstå de andra politiska partierna och rörelserna?

  1. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/07 #Skola & utbildning #Bostäder #Jobb #Jobbskapande #Socialdemokratin #Klimat

    SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag

    Foto av Khusen Rustamov från Pixabay SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag Dagens unga kräver inte så mycket: de vill ha ett jobb, en bostad och en planet att bo på i framtiden. SSU ska vara verklighetssynens ungdomsförbund som driver på för att S ger svar på de problem unga upplever i sin vardag. Det skriver Pavlos Cavelier Bizas, ordförande för SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse Dagens ungdomsgeneration mår allt sämre. Och det kanske inte är så konstigt ändå. Efter

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ordförande SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  2. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/04 #Socialdemokratin

    Vi försöker engagera oss - och andra

    Foto: Kalle Hindrikes/Socialdemokraterna Vi försöker engagera oss - och andra Socialdemokraterna kan reformera organisationen och ombudsvalet till kongressen för att uppmuntra mer samarbete över distrikts- och föreningsgränser. Det skriver Eli Rätväg och Wictor Skagegård som svar till partisekreterare Lena Rådström Baastad. Partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet att fler behöver engagera sig i en förening. Som aktiv ung socialdemokrat ser jag hur vi

    Fortsätt läsa

    Eli Rätväg • Styrelseledamot i SSU 25+

    Wictor Skagegård • Styrelseledamot i SSU 25+

  3. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  4. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Bostäder #Skatter #Arbetarrörelsen

    Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten!

    Första maj-demonstration i Göteborg. Foto: Shutterstock. Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten! Det är illa att Stefan Löfven föregår höstens partikongress i frågan om fastighetsskatten. Detta agerande är ett uttryck för feghet och för motvilja att låta partiets medlemmar bestämma vilken politik Socialdemokraterna ska driva. Under våren har partidistrikt runt om i landet börjat driva frågan om återinförd fastighetsskatt, eller rättare sagt att dess nuvarande tak ska försvinna. Detta har,

    Fortsätt läsa

    Alexander Fröderberg • Studieledare i SSU Östergötland.

  5. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen

    Bild: GoodStudio/Shutterstock SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen Den lokala folkrörelsen måste vara SSU:s bas och nav, men utvecklingen går i dag åt fel håll. Isak Öhrlund, kandidat till ny förbundssekreterare i SSU, skriver. Jag tror på den lokala folkrörelsen. Jag tror på en organisering förankrad i människors verklighet där vardagens slit och orättvisor får vara bränslet som driver rörelsens strävan mot en bättre värld. Där enskilda erfarenheter får kokas samman till en

    Fortsätt läsa

    Isak Öhrlund • Sitter i SSU:s förbundsstyrelse, kandiderar till ny förbundssekreterare

  6. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  7. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Socialdemokratin #Partipolitik

    Den övergivna fjärdedelen

    Den övergivna fjärdedelen Bild: Shutterstock/Hobbit En fjärdedel av den politiska kartan utgörs av väljare som lutar åt vänster och traditionella värden. En gång i tiden var de i hög utsträckning socialdemokrater. I dag är många Sverigedemokrater. Kan och vill Socialdemokraterna göra något åt det? Dessa väljare är inte onda halvfascister. De ser hur det tidigare samhällskontraktet brustit. ”Det starka samhället”, som skulle ge bra skola, ekonomisk trygghet vid sjukdom, god vård, en trygg

    Fortsätt läsa

    Lars Thalén • Socialdemokraterna Värmdö

  8. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  9. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  10. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/30 #Det politiska spelet

    Till den politiska spelteorins försvar

    Spelteori är användbar även för vänstern. Foto: Shutterstock. Till den politiska spelteorins försvar I vänsterkretsar har det nästan blivit fult att förespråka en måttfull mittenpolitik. Samtidigt vet vi att extrema ståndpunkter skrämmer bort väljare. Mittenkandidater vinner mer ofta än extrema kandidater. Det är en av få insikter om val och väljares beteenden som vi har riktigt tydliga empiriska kunskaper om. Det kommer sig av att måttfulla kandidater har en större räckvidd för sina politiska

    Fortsätt läsa

    Gustav Österman • Medlem i Socialdemokraterna i Stockholm

  11. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    S måste ge unga framtidstro igen

    Foto: SSU S måste ge unga framtidstro igen I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Lisa Nåbo skriver om Coronapandemin har drabbat äldre och riskgrupper hårdast, men även unga har fått göra stora uppoffringar under året i form av distansundervisning, arbetslöshet och inställda fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten har varnat för att pandemins konsekvenser riskerar att förlora en hel

    Fortsätt läsa

    Lisa Nåbo • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Östergötland

  12. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Ingen kommer driva vår politik åt oss

    Foto: SSU Ingen kommer driva vår politik åt oss I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Amalia Rud Pedersen skriver om ett folkhem för dagens unga. Det är nu mer än nittio år sedan Per- Albin Hansson höll sitt berömda riksdagstal där han satte ord på kommande årtiondens socialdemokrati i och med ”det svenska folkhemmet”. Genom stora sociala reformer och en stark välfärd skulle klassamhället

    Fortsätt läsa

    Amalia Rud Pedersen • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Göteborg.

  13. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen

    Foto: Piteper/Wikimedia, Holger Ellgaard/Wikimedia Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen Sakpolitiken måste formuleras för både glesbygden och förorten, annars kretsar hela samtalet om kulturella skillnader. Vi är två skribenter som bor i vad man kan kalla Sveriges mer bortglömda delar, glesbygden och förorten. En lantis, och en förortsunge. Under de år av centralisering som skett har den vita och tämligen urbana normen stärkts. Det har inneburit att det plötsligt anses rimligt att

    Fortsätt läsa

    Kata Nilsson • Politisk redaktör på Piteå-Tidningen

    Daniel Vencu Velasquez Castro • Debattör och förbundssekreterare i Unga Örnar

  14. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Ge upprättelse åt folkmordets offer

    Foto: Everett Collection/Shutterstock Ge upprättelse åt folkmordets offer Inför valet 2014 utlovade Socialdemokraterna ett erkännande av det brutala folkmord på kristna som genomfördes 1915 i det som nu är Turkiet. Sju år senare är löftet fortfarande inte uppfyllt. Den 24:e april anordnades den internationella minnesdagen av 1915 års folkmord. Ett hänsynslöst folkmord som krävde över 1,5 miljoner liv i det som då var det Osmanska riket, det som idag är Turkiet. Ett folkmord som tömde riket på

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Internationell ledare för SSU.

    Sarkis Khatchadourian • Ordförande för Stockholms läns SSU-distrikt.

  15. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Tf verksamhetschef Tiden

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

  16. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!