Den socialdemokratiska opinionsportalen

Arbetarrörelsen & partipolitik

Det talas ofta om "det politiska spelet" och "vem tar vem". Men vilka som styr Sverige påverkar vilken inriktning samhällsutvecklingen får. Vilka vägval står socialdemokratin och arbetarrörelsen inför? Hur kan vi förstå de andra politiska partierna och rörelserna?

  1. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/01/25 #Välfärdsekonomi #Skatter #Det politiska spelet #Högern #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Fördelning

    Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta!

    Foto: Shutterstock och privat Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta! En knegare kan inte bli rik i Sverige idag. Om arbetarrörelsen vill vinna tillbaka sina väljare är det dags att åtgärda detta. En sjuksköterska ska inte skatta högre än en miljardär, skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. Sverige var länge ett av världen mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Skillnaden mellan de förmögna och resten av befolkningen har ökat explosionsartat, och det

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  2. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  3. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Medlem i SSU Röda Latin

  4. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Kommunernas ekonomi

    Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen

    Foto: Shutterstock och privat Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen Bildningsprocessen pågår genom hela livet. Därför är det viktigt att vi har fristående kulturverksamheter där kommunalarbetaren och den högutbildade kan mötas över en öl och bildas tillsammans, skriver Vera Zhang, medlem i SSU Centrum Göteborg. Bildningsidealet tycks ha blivit bortglömt, trots att det borde vara viktigare än någonsin för ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför måste vi slå vakt om våra

    Fortsätt läsa

    Vera Zhang • Medlem i SSU Centrum Göteborg

  5. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/10 #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Partipolitik

    Politikerna får unga att tappa tron

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Politikerna får unga att tappa tron Det leder till politikerförakt när vallöften om klimatet inte följs upp och regeringen istället väljer att lägga ner miljödepartementet och halvera miljöbudgeten. Kommunerna måste därför ta ansvar, skriver Ellen Persson, ordförande för SSU Kalmar Län. Varje dag möts vi av larmrapporter kring förändringar i vårt klimat. Förändringar som framför allt kommer drabba min generation och våra barn. När dessa larmrapporter inte

    Fortsätt läsa

    Ellen Persson • Distriktsordförande för SSU Kalmar län

  8. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  9. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/26 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Partipolitik #Stad-land

    Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch? När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik. Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett

    Fortsätt läsa

    William Häggkvist • Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  10. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/23 #Välfärdsekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Energi #Stad-land

    Nu är vintern kommen, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Nu är vintern kommen, Ulf När Kristersson och hans vänner satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat än ett pyramidalt svek, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Det var en gång en liten liten statsminister som satt på sin stora stora tron i Rosenbad och besultade om det stöd som skulle rädda det Svenska folket från kris vintern. Men

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  11. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/12/21 #Fackligt #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Klimatomställning #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta

    Foto: SSU Det är dags att avskaffa SSU, vi gör mer skada än nytta Jag upplever att SSU har väldigt lite förutom sina medlemssiffror att skryta om vad gäller konkret påverkan. Samtidigt stoppar vi passivt och aktivt andra ungdomsrörelser från att ta vår plats som ungdomens progressiva röst, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm. Det jag förespråkar är inte en värld där alla är samma, där alla är ett, utan en värld där erkännandet av den andres oändlighet är det som organiserar

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  12. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  13. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/18 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar

    Foto: SSU och privat Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar SSU:s Instagram-inlägg med "Fuck Qatar" får mig att känna obehag. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik, skriver Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö. Jag scrollar på Instagram. SSU har lagt upp ett nytt inlägg, en bild på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, där bokstäver har hängts upp förbundsexpeditionens fönster.

    Fortsätt läsa

    Leith Al-Bayati • Medlem i SSU Malmö

  14. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  15. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Skatter #Finanspolitik #Det politiska spelet #Demokrati #Partipolitik

    Högerns valrörelse: en Black Friday-rea

    Foto: Shutterstock Högerns valrörelse: en Black Friday-rea Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna, skriver Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö. Varje år, i slutet av november, strömmar konsumenter in i butikerna på de stora köpgatorna i vårt avlånga land. Köerna ringlar sig långa med folk som vill ta del av årets största rea och billigaste priser. Det är Black Friday . I lika

    Fortsätt läsa

    Andreas Mattisson • Ordförande för SSU Tyresö

  16. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Socialdemokratin #Demokrati #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    SSU måste bli feministiskt på riktigt

    Foto: privat SSU måste bli feministiskt på riktigt SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk. SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot,

    Fortsätt läsa

    Tilde Bromander • Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  17. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/12/11 #Välfärdsekonomi #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Kooperationen

    Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön?

    Foto: Shutterstock Lyssnar Spotify-grundaren på Ebba Grön? Nu har grundaren av Spotify:s önskan om bättre villkor för personaloptioner uppfyllts, och det väcker liv i diskussionen om ekonomisk demokrati, en fråga som måste förankras med facken om S vill driva den, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till den anonyma medlemmen i SSU Örebro. Såhär i juletider hör man Mariah Carey och Michael Bublé tills öronen blöder, men för Spotifygrundaren Martin Lorentzon toppar kanske "Staten

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  18. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/01 #Socialpolitik #Folkhälsa #Arbetarrörelsen #Brott & straff

    Att släppa in marknaden vore en björntjänst, General Knas

    Foto: privat Att släppa in marknaden vore en björntjänst, General Knas Varför introducera en drog när konsumtionen ligger relativt lågt hos den generella befolkningen? Oavsett om vi har ett monopol eller inte kommer marknaden att hugga tänderna i allt den kan, skriver Filip Nyman, förbundsordförande för UNF, i en replik till General Knas . Cannabis och legalisering slutar aldrig vara ett hett ämne i Sverige, även om politiker inte riktigt tar frågan på allvar. Ungdomar idag är mer positiva till

    Fortsätt läsa

    Filip Nyman • Ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund

  19. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/01 #Välfärdsekonomi #Kooperationen #Demokrati #Fördelning

    Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag

    Foto: Shutterstock Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag Privatägda företag har en rättslig skyldighet att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan hänsyn till något annat. Om vi på riktigt vill leva i en demokrati måste vi bygga en kooperativ ekonomi, skriver en anonym medlem i SSU Örebro. Redan innan dammet lagt sig efter världens rikaste mans senaste egotripp blev Elon Musks Twitter-förvärv en katastrof. Teknikentreprenören har gång efter gång visat sig ha en ostadig relation

    Fortsätt läsa

    Anonym • Medlem i SSU Örebro

  20. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2022/11/27 #Välfärdsekonomi #Skatter #Socialdemokratin #Fördelning

    Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa?

    Foto: Shutterstock Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa? I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Varför riktar vi inte större kritik mot ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete? Det skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Så var det dags igen. Kapitalismens högtidsdag, galjonsfiguren på amerikaniseringens och konsumismens evighetsmaskin av stress, arbete, konsumtion, mer

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  21. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/25 #Internationell politik #Socialdemokratin #Omvärld #Jämställdhet globalt

    När slutade S ha råd med solidaritet?

    Foto: Shutterstock och privat När slutade S ha råd med solidaritet? Som aktiv medlem i S var det viktigt att på partikongressen kämpa för att 1%-målet om internationellt bistånd skulle stå kvar i partiprogrammet. Därför är det en besvikelse att vårt parti inte står upp för det beslutet, skriver Tajma Sisic, IUSY Vice President. I veckan presenterade Socialdemokraterna sin oppositionella budgetmotion. Det finns några guldklimpar bland satsningarna på välfärden, men i stora drag är budgeten en

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • IUSY Vice President

  22. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/25 #Socialdemokratin #Klimatomställning #Stad-land

    Tankrabatten är tanklös

    Foto: Privat Tankrabatten är tanklös Att bidra till att kasta grus i seriösa klimatförslag är inte att vända på varje sten i klimatfrågan. Vi hoppas att S framgent tänker nytt och stort istället för att ensidigt gynna bilägande, skriver Elsa Wiberg, ordförande för SSU Front och Håkan Carlsson, S-medlem. S i riksdagen har nu lagt fram sin skuggbudget. Där återfinns en stor satsning om 4,9 miljarder (!) kronor till en tankrabatt. Vad var egentligen tanken med rabatten? En sak står i alla fall klar

    Fortsätt läsa

    Elsa Wiberg • Ordförande för SSU Front i Stockholm

    Håkan Carlsson • S-medlem med risk för partilöshet

  23. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/15 #Segregation #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Kalla dem inte rasister, fråga hur deras dag har varit

    Foto: Sune Grabbe, Shutterstock Kalla dem inte rasister, fråga hur deras dag har varit Att kalla Sverigedomkrater rasister har inte fungerat. De gjorde återigen ett bättre valresultat än förra valet. Nu är det dags att testa andra metoder, skriver Viktor Dahl, medlem i SSU 25+. “When my brothers try to draw a circle to exclude me, I shall draw a larger circle to include them. Where they speak out for the privileges of a puny group, I shall shout for the rights of all mankind.” – Pauli Murray.

    Fortsätt läsa

    Viktor Dahl • Medlem i SSU 25+

  24. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/11/10 #Socialdemokratin #Klimat #Klimatomställning #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Sluta ducka för den obekväma klimatkampen

    Foto: Shutterstock och privat Sluta ducka för den obekväma klimatkampen Om vi på allvar vill minska våra utsläpp är det inte längre möjligt att ducka för konflikter med näringslivet. S måste därför omforma sin politik för att kunna ta igen efter fyra blåbruna år, skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, ledamot för SSU Stockholm. Det har inte gått särskilt lång tid sedan Ulf Kristersson tillträdde som statsminister, men högersidans nedprioritering av klimatpolitiken har redan visat sig tydligt.

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  25. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/09 #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Hvad vilja Socialdemokraterna?

    Foto: Shutterstock Hvad vilja Socialdemokraterna? S riskerar i jakten på SD-väljare, Danmarks-avund och ideologisk vilsenhet att förlora sin identitet och bli oskiljaktiga från det parti de uppger sig stå längst ifrån. Det är inte namnet på partiet som spelar roll, utan politikens innehåll, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna. Hvad vilja Socialdemokraterna? Denna fråga, som först ställdes av August Palm år 1881, tycks aldrig förlora sin aktualitet. Vårt parti befann sig i ideologisk kris

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  26. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/28 #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Visst gav högern tomma löften men vi gav inga alls, Baudin

    Foto: Socialdemokraterna och privat Visst gav högern tomma löften men vi gav inga alls, Baudin Om enbart de yngsta fick bestämma skulle högerblocket få 58 procent av rösterna, och det är en signal vi måste ta på allvar. Annars kan det betyda många mandatperioder i opposition, skriver Abdirahman Siyad, socialdemokrat från Malmö, i en replik till Tobias Baudin . Högern har svikit Sveriges unga, lyder rubriken på Tobias Baudins senaste debattartikel i Folkhemmet. I korthet är artikelns budskap att

    Fortsätt läsa

    Abdirahman Siyad • Socialdemokrat från Malmö

  27. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  28. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/25 #Finanspolitik #Det politiska spelet #Högern #Arbetarrörelsen

    Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften

    Foto: Socialdemokraterna Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften Högern har svikit Sveriges unga genom att lova saker de inte kan hålla. Det är ett svek mot Sveriges unga och mot demokratin, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna. Nu har det gått sex veckor sen valet, och Sverige har en ny regering på plats. Det är ett gäng förlorare som har fått bilda regering. Tillsammans är M, KD och L mindre än oss Socialdemokrater. Men med stöd av SD har de fått en unik

    Fortsätt läsa

    Tobias Baudin • Partisekreterare för Socialdemokraterna

  29. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/18 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S gjorde inget bra val, Magda

    Foto: Liv Oeian, Shutterstock S gjorde inget bra val, Magda Socialdemokraterna vann borgare, men tappade landet. Partiet valde att knacka dörr på villor med Volvo, istället för hyresrätter med Kia. Socialdemokratin måste visa sig värdig den svenska arbetarklassen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping-Håbo. Jag är orolig på riktigt. Efter att ha knackat dörr nästan varje dag den här valrörelsen, hus efter hus, lägenhet efter lägenhet, känner jag att det socialdemokratiska partiet

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  30. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/06 #Internationell politik #EU #Partipolitik

    Valet i Bosnien ger hopp för framtiden

    Foto: Ahmed Hadrovic, Shutterstock Valet i Bosnien ger hopp för framtiden Årets valresultat visar att många bosnier är trötta på dagens system som gynnar nationalistiska partier och politiker, som sedan ändå bildar allianser ihop för att behålla makten, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. När jag var liten berättade min farbror en historia om Olof Palmes statsbesök i Jugoslavien. Palme såg lyxbilar utanför presidentpalatset, och frågade: “är det arbetarnas bilar?”. Svaret

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  31. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/05 #Välfärdsekonomi #Segregation #Kommunekonomi #Fördelning #Stad-land

    Ingen bryr sig om landsbygden

    Foto: Gerhard Pettersson, Shutterstock och privat Ingen bryr sig om landsbygden Det är befolkningen i våra förorter och på landet som är samtidens arbetarklass, och under hela valrörelsen lyste reformer och satsningar som skulle göra det bättre för arbetarklassen med sin frånvaro, skriver Annie Sinistaj, socionomstudent. Cirka trettio minuter utanför Borås hittar vi en av Västra Götalands sydligaste kommuner, Svenljunga, som också är staden jag växte upp i. Låt mig skildra en värld det inte

    Fortsätt läsa

    Annie Sinistaj • Socionomstudent

  32. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2022/10/05 #Klimat #Klimatomställning #Partipolitik

    Tåg-beslutet är pinsamt

    Foto: Rolf Svedjeholm, Shutterstock och privat Tåg-beslutet är pinsamt Högern gick till val på sänkta bränslepriser och att ta bort reduktionsplikten. Nu stoppar de utbyggnad av höghastighetståg. Det finns en ovilja att utveckla samhället och bidra i omställningen, skriver Alexander Fröderberg, kassör för SSU Östergötland. Under måndagskvällen kom ett inte helt oväntat, men samtidigt lika förargande, besked från det högerkonservativa blocket: de kommer att stoppa byggnation av höghastighetståg.

    Fortsätt läsa

    Alexander Fröderberg • Kassör, SSU Östergötland

  33. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/04 #Välfärdsekonomi #Jobbskapande #Arbetslöshet #Socialdemokratin #Högern #Partipolitik

    Högern glömmer att människor inte är robotar

    Bild: Dall-E 2, OpenAI Högern glömmer att människor inte är robotar Högerns ekonomiska kalkyler ser logiska ut på ytan, men en viktig faktor glöms bort i ekvationen: människan . Vi människor är inte robotar, skriver Ivan Volodkevich, ledamot i SSU Sjuhärad. Vi står inför tuffa tider. Inflationen stiger, elpriserna rusar och det blir allt svårare för hushållen att få sin ekonomi att fungera. Experterna menar att vi är på väg mot en lågkonjunktur, vilket kommer innebära ökad arbetslöshet.

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

  34. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/02 #Det politiska spelet #Högern #Demokrati

    Skäms du fortfarande inte, Richard?

    Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell Skäms du fortfarande inte, Richard? Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen som gjorde att jag blev medlem i SSU, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Jag minns en lärare från min gymnasietid, Richard. Han undervisade inte min klass i något ämne, som tur var, men flera av mina vänner hade lektioner med honom.

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  35. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/09/08 #Arbetslöshet

    Kristersson ljög, i går igen

    Foto: Moderaterna. Kristersson ljög, i går igen ”700 000 utrikesfödda i Sverige kan inte försörja sig själva.” Det är det budskap Moderaterna trummar ut under valrörelsen. Förutom att siffran visade sig vara grovt missvisande är problemet är att detta ändå grundar sig i deras eget drömsamhälle, med låga löner och otrygga anställningar som staplas på varandra. I Kristerssons Sverige är arbetskraft en slit- och slängvara. Vi menar att Sverige är bättre än så. I SVTs partiledarutfrågning av Ulf

    Fortsätt läsa

    Maria Arkeby • Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  36. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/09/08 #Fackligt

    Socialdemokraterna är arbetarnas parti!

    Foto: Pixabay. Socialdemokraterna är arbetarnas parti! Det socialdemokratiska partiet har alltid varit arbetarrörelsens politiska gren. Så var det på de första röda agitatorernas tid och så är det även i 2022 års allmänna val. Konflikten mellan arbete och kapital har varit ständigt närvarande i vårt samhälle sedan landet Sverige först industrialiserades. Det är en konflikt som grundar sig i att kapitalägarna alltid betalar mindre för vårt arbete än det egentligen är värt. För att utöka profiten

    Fortsätt läsa

    David Aura • David Aura är dalmas, fackligt förtroendevald i Svenska elektrikerförbundet och riksdagskandidat för Socialdemokraterna.

  37. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/06/07 #Den politiska debatten

    Ulf Kristersson är feg

    Bild: Shutterstock Ulf Kristersson är feg Det är inte oppositionen som är svag. Det är Moderaterna, dess ledning, och framförallt Ulf Kristersson, det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden. Jag tänkte först skriva att Sverige just nu har sin förmodligen svagaste opposition någonsin. Insåg att det är fel. Det är inte oppositionen som är svag, det är Moderaterna. SD är som de är. Jag tycker hjärtligt illa om vad de står för, men det går inte att komma ifrån att de i

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  38. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/04/26 #Det politiska spelet #Partipolitik

    Socialliberalismen - den svenska politikens förlust

    Foto: Shutterstock Socialliberalismen - den svenska politikens förlust Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har avgått, partiet är i fritt fall och inget tyder på att partiledarskiftet kommer att ändra på detta. Hur gick det så fel? Vad innebär detta för socialliberalismen i Sverige? Den 25:e mars 2021 publicerade Libertas en artikel vid namn Det liberala sveket – partistyrelsens sista varning skriven av yours truly. I artikeln tar jag upp hur Liberalerna till sist tog död på

    Fortsätt läsa

    Erik Solfors • Tidskriften Libertas redaktion

  39. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/04/11 #Januarisamarbetet

    Sabunis efterträdare bör närma sig socialdemokratin

    Foto: Shutterstock Sabunis efterträdare bör närma sig socialdemokratin Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen i höstens riksdagsval, och bli ideologiskt obsoleta. Den som väljs till ordinarie partiledare efter Sabuni och Pehrson borde närma sig socialiberalismen och socialdemokraterna för att klara sig kvar, det skriver August Lundin, Ordförande för SSU Örnsköldsvik. Sabunis avgång påminner lite om Löfvens. Båda två avgick ganska nära inpå valet. De båda tog själva initiativet och överraskade

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  40. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/03/03 #Demokrati #Arbetarrörelsen

    SSU gav mig en röst

    Foto: SSU SSU gav mig en röst SSU måste bli bättre på att nå målet om att organisera unga, men vi får inte glömma att vi också existerar för att ge individer en politisk makt över sina liv, det skriver Ali Reza Yakhdani, Ledamot av SSU:s Förbundsstyrelse i en replik till Nathan Carlshamre . Nathan Carlshamre skriver i sin debattartikel ”Vad gör ens SSU?” att SSU pratar för mycket om siffror och statistik, och för lite om vårt huvudsakliga kärnuppdrag: Att organisera ungdomar. Han beskriver hur

    Fortsätt läsa

    Ali Reza Yakhdani • Ledamot av SSU:s Förbundsstyrelse

  41. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/03/02 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Vad gör ens SSU?

    Foto: Heidi Besen, Shutterstock Vad gör ens SSU? SSU pratar för mycket om statistik och siffror istället för hur vi på riktigt organiserar ungdomar. Det är dags att vi är ärliga med det problemet, och gör något åt det, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholms Län. Det här skrev jag innan Café 60 lades ner: Utanför Café 60, ett av Stockholms få nattöppna caféer, faller mörkret. Inne på cafét sitter ett gammalt par i ett hörn. En bit ifrån dem, en medelålders man med näsan i en tidning,

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem, SSU Stockholms Län

  42. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/02/14 #Socialpolitik #Välfärd #Demokrati

    Vad kan Blixten lära oss om det starka samhället?

    Foto: Shutterstock Vad kan Blixten lära oss om det starka samhället? Vad kan Blixten McQueen lära oss om ett samhälle som dragit sig tillbaka? Kan det vara så att beskrivningen och inspirationen till ett starkare samhälle där vi återtar kontrollen kommer från en snart 20 år gammal film om en racerbil? Om detta skriver Elliot Blixt, Ordförande för SSU Trollhättan. Att ha makt över sitt liv och kunna forma sin framtid är vitalt för varje människa. Samtidigt som vi är medvetna om att det enbart är

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • Ordförande, SSU Trollhättan

  43. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/12/13 #Kultur

    Kräv bättre kulturpolitik!

    Foto: Jeppe Gustafsson, Shutterstock Kräv bättre kulturpolitik! Socialdemokraterna har tappat sin klassmedvetna kulturpolitiken. Därför uppmanar jag dig att gå till ditt lokala föreningsmöte och kräva en bättre kulturpolitik, det skriver Eskil Carlström, Distriktsordförande för SSU Jönköpings län. När den för detta socialdemokratiska kulturministern Bengt Göransson gick bort tidigare i år sa Stefan Löfven: ”Det finns få som har präglat den svenska kulturpolitiken som Bengt. Han hade sin bakgrund

    Fortsätt läsa

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  44. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/11/02 #Socialdemokratin #Miljö #Naturskydd

    Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt

    Foto av MemoryCatcher via Pixabay Strandskyddsdebatten symboliserar socialdemokratins svåraste inre konflikt Frågan om reformering av strandskyddet är något som engagerar. Huruvida det är ett hot mot miljön eller en viktig utvecklingsreform för lands- och glesbygd kan komma att bli en het fråga under kommande partikongress skriver Liss Jonasson, ledarskribent Länstidningen Östersund. Byn i Norrlands inland där jag växte upp ligger på en höjd, ungefär hundra meter från sjön Ströms Vattudals kant.

    Fortsätt läsa

    Liss Jonasson • Ledarskribent Länstidningen i Östersund

  45. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/18 #Socialdemokratin #Den politiska debatten

    Plånbok är viktigare än ideologi

    Bild: Shutterstock Plånbok är viktigare än ideologi Med hårdnackad ideologisk polemik når man bara ut till de redan frälsta. Ska Socialdemokraterna få folket på sin sida är det viktigare att prata om sakfrågor, menar Roger Persson Österman, ordförande för Maria-Södra stations S-förening. Jag tycker om att prata ideologi och värderingar. Gärna i en het och frejdig debatt. Frågan är dock hur viktiga sådana spörsmål är för den vanliga väljaren. När jag pratar med familjen, arbetskamrater och vänner

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  46. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/04 #Asyl #Migration

    Tre förslag för en bättre migrationspolitik

    Foto: Jeppe Gustafsson, Shutterstock Tre förslag för en bättre migrationspolitik Dagens migrationspolitik bygger på en värld som sen länge blivit förändrad. Systemet är inhumant och orättvist, och Socialdemokraterna borde reformera systemet i grunden. Därför föreslår jag tre reformer för en mer rättvis och hållbar migrationspolitik, det skriver Elliot Blixt, SSU:are och ombud till S-kongressen. När Danmarks socialdemokratiska regering tidigare i år lanserade sitt nya migrationspolitiska förslag

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • SSU:are och ombud till S-kongressen

  47. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/01 #Socialdemokratin

    Öppet brev till nästa partiledare

    Foto: Shutterstock. Öppet brev till nästa partiledare Vi har mer att hämta ur progressiv pessimism än ur klämkäcka hurrarop. Det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden, i ett öppet brev till Socialdemokraternas nästa partiledare. Lejonet och räven Grattis till ditt kommande uppdrag. Eller grattis och grattis. Det är fel ord. Det finns mycket jag inte avundas dig. Makten är både slitsam och ensam. En av de svåraste utmaningarna och viktigaste uppgifterna måste vara att

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  48. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/29 #Arbetarrörelsen

    S måste stärka sin sociala koppling

    Foto: KPÖ Facebook S måste stärka sin sociala koppling Vad kan Socialdemokraterna lära av oreformerade marxister i Österrike? Mer än vad du kanske först tror. Socialdemokraterna borde återuppbygga sin historiska styrka i civilsamhället innan partiet förlorar statusen som största vänsterparti i Sverige, det skriver Robin Zachari, Kanslichef på den partipolitiskt oberoende folkrörelsen Skiftet. Socialdemokratin har varit i kris sedan Hedenhös. Förklaringarna är många och ofta korrekta på en och

    Fortsätt läsa

    Robin Zachari • Kanslichef på den partipolitiskt oberoende folkrörelsen Skiftet

  49. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/27 #Arbetarrörelsen

    Är socialdemokratin död?

    Foto: Jeppe Gustafsson, Shutterstock Är socialdemokratin död? Är socialdemokratins dagar räknade? Vilken roll ska vi ta när vi inte får egen majoritet i riksdagen? Svaret är att vi både måste acceptera den moderna rollen, men även gå vänster i den ekonomiska politiken, det skriver Wilma Eklund, SSUare och ledamot i Österåkers Arbetarekommun. Genom Europas länder viskas det om "Socialdemokratins död". En död som diskuterats flitigt, ända sedan Tage Erlanders dagar, då man hävdade att en ökande

    Fortsätt läsa

    Wilma Eklund • SSUare och Ledamot i Österåkers Arbetarekommun

  50. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/10 #Demokrati #Rättigheter

    100 år av kamp fortsätter

    Foto: Everett Collection, Shutterstock 100 år av kamp fortsätter Idag firar vi en högtidsdag. 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta. Vi firar det genom att vara tydliga: Vi vill ha en kvinna som partiledare, det skriver Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor. Idag firar vi en särskild högtidsdag, 100-årsdagen för kvinnor i Sverige som för allra första gången gick ut för att rösta i riksdagsvalen. Samtidigt första gången kvinnor blev valbara till politiska uppdrag. Som

    Fortsätt läsa

    Carina Ohlsson • Förbundsordförande för S-kvinnor, Riksdagsledamot (S)

  51. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  52. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/23 #Socialdemokratin

    Låt oss få vara stolta över Sverige, igen

    Foto: Elzbieta Krzysztof, Shutterstock Låt oss få vara stolta över Sverige, igen Vår största gemenskap är nationen. Arbetarrörelsen har historiskt utnyttjat den gemenskapen för att bygga den starka och trygga välfärdsstaten. Det är dags att vi gör det igen, det skriver Roger Persson Österman, Ordförande för Maria-Södra Stations S-förening. På 1960-talet när jag var barn, åkte min familj varje sommar på bil- och campingsemester genom Tyskland till södra Europa. Ett Europa som var mycket

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  53. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/11 #Miljö

    Så hade Löfven kunnat rädda Sveriges framtid

    Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Så hade Löfven kunnat rädda Sveriges framtid Löfven hade kunnat rädda klimatet och säkra Sveriges framtid redan 2018. Det som hade krävts var en historisk presskonferens där nya ministrar och en rad reformer presenterades, det skriver Jesper Lindholm, socialdemokratisk kommunpolitiker i Sundbyberg. När covid slog till ställde Sverige om för att rädda liv. Regeringen borde ha gjort samma sak efter den extrema värmeböljan 2018. Den orsakade de värsta

    Fortsätt läsa

    Jesper Lindholm • Kommunpolitiker (S) i Sundbyberg

  54. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/06 #Arbetarrörelsen

    Gör arbetarrörelsen digital

    Foto: Shutterstock Gör arbetarrörelsen digital Arbetarrörelsen måste ta den digitala kampen och sociala medier är det nya torget för agitatorer, det skriver Ola Möller, Riksdagsledamot för Socialdemokraterna. ”Tur att du finns så jag har lite koll på vad som händer i landet”. Orden yttrades av en gammal vän till mig. Hon följer min Facebooksida och tar del av vad jag skriver där. Så långt inget konstigt. Men nästa mening som hon skrev till mig fick mig att tänka till: ”Jag följer bara nyheterna

    Fortsätt läsa

    Ola Möller • Riksdagsledamot (S)

  55. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/07/29 #Brott & straff

    Avkriminalisera för eget bruk

    Foto: Victor Moussa, Shutterstock Avkriminalisera för eget bruk Den Socialdemokratiska partiledningen har en arrogant inställning till expertmyndigheterna. Avkriminalisering för eget bruk, tillsammans med andra förebyggande återgärder, är framtiden för en modern narkotikapolitik, det skriver SSU-Kongressombud från SSU Östergötlands delegation. 1990 hade Portugal en av de högsta dödligheterna till följd av överdoser i hela EU, där cirka 1% av befolkningen brukade heroin. Idag har de istället

    Fortsätt läsa

    Marcus Hägglund • SSU-Kongressombud, SSU Östergötland

    Nor Ackelman Elonius • SSU-Kongressombud, SSU Östergötland

  56. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/07/26 #EU #Asyl #Migration

    Inför en mer human migrationspolitik

    Foto: Shutterstock Inför en mer human migrationspolitik Låt denna SSU-kongress bli den då vi tar krafttag för att få ett slut på Socialdemokraternas ideologiska ökenvandring i flyktingpolitiken. Inför en mer human och solidarisk migrationspolitik, skriver företrädare för SSU Sörmlands SSU-Kongressdelegation. 6 år har gått sedan samhällsdebatten och majoriteten av de politiska partierna skiftade hållning i flyktingfrågan snabbare än en vindflöjel vänder sig i blåsten. Från att vara ett land där

    Fortsätt läsa

    Cornelius Marsico • Kandidat till SSU:s förbundsstyrelse, SSU Sörmland

    Mariam Yassin • Delegationsledare, SSU Sörmland

    Noah Gahnertz • Distriktsordförande, SSU Sörmland

  57. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/20 #Socialdemokratin #Det politiska spelet

    Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk

    Foto av Drop of Light, Shutterstock Regeringskrisen riskerar slå mot vanligt folk Politisk strategi och frågan om vem som slår vem har präglat diskussionen kring kommande missförtroendeomröstning. Men vad blir egentligen konsekvenserna för småbarnsfamiljerna och arbetarna om regeringen faller? Det skriver August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik. Mellan alla analyser och EM-referenser tycker jag att vi missat något när vi pratar om regeringskaoset. Var är småbarnsfamiljernas och

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

  58. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/07 #Skola & utbildning #Bostäder #Jobb #Jobbskapande #Socialdemokratin #Klimat

    SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag

    Foto av Khusen Rustamov från Pixabay SSU:s uppdrag är att politisera ungas vardag Dagens unga kräver inte så mycket: de vill ha ett jobb, en bostad och en planet att bo på i framtiden. SSU ska vara verklighetssynens ungdomsförbund som driver på för att S ger svar på de problem unga upplever i sin vardag. Det skriver Pavlos Cavelier Bizas, ordförande för SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse Dagens ungdomsgeneration mår allt sämre. Och det kanske inte är så konstigt ändå. Efter

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ordförande SSU Uppland och kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  59. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/06/04 #Socialdemokratin

    Vi försöker engagera oss - och andra

    Foto: Kalle Hindrikes/Socialdemokraterna Vi försöker engagera oss - och andra Socialdemokraterna kan reformera organisationen och ombudsvalet till kongressen för att uppmuntra mer samarbete över distrikts- och föreningsgränser. Det skriver Eli Rätväg och Wictor Skagegård som svar till partisekreterare Lena Rådström Baastad. Partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en debattartikel i tidningen Arbetet Länk till annan webbplats. att fler behöver engagera sig i en förening. Som aktiv ung

    Fortsätt läsa

    Eli Rätväg • Styrelseledamot i SSU 25+

    Wictor Skagegård • Styrelseledamot i SSU 25+

  60. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  61. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Bostäder #Skatter #Arbetarrörelsen

    Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten!

    Första maj-demonstration i Göteborg. Foto: Shutterstock. Låt medlemmarna bestämma om fastighetsskatten! Det är illa att Stefan Löfven föregår höstens partikongress i frågan om fastighetsskatten. Detta agerande är ett uttryck för feghet och för motvilja att låta partiets medlemmar bestämma vilken politik Socialdemokraterna ska driva. Under våren har partidistrikt runt om i landet börjat driva frågan om återinförd fastighetsskatt, eller rättare sagt att dess nuvarande tak ska försvinna. Detta har,

    Fortsätt läsa

    Alexander Fröderberg • Kassör, SSU Östergötland

  62. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/06 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen

    Bild: GoodStudio/Shutterstock SSU:s makt måste flyttas tillbaka till medlemmen Den lokala folkrörelsen måste vara SSU:s bas och nav, men utvecklingen går i dag åt fel håll. Isak Öhrlund, kandidat till ny förbundssekreterare i SSU, skriver. Jag tror på den lokala folkrörelsen. Jag tror på en organisering förankrad i människors verklighet där vardagens slit och orättvisor får vara bränslet som driver rörelsens strävan mot en bättre värld. Där enskilda erfarenheter får kokas samman till en

    Fortsätt läsa

    Isak Öhrlund • Sitter i SSU:s förbundsstyrelse, kandiderar till ny förbundssekreterare

  63. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  64. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Socialdemokratin #Partipolitik

    Den övergivna fjärdedelen

    Den övergivna fjärdedelen Bild: Shutterstock/Hobbit En fjärdedel av den politiska kartan utgörs av väljare som lutar åt vänster och traditionella värden. En gång i tiden var de i hög utsträckning socialdemokrater. I dag är många Sverigedemokrater. Kan och vill Socialdemokraterna göra något åt det? Dessa väljare är inte onda halvfascister. De ser hur det tidigare samhällskontraktet brustit. ”Det starka samhället”, som skulle ge bra skola, ekonomisk trygghet vid sjukdom, god vård, en trygg

    Fortsätt läsa

    Lars Thalén • Socialdemokraterna Värmdö

  65. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/03 #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern

    Det nya 20-talet

    Det nya 20-talet Foto: Everett Collection/Shutterstock Dagens Sverige liknar det klassamhälle som socialdemokratin en gång omvandlade till folkhem. Vår framtid hänger på att vi drar rätt lärdomar av historien och går in i valet 2022 med ett konkret och radikalt reformprogram. Framtidsoptimismen som besjälade världen för 30 år sen har kvävts av krig, förödande finanskriser och en global pandemi. Politiken verkar inte kunna minska den extrema arbetslösheten och ojämlikheten, men allt fler liberala

    Fortsätt läsa

    Oscar Martinpelto • student i idéhistoria och socialdemokratisk fritidspolitiker

  66. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  67. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/30 #Det politiska spelet

    Till den politiska spelteorins försvar

    Spelteori är användbar även för vänstern. Foto: Shutterstock. Till den politiska spelteorins försvar I vänsterkretsar har det nästan blivit fult att förespråka en måttfull mittenpolitik. Samtidigt vet vi att extrema ståndpunkter skrämmer bort väljare. Mittenkandidater vinner mer ofta än extrema kandidater. Det är en av få insikter om val och väljares beteenden som vi har riktigt tydliga empiriska kunskaper om. Det kommer sig av att måttfulla kandidater har en större räckvidd för sina politiska

    Fortsätt läsa

    Gustav Österman • Medlem i Socialdemokraterna i Stockholm

  68. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    S måste ge unga framtidstro igen

    Foto: SSU S måste ge unga framtidstro igen I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Lisa Nåbo skriver om Coronapandemin har drabbat äldre och riskgrupper hårdast, men även unga har fått göra stora uppoffringar under året i form av distansundervisning, arbetslöshet och inställda fritidsaktiviteter. Folkhälsomyndigheten har varnat för att pandemins konsekvenser riskerar att förlora en hel

    Fortsätt läsa

    Lisa Nåbo • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Östergötland

  69. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/29 #Socialdemokratin #Arbetarrörelsen

    Ingen kommer driva vår politik åt oss

    Foto: SSU Ingen kommer driva vår politik åt oss I sommar väntar maktskifte i SSU. Folkhemmet har bett båda kandidaterna till förbundsordförandeposten att skriva om sin vision och om framtiden. Amalia Rud Pedersen skriver om ett folkhem för dagens unga. Det är nu mer än nittio år sedan Per- Albin Hansson höll sitt berömda riksdagstal där han satte ord på kommande årtiondens socialdemokrati i och med ”det svenska folkhemmet”. Genom stora sociala reformer och en stark välfärd skulle klassamhället

    Fortsätt läsa

    Amalia Rud Pedersen • Kandidat till ny förbundsordförande för SSU. Sitter i dag i SSU:s förbundsstyrelse. Från Göteborg.

  70. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen

    Foto: Piteper/Wikimedia, Holger Ellgaard/Wikimedia Lantisen och förortsungen möts i arbetarrörelsen Sakpolitiken måste formuleras för både glesbygden och förorten, annars kretsar hela samtalet om kulturella skillnader. Vi är två skribenter som bor i vad man kan kalla Sveriges mer bortglömda delar, glesbygden och förorten. En lantis, och en förortsunge. Under de år av centralisering som skett har den vita och tämligen urbana normen stärkts. Det har inneburit att det plötsligt anses rimligt att

    Fortsätt läsa

    Kata Nilsson • Politisk redaktör på Piteå-Tidningen

    Daniel Vencu Velasquez Castro • Debattör och förbundssekreterare i Unga Örnar

  71. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi

    Ge upprättelse åt folkmordets offer

    Foto: Everett Collection/Shutterstock Ge upprättelse åt folkmordets offer Inför valet 2014 utlovade Socialdemokraterna ett erkännande av det brutala folkmord på kristna som genomfördes 1915 i det som nu är Turkiet. Sju år senare är löftet fortfarande inte uppfyllt. Den 24:e april anordnades den internationella minnesdagen av 1915 års folkmord. Ett hänsynslöst folkmord som krävde över 1,5 miljoner liv i det som då var det Osmanska riket, det som idag är Turkiet. Ett folkmord som tömde riket på

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Internationell ledare för SSU.

    Sarkis Khatchadourian • Ordförande för Stockholms läns SSU-distrikt.

  72. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

  73. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Fördelning

    Upp till kamp, Stefan Löfven!

    Fotograf: Ebba Grape Upp till kamp, Stefan Löfven! I ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver August Lundin, som bredde mackor åt Löfven i Örnsköldsvik under EU-valrörelsen, om suckarna och blickarna man möter som engagerad socialdemokrat och om hur både Stockholm och Sunnersta behöver framtidstro. Käre Stefan Löfven, Jag gick med i SSU under valrörelsen 2018 för att jag såg hur tokliberalismen låtit massvis med samhällsproblem samlas på hög. Min pappa är

    Fortsätt läsa

    August Lundin • Ordförande i SSU Örnsköldsvik

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!