Den socialdemokratiska opinionsportalen

Rättigheter

  1. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/19 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången?

    Foto: Shutterstock Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången? Snart är det två år sen Rysslands invasion av Ukraina. Att ha två bollar i luften samtidigt är något som känns ganska självklart inom politik, men det har visat sig vara svårt då det kommer till krig, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå och Svenska Freds. Att se så många människor höja sin röst emot de krigsbrott Israel utför i Gaza både på sociala medier och ute på gatorna gör mig glad. I dessa människor ser jag många

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  2. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/14 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Won't the real Teodorescu please stand up?

    Foto: privat Won't the real Teodorescu please stand up? I flera europeiska länder har lobbyregister införts, för att de mer ljusskygga och kommersiella lobbyisterna ska synas och kunna granskas i dagsljus. S borde stödja införandet av ett sådant i Sverige, skriver Marvin G. Hallström, medlem i SSU Stockholm, i en replik till Nils Backman . Nils Backman har skrivit en debattartikel kring lobbyism och dess påverkan på demokratin. Kärnan i artikeln är frågan: Är det nödvändigtvis dåligt att vara

    Fortsätt läsa

    Marvin Gilbert Hallström • medlem i SSU Stockholm

  3. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Låt oss satsa på den riktiga feminismen

    Foto: privat Låt oss satsa på den riktiga feminismen SD:s enkla och dåliga svar är att sätta grupper mot varandra. Låt oss istället satsa på den riktiga feminismen – den som gäller både flickor och pojkar, skriver Anisha Ullah och Sofie Damberg, facklig ledare respektive jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Året är 1924. Vardagen är tung och längtan efter ett bättre samhälle är stor. Den svenska socialdemokratins förfäder blickar fram på den potential som vilar i partiet, de reformer

    Fortsätt läsa

    Anisha Ullah • Facklig ledare för SSU Stockholms Län

    Sofie Damberg • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  4. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2024/02/12 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Bostäder #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Skatter #Högern #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    Ni måste ta ansvar för bostadskrisen, Tidöpartier

    Foto: Shutterstock och privat Ni måste ta ansvar för bostadskrisen, Tidöpartier Att skylla på att marknaden inte skapar ekonomiska förutsättningar, skapar inte hem åt befolkningen. Politiken behöver åter ansvara för bostadsbyggandet, varför inte genom ett statligt byggbolag? Det skriver Lovisa Rydh, vice ordförande för GSHF. Allt för ofta sker det som inte får ske – att någon dör på jobbet. Människorna glöms bort när det är vinstmotiv som styr bostadsmarknaden. Både vad gäller byggarbetarnas

    Fortsätt läsa

    Lovisa Rydh • Vice ordförande för Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening

  5. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Kultur #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det finns bra och dåliga lobbyister

    Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat Det finns bra och dåliga lobbyister Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  6. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Hamas måste bort om det ska bli fred

    Foto: privat Hamas måste bort om det ska bli fred Hamas ville ha krig med Israel, och det är nu tydligt vilken katastrof det har lett till för palestinierna i Gaza. Palestina ska gärna bli fritt, men då även fritt från Hamas inflytande, skriver Kristofer Åberg, ordförande Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Lejla Grebic . Lejla Grebic skriver den 17/11 att S ska fördöma Israel, och att sociala medier ska vara mer vägledande i politiken. Slutmålet är fred, vilket är utmärkt – men

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/24 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Fördelning #Stad-land

    Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret

    Foto: Shutterstock och privat Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret För att bekämpa julens orättvisor har vi i SSU Sjuhärad i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund, skriver Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås. Julen är en tid för gemenskap, kärlek och omtanke. Det är då många samlas med sina nära för att njuta av en god julmiddag och

    Fortsätt läsa

    Edvin Österberg Hadziavdic • Medlem i SSU Borås

  8. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/12/23 #Socialpolitik #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet

    Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige

    Foto: privat & Emil Nordfjell, SSU Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige När jag var liten önskade jag att jag var svensk. Det låg ett inneboende värde i svenskheten, men det blev snabbt tydligt att den värderingen stod i direkt motsats till mig, skriver Shabnam Zamani, sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för SSU. Jag känner inte igen Sverige. Ibland undrar jag när den riktiga förändringen ägde rum. Man säger ofta att demokrati inte avvecklas över en natt utan att det

    Fortsätt läsa

    Shabnam Zamani • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse samt sjukvårds- och socialpolitisk talesperson

  9. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf Trots allt lidande i Ukraina lyckades vi svara på ett moraliskt riktigt sätt på både statlig och individuell nivå. Den nuvarande regeringens svar på vad som kan komma att bli ett folkmord i Palestina är raka motsatsen, skriver Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson, medlemmar i SSU Sjuhärad. Den 24 februari 2022 förändrades mycket i världen. Det var utan tvekan civila ukrainare som drabbades värst. Svält,

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  10. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/21 #Äldreomsorg #Sjukvård #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Skatter #Kommunekonomi #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Partipolitik #Fördelning #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Välfärdskrisen är ditt ansvar, Kristersson

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Välfärdskrisen är ditt ansvar, Kristersson När vår sjukvård är i ett skriande behov av fler kollegor väljer regeringen att prioritera dyr symbolpolitik och skattesänkningar för höginkomsttagare, skriver Edvina Palmcrantz, ekonomisk-politisk talesperson för SSU, Samuel Ablahad och Alexander Winge, ordförande för SSU Sörmland respektive SSU Östergötland. I september presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens budgetproposition, där det bland

    Fortsätt läsa

    Edvina Palmcrantz • Ekonomisk-politisk talesperson för SSU

    Alexander Winge • Ordförande för SSU Östergötland

    Samuel Ablahad • Ordförande för SSU Sörmland

  11. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/21 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Integration #Kommunekonomi #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Högern #Rättigheter #Fördelning #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Släpp in unga på bostadsmarknaden

    Foto: Shutterstock och privat Släpp in unga på bostadsmarknaden Budgetarna har för klena summor och saknar även förståelse för ungas situation på bostadsmarknaden. Det sätter käppar i hjulet för den progressiva utveckling våra unga förtjänar, skriver Marcus Karlén, vice förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu, samt socialdemokrat. Socialdemokraterna presenterar i sin budgetmotion: – Riktade, statliga byggstimulanser till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och

    Fortsätt läsa

    Marcus Karlén • Vice förbundsordförande för jagvillhabostad.nu och socialdemokrat

  12. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/11/15 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet

    Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen

    Foto: Shutterstock och privat Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen När Sverige står inför stora problem måste hela samhället ställa upp. Gangsterism och gängetik ska inte slå sönder vårt samhälle, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Gängen håller ett hårt grepp om Sverige. I skrivande stund har det skjutits över 300 gånger det här året. Gängvåldet är ett problem som spiller över på de utanför de kriminella nätverken, men vi har ändå ett gemensamt ansvar att tillsammans

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  13. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/03 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

    Foto: Shutterstock Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  14. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/27 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera

    Foto: Emil Nordfjell, SSU När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera I en tid då många strävar efter mångfald och inkludering finns det krafter som tvärtemot gör det svårare för hbtqi+-personer att leva sina liv. Sverige måste agera, skriver Troy Vivungi, medlem i SSU Värmland. Tidigare i år införde Uganda dödsstraff för homosexualitet. Och i den amerikanska delstaten Florida måste lärare nu plocka bort böcker som handlar om hbtqi+-personer, såsom "Flyga drake" av Khaled Hosseini.

    Fortsätt läsa

    Troy Vivungi • Medlem i SSU Värmland

  15. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/20 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Svensk utrikespolitik #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet?

    Foto: Shutterstock Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet? Politik må vara “det möjligas konst”. Men politik är också “att vilja”. Det enda som är möjligt är det vi har viljan att skapa, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Anne-Marie Lindgren , Märta Alnebratt och Moska Hassas . Debatten om migration, social sammanhållning, konflikt och inkludering kontra exkludering visar den stora splittring som har uppstått i vår rörelse och i samhället. Det

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  16. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda? För mig är regeringens förslag om hårdare tag och skarpare åtgärder radikala, på fel sätt. Som Lisa Nåbo en gång uttryckte har det blivit en slags ”kukmätartävling” när det kommer till bland annat hårdare straff, skriver Ebba Gelzinger Brunnegård, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Jag tror att vi alla har stunder i vårt engagemang där vi ifrågasätter partiet och dess handlingar. Det kan handla om något uttalande

    Fortsätt läsa

    Ebba Gelzinger Brunnegård • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  17. Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/10/13 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Jobb #Fackligt #Jämställt arbetsliv #LO #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen

    Inte en till får mista livet på sin arbetsplats

    Foto: Shutterstock och privat Inte en till får mista livet på sin arbetsplats Ingen familj ska behöva sörja förlusten av en älskad på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Det är dags att se till att alla kan känna sig trygga på sin arbetsplats, skriver Ghodratullah Sadoughi, ordförande för SSU Jönköpings Län. Ingen borde mista livet på sin arbetsplats. Det är en grundläggande princip som inte bara är en moralisk skyldighet utan också en lagstadgad rättighet. Tyvärr ser vi alltför ofta

    Fortsätt läsa

    Ghodratullah Sadoughi • Ordförande för SSU Jönköpings Län

  18. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/06 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Olof Palme var realpolitiker

    Foto: Maria Persson, AiP Olof Palme var realpolitiker Förutsättningarna för jämlikhet var starka i min ungdoms röda 1960- och 70-tal. Det var underlaget för Olof Palmes politik. Dagens förutsättningar är annorlunda, och vi måste fokusera på att ändra dem, skriver Anne-Marie Lindgren, socialdemokratisk ideolog och före detta talskrivare åt Olof Palme, i en replik till Chadi Toprak . Den dyker upp ibland, frågan ”Vad skulle Olof Palme ha sagt?”. Tonfallet låter ofta ana att frågeställaren förmodar

    Fortsätt läsa

    Anne-Marie Lindgren • Socialdemokratisk ideolog och fd talskrivare åt Palme

  19. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak Vår politik ska alltid utmanas, stötas, blötas och framförallt förnyas, det är grunden i vår demokratiska rörelse. Jag tror på ett samhälle där alla får möjligheten att bidra och vara delaktiga, skriver Märta Alnebratt, migrationspolitisk talesperson för SSU, i en replik till Chadi Toprak . När SD-regeringen nu skrider framåt i sitt så kallade “paradigmskifte” är det för oss SSU:are en i mångt och mycket

    Fortsätt läsa

    Märta Alnebratt • Migrationspolitisk talesperson för SSU

  20. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak

    Foto: privat Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak Tillsammans måste vi bygga vår rörelse starkare. Det gör vi inte genom att anklaga S för att ha lagt grunden för de odemokratiska förslag som dagens regering lägger fram, skriver Moska Hassas, ordförande för SSU Stockholms Län, i en replik till Chadi Toprak . Regeringen och deras människosyn är avhumaniserande och ett hot mot vår demokrati. Det senaste lagförslaget om angiverilagen är bara ett av många tecken på hur regeringen

    Fortsätt läsa

    Moska Hassas • Ordförande för SSU Stockholms Län

  21. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/09/25 #Socialpolitik #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Vi banade vägen för angiverisamhället

    Foto: Shutterstock Vi banade vägen för angiverisamhället När SSU antog sitt reformprogram i 2021 blev det tydligt att ordning går före solidaritet, frihet och jämlikhet. Vi tog ställning för mottagandecenter, kvotsystem, begränsningar i rörelsefrihet och mer. Jag förkastar allt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Jag var tio år gammal när Sverigedemokraterna intog riksdagens finrum. Jag kanske inte förstod omfattningen av den sociala omdaningen som skulle utspela sig i spåren av

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  22. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/09/19 #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    EU måste vara för folket

    Foto: Shutterstock EU måste vara för folket En allt mer sammankopplad värld medför att vi står inför liknande problem världen över, som snabbt och effektivt måste åtgärdas. Därmed behöver vi stärka och reformera interndemokratin i EU, skriver Johannes Salo, internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt. Varje år blir världen mer sammanlänkad. Både genom handel och teknisk utveckling. Det medför också att världen idag har gemensamma globala problem med allt från klimatkrisen till

    Fortsätt läsa

    Johannes Salo • Internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt

  23. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/31 #Välfärdsekonomi #Kultur #Internationell politik #Finanspolitik #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning #Jämställdhet globalt

    I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati

    Foto: Shutterstock och privat I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati Erfarenheter från omvärlden visar att S behöver presentera en stark, progressiv vänsterpolitik. Det är både en stark valstrategi och en god plan för att förbättra samhället, skriver Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna. De flesta som läser denna artikel är säkert redan överens om att socialdemokratin är en av världens bästa politiska rörelser. Men vi har med tiden också blivit en mattare rörelse,

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  24. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/08/16 #Sjukvård #Socialpolitik #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Har transvården någonsin varit bra?

    Foto: Shutterstock och privat Har transvården någonsin varit bra? När förfrågningar om könsbekräftande vård för ungdomar har ökat med 1,500% behöver vi mer resurser till transvården, inte mindre, skriver Lukas Östlundh, internationell ledare för SSU Örebro län. Jag är definitivt inte den sortens person som vanligtvis skriver om den här sortens orättvisor. Cis-män med utrikes bakgrund pratar oftast inte om HBTQI+ frågor. Transvård är en fråga som på inget sätt personligen rör mig, men ett

    Fortsätt läsa

    Lukas Östlundh • Internationell ledare för SSU Örebro län

  25. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/14 #Integration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle

    Foto: Regeringskansliet och privat Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle Jag blir orolig och rädd när jag dagligen ser SD-politiker utrycka hat i form av islamofobi, rasism och homofobi. Det är högerpartier som utgör det verkliga hotet mot Sverige, inte "islamiseringen", skriver Otto Sjöblom, skribent på Ung Mening. Hat mot religioner och etniciteter ökar mer och mer i Sverige. Mängden har trappats upp och massivt ökat efter valet förra året. Det massiva hatet kommer både från lokala, regionala

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Skribent på Ung Mening

  26. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/08/01 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Integration #Internationell politik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    Vi får aldrig möta separatister på mitten

    Foto: Shutterstock och SSU Vi får aldrig möta separatister på mitten När vi börjar anpassa lagstiftning utifrån religiösa gruppers önskemål är vi tyvärr inne på ett sluttande plan. Vi får aldrig möta separatister på mitten, skriver Pavlos Cavelier Bizas, avgående förbundsstyrelseledamot för SSU. På kongressen om några dagar avgår jag från förbundsstyrelsen efter mer än 10 års engagemang i SSU. Jag är stolt över att ha fått företräda SSU. Vi är ett förbund med en stolt historia i kampen för

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  27. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/22 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt

    Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson

    Foto: privat Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism, skriver Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, i en slutreplik till Benjamin Olofsson . Benjamin Olofsson skriver 1/6 att det är befogat med en rörelse som är hatisk. Som sagt: Sett till Europas historia med massmord på judar, så är detta hat inget att

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  28. Välfärd & trygghet | 2023/06/08 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Den politiska debatten #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    Centralrättade prov skulle skapa mer rättvisa betyg

    Foto: Shutterstock och privat Centralrättade prov skulle skapa mer rättvisa betyg Elever som jobbat hårt möts av en röd avslagstext när de öppnar antagning.se. I stället knips platserna av personer som redan är privilegierade. Därför borde vi införa centralrättade prov, skriver Hans Gustafsson, juriststudent från Lund. Rektorn för Handelshögskolan i Stockholm, ett av Sveriges mest prestigefyllda lärosäten, vill införa antagningsprov för elever från vissa skolor. Detta då Skolinspektionen har

    Fortsätt läsa

    Hans Gustafsson • Socialdemokrat och juriststudent från Lund

  29. Välfärd & trygghet Klimat | 2023/06/08 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Skatter #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Arbetarrörelsen

    Låt oss införa en energisemester

    Foto: Shutterstock och privat Låt oss införa en energisemester Elbrist kan skapa arbetsbrist då industrier tvingas anpassa sig till tillgången på el. Högerns ekonomer har redan förstått detta och börjat tänka ut lösningar som slår mot vanligt folk. Jag föreslår att vi istället inför en energisemester, skriver Vilho Pitkänen, ordförande för SSU Front Södermalm. När klimatkrisen blir mer akut kommer tillfälliga perioder av brist på energi bli både vanligare och värre. Varken kärnkraft eller

    Fortsätt läsa

    Vilho Pitkänen • Ordförande för SSU Front Södermalm

  30. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/06/07 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Kommunekonomi #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    Gör studenten avgiftsfri!

    Foto: Shutterstock och privat Gör studenten avgiftsfri! Alla har inte råd att köpa en studentmössa för tusentals kronor. Skolan borde erbjuda gratis studentmössor, istället för att sätta ekonomisk press på ungdomar som vill passa in i mängden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län. I Sverige har i stort sett alla en studentmössa på studentdagen. De är inte billiga. I höstas fick min klass besök av ett företag som lät oss prova ut varsin mössa och sen beställa den. Man kunde designa

    Fortsätt läsa

    Frida Johansson • Ledamot i SSU Kalmar län

  31. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/07 #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Integration #Migration #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik #Brott & straff

    En svensk tiger... eller hur var det nu?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet En svensk tiger eller hur var det nu? Vill man, som regeringen ofta lyfter fram, lösa segregationen och skapa integration, är angiveriplikt förödande. Vi måste göra starkt politiskt motstånd för att Sverige inte ska platsa på en framtida lista över angiverisamhällen, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. I takt med att samhället köper Sverigedemokraternas världsbild och samhällsanalys, höjer SD insatserna. För tio år sedan var deras främsta

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  32. Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/06/02 #Välfärdsekonomi #Jobb #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Fördelning #Svensk feminisim #Feminism

    Sommarjobb får inte vara startpunkt för könsroller

    Foto: Martina Huber, Socialdemokraterna & privat Sommarjobb får inte vara startpunkt för könsroller Många sommarjobb är inte jämställda. Om det fortsätter vara så, riskerar könsrollerna att leva kvar även i framtiden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län. Sommarlovet är snart här. För många unga väntas sommarjobb med ökat ansvar och egen-intjänad lön. Det är ett viktigt första steg in i vuxenlivet, som har otroligt stor påverkan på ens mognad och identitet. Många är dock inte

    Fortsätt läsa

    Frida Johansson • Ledamot i SSU Kalmar län

  33. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/01 #Kultur #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte? Vi kan alla förstå problemet med en distriktsstyrelse med enbart män. Då är det inte svårt att förstå att det är lika illa om en distriktsstyrelse är helt vit. I en tid där gemenskap är högst upp på agendan är vi icke-svenskar förenade i sorg, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Kongresserna kommer och går, konferenserna likaså. På varje sammankomst tar vi god tid att fullt ut tänka och

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  34. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/05/17 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat

    Foto: David King och privat Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat Det finns inget hat mot Ryssland, trots att kriget mot Ukraina dödat fler än hela Israel/Palestina-konflikten. Israel är enda landet som utsätts för renodlat hat – vad är detta om inte rasism? Det skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner. Judiska ungdomsförbundet gick nyligen ut med ny kritik mot antisemitismen inom vänstern. Kritiken kom sig av att det uttryckts hat mot

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  35. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/05/12 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Jämställt arbetsliv #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet

    Jag har ingen mun och jag måste skrika

    Foto: privat Jag har ingen mun och jag måste skrika Barn och unga med autism har ofta svårt att klara skolan på grund av den sociala miljön. För att undvika social utslagning måste vi våga satsa på skola och BUP för att ge dem den hjälp och det stöd de behöver, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. Jag har ingen mun och jag måste skrika. Från mellanstadiet till studenten yttrade sig livet som ett förslutet rum fullt med tankar och känslor som bara kunde nå omvärlden genom ett nyckelhål. I

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  36. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/11 #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Jämlikhet

    Ska du bestämma över min identitet, Jimmie?

    Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund Ska du bestämma över min identitet, Jimmie? En persons svenskhet avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på. Vem du att bestämma över min identitet, Jimmie? Det skriver Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Här om dagen kunde en läsa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säga I GP att fullt utövande muslimer inte kan vara riktiga svenskar. I torsdags fick

    Fortsätt läsa

    Sandra Mathiasson • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  37. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/05/09 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Fackligt #A-kassa #Jämställt arbetsliv #LO #Kooperationen #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen

    LO måste bana väg för oss unga!

    Foto: Shutterstock & privat LO måste bana väg för oss unga! Fackrörelsen leds av människor som inte kan relatera till ungas behov och intressen. Unga människor är inte lata, vi är inte bortskämda eller naiva. Vi är besvikna, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Jag minns känslan när jag fick min första lön i handen. Jag var bara 17 år, men jag kände mig så himla vuxen. Jag såg fram emot att bli självständig och betala mina räkningar. På helgerna jobbade jag som servitris och tjänade 60 kronor

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  38. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/08 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Partipolitik

    Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken

    Foto: Majblomman & SSU Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken Den 11-åriga pojken Murhaf från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman har blivit en symbol för vad flera barn i liknande situationer får stå ut och leva med, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Murhaf, den 11-åriga pojken från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman, har lika mycket behov av majblommans hjälp som de barn som han själv samlar

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  39. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/04/27 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp!

    Foto: Shutterstock och privat Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp! I en tid då unga människor söker sig högerut måste arbetarrörelsen ge tydliga svar på dagens orättvisor. Därför måste vi arbeta tillsammans med facket för sex timmars arbetsdag, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. Snart är det första maj. En dag då vi står sida vid sida i kampen om rättvisa för hela Sverige, och visar att vi har viljan att förändra och skapa en värdefull morgondag oavsett om det

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  40. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/21 #Kultur #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson

    Foto: Regeringskansliet och privat Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Nu har den kommit – dagen jag väntat på efter 29 dagar av fasta. Äntligen ska jag kunna dricka kaffe på morgonen och äta lunch med mina kollegor och vänner. Tre dagar av firande. Jag uppskattar självklart en

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  41. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/18 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt

    Foto: privat Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt Jag hade haft mer respekt för “okonventionella åtgärder” om det också innefattade etniska svenskar. Men det gör det inte – det är en maskerad politik som enbart kommer slå mot invandrare, skriver Chadi Toprak, distriktsordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Elliot Blixt . Jag kan ha respekt för oliktänkande och meningsskiljaktigheter, men det är viktigt att kritik alltid är konstruktiv och bygger på fakta, inte

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  42. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/04/14 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    I Sverige lyssnar ingen förrän du är täckt av blåmärken

    Foto: Shutterstock och privat I Sverige lyssnar ingen förrän du är täckt av blåmärken Om en person upprepat har utsatt någon för psykisk misshandel, bör personen straffas. Så är det inte i Sverige idag, skriver Klara Larsson, ordförande för SSU Kusten i Göteborg. Vi pratar sällan om det vanligaste våldet i nära relationer – psykiskt våld är lika destruktivt och farligt som fysisk misshandel, ändå är det inte straffbart i Sverige. När jag pratar om psykiskt våld menar jag inte konflikter, bråk

    Fortsätt läsa

    Klara Larsson • Ordförande för SSU Kusten i Göteborg.

  43. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Jämlikhet

    S, vi behöver en ny integrationsvision

    Foto: Mattias Hansson, Socialdemokraterna och privat S, vi behöver en ny integrationsvision Problemet har aldrig varit att vi haft högre invandring än vad vi kunnat hantera. Problemet är att det här landet underordnar invandrare och deras människovärde. Här är tre mål för framtidens integrationspolitik, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Det är 1 maj 2017. Stefan Löfven ska hålla tal i Folkets Park i Malmö. Stora folkmassor samlas på de gröna gräsmattorna och de röda fanorna

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  44. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/04/06 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali

    Foto: Benjamin Rascoe, Unsplash Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali Det är viktigt att kritik sker på sakliga grunder, och att båda sidor granskas lika hårt. Likt Edvin vill jag se fred i området, men sanktioner löser ingenting, skriver Ted Sylwan Nilsson, ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner i en replik till Edvin Sali . I sin debattartikel nämner Edvin Sali från SSU Frihet några frågor och perspektiv på Israel-Palestina konflikten. Edvin föreslår att

    Fortsätt läsa

    Ted Sylwan Nilsson • Ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner

  45. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Jobb | 2023/04/05 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Kooperationen #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Fördelning

    Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO!

    Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO! Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Visst var det ironiskt att märket för den pågående avtalsrörelsen sattes i lagom tid till första april? Representanter för företagare och Svenskt Näringsliv poserade ståtligt

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  46. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/03/15 #Socialförsäkring #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Fördelning

    SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken Mellan varven loggar jag in på Facebook och undrar vad som är konstigast – att lämna en like på ett ex:s bostadssökande-inlägg, eller att SSU inte gör mer med den bostadspolitik vi fattade på kongressen 2021? Det skriver Eskil Carlström, ordförande för SSU Jönköpings län. Den högerkonservativa regeringen har återigen fört fram en bostadspolitik som leder till ett ökat bostadsunderskott. Det drabbar framför allt

    Fortsätt läsa

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  47. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/14 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Kommunernas ekonomi

    Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden

    Foto: Shutterstock opch privat Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden Högern skapar ett samhälle där individens köpkraft avgör tillgången till kulturen, och där vårt gemensamma kulturarv säljs ut till högstbjudande. Vi måste vara bättre än dem, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna, med utgångspunkt i Adnan Sipovic s, Vera Zhang s och Carl Housten s tidigare texter. Adnan är något på spåren när han skriver att det är kommersialiseringen som är ett hot mot den svenska kulturen , och

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  48. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/10 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    S-studenter har rätt om vigselrätten

    Foto: Shutterstock och privat S-studenter har rätt om vigselrätten Om trossamfund tvingas viga samkönade par kommer konsekvensen troligtvis bli att många kommer avstå att få vigselrätt. Därför är S-studenters förslag om att ta bort vigselrätten för religiösa samfund bra, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Debatten om vigselrätten för religiösa samfund har blossat upp igen, och det huvudsakliga diskussionsämnet är homosexuellas rätt att få vigas av alla vigselförrättare.

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  49. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/09 #Välfärd #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Jämlikhet #Brott & straff #Jämställdhet globalt

    Medan du läser denna text blöder Palestina

    Foto: Shutterstock och privat Medan du läser denna text blöder Palestina I dagsläget finns det inga officiella sanktioner mot Israel utan endast handelsbojkotter av frivillig art. EU och FN måste införa kännbara sanktioner, skriver Edvin Sali, medieansvarig för SSU Frihet. Svält, krig, klimatförändringar, rusande elpriser och lågkonjunktur. Det pågår många kriser i världen, som vi unga kommer få ta smällen av. Vi får aldrig konkreta förslag på hur problemen ska lösas. Politiker pratar om vad

    Fortsätt läsa

    Edvin Sali • Medieansvarig för SSU Frihet i Lund

  50. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Åttonde mars är inte kanelbullens dag

    Foto: Shutterstock och privat Åttonde mars är inte kanelbullens dag För första gången på 15 år ökar löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige. Kvinnodagen är allt annat än en kanelbullens dag, skriver Olivia Karlsson Lexberg, medlem i SSU Göteborgsområdet. Den internationella kvinnodagen inträffar varje år tillsammans med vårens första tecken. Samtidigt med att vårlökarna skjuter upp ur marken och de första flyttfåglarna gör sin hemresa till norden anordnas manifestationer

    Fortsätt läsa

    Olivia Karlsson Lexberg • Medlem, SSU Göteborgsområdet

  51. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/08 #Socialpolitik #Internationell politik #Högern #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Kommer regeringen igen dansa efter SD:s pipa om sexköp?

    Foto: Alma Hedmark Kommer regeringen igen dansa efter SD:s pipa om sexköp? När EU-parlamentet behandlade frågan om att kriminalisera sexköp röstade nästan alla svenska parlamentariker för – utom SD. Kommer regeringen nu att välja SD:s linje? Det skriver Emma Fastesson Lindgren och Elfva Barrio, förbundsordförande och vice förbundsordförande för S-Studenter. Det svenska EU-ordförandeskapet är i full gång. Nu bör regeringen ta tillfället i akt för att uppmana samtliga EU:s medlemsländer att införa

    Fortsätt läsa

    Emma Fastesson Lindgren • Förbundsordförande, S-studenter

    Elfva Barrio • Vice förbundsordförande, S-Studenter

  52. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/27 #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Media, ni borde bry er om en miljon arbetare

    Foto: Shutterstock och privat Media, ni borde bry er om en miljon arbetare Arbetare får endast synas i media när de ställer krav, men arbetsgivarnas arbetarfientliga motkrav syns aldrig. Vanligt folks kamp måste få mer plats i media. Det skriver Alexander Larsson, elektriker från Landskrona. I mediaflödet syns influencers som testar kläder eller gamla sportprofiler som gissar på ifall hemmalaget kommer vinna för att de har klackens stöd eller inte – ämnen som kan vara trevligt att spendera

    Fortsätt läsa

    Alexander Larsson • Elektriker från Landskrona

  53. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Arbetarrörelsen

    Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan

    Foto: Johanna Haglund & Juni Holst Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind

    Fortsätt läsa

    Albin Norman • Norrlänning

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  54. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Naturskydd

    Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen

    Foto: Dall-E2 och privat Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen För varje köttbulle vi äter lider den globala arbetarklassen av klimatförändringar. Samma öde väntar den svenska arbetarklassen om denna utveckling fortgår, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Jag känner verkligen igen mig i skribenternas beskrivning av hur den vegetariska normen många gånger avskräcker medlemmar. Detta blir även mer komplicerat inom kontexten av den

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  55. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/17 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Stad-land

    SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget!

    Foto: privat och Dall-E2 SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget! Medelklass-hipsters i storstaden tycker säkert att en organisation som bara serverar vegetarisk kost är lockande, men för arbetarklassen i småstäderna kan det döda engagemanget, skriver Elliot Norberg, ordförande för SSU Sundsvall och Ludvig Lind, ordförande för SSU Västernorrland. Sedan förra förbundskongressen råder det inom SSU inte längre bara vegetarisk norm, utan vegetariskt tvång. Men om SSU ska vara en bred folkrörelse

    Fortsätt läsa

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

    Ludvig Lind • Ordförande för SSU Västernorrland

  56. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/02/14 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips!

    Foto: Shutterstock och privat Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips! Idag är det 14 Februari, kärlekens dag. Noor Karim, deltagare på Aftonbladets Ledarskriv och före detta SSU-förbundsstyrelseledamot, ger en praktisk lista med tips på Alla Hjärtans Dag-presenter att ge till din tjej. Idag är det alla hjärtans dag. Dagen du hade glömt om det inte vore för att din flickvän pikade dig häromveckan. Du börjar gå igenom vad du köpt tidigare och kan stryka en bukett rosor, hennes

    Fortsätt läsa

    Noor Karim • Deltagare på Aftonbladets Ledarskriv

  57. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/13 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Det är inte bara kvinnor som har mens

    Foto: Shutterstock Det är inte bara kvinnor som har mens Samma binära könsnormer som finns i samhället finns också i viss utsträckning i vårt parti. Normer är svåra att göra sig av med, men det är ett viktigt arbete i kampen för jämlikhet, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås. Det är ett vetenskapligt faktum att varken biologiskt kön eller det socialt konstruerade könet är binärt. Även om vi har kommit långt i Sverige är transpersoner fortfarande särskilt utsatta. Det är därför av

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  58. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/02/10 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Fördelning

    Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer

    Foto: Shutterstock Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer Föreningslivet är en viktig grundbult i den svenska demokratin. Om ekonomiska intressen får köpa sig en idrottsklubb kan auktoritära krafter få inflytande i Sverige, skriver Lotten Hammar, ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter. Ska svenska klubblag kunna köpas upp av den saudiska kronprinsen som i fallet Newcastle, eller styras av en rysk oligark som i fallet Chelsea? Ska Hammarbys

    Fortsätt läsa

    Lotten Hammar • Ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter

  59. Demokrati & rättigheter Ekonomi Jobb | 2023/02/06 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Välfärd #Arbetslöshet #Jämställt arbetsliv #Segregation #Skatter #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    I Ulfs Sverige hör döva om klassklyftorna, och blinda ser dem

    Foto: Shutterstock I Ulfs Sverige hör döva om klassklyftorna, och blinda ser dem I den nya budgeten ingår en så kallad “funkisskatt”. Detta är en aktiv handling för avhumanisering av funktionsvarierade. Vi kan inte låta detta svek fortsätta, skriver Ahmad Sediq, medlem i SSU Örebro Län. I dagens Sverige finns det ungefär en kvarts miljon människor som är i behov av sjuk- eller aktivitetsersättning. De får runt 10 000 kronor i månaden före skatt – ett belopp som knappt går att leva på. Vissa

    Fortsätt läsa

    Ahmad Sediq • Medlem i SSU Örebro Län

  60. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/02/02 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    Rädda oss från hetsen

    Bild: Shutterstock och privat Rädda oss från hetsen Det är inte hållbart för oss unga tjejer och kvinnor att växa upp i ett samhälle där vi konstant matas med ideal som för många av oss är orimliga. Ansvaret måste ligga på de stora plattformarna själva att se över huruvida deras content är skadligt, skriver Alma af Forselles, kommunikatör för SSU Frihet. Som liten blev jag ofta retad för mitt utseende av killarna i klassen och framförallt min glugg mellan tänderna. De kommentarerna var okej de

    Fortsätt läsa

    Alma af Forselles • Kommunikatör för SSU Frihet i Lund

  61. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/01 #Kultur #Brott #Segregation #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Brott & straff

    Bokbål är inte yttrandefrihet

    Foto: Zakariaa El Mikdam, Shutterstock Bokbål är inte yttrandefrihet SSU och resten av socialdemokratin måste ta aktiv ställning mot Paludans bokbål och betrakta dem som de fascistiska verktyg de är. Sverige behöver ny lagstiftning som syftar till att förhindra bokbål, skriver Oscar Linde Svedestad, vice ordförande för GSHF. Flera gånger det senaste året har den danska ultranationalistiska politikern Rasmus Paludan bränt koranen runt om i Sverige. Några år tidigare hade Danmark samma problem,

    Fortsätt läsa

    Oscar Linde Svedestad • Vice ordförande för GSHF (Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening)

  62. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/31 #Socialpolitik #Folkhälsa #Välfärd #Kommunekonomi #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf

    Bild: Dall-E2, OpenAI och privat Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf Istället för att kanske få en parkbänk att spendera sina vinternätter på, väljer Sveriges kommuner att driva bort hemlösa genom exluderande design. Det är dags att slopa idén om olika samhällen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. Nu har det varit vinter ett tag – den där riktigt krispiga, svenska vintern. Tvåsiffrigt minus i många svenska städer. En del hemlösa kanske hade turen att få plats på

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  63. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  64. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/01/21 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt #Feminism

    Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet

    Foto: Shutterstock och privat Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet I år skulle Fadime Şahindal ha fyllt 48 år, men hederskulturen stod i vägen för det. Hon blev 26 och dedikerade en stor del av sitt liv till vår rörelse, för att bland annat kämpa för kvinnors rättigheter, skriver Hanna Hayas, jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Idag är det inte vilken dag som helst. Idag bör vi påminnas om kampen mot hederskulturen. Fadime Şahindal skulle nämligen ha fyllt 48 i år

    Fortsätt läsa

    Hanna Hayas • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  65. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/18 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Integration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Kommunernas ekonomi

    SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse

    Foto: Shutterstock SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse SD är som vanligt duktiga forskningsförnekare. Nu ska de tillsammans med regeringen utreda möjligheten att avskaffa undervisning i modersmål – främlingsfientligheten kryper allt längre in i riksdagens salar, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Sverigedemokraterna och regeringen ska nu tillsammans utreda huruvida modersmålsundervisning leder till sämre integration och språkinlärning. SD vill även utreda möjligheten till

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  66. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  67. Omvärld Välfärd & trygghet Klimat | 2022/12/25 #Välfärdsekonomi #Fackligt #Internationell politik #Rättigheter #Klimat #Omvärld #Jämställdhet globalt

    Fast fashion-företagen är vår tids slavdrivare

    Foto: Panos Pictures, Public Eye Fast fashion-företagen är vår tids slavdrivare När du shoppar billiga kläder under mellandagsrean bidrar du till en industri som inte bryr sig om mänskliga rättigheter, och som förorenar vår planet. Fast fashion-företagen är vår tids slavdrivare, skriver Stina Ekengren, medlem i SSU Uppsala. Mellandagsrean är snart här. I julens efterskede kan modeföretagen återigen börja driva på överkonsumtionen av billiga plagg. Men det slutar inte där. 365 dagar om året kan

    Fortsätt läsa

    Stina Ekengren • Medlem i SSU Uppsala

  68. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/22 #Kultur #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    SD rustar för krig – kulturkig

    Foto: Shutterstock och privat SD rustar för krig – kulturkig SD har som del av regeringsunderlaget redan börjat beväpna sig med kulturen för att angripa progressiva värderingar och utsätta redan utsatta grupper med sin nyfunna makt. Men detta är bara början, skriver Carl Housten, ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm. Låt dig inte luras. Kulturkanonen, som presenteras av regeringen, ses av Sverigedemokrater som ett verktyg för att införa “Svenska” värderingar. Deras ledning jublade efter

    Fortsätt läsa

    Carl Housten • Ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm

  69. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  70. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/18 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar

    Foto: SSU och privat Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar SSU:s Instagram-inlägg med "Fuck Qatar" får mig att känna obehag. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik, skriver Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö. Jag scrollar på Instagram. SSU har lagt upp ett nytt inlägg, en bild på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, där bokstäver har hängts upp förbundsexpeditionens fönster.

    Fortsätt läsa

    Leith Al-Bayati • Ordförande för SSU Malmö

  71. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/13 #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Svensk feminisim #Feminism

    Lucia: en legend om mäns våld mot kvinnor

    Foto: Shutterstock Lucia: en legend om mäns våld mot kvinnor Lucias död orsakades av en svartsjuk man. Detta våld mot kvinnor har levt vidare och är än idag en sjukdom som förpestar vårt samhälle. Låt Lucia bli en dag av reflektion över vad traditionen innebär, skriver Olivia Karlsson Lexberg, medlem i SSU Göteborgsområdet. " Natten går tunga fjät rund gård och stuva ”, “ Ute är mörkt och kallt i alla husen ” eller “ Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring .”

    Fortsätt läsa

    Olivia Karlsson Lexberg • Medlem, SSU Göteborgsområdet

  72. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2022/12/13 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Svensk feminisim #Feminism

    Låt inte de svenska moralpoliserna vinna

    Foto: Shutterstock och privat Låt inte de svenska moralpoliserna vinna De som propagerar för slöjförbud måste ställa sig själv frågan: vill vi att män ska bedöma unga tjejers klädsel, och är det lösning på den enorma segregation vi har i vårt samhälle? Det skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. I September detta året drog en feministisk revolution igång i Iran. Efter 22-årige Mahsa Aminis död började kvinnor strida mot den islamistiska regimen. Kvinnor slet av sig sina slöjor och

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  73. Demokrati & rättigheter Ekonomi | 2022/12/07 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Socialdemokratin #Rättigheter

    Ganja är lika svenskt som fredagstacos

    Foto: OpenAI, Dall-E 2 Ganja är lika svenskt som fredagstacos Marknaden kontrollerar just nu 100% av handeln med cannabis. Inga åldersgränser, inga kvalitetskontroller, ingen moms eller skatt – ren revolverkapitalism. Jag ser nykterhetsrörelsen som en potentiellt allierad, skriver artisten General Knas i en slutreplik till Filip Nyman, ordförande för UNF. Cannabis behöver ingen introduktion. Cannabis är redan en integrerad del av svensk kultur. Ganja är lika svenskt som julgran och fredagstacos.

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  74. Välfärd & trygghet | 2022/11/24 #Folkhälsa #Den politiska debatten #Rättigheter #Brott & straff

    Alla blev förlorare i kriget mot narkotika

    Foto: privat Alla blev förlorare i kriget mot narkotika Cannabisfrågan är ett raster genom vilket Sveriges djupgående strukturella rasism och klassfientlighet gestaltas. Det är dags att inse att den svenska narkotikapolitiska modellen har misslyckats, skriver Ivan Olausson Klatil, mer känd under artistnamnet General Knas. Kriget mot narkotikan har gått förlorat. Ingen vann och alla förlorade när visionen om det narkotikafria samhället blev till en dystopi. Men politiker fördröjer insikten om

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  75. Demokrati & rättigheter | 2022/11/22 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Välfärd #Rättigheter

    Låt de sju vita åren få ett slut – normalisera teckenspråk

    Foto: Shutterstock och privat Låt de sju vita åren få ett slut – normalisera teckenspråk Att tvinga ett barn i behov av teckenspråk att använda talsvenska är barnplågeri. Det är dags att introducera teckenspråk i skolan och ge det status som ett nationellt minoritetsspråk, skriver Ahmad Sediq, medlem i SSU Örebro Län. Sara är tio år. Sara hör dåligt, så hon kommunicerar med teckenspråk. Men Saras familj tvingar henne att prata istället för att teckna. Varje gång hon tecknar får hon skäll, vilket

    Fortsätt läsa

    Ahmad Sediq • Medlem i SSU Örebro Län

  76. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/11 #Segregation #Migration #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter

    Kampen mot rasism kan inte vänta

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Kampen mot rasism kan inte vänta Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala. Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut. I Sverige finns det

    Fortsätt läsa

    Lamar Sweed • Medlem i SSU Uppsala

  77. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/08 #Brott #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff

    Kronvittne – på liv och död?

    Foto: Shutterstock och privat Kronvittne – på liv och död? Om det kronvittnessystem svenska politiker drömmer om ska fungera, måste de tänka om. Annars kan ett vittnesmål bli en dödsdom, skriver Maja Spennare, lärarstudent från Malmö. Tidigare i år gick regeringen Andersson vidare till Lagrådet med ett förslag om att införa ett så kallat kronvittnessystem i Sverige – en åtgärd de menade skulle bidra till att bryta tystnadskulturen i kriminella nätverk och leda till att fler vågar träda fram och

    Fortsätt läsa

    Maja Spennare • Lärarstudent från Malmö

  78. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/10/20 #Segregation #Migration #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    The swedish election did not surprise me

    Foto: Sune Grabbe, Shutterstock och privat The swedish election did not surprise me In the face of a more diverse society, the white Swedish hegemony prefers eroding its social democracy and climate initiatives in exchange for a neoliberal, fascist order. I have never experienced this much racism until I moved here, writes Kat Zhou, a senior product designer living in Sweden. I’m what the right-wing in Sweden designates as a “good immigrant,” the kind that has earned proximity to whiteness via

    Fortsätt läsa

    Kat Zhou • Senior product designer living in Sweden

  79. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2022/10/11 #Välfärd #Rättigheter #Omvärld #Jämlikhet #Jämställdhet globalt

    Flickdagen viktigare än någonsin

    Foto: Plan International Sveriges Ungdomsråd Flickdagen viktigare än någonsin Efter tio års uppmärksammande såg vi innan pandemin en positiv utveckling för flickors situation i världen. Men nu börjar det gå i fel riktning, skriver Plan International Sveriges Ungdomsråd. För 10 år sedan instiftade FN, på initiativ av bland annat Plan International, internationella flickdagen som infaller den 11 oktober varje år. Det gjordes för att uppmärksamma flickors situation i världen. Varje dag tvingas 30

    Fortsätt läsa

  80. Omvärld | 2022/04/29 #Rättigheter #Säkerhetspolitik

    NATO - En risk för HBTQ-personer?

    Foto: Shutterstock NATO - En risk för HBTQ-personer? Flera NATO-länder är mot HBTQ-personers rättigheter. Är det verkligen rätt av Sverige att gå med i en sån organisation? Och vad medför det för risker? Det skriver medlemmar i HBT-Socialdemokrater. Det är i fredstid som vi kan utveckla mänskliga rättigheter och ta kampen för ett jämlikt samhälle, både hemma i Sverige men även internationellt. Därför måste freden bevaras. På slagfältet är vi alla lika. Det har dock historiskt varit svårt att

    Fortsätt läsa

    Alize Hugozon, Carl Housten, David Persson, Issa Woodbridge, Kiyana Hakimi, Kenny Norlander och Viktor Risling • Medlemmar i HBT-Socialdemokrater

  81. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/03/25 #Rättigheter #Klimat

    Svenska staten står på fel sida av historien

    Foto: Pav-Pro Photography Ltd, Shutterstock Svenska staten står på fel sida av historien Återigen kör staten över samerna. Gruvan i Kallak är en förlustaffär för samhället. Traditioner, naturen, och ekosystemet kommer aldrig bli sig likt, det skriver Elin Nejne, Vice Ordförande- och Karl Svensson, Kassör för SSU Västerbotten. Många av oss undrar nog vad som egentligen försiggick i Stockholms finrum strax innan presskonferensen om gruvan i Kallak i tisdags. Hur kan ett brittisk gruvbolags

    Fortsätt läsa

    Elin Nejne • Vice Ordförande, SSU Västerbotten

    Karl Svensson • Kassör, SSU Västerbotten

  82. Demokrati & rättigheter | 2021/12/18 #Socialdemokratin #Rättigheter

    Är äktenskap bara ett äktenskap?

    Bild av Sharomka från Shutterstock Är äktenskap bara ett äktenskap? Äktenskap är en fin instutition, men vigselrätten och myndighetsutövandet behöver ses över menar Anton Sanchez Sulejmani från S-studenter i Uppsala (Laboremus). Äktenskap. Det är ett ord som för många människor symboliserar och betyder oerhört mycket. För många väcker det bilder om kärlek och att få spendera livet med den person man älskar. Äktenskap är en oerhört fin institution som har varat genom århundraden och som finns i

    Fortsätt läsa

    Anton Sanchez Sulejmani • Kassör i Laboremus, S-studenter i Uppsala

  83. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/10 #Demokrati #Rättigheter

    100 år av kamp fortsätter

    Foto: Everett Collection, Shutterstock 100 år av kamp fortsätter Idag firar vi en högtidsdag. 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta. Vi firar det genom att vara tydliga: Vi vill ha en kvinna som partiledare, det skriver Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor. Idag firar vi en särskild högtidsdag, 100-årsdagen för kvinnor i Sverige som för allra första gången gick ut för att rösta i riksdagsvalen. Samtidigt första gången kvinnor blev valbara till politiska uppdrag. Som

    Fortsätt läsa

    Carina Ohlsson • Förbundsordförande för S-kvinnor, Riksdagsledamot (S)

  84. Demokrati & rättigheter | 2021/06/13 #Demokrati #Rättigheter

    Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer

    Bild av dinkobraz från Pixabay Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer Romer har genom historien utstått hat och fötryck. Vi måste stå upp för de nationella minoriteternas rättigheter, skriver Matilda Jansson. Den första skriften i Sverige där vi nämner romer är ifrån Stockholm stads tänkeböcker år 1512. Sedan dess har romer, inte minst i Sverige utstått en grov diskriminering och rasism i form av till exempel förföljelse, särskilda brottsregister, raskravaller och

    Fortsätt läsa

    Matilda Jansson • Distriktsstyrelseledamot, SSU Örebro län

  85. Omvärld | 2021/05/15 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld

    Idag minns vi Al- Nakba

    Idag minns vi Al- Nakba Foto av Tajma Sisic På minnesdagen av Al-Nakba skriver sju företrädare från SSU och Unga Örnar om vikten av att stå upp för det palestinska folket så att historien inte återupprepar sig. I över 70 år har det palestinska folket lidit av förtryck. Allt för länge har ockupationsmakten Israel bedrivit etnisk rensning av palestinier. Senast i förra veckan i Jerusalem där israeliska bosättare fördrivit palestinier från sina hem i Sheike Jarrah. Fredliga demonstrationer i

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

    Alma Karlsson • ledamot i SSUs Palestinaprojekt

    Christan Kaddik • internationell ledare Unga Örnar

    Ismail Quttine • ledamot i SSUs Palestinaprojekt

    Jeanette Derkaspar • projektledare SSUs Palestinaprojekt

    Shahin Khosravi • kassör i SSUs Palestinaprojekt

    Sahram Behrouz • Ledamot i SSUs Palestinaprojekt

  86. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!