Den socialdemokratiska opinionsportalen

Demokrati & rättigheter

I Folkhemmet är fria val en självklarhet. Men demokrati är så mycket mer än det, t ex levande folkrörelser, fri media, folkbildning och att värna mänskliga rättigheter. Samtidigt utmanas den likabehandling som är en central demokratisk princip av våldsbejakande extremism, radikalkonservativ höger och patriarkala krafter. Vad behöver göras för att värna och stärka demokratin i Sverige?

  1. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/31 #Socialpolitik #Folkhälsa #Välfärd #Kommunekonomi #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf

    Bild: Dall-E2, OpenAI och privat Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf Istället för att kanske få en parkbänk att spendera sina vinternätter på, väljer Sveriges kommuner att driva bort hemlösa genom exluderande design. Det är dags att slopa idén om olika samhällen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. Nu har det varit vinter ett tag – den där riktigt krispiga, svenska vintern. Tvåsiffrigt minus i många svenska städer. En del hemlösa kanske hade turen att få plats på

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  2. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  3. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/01/21 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt #Feminism

    Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet

    Foto: Shutterstock och privat Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet I år skulle Fadime Şahindal ha fyllt 48 år, men hederskulturen stod i vägen för det. Hon blev 26 och dedikerade en stor del av sitt liv till vår rörelse, för att bland annat kämpa för kvinnors rättigheter, skriver Hanna Hayas, jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Idag är det inte vilken dag som helst. Idag bör vi påminnas om kampen mot hederskulturen. Fadime Şahindal skulle nämligen ha fyllt 48 i år

    Fortsätt läsa

    Hanna Hayas • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  4. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Medlem i SSU Röda Latin

  5. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/18 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Integration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Kommunernas ekonomi

    SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse

    Foto: Shutterstock SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse SD är som vanligt duktiga forskningsförnekare. Nu ska de tillsammans med regeringen utreda möjligheten att avskaffa undervisning i modersmål – främlingsfientligheten kryper allt längre in i riksdagens salar, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Sverigedemokraterna och regeringen ska nu tillsammans utreda huruvida modersmålsundervisning leder till sämre integration och språkinlärning. SD vill även utreda möjligheten till

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Kommunernas ekonomi

    Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen

    Foto: Shutterstock och privat Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen Bildningsprocessen pågår genom hela livet. Därför är det viktigt att vi har fristående kulturverksamheter där kommunalarbetaren och den högutbildade kan mötas över en öl och bildas tillsammans, skriver Vera Zhang, medlem i SSU Centrum Göteborg. Bildningsidealet tycks ha blivit bortglömt, trots att det borde vara viktigare än någonsin för ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför måste vi slå vakt om våra

    Fortsätt läsa

    Vera Zhang • Medlem i SSU Centrum Göteborg

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  8. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/10 #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Partipolitik

    Politikerna får unga att tappa tron

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Politikerna får unga att tappa tron Det leder till politikerförakt när vallöften om klimatet inte följs upp och regeringen istället väljer att lägga ner miljödepartementet och halvera miljöbudgeten. Kommunerna måste därför ta ansvar, skriver Ellen Persson, ordförande för SSU Kalmar Län. Varje dag möts vi av larmrapporter kring förändringar i vårt klimat. Förändringar som framför allt kommer drabba min generation och våra barn. När dessa larmrapporter inte

    Fortsätt läsa

    Ellen Persson • Distriktsordförande för SSU Kalmar län

  9. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  10. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/26 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Partipolitik #Stad-land

    Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch? När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik. Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett

    Fortsätt läsa

    William Häggkvist • Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  11. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/22 #Kultur #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    SD rustar för krig – kulturkig

    Foto: Shutterstock och privat SD rustar för krig – kulturkig SD har som del av regeringsunderlaget redan börjat beväpna sig med kulturen för att angripa progressiva värderingar och utsätta redan utsatta grupper med sin nyfunna makt. Men detta är bara början, skriver Carl Housten, ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm. Låt dig inte luras. Kulturkanonen, som presenteras av regeringen, ses av Sverigedemokrater som ett verktyg för att införa “Svenska” värderingar. Deras ledning jublade efter

    Fortsätt läsa

    Carl Housten • Ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm

  12. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  13. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/18 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar

    Foto: SSU och privat Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar SSU:s Instagram-inlägg med "Fuck Qatar" får mig att känna obehag. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik, skriver Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö. Jag scrollar på Instagram. SSU har lagt upp ett nytt inlägg, en bild på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, där bokstäver har hängts upp förbundsexpeditionens fönster.

    Fortsätt läsa

    Leith Al-Bayati • Medlem i SSU Malmö

  14. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  15. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Skatter #Finanspolitik #Det politiska spelet #Demokrati #Partipolitik

    Högerns valrörelse: en Black Friday-rea

    Foto: Shutterstock Högerns valrörelse: en Black Friday-rea Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna, skriver Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö. Varje år, i slutet av november, strömmar konsumenter in i butikerna på de stora köpgatorna i vårt avlånga land. Köerna ringlar sig långa med folk som vill ta del av årets största rea och billigaste priser. Det är Black Friday . I lika

    Fortsätt läsa

    Andreas Mattisson • Ordförande för SSU Tyresö

  16. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Socialdemokratin #Demokrati #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    SSU måste bli feministiskt på riktigt

    Foto: privat SSU måste bli feministiskt på riktigt SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk. SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot,

    Fortsätt läsa

    Tilde Bromander • Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  17. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/13 #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Svensk feminisim #Feminism

    Lucia: en legend om mäns våld mot kvinnor

    Foto: Shutterstock Lucia: en legend om mäns våld mot kvinnor Lucias död orsakades av en svartsjuk man. Detta våld mot kvinnor har levt vidare och är än idag en sjukdom som förpestar vårt samhälle. Låt Lucia bli en dag av reflektion över vad traditionen innebär, skriver Olivia Karlsson Lexberg, medlem i SSU Göteborgsområdet. " Natten går tunga fjät rund gård och stuva ”, “ Ute är mörkt och kallt i alla husen ” eller “ Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring .”

    Fortsätt läsa

    Olivia Karlsson Lexberg • Medlem, SSU Göteborgsområdet

  18. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2022/12/13 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Svensk feminisim #Feminism

    Låt inte de svenska moralpoliserna vinna

    Foto: Shutterstock och privat Låt inte de svenska moralpoliserna vinna De som propagerar för slöjförbud måste ställa sig själv frågan: vill vi att män ska bedöma unga tjejers klädsel, och är det lösning på den enorma segregation vi har i vårt samhälle? Det skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. I September detta året drog en feministisk revolution igång i Iran. Efter 22-årige Mahsa Aminis död började kvinnor strida mot den islamistiska regimen. Kvinnor slet av sig sina slöjor och

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  19. Demokrati & rättigheter Ekonomi | 2022/12/07 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Socialdemokratin #Rättigheter

    Ganja är lika svenskt som fredagstacos

    Foto: OpenAI, Dall-E 2 Ganja är lika svenskt som fredagstacos Marknaden kontrollerar just nu 100% av handeln med cannabis. Inga åldersgränser, inga kvalitetskontroller, ingen moms eller skatt – ren revolverkapitalism. Jag ser nykterhetsrörelsen som en potentiellt allierad, skriver artisten General Knas i en slutreplik till Filip Nyman, ordförande för UNF. Cannabis behöver ingen introduktion. Cannabis är redan en integrerad del av svensk kultur. Ganja är lika svenskt som julgran och fredagstacos.

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  20. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/01 #Välfärdsekonomi #Kooperationen #Demokrati #Fördelning

    Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag

    Foto: Shutterstock Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag Privatägda företag har en rättslig skyldighet att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan hänsyn till något annat. Om vi på riktigt vill leva i en demokrati måste vi bygga en kooperativ ekonomi, skriver en anonym medlem i SSU Örebro. Redan innan dammet lagt sig efter världens rikaste mans senaste egotripp blev Elon Musks Twitter-förvärv en katastrof. Teknikentreprenören har gång efter gång visat sig ha en ostadig relation

    Fortsätt läsa

    Anonym • Medlem i SSU Örebro

  21. Demokrati & rättigheter | 2022/11/22 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Välfärd #Rättigheter

    Låt de sju vita åren få ett slut – normalisera teckenspråk

    Foto: Shutterstock och privat Låt de sju vita åren få ett slut – normalisera teckenspråk Att tvinga ett barn i behov av teckenspråk att använda talsvenska är barnplågeri. Det är dags att introducera teckenspråk i skolan och ge det status som ett nationellt minoritetsspråk, skriver Ahmad Sediq, medlem i SSU Örebro Län. Sara är tio år. Sara hör dåligt, så hon kommunicerar med teckenspråk. Men Saras familj tvingar henne att prata istället för att teckna. Varje gång hon tecknar får hon skäll, vilket

    Fortsätt läsa

    Ahmad Sediq • Medlem i SSU Örebro Län

  22. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/11 #Segregation #Migration #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter

    Kampen mot rasism kan inte vänta

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Kampen mot rasism kan inte vänta Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala. Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut. I Sverige finns det

    Fortsätt läsa

    Lamar Sweed • Medlem i SSU Uppsala

  23. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/08 #Brott #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff

    Kronvittne – på liv och död?

    Foto: Shutterstock och privat Kronvittne – på liv och död? Om det kronvittnessystem svenska politiker drömmer om ska fungera, måste de tänka om. Annars kan ett vittnesmål bli en dödsdom, skriver Maja Spennare, lärarstudent från Malmö. Tidigare i år gick regeringen Andersson vidare till Lagrådet med ett förslag om att införa ett så kallat kronvittnessystem i Sverige – en åtgärd de menade skulle bidra till att bryta tystnadskulturen i kriminella nätverk och leda till att fler vågar träda fram och

    Fortsätt läsa

    Maja Spennare • Lärarstudent från Malmö

  24. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/27 #Socialdemokratin #LO #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Fallskärm är osossigt

    Foto: Shutterstock och privat Fallskärm är osossigt Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund. I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400

    Fortsätt läsa

    Henrik Johansson • Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

  25. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/25 #Finanspolitik #Det politiska spelet #Högern #Arbetarrörelsen

    Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften

    Foto: Socialdemokraterna Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften Högern har svikit Sveriges unga genom att lova saker de inte kan hålla. Det är ett svek mot Sveriges unga och mot demokratin, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna. Nu har det gått sex veckor sen valet, och Sverige har en ny regering på plats. Det är ett gäng förlorare som har fått bilda regering. Tillsammans är M, KD och L mindre än oss Socialdemokrater. Men med stöd av SD har de fått en unik

    Fortsätt läsa

    Tobias Baudin • Partisekreterare för Socialdemokraterna

  26. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/10/20 #Segregation #Migration #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    The swedish election did not surprise me

    Foto: Sune Grabbe, Shutterstock och privat The swedish election did not surprise me In the face of a more diverse society, the white Swedish hegemony prefers eroding its social democracy and climate initiatives in exchange for a neoliberal, fascist order. I have never experienced this much racism until I moved here, writes Kat Zhou, a senior product designer living in Sweden. I’m what the right-wing in Sweden designates as a “good immigrant,” the kind that has earned proximity to whiteness via

    Fortsätt läsa

    Kat Zhou • Senior product designer living in Sweden

  27. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2022/10/11 #Välfärd #Rättigheter #Omvärld #Jämlikhet #Jämställdhet globalt

    Flickdagen viktigare än någonsin

    Foto: Plan International Sveriges Ungdomsråd Flickdagen viktigare än någonsin Efter tio års uppmärksammande såg vi innan pandemin en positiv utveckling för flickors situation i världen. Men nu börjar det gå i fel riktning, skriver Plan International Sveriges Ungdomsråd. För 10 år sedan instiftade FN, på initiativ av bland annat Plan International, internationella flickdagen som infaller den 11 oktober varje år. Det gjordes för att uppmärksamma flickors situation i världen. Varje dag tvingas 30

    Fortsätt läsa

  28. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/02 #Det politiska spelet #Högern #Demokrati

    Skäms du fortfarande inte, Richard?

    Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell Skäms du fortfarande inte, Richard? Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen som gjorde att jag blev medlem i SSU, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Jag minns en lärare från min gymnasietid, Richard. Han undervisade inte min klass i något ämne, som tur var, men flera av mina vänner hade lektioner med honom.

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  29. Demokrati & rättigheter | 2022/06/01 #Försvarspolitik

    Inga eftergifter till giftiga stater

    Foto: Wikimedia commons Inga eftergifter till giftiga stater Sverige har ansökt om att gå med i Nato, detta efter att socialdemokraterna söndagen den 15:e maj 2022 vände i frågan. Medan detta skulle bidra till svensk säkerhet så hotar det nu svensk värdighet, för giftet som sprids från Turkiets Erdoğan hotar nu sätta svensk säkerhetspolitik före svensk rättsstat och självrespekt. Den turkiska diktatorn Recep Tayyip Erdoğan har meddelat att Turkiet tänker säga nej till Sveriges och Finlands

    Fortsätt läsa

    Erik Solfors • Tidskriften Libertas redaktion

  30. Demokrati & rättigheter | 2022/05/23 #Skola & utbildning

    Marknadsskolan är inte demokratisk

    Bild: Syda Productions, Shutterstock, Författare: Erik Hultqvist Marknadsskolan är inte demokratisk Marknadsskolan är varken rättvis eller partisk och saknar därför viktiga principer för att kallas demokratisk. Socialdemokraternas mål måste därför vara att återta den demokratiska kontrollen över skolan, det skriver Erik Hultqvist, Styrelseledamot i SSU 25+ Magdalena Anderssons krav inför valrörelsen om att ställa den svenska skolan under demokratisk kontroll har väckt starka reaktioner bland

    Fortsätt läsa

    Erik Hultqvist • Styrelseledamot, SSU 25+

  31. Demokrati & rättigheter | 2022/05/23 #Jämställdhet globalt

    När ska män sluta vilja bestämma över kvinnors kroppar?

    Foto: Shutterstock När ska män sluta vilja bestämma över kvinnors kroppar? Sedan 1973 har aborträtten varit grundlagsskyddad i USA. Avgörandet i domstolsfallet Roe v. Wade banade vägen för kvinnors rättigheter, rätten att få bestämma över sin egen kropp. Att aborträtten motarbetas av den konservativa högern är inget nytt, nytt är dock att försöka riva upp skyddet av aborträtten. Under de senaste åren har omvärlden sett på samtidigt som de republikanska styrena i amerikanska delstater såsom

    Fortsätt läsa

    Emma Lindblad • Ordförande för Socialdemokratiska studentklubben på Stockholms universitet (SSK)

  32. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/03/25 #Rättigheter #Klimat

    Svenska staten står på fel sida av historien

    Foto: Pav-Pro Photography Ltd, Shutterstock Svenska staten står på fel sida av historien Återigen kör staten över samerna. Gruvan i Kallak är en förlustaffär för samhället. Traditioner, naturen, och ekosystemet kommer aldrig bli sig likt, det skriver Elin Nejne, Vice Ordförande- och Karl Svensson, Kassör för SSU Västerbotten. Många av oss undrar nog vad som egentligen försiggick i Stockholms finrum strax innan presskonferensen om gruvan i Kallak i tisdags. Hur kan ett brittisk gruvbolags

    Fortsätt läsa

    Elin Nejne • Vice Ordförande, SSU Västerbotten

    Karl Svensson • Kassör, SSU Västerbotten

  33. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/24 #Socialdemokratin #Demokrati #Klimat

    Socialdemokrati är inget tomt ord

    Bild: Shutterstock Socialdemokrati är inget tomt ord Att konstatera vad dagens demokrati saknar makt över är inte samma sak som att skrika högt om systemskifte, det är istället att se saker för vad de är. Det skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik. Detta är en slutreplik på texten "Tomma ord löser inte klimatkrisen". Jag gläds åt att Björn Friberg bidrar till debatten med sin replik ”Tomma ord löser inte klimatkrisen” som ett svar på min debattartikel

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  34. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/16 #Klimatomställning

    Tomma ord löser inte klimatkrisen

    Foto: Tomasz Makowski, Shutterstock Tomma ord löser inte klimatkrisen Att skrika högt om systemskiften löser inga problem. Vi behöver konkreta och realistiska lösningar för att hantera klimatkrisen, och grunden för detta existerar redan idag, det skriver Björn Friberg, Kassör för SSU Stockholms Län, i en replik till Bjarne Snis Sigtryggsson Öppnas i nytt fönster. . “Vi behöver göra mer för klimatet”, “klimatomställningen behöver gå snabbare”, och “de negativa effekterna blir tydligare för varje

    Fortsätt läsa

    Björn Friberg • Kassör för SSU Stockholms Län

  35. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/10 #Demokrati #Klimat #Klimatomställning

    Kapitalismen omöjliggör en demokratisk klimatomställning

    Foto: Shutterstock Kapitalismen omöjliggör en demokratisk klimatomställning Om vi på allvar menar att de beslut som klimatomställningen kräver måste vara demokratiskt fattade – då krävs också ett demokratiskt ägande av produktionsmedlen, menar Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm. Under hösten 2021 blev det storm runt SSU:s kommunikationschef Youbert Azizs twitter. I en tweet, som han kort därefter raderade, skrev han följande om klimataktivisten Greta Thunberg: ” Hon har säkert

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  36. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/01/20 #Folkhälsa #Välfärd

    Vart är vi på väg?

    Bild: Nikonov Vladimir, Shutterstock Vart är vi på väg? Klyftorna växer. Sedan 1990-talet ökar Sveriges klyftor mest i hela OECD i jämförelse med andra liknande länder. Både de fattigaste och rikaste blir förlorare när ojämlikheten ökar. Vart är vi egentligen påväg? Det skriver Marcus Karlén, Fritidspolitiker (S) i Huddinge och ordförande för Stockholmsdistriktet i Amnesty International Var i Stockholm du bor avgör när du kommer att dö. Det skiljer i genomsnitt 18 år i medellivslängd mellan en

    Fortsätt läsa

    Marcus Karlén • Ordförande för Stockholmsdistriktet, Amnesty International och Fritidspolitiker (S), Huddinge

  37. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2021/12/20 #Fackligt

    Bojkotta Kellogg's!

    Foto: Shutterstock Bojkotta Kellogg's! SSU Jönköpings Län uppmanar till en bojkott av alla Kellogg's produkter. Detta efter att företaget avskedat hela den strejkande personalstyrkan och ersatt dessa med strejkbrytare, det skriver Eskil Carlström, Ordförande för för SSU Jönköpings Län, och David Svensson, facklig talesperson för SSU Jönköpings Län. På svensk arbetsmarknad är idag åtta timmars arbetsdag norm. Skulle man söka ett industrijobb idag där tolv timmars arbetspass är norm samt 6

    Fortsätt läsa

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

    David Svensson • Facklig talesperson, SSU Jönköpings län

  38. Demokrati & rättigheter | 2021/12/18 #Socialdemokratin #Rättigheter

    Är äktenskap bara ett äktenskap?

    Bild av Sharomka från Shutterstock Är äktenskap bara ett äktenskap? Äktenskap är en fin instutition, men vigselrätten och myndighetsutövandet behöver ses över menar Anton Sanchez Sulejmani från S-studenter i Uppsala (Laboremus). Äktenskap. Det är ett ord som för många människor symboliserar och betyder oerhört mycket. För många väcker det bilder om kärlek och att få spendera livet med den person man älskar. Äktenskap är en oerhört fin institution som har varat genom århundraden och som finns i

    Fortsätt läsa

    Anton Sanchez Sulejmani • Kassör i Laboremus, S-studenter i Uppsala

  39. Demokrati & rättigheter | 2021/10/29 #Skola & utbildning #Kultur #Arbetarrörelsen

    Nytt handslag för folkbildningen

    Foto: Shutterstock Nytt handslag för folkbildningen Om folkrörelserna och bildningsarbetet ska kunna få en kraftfull nystart efter pandemin, behövs ett nytt handslag kring folkbildningen, skriver företrädare för Socialdemokraternas folkbildningsnätverk. I mars 2020 lade det svenska föreningslivet om sin verksamhet. Möten, studiecirklar, seminarier, utåtriktade aktiviteter – allt sköts upp, ställdes in eller ställdes om. Smittspridningen skulle stoppas och människoliv räddas, och det var helt

    Fortsätt läsa

    Socialdemokraternas folkbildningsnätverk • Genom: Helén Pettersson, riksdagsledamot och ordförande för ABF, Linus Sköld, riksdagsledamot och ledamot i Socialdemokraternas nationella studiekommitté, Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot i kulturutskottet, Upplands Väsby, Johanna Haraldsson, riksdagsledamot och ordförande för Ädelfors folkhögskola, Vetlanda, Peter Gustavsson, folkbildare och tidigare kulturpolitiker, Stockholm, Annamaria Hedlund, rektor för Medlefors folkhögskola, Skellefteå, och ordförande Föreningen Arbetarrörelsens Folkhögskolor, Peter Högberg, regionpolitiker och ordförande för Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor, Vimmerby, Åke Persson, Örgryte/Härlanda S-förening, Göteborg, Martin Tollén, regionråd, Östergötland, Frida Trollmyr, ordförande kulturnämnden, Malmö, Anders Öberg, regionråd, Norrbotten, Gunno Sandahl, ledamot i region Stockholms kulturnämnd, Åke Persson, Örgryte/Härlanda S-förening och professor vid Högskolan Väst, Helena Bogsjö, Region Gotland, Suzanne Lazar, regionpolitiker, Dalarna, Johnny Svann, Andre vice ordförande i kulturnämnden i Region Uppsala, Annika Lind, Länsbildningskonsulent på Västmanlands Länsbildningsförbund, Hans Backlund, Regionråd, Västernorrland, Susanne Lund, verksamhetsutvecklare på ABF, Louise Malmström, folkbildningsforskare och ordförande för ABF Östergötland, Lawen Redar riksdagsledamot och gruppledare för kulturutskottet, Stockholm, Anna-Belle Strömberg, riksdagsledamot i kulturutskottet, Västernorrland, Hans Hoff, riksdagsledamot i kulturutskottet, Halland, Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot i kulturutskottet, Värmland, Åsa Karlsson, riksdagsledamot i kulturutskottet, Västerbotten.

  40. Demokrati & rättigheter | 2021/09/13 #Demokrati

    Rösta ungt i kyrkovalet

    Foto: Shutterstock Rösta ungt i kyrkovalet Är du över 16 år och osäker på hur du ska rösta i kyrkovalet? Rösta på unga Socialdemokrater som står upp för en modern, progressiv, och öppen folkkyrka, det skriver 16 stycken unga socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet. Är du medlem i Svenska kyrkan, över 16 år och Socialdemokrat, men tveksam till varför du eller Socialdemokraterna ska engagera sig i kyrkovalet? Är du tveksam till om du är tillräckligt aktiv i kyrkan för att få göra din röst hörd?

    Fortsätt läsa

  41. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/10 #Demokrati #Rättigheter

    100 år av kamp fortsätter

    Foto: Everett Collection, Shutterstock 100 år av kamp fortsätter Idag firar vi en högtidsdag. 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta. Vi firar det genom att vara tydliga: Vi vill ha en kvinna som partiledare, det skriver Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor. Idag firar vi en särskild högtidsdag, 100-årsdagen för kvinnor i Sverige som för allra första gången gick ut för att rösta i riksdagsvalen. Samtidigt första gången kvinnor blev valbara till politiska uppdrag. Som

    Fortsätt läsa

    Carina Ohlsson • Förbundsordförande för S-kvinnor, Riksdagsledamot (S)

  42. Demokrati & rättigheter | 2021/09/09 #Demokrati

    Viktiga värden står på spel

    Foto: Daniel Lindblom Viktiga värden står på spel Viktiga värden står på spel nu när kyrkovalet närmar sig. Svenska kyrkan ska vara en samhällskraft för solidaritet, och mot förtryck, det skriver Jesper Eneroth och Wanja Lundby Wedin. De närmaste veckorna står viktiga värden på spel. Kyrkovalets förtidsröstning öppnade den 6 september och pågår fram till valdagen den 19 september. Alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Din röst är avgörande för åt vilket håll

    Fortsätt läsa

    Jesper Eneroth • Ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet

    Wanja Lundby Wedin • Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen

  43. Demokrati & rättigheter | 2021/09/08 #Demokrati

    Rösta för en öppen folkkyrka

    Foto: Shutterstock Rösta för en öppen folkkyrka Kyrkan är som ett samhälle i miniatyr. Det spelar roll vem som styr och vilken inriktning det samhället tar, det skriver Carl-Michael Palmér, SSUare och kandidat till kyrkomötet. I höst är det val till Svenska kyrkans tre parlament: Kyrkomötet, Stiftsfullmäktige och församlingarna runt om i vårt avlånga land. Kyrkovalet brukar ofta beskrivas som ett bortglömt val, men till trots för det så är valet viktigt och är av betydelse för en stor del av

    Fortsätt läsa

    Carl-Michael Palmér • SSUare och kandidat till kyrkomötet

  44. Demokrati & rättigheter | 2021/09/01 #Socialdemokratin

    Det är inte vår uppgift att styra kyrkan

    Foto: Shutterstock Det är inte vår uppgift att styra kyrkan Partipolitiken har en viktig roll att spela i samhället. När det gäller kyrkovalet bör dock Socialdemokraterna och andra partier avstå från att engagera sig. Det skriver Tara Twana, socialdemokrat och styrelseledamot i Humanisterna. Ska Socialdemokraterna vara ett tydligt sekulärt parti som alla kan känna sig hemma i? I så fall bör vi sluta ställa upp i kyrkovalet – det är ett onödigt val att lägga våra resurser på. Socialdemokraterna

    Fortsätt läsa

    Tara Twana • Regionpolitiker (S) och styrelseledamot för Humanisterna.

  45. Demokrati & rättigheter | 2021/08/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

    Foto från Shutterstock av kimson Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet Det finns fortfarande präster som diskriminerar och högerkonservativa som vill se en exkluderande kyrka. Utöver dessa utmaningar behöver vi fortsatt prioritera klimatet, skriver Alper Bilge, medlem i S i Huddinge Liksom Socialdemokraterna arbetar Svenska kyrkan för ett rättvist, hållbart och medmänskligt samhälle. Kyrkan gör det bland annat genom progressiv kristendom som innebär att man godtar den mänskliga mångfalden

    Fortsätt läsa

    Alper Bilge • Statsvetare och medlem i S i Västerås och Huddinge

  46. Demokrati & rättigheter | 2021/07/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Inte en tyst minut, utan ett liv i kamp

    Foto från Utöya Inte en tyst minut, utan ett liv i kamp Vi vet att hatet finns därute. Och vi måste vara de som tydligast säger ifrån. För vi vet hur mycket högerextremismen kan skada, skriver AUF:s ledning med anledning av 10-årsdagen av terrordådet i Norge 22 juli 2011. Mikael Wiehe är en svensk arbetarsångare som har betytt mycket for oss i AUF. Efter att hans goda vän Björn Afzelius dött skrev han sången “den jag kunde va”. Lite av texten går så här: “vi har vandrat samma vägar. Vi har burit

    Fortsätt läsa

    Astrid Willa Eide Hoem • Förbundsordförande AUF

    Sindre Lysø • Förbundssekreterare AUF

    Gaute Børstad Skjervø • Vice ordförande AUF

  47. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2021/06/19 #Integration #Asyl #Migration

    Mottagandecenter bara finare ord för flyktingläger

    Foto: Andrew Chisholm/Shutterstock Mottagandecenter bara finare ord för flyktingläger REPLIK. Cornelius Julius Marsico, kandidat till SSU:s förbundsstyrelse, svarar sittande förbundsordförande Philip Botström om statliga mottagandecenter för asylsökande. I en text publicerad på Folkhemmet den 6 juni vittnar Philip Botström och ledamöter ur SSU:s förbundsstyrelse om sin bristande förståelse för både flyktingars situation och för hur människor faktiskt kan integreras i ett samhälle.

    Fortsätt läsa

    Cornelius Julius Marsico • Kandidat till SSU:s förbundsstyrelse

  48. Demokrati & rättigheter | 2021/06/13 #Demokrati #Rättigheter

    Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer

    Bild av dinkobraz från Pixabay Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer Romer har genom historien utstått hat och fötryck. Vi måste stå upp för de nationella minoriteternas rättigheter, skriver Matilda Jansson. Den första skriften i Sverige där vi nämner romer är ifrån Stockholm stads tänkeböcker år 1512. Sedan dess har romer, inte minst i Sverige utstått en grov diskriminering och rasism i form av till exempel förföljelse, särskilda brottsregister, raskravaller och

    Fortsätt läsa

    Matilda Jansson • Distriktsstyrelseledamot, SSU Örebro län

  49. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2021/06/10 #Högern #Partipolitik #Jämlikhet #Kommunernas ekonomi

    Låt SD stå till svars för kommunpolitiken de för

    Foto: Sune Grabbe/Shutterstock Låt SD stå till svars för kommunpolitiken de för Vi behöver inte gå till Polen eller Ungern för att förstå att Sverigedemokraterna är ett hot mot vår demokrati. Det räcker att se hur SD agerar i kommuner där de är med och styr, skriver Marcus Pehrsson, fritidspolitiker i Nyköping. Vi är många som oroar oss för den demokratiska utvecklingen i vårt land om Sverigedemokraterna får ett betydande inflytande efter nästa val. När vi som argumenterar för att partiets

    Fortsätt läsa

    Marcus Pehrsson • Marcus Pehrsson (S), fritidspolitiker Nyköping

  50. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2021/06/06 #Jämlikhet #Brott & straff

    Renägandet är på liv och död

    Foto: Mats Andersson/Wikimedia Commons Renägandet är på liv och död Att döda eller skada renar bör klassas som hatbrott. Våldet mot djuren begås i princip alltid för att skada samer, skriver Elin Nejne. ”Renar är bättre än människor” som karaktären Christoffer sjunger i Frost. Det är jag villig att hålla med om. Renskötseln är för många samer ett heltidsarbete och ens enda inkomst. Arbetet pågår året runt och påverkar livet på många sätt. Det innebär bland annat att behöva ha bostad på var sida

    Fortsätt läsa

    Elin Nejne • Vice ordförande i SSU Västerbotten

  51. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2021/05/20 #Socialförsäkring #Jämställt arbetsliv #Jämställdhet & trygghet

    Klyftorna ökar i pandemins spår

    Foto: Shutterstock Klyftorna ökar i pandemins spår När samhället rivstartar efter coronapandemin måste det göras så klyftorna minskar och tryggheten ökar, skriver ordförande för LO Västsverige samt Socialdemokraterna i Göteborgsområdet. Även om Sveriges ekonomi har klarat sig relativt bra under Coronapandemin och möjligheten till en rejäl omstart finns bakom hörnet så har pandemins krafter slagit väldigt ojämnt i samhället. Som vanligt är det de mest utsatta som blir värst drabbade. Inte bara av

    Fortsätt läsa

    Aylin Fazelian och Christine Marttila • Ordförande Socialdemokraterna i Göteborgsområdet och ordförande LO Västsverige

  52. Demokrati & rättigheter | 2021/05/03 #Den politiska debatten #Demokrati

    Hat får demokratin att vissna

    Hat får demokratin att vissna Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay Det demokratiska samtalet är otroligt viktigtför att alla röster ska komma till tals i den allmänna debatten. Idag sker mycket av det i sociala plattformar där människor kan utbyta information och åsikter med varandra. Men det är också en växande plats för desinformation, propaganda och näthat. Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner.

    Fortsätt läsa

    Marino Wallsten • Kommunstyrelsens ordförande (S), Fagersta kommun

  53. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2021/05/01 #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff #Feminism

    Vi kommer aldrig backa från vår ideologi

    Bild: Uncle Leo/Shutterstock Vi kommer aldrig backa från vår ideologi Varje år samlas vi som har hjärtat till vänster med röda fanor i luften för att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Men första maj är mer än bara en högtidsdag. Det är den dag på året då vi äntligen får lyfta arbetarrörelsens historiska, nutida och framtida utmaningar. Idag kan det tyckas vara en självklarhet att första maj är vår dag, men vägen hit har inte varit lätt. Skotten i Ådalen 1931 är en kuslig

    Fortsätt läsa

    Linnea Hallkvist • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

    Dan Oraham • Ledamot i distriktsstyrelsen för SSU Göteborg

  54. Demokrati & rättigheter | 2021/04/29 #Jämställdhet & trygghet #Feminism

    Tillsätt en jämställdhetskommission

    Foto: Yuriy Golub/Shutterstock Tillsätt en jämställdhetskommission Takten i jämställdhetsarbetet måste öka. Som socialdemokrater kan vi inte acceptera att det kommer ta 184 år innan Sverige är jämställt. För att nå regeringens jämställdhetspolitiska mål måste vi se könsmaktsordningen och ta ett samlat krafttag om vägen framåt. I dagens takt kommer det ta 184 år innan Sverige är jämställt. Jag har inte den tiden. Den flicka jag bär på har inte den tiden. Jag talar för alla mina medsystrar när jag

    Fortsätt läsa

    Aylin Fazelian • Ordförande (S) Göteborgsområdet och riksdagsledamot

  55. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2021/04/28 #Jämställdhet & trygghet

    Mäns våld mot kvinnor en brännhet fråga

    Foto: Pixabay Mäns våld mot kvinnor en brännhet fråga Mäns våld mot kvinnor har ökat under pandemin, i Sverige och övriga världen. Såväl våldet mot kvinnor och hur vi ska organisera den välfärd som ska hjälpa de utsatta måste nu ta plats i debatten och bli en brännhet valfråga inför valet 2022. De senaste veckorna har minst fem kvinnor mördats av män, i de flesta fallen män som kvinnorna haft en relation med. Minst 15 barn har mist sin mamma. Morden skapade med rätta en av de mest intensiva

    Fortsätt läsa

    Olga Persson • Ordförande Unizon

    Rebecka Andersson • Generalsekreterare Unizon

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!