Den socialdemokratiska opinionsportalen

Demokrati

  1. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/06/04 #Skola & utbildning #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi socialdemokrater måste sluta vantolka varandra, Elise Dahlin

    Foto: privat Vi socialdemokrater måste sluta vantolka varandra, Elise Dahlin Om vi socialdemokrater inte kan föra en vettig dialog, hur ska det då kunna fungera för israeler och palestinier? Självklart är vi emot ockupationspolitiken, skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Elise Dahlin . Elise Dahlin ifrågasätter i sin artikel den 17/5 om vi i Socialdemokratiska Israelvänner verkligen är socialdemokrater. Det korta svaret är givet: Vårt parti

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  2. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version I miljonprogrammen bodde kamreren granne med industriarbetaren och den infödde svensken med invandraren. Deras barn lekte med varandra utan rädsla för visitationszoner. Sverige behöver ett nytt folkhem, skriver Rebecca Skogsgårdh, medlem i LSSK och juridikstudent. Få har nog missat Tidöpartiernas budskap om att “göra Sverige bra igen”. Och visst är vi många som kan enas om att mycket i Sverige kan

    Fortsätt läsa

    Rebecca Skogsgårdh • Medlem i Lunds Socialdemokratiska Studentklubb samt juridikstudent vid Lunds Universitet

  3. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Fackligt #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt

    Foto: SSU och privat Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt Jag förstår inte vad det är som ska vara “kul” med barnfattigdom, krigsbrott i Gaza, utförsäkrade cancerpatienter, hemlöshet, mäns våld mot kvinnor och bostadskriser. Partipolitik är jobbigt just för att det ska vara jobbigt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Min barndom var inget särskilt. Mitt politiska intresse under dessa år likaså. Min pappa brukade skälla på teven när nyheterna visades. Jag stod på

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  4. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/17 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar?

    Foto: privat Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar? Att Socialdemokratiska Israelvänner använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult, skriver Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala. Frihet, jämlikhet, solidaritet - det var ropen som skanderades när jag gick i Socialdemokraternas första maj-tåg i år. Hur ska jag någonsin kunna förklara för andra att jag är med i ett parti vars grundbult

    Fortsätt läsa

    Elise Dahlin • Ersättande ledamot för SSU Uppsala

  5. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/16 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Brott #Välfärd #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Partipolitik #Brott & straff

    Bygg fängelser eller äventyra rättsstaten

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Bygg fängelser eller äventyra rättsstaten Femton till tjugotusen nya fängelseplatser ska skapas under tio år. Istället för att bygga här i Sverige vill regeringen att vi ska kunna hyra fängelseplatser utomlands. Det skulle äventyra de intagnas mänskliga rättigheter, skriver Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala. Högre straff, fler i fängelser och danska straff för svenska brott – vi har alla hört dessa förslag från regeringen och SD. Men vad

    Fortsätt läsa

    Sigge Jansson • Ledamot i SSU Uppsala

  6. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/05/03 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Feminism

    Världen glömmer alltid bort Afghanistan

    Foto: Unsplash och privat Världen glömmer alltid bort Afghanistan Gång på gång har omvärlden med våld invaderat och utövat massförstörelse i Afghanistan. Det har lett till dagens situation där en terroristorganisation styr landet. Varför glömmer världen alltid bort Afghanistan? Det skriver Alireza Sherzad, internationell ledare för SSU Halland. De senaste månaderna har världens fokus främst varit på kriget mellan Israel och Hamas och Rysslands invasion av Ukraina. Det har inneburit att

    Fortsätt läsa

    Alireza Sherzad • Internationell ledare för SSU Halland

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/03 #Sjukvård #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll Feminister har i hundratals år kämpat för att inte definieras bara av sitt könsorgan. Det är absurt att några nu verkar för just det, att identitet bara ska avgöras av könsorganet, skriver Edvin Vestergren, ordförande för SSU Solllentuna. Den nya könsbyteslagen klubbades igenom i riksdagen. För oss som förespråkar social rättvisa och allas lika värde borde det väl vara en progressiv

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  8. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/04/18 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Brott #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik

    Foto: Shutterstock Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik Jag blir arg när politiker använder minnesstunder för att prata politik. Vi har passerat en gräns då det inte längre är okej att politiker pekar på varandra. Peka i stället tillsammans på högen av blommor och ljus, där en tragedi har inträffat, skriver Gabriel Nylander, socialdemokratisk aktivist. Skjutningen i Skärholmen gör ont att tänka på. Det gör fysiskt ont i kroppen. Det är en skandal. Hur ska vi tro eller hoppas på

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  9. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/19 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Segregation #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    När barn är nazister blir jag rädd för framtiden

    Foto: Shutterstock och privat När barn är nazister blir jag rädd för framtiden Regeringen bryr sig bara om gängkriminalitet och islamisk extremism. Gång på gång glömmer de bort de andra hoten mot landet. Nu rapporterar Expo om 12-åriga nazister och det gör mig rädd, skriver Otto Sjöblom, medlem i SSU Stockholm. Expo rapporterar om att barn så unga som 12 år är med i nazistiska grupper som planerar och utför olika typer av hatbrott mot minoriteter. Jag tycker att det är en oroväckande utveckling.

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Medlem i SSU Stockholm

  10. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg

    Foto: privat Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg För de som lever i en diktatur styrd av en terrorklassad organisation råder det inte fri opinionsbildning eller yttrandefrihet. Jag vill såklart också att Gazas befolkning ska leva i frihet från Hamas, men de tusentals barn som dödats är inte terrorister, skriver Lejla Grebic, ledamot i SSU Göteborg, i en slutreplik till Kristofer Åberg . Oskyldiga barn, kvinnor och män dör eller fördrivs från sina hem just nu i Gaza medan världen ser

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  11. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/07 #Internationell politik #EU #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Neutrala Sverige var inte fegt

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Neutrala Sverige var inte fegt När jag tänker på Sveriges neutralitet så tänker jag på det lilla landet som man lyssnade på. Som Björn Afzelius sjunger: “När Sverige talade så lyssna’ man, för alla visste att det vi sa var sant. Att säga ifrån var en filosofi, på mäster Olofs tid”, skriver Simon Josefsson, medlem i SSU Kalmar län. Nato ser ut att vara ett faktum för Sverige, och jag kan inte undgå att känna ganska obehagliga känslor av rädsla och ursinne

    Fortsätt läsa

    Simon Josefsson • Medlem i SSU Kalmar län

  12. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/19 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången?

    Foto: Shutterstock Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången? Snart är det två år sen Rysslands invasion av Ukraina. Att ha två bollar i luften samtidigt är något som känns ganska självklart inom politik, men det har visat sig vara svårt då det kommer till krig, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå och Svenska Freds. Att se så många människor höja sin röst emot de krigsbrott Israel utför i Gaza både på sociala medier och ute på gatorna gör mig glad. I dessa människor ser jag många

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  13. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/14 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Won't the real Teodorescu please stand up?

    Foto: privat Won't the real Teodorescu please stand up? I flera europeiska länder har lobbyregister införts, för att de mer ljusskygga och kommersiella lobbyisterna ska synas och kunna granskas i dagsljus. S borde stödja införandet av ett sådant i Sverige, skriver Marvin G. Hallström, medlem i SSU Stockholm, i en replik till Nils Backman . Nils Backman har skrivit en debattartikel kring lobbyism och dess påverkan på demokratin. Kärnan i artikeln är frågan: Är det nödvändigtvis dåligt att vara

    Fortsätt läsa

    Marvin Gilbert Hallström • medlem i SSU Stockholm

  14. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Låt oss satsa på den riktiga feminismen

    Foto: privat Låt oss satsa på den riktiga feminismen SD:s enkla och dåliga svar är att sätta grupper mot varandra. Låt oss istället satsa på den riktiga feminismen – den som gäller både flickor och pojkar, skriver Anisha Ullah och Sofie Damberg, facklig ledare respektive jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Året är 1924. Vardagen är tung och längtan efter ett bättre samhälle är stor. Den svenska socialdemokratins förfäder blickar fram på den potential som vilar i partiet, de reformer

    Fortsätt läsa

    Anisha Ullah • Facklig ledare för SSU Stockholms Län

    Sofie Damberg • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  15. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Kultur #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det finns bra och dåliga lobbyister

    Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat Det finns bra och dåliga lobbyister Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  16. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S måste ta vara på sin interna euroskepsis

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet S måste ta vara på sin interna euroskepsis Det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern, skriver Hnerik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län. Snart är det EU-val. Därför behöver vi Socialdemokrater modernisera vår roll inom EU. Här är mina tankar kring hur vi kan göra det. Jag vill börja med att understryka att jag

    Fortsätt läsa

    Henrik Nordin • Medlem i SSU Stockholms Län

  17. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Hamas måste bort om det ska bli fred

    Foto: privat Hamas måste bort om det ska bli fred Hamas ville ha krig med Israel, och det är nu tydligt vilken katastrof det har lett till för palestinierna i Gaza. Palestina ska gärna bli fritt, men då även fritt från Hamas inflytande, skriver Kristofer Åberg, ordförande Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Lejla Grebic . Lejla Grebic skriver den 17/11 att S ska fördöma Israel, och att sociala medier ska vara mer vägledande i politiken. Slutmålet är fred, vilket är utmärkt – men

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  18. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/24 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Fördelning #Stad-land

    Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret

    Foto: Shutterstock och privat Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret För att bekämpa julens orättvisor har vi i SSU Sjuhärad i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund, skriver Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås. Julen är en tid för gemenskap, kärlek och omtanke. Det är då många samlas med sina nära för att njuta av en god julmiddag och

    Fortsätt läsa

    Edvin Österberg Hadziavdic • Medlem i SSU Borås

  19. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/12/23 #Socialpolitik #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet

    Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige

    Foto: privat & Emil Nordfjell, SSU Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige När jag var liten önskade jag att jag var svensk. Det låg ett inneboende värde i svenskheten, men det blev snabbt tydligt att den värderingen stod i direkt motsats till mig, skriver Shabnam Zamani, sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för SSU. Jag känner inte igen Sverige. Ibland undrar jag när den riktiga förändringen ägde rum. Man säger ofta att demokrati inte avvecklas över en natt utan att det

    Fortsätt läsa

    Shabnam Zamani • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse samt sjukvårds- och socialpolitisk talesperson

  20. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat

    Foto: privat Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat Före detta högt uppsatta statsråd väljer efter sina politiska karriärer inom arbetarepartiet att röra sig mot friskolebranschen och lobbyistorganisationer. Hur ska vi känna någon glöd alls när deras politiska gärning bryts i smulor? Det skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Hopp och glöd måste styra Socialdemokraterna, även toppskiktet. Så är tyvärr inte fallet. När jag pratar med aktivister, partimedlemmar och ungdomar är idén om

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  21. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf Trots allt lidande i Ukraina lyckades vi svara på ett moraliskt riktigt sätt på både statlig och individuell nivå. Den nuvarande regeringens svar på vad som kan komma att bli ett folkmord i Palestina är raka motsatsen, skriver Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson, medlemmar i SSU Sjuhärad. Den 24 februari 2022 förändrades mycket i världen. Det var utan tvekan civila ukrainare som drabbades värst. Svält,

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  22. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/11/15 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet

    Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen

    Foto: Shutterstock och privat Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen När Sverige står inför stora problem måste hela samhället ställa upp. Gangsterism och gängetik ska inte slå sönder vårt samhälle, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Gängen håller ett hårt grepp om Sverige. I skrivande stund har det skjutits över 300 gånger det här året. Gängvåldet är ett problem som spiller över på de utanför de kriminella nätverken, men vi har ändå ett gemensamt ansvar att tillsammans

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  23. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/03 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

    Foto: Shutterstock Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  24. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/27 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera

    Foto: Emil Nordfjell, SSU När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera I en tid då många strävar efter mångfald och inkludering finns det krafter som tvärtemot gör det svårare för hbtqi+-personer att leva sina liv. Sverige måste agera, skriver Troy Vivungi, medlem i SSU Värmland. Tidigare i år införde Uganda dödsstraff för homosexualitet. Och i den amerikanska delstaten Florida måste lärare nu plocka bort böcker som handlar om hbtqi+-personer, såsom "Flyga drake" av Khaled Hosseini.

    Fortsätt läsa

    Troy Vivungi • Medlem i SSU Värmland

  25. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/20 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Svensk utrikespolitik #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet?

    Foto: Shutterstock Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet? Politik må vara “det möjligas konst”. Men politik är också “att vilja”. Det enda som är möjligt är det vi har viljan att skapa, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Anne-Marie Lindgren , Märta Alnebratt och Moska Hassas . Debatten om migration, social sammanhållning, konflikt och inkludering kontra exkludering visar den stora splittring som har uppstått i vår rörelse och i samhället. Det

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  26. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda? För mig är regeringens förslag om hårdare tag och skarpare åtgärder radikala, på fel sätt. Som Lisa Nåbo en gång uttryckte har det blivit en slags ”kukmätartävling” när det kommer till bland annat hårdare straff, skriver Ebba Gelzinger Brunnegård, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Jag tror att vi alla har stunder i vårt engagemang där vi ifrågasätter partiet och dess handlingar. Det kan handla om något uttalande

    Fortsätt läsa

    Ebba Gelzinger Brunnegård • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  27. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/06 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Olof Palme var realpolitiker

    Foto: Maria Persson, AiP Olof Palme var realpolitiker Förutsättningarna för jämlikhet var starka i min ungdoms röda 1960- och 70-tal. Det var underlaget för Olof Palmes politik. Dagens förutsättningar är annorlunda, och vi måste fokusera på att ändra dem, skriver Anne-Marie Lindgren, socialdemokratisk ideolog och före detta talskrivare åt Olof Palme, i en replik till Chadi Toprak . Den dyker upp ibland, frågan ”Vad skulle Olof Palme ha sagt?”. Tonfallet låter ofta ana att frågeställaren förmodar

    Fortsätt läsa

    Anne-Marie Lindgren • Socialdemokratisk ideolog och fd talskrivare åt Palme

  28. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak Vår politik ska alltid utmanas, stötas, blötas och framförallt förnyas, det är grunden i vår demokratiska rörelse. Jag tror på ett samhälle där alla får möjligheten att bidra och vara delaktiga, skriver Märta Alnebratt, migrationspolitisk talesperson för SSU, i en replik till Chadi Toprak . När SD-regeringen nu skrider framåt i sitt så kallade “paradigmskifte” är det för oss SSU:are en i mångt och mycket

    Fortsätt läsa

    Märta Alnebratt • Migrationspolitisk talesperson för SSU

  29. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak

    Foto: privat Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak Tillsammans måste vi bygga vår rörelse starkare. Det gör vi inte genom att anklaga S för att ha lagt grunden för de odemokratiska förslag som dagens regering lägger fram, skriver Moska Hassas, ordförande för SSU Stockholms Län, i en replik till Chadi Toprak . Regeringen och deras människosyn är avhumaniserande och ett hot mot vår demokrati. Det senaste lagförslaget om angiverilagen är bara ett av många tecken på hur regeringen

    Fortsätt läsa

    Moska Hassas • Ordförande för SSU Stockholms Län

  30. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/09/29 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Skatter #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar Att regeringen ställer folkbildning och yrkesutbildningar mot varandra är en falsk konflikt. De låtsas vilja utveckla skolan, men skjuter bara till småsummor, skriver Lina Olsson och Lotta Wiechel, skolpolitisk talesperson respektive studieledare för SSU. Mycket har skrivits om statsbudgeten den senaste veckan. Regeringen hävdar att de satsar på skola och utbildning. Utbildningsminister Mats Persson säger att “Vår

    Fortsätt läsa

    Lina Olsson • Skolpolitisk talesperson för SSU

    Lotta Wiechel • Studieledare samt talesperson för demokrati och folkbildning för SSU

  31. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/09/25 #Socialpolitik #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Vi banade vägen för angiverisamhället

    Foto: Shutterstock Vi banade vägen för angiverisamhället När SSU antog sitt reformprogram i 2021 blev det tydligt att ordning går före solidaritet, frihet och jämlikhet. Vi tog ställning för mottagandecenter, kvotsystem, begränsningar i rörelsefrihet och mer. Jag förkastar allt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Jag var tio år gammal när Sverigedemokraterna intog riksdagens finrum. Jag kanske inte förstod omfattningen av den sociala omdaningen som skulle utspela sig i spåren av

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  32. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/09/19 #Internationell politik #EU #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    EU måste vara för folket

    Foto: Shutterstock EU måste vara för folket En allt mer sammankopplad värld medför att vi står inför liknande problem världen över, som snabbt och effektivt måste åtgärdas. Därmed behöver vi stärka och reformera interndemokratin i EU, skriver Johannes Salo, internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt. Varje år blir världen mer sammanlänkad. Både genom handel och teknisk utveckling. Det medför också att världen idag har gemensamma globala problem med allt från klimatkrisen till

    Fortsätt läsa

    Johannes Salo • Internationell ledare för Stockholms läns SSU-distrikt

  33. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/09/04 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vi behöver en gemensam plan för integrationen

    Foto: Shutterstock och privat Vi behöver en gemensam plan för integrationen Oppositionen har mycket att vinna på en gemensam plan för ett bättre och mer inkluderande integrationsarbete, med förslag som både S, V, MP och C kan ställa sig bakom, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Den svenska högern verkar tro att minskad invandring på egen hand kommer att lösa segregationen. I själva verket ligger grundproblemet i hur Sverige har hanterat integrationen, där både politiker till höger

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  34. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/31 #Välfärdsekonomi #Kultur #Internationell politik #Finanspolitik #Socialdemokratin #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning #Jämställdhet globalt

    I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati

    Foto: Shutterstock och privat I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati Erfarenheter från omvärlden visar att S behöver presentera en stark, progressiv vänsterpolitik. Det är både en stark valstrategi och en god plan för att förbättra samhället, skriver Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna. De flesta som läser denna artikel är säkert redan överens om att socialdemokratin är en av världens bästa politiska rörelser. Men vi har med tiden också blivit en mattare rörelse,

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  35. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/08/16 #Sjukvård #Socialpolitik #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Har transvården någonsin varit bra?

    Foto: Shutterstock och privat Har transvården någonsin varit bra? När förfrågningar om könsbekräftande vård för ungdomar har ökat med 1,500% behöver vi mer resurser till transvården, inte mindre, skriver Lukas Östlundh, internationell ledare för SSU Örebro län. Jag är definitivt inte den sortens person som vanligtvis skriver om den här sortens orättvisor. Cis-män med utrikes bakgrund pratar oftast inte om HBTQI+ frågor. Transvård är en fråga som på inget sätt personligen rör mig, men ett

    Fortsätt läsa

    Lukas Östlundh • Internationell ledare för SSU Örebro län

  36. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/14 #Integration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle

    Foto: Regeringskansliet och privat Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle Jag blir orolig och rädd när jag dagligen ser SD-politiker utrycka hat i form av islamofobi, rasism och homofobi. Det är högerpartier som utgör det verkliga hotet mot Sverige, inte "islamiseringen", skriver Otto Sjöblom, skribent på Ung Mening. Hat mot religioner och etniciteter ökar mer och mer i Sverige. Mängden har trappats upp och massivt ökat efter valet förra året. Det massiva hatet kommer både från lokala, regionala

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Medlem i SSU Stockholm

  37. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/08/01 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Integration #Internationell politik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    Vi får aldrig möta separatister på mitten

    Foto: Shutterstock och SSU Vi får aldrig möta separatister på mitten När vi börjar anpassa lagstiftning utifrån religiösa gruppers önskemål är vi tyvärr inne på ett sluttande plan. Vi får aldrig möta separatister på mitten, skriver Pavlos Cavelier Bizas, avgående förbundsstyrelseledamot för SSU. På kongressen om några dagar avgår jag från förbundsstyrelsen efter mer än 10 års engagemang i SSU. Jag är stolt över att ha fått företräda SSU. Vi är ett förbund med en stolt historia i kampen för

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  38. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/22 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt

    Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson

    Foto: privat Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism, skriver Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, i en slutreplik till Benjamin Olofsson . Benjamin Olofsson skriver 1/6 att det är befogat med en rörelse som är hatisk. Som sagt: Sett till Europas historia med massmord på judar, så är detta hat inget att

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  39. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/06/07 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Kommunekonomi #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    Gör studenten avgiftsfri!

    Foto: Shutterstock och privat Gör studenten avgiftsfri! Alla har inte råd att köpa en studentmössa för tusentals kronor. Skolan borde erbjuda gratis studentmössor, istället för att sätta ekonomisk press på ungdomar som vill passa in i mängden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län. I Sverige har i stort sett alla en studentmössa på studentdagen. De är inte billiga. I höstas fick min klass besök av ett företag som lät oss prova ut varsin mössa och sen beställa den. Man kunde designa

    Fortsätt läsa

    Frida Johansson • Ledamot i SSU Kalmar län

  40. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/07 #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Integration #Migration #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik #Brott & straff

    En svensk tiger... eller hur var det nu?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet En svensk tiger eller hur var det nu? Vill man, som regeringen ofta lyfter fram, lösa segregationen och skapa integration, är angiveriplikt förödande. Vi måste göra starkt politiskt motstånd för att Sverige inte ska platsa på en framtida lista över angiverisamhällen, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. I takt med att samhället köper Sverigedemokraternas världsbild och samhällsanalys, höjer SD insatserna. För tio år sedan var deras främsta

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  41. Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/06/02 #Välfärdsekonomi #Jobb #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Fördelning #Svensk feminisim #Feminism

    Sommarjobb får inte vara startpunkt för könsroller

    Foto: Martina Huber, Socialdemokraterna & privat Sommarjobb får inte vara startpunkt för könsroller Många sommarjobb är inte jämställda. Om det fortsätter vara så, riskerar könsrollerna att leva kvar även i framtiden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län. Sommarlovet är snart här. För många unga väntas sommarjobb med ökat ansvar och egen-intjänad lön. Det är ett viktigt första steg in i vuxenlivet, som har otroligt stor påverkan på ens mognad och identitet. Många är dock inte

    Fortsätt läsa

    Frida Johansson • Ledamot i SSU Kalmar län

  42. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/01 #Kultur #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte? Vi kan alla förstå problemet med en distriktsstyrelse med enbart män. Då är det inte svårt att förstå att det är lika illa om en distriktsstyrelse är helt vit. I en tid där gemenskap är högst upp på agendan är vi icke-svenskar förenade i sorg, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Kongresserna kommer och går, konferenserna likaså. På varje sammankomst tar vi god tid att fullt ut tänka och

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  43. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/05/17 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat

    Foto: David King och privat Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat Det finns inget hat mot Ryssland, trots att kriget mot Ukraina dödat fler än hela Israel/Palestina-konflikten. Israel är enda landet som utsätts för renodlat hat – vad är detta om inte rasism? Det skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner. Judiska ungdomsförbundet gick nyligen ut med ny kritik mot antisemitismen inom vänstern. Kritiken kom sig av att det uttryckts hat mot

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  44. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/05/12 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Jämställt arbetsliv #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet

    Jag har ingen mun och jag måste skrika

    Foto: privat Jag har ingen mun och jag måste skrika Barn och unga med autism har ofta svårt att klara skolan på grund av den sociala miljön. För att undvika social utslagning måste vi våga satsa på skola och BUP för att ge dem den hjälp och det stöd de behöver, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. Jag har ingen mun och jag måste skrika. Från mellanstadiet till studenten yttrade sig livet som ett förslutet rum fullt med tankar och känslor som bara kunde nå omvärlden genom ett nyckelhål. I

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  45. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/11 #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Jämlikhet

    Ska du bestämma över min identitet, Jimmie?

    Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund Ska du bestämma över min identitet, Jimmie? En persons svenskhet avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på. Vem du att bestämma över min identitet, Jimmie? Det skriver Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Här om dagen kunde en läsa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säga I GP att fullt utövande muslimer inte kan vara riktiga svenskar. I torsdags fick

    Fortsätt läsa

    Sandra Mathiasson • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  46. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/05/09 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Fackligt #A-kassa #Jämställt arbetsliv #LO #Kooperationen #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen

    LO måste bana väg för oss unga!

    Foto: Shutterstock & privat LO måste bana väg för oss unga! Fackrörelsen leds av människor som inte kan relatera till ungas behov och intressen. Unga människor är inte lata, vi är inte bortskämda eller naiva. Vi är besvikna, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Jag minns känslan när jag fick min första lön i handen. Jag var bara 17 år, men jag kände mig så himla vuxen. Jag såg fram emot att bli självständig och betala mina räkningar. På helgerna jobbade jag som servitris och tjänade 60 kronor

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  47. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/08 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Partipolitik

    Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken

    Foto: Majblomman & SSU Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken Den 11-åriga pojken Murhaf från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman har blivit en symbol för vad flera barn i liknande situationer får stå ut och leva med, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Murhaf, den 11-åriga pojken från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman, har lika mycket behov av majblommans hjälp som de barn som han själv samlar

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  48. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/04 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vem kan ro utan åror?

    Foto: Shutterstock Vem kan ro utan åror? Utan ideologi som roder driver vårt skepp ut på politikens vida hav. Opinionens skiftande vindar griper tag i seglen medan besättningen i förtvivlan kastar sig över bord. Därför måste SSU vara med och rodda, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. I mars lanserade S sitt projekt för att åstadkomma en ny samhällsanalys inför 2030-talet. Projektet sätter mål och prioriterade områden för partiets politik, och tillsätter elva arbetsgrupper. Som

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  49. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/21 #Kultur #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson

    Foto: Regeringskansliet och privat Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Nu har den kommit – dagen jag väntat på efter 29 dagar av fasta. Äntligen ska jag kunna dricka kaffe på morgonen och äta lunch med mina kollegor och vänner. Tre dagar av firande. Jag uppskattar självklart en

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  50. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/18 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt

    Foto: privat Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt Jag hade haft mer respekt för “okonventionella åtgärder” om det också innefattade etniska svenskar. Men det gör det inte – det är en maskerad politik som enbart kommer slå mot invandrare, skriver Chadi Toprak, distriktsordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Elliot Blixt . Jag kan ha respekt för oliktänkande och meningsskiljaktigheter, men det är viktigt att kritik alltid är konstruktiv och bygger på fakta, inte

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  51. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/04/14 #Socialpolitik #Folkhälsa #Brott #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    I Sverige lyssnar ingen förrän du är täckt av blåmärken

    Foto: Shutterstock och privat I Sverige lyssnar ingen förrän du är täckt av blåmärken Om en person upprepat har utsatt någon för psykisk misshandel, bör personen straffas. Så är det inte i Sverige idag, skriver Klara Larsson, ordförande för SSU Kusten i Göteborg. Vi pratar sällan om det vanligaste våldet i nära relationer – psykiskt våld är lika destruktivt och farligt som fysisk misshandel, ändå är det inte straffbart i Sverige. När jag pratar om psykiskt våld menar jag inte konflikter, bråk

    Fortsätt läsa

    Klara Larsson • Ordförande för SSU Kusten i Göteborg.

  52. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobbskapande #Arbetslöshet #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Brott & straff

    Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak

    Foto: privat Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak Integration handlar därför om att ge människor förutsättningar att integreras i samhället. För att stävja kriminaliteten krävs det okonventionella, och ibland något obekväma, åtgärder, skriver Elliot Blixt, ordförande för SSU Fyrbodal, i en replik till Chadi Toprak . Den nationalkonservativa högerregeringens integrationspolitik är ett fullständigt haveri. Så långt håller jag med Chadi Toprak. Våra åsikter går dock isär när Chadi menar att

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • Ordförande för SSU Fyrbodal

  53. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Jämlikhet

    S, vi behöver en ny integrationsvision

    Foto: Mattias Hansson, Socialdemokraterna och privat S, vi behöver en ny integrationsvision Problemet har aldrig varit att vi haft högre invandring än vad vi kunnat hantera. Problemet är att det här landet underordnar invandrare och deras människovärde. Här är tre mål för framtidens integrationspolitik, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Det är 1 maj 2017. Stefan Löfven ska hålla tal i Folkets Park i Malmö. Stora folkmassor samlas på de gröna gräsmattorna och de röda fanorna

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  54. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/04/06 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali

    Foto: Benjamin Rascoe, Unsplash Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali Det är viktigt att kritik sker på sakliga grunder, och att båda sidor granskas lika hårt. Likt Edvin vill jag se fred i området, men sanktioner löser ingenting, skriver Ted Sylwan Nilsson, ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner i en replik till Edvin Sali . I sin debattartikel nämner Edvin Sali från SSU Frihet några frågor och perspektiv på Israel-Palestina konflikten. Edvin föreslår att

    Fortsätt läsa

    Ted Sylwan Nilsson • Ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner

  55. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Jobb | 2023/04/05 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Kooperationen #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Fördelning

    Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO!

    Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO! Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Visst var det ironiskt att märket för den pågående avtalsrörelsen sattes i lagom tid till första april? Representanter för företagare och Svenskt Näringsliv poserade ståtligt

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  56. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/23 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämlikhet #Fördelning

    Från skolklasser till klasskolor

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Från skolklasser till klasskolor Vi är det land som har gått längst i tillämpningen av nyliberalismens idéer inom skolväsendet. Skolbolagen är en blodigel på samhällskroppen, och skolan har blivit en institution som förstärker klasskillnader, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. “Valfrihet” är förmodligen det vanligaste argumentet som anförs i försvar av det fria skolvalet och en mångfald av driftsformer i skolsystemet. Men “valfrihet” är i sig inget

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  57. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Klimat | 2023/03/20 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Internationell politik #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Energi #Fördelning

    Regeringen skiter i det svenska folket

    Foto: Regeringskansliet och privat Regeringen skiter i det svenska folket Sverige är känt som ett land där medborgarnas behov är prioriterade och folket skyddas mot ekonomisk exploatering. I dagens Sverige har regeringen istället släppt marknaden helt fri och tillåtit elbolagen göra enorma vinster, skriver Dan Oraham, ledamot i SSU Göteborg. Det är en sorglig sanning att den svenska regeringen har misslyckats med att uppfylla sitt enda mål - att främja den egna befolkningens intressen och

    Fortsätt läsa

    Dan Oraham • Distriktsstyrelseledamot i SSU Göteborg

  58. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/14 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Kommunernas ekonomi

    Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden

    Foto: Shutterstock opch privat Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden Högern skapar ett samhälle där individens köpkraft avgör tillgången till kulturen, och där vårt gemensamma kulturarv säljs ut till högstbjudande. Vi måste vara bättre än dem, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna, med utgångspunkt i Adnan Sipovic s, Vera Zhang s och Carl Housten s tidigare texter. Adnan är något på spåren när han skriver att det är kommersialiseringen som är ett hot mot den svenska kulturen , och

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  59. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/10 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    S-studenter har rätt om vigselrätten

    Foto: Shutterstock och privat S-studenter har rätt om vigselrätten Om trossamfund tvingas viga samkönade par kommer konsekvensen troligtvis bli att många kommer avstå att få vigselrätt. Därför är S-studenters förslag om att ta bort vigselrätten för religiösa samfund bra, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Debatten om vigselrätten för religiösa samfund har blossat upp igen, och det huvudsakliga diskussionsämnet är homosexuellas rätt att få vigas av alla vigselförrättare.

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  60. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/09 #Välfärd #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Jämlikhet #Brott & straff #Jämställdhet globalt

    Medan du läser denna text blöder Palestina

    Foto: Shutterstock och privat Medan du läser denna text blöder Palestina I dagsläget finns det inga officiella sanktioner mot Israel utan endast handelsbojkotter av frivillig art. EU och FN måste införa kännbara sanktioner, skriver Edvin Sali, medieansvarig för SSU Frihet. Svält, krig, klimatförändringar, rusande elpriser och lågkonjunktur. Det pågår många kriser i världen, som vi unga kommer få ta smällen av. Vi får aldrig konkreta förslag på hur problemen ska lösas. Politiker pratar om vad

    Fortsätt läsa

    Edvin Sali • Medieansvarig för SSU Frihet i Lund

  61. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Åttonde mars är inte kanelbullens dag

    Foto: Shutterstock och privat Åttonde mars är inte kanelbullens dag För första gången på 15 år ökar löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige. Kvinnodagen är allt annat än en kanelbullens dag, skriver Olivia Karlsson Lexberg, medlem i SSU Göteborgsområdet. Den internationella kvinnodagen inträffar varje år tillsammans med vårens första tecken. Samtidigt med att vårlökarna skjuter upp ur marken och de första flyttfåglarna gör sin hemresa till norden anordnas manifestationer

    Fortsätt läsa

    Olivia Karlsson Lexberg • Medlem, SSU Göteborgsområdet

  62. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/01 #Välfärdsekonomi #Kultur #Fackligt #Skatter #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Gråsossar, våga snacka ideologi!

    Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry Gråsossar, våga snacka ideologi! Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets. Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden. Varför ska vi för tusende gången påstå

    Fortsätt läsa

    Wilma Fallgren-Ahlström • Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  63. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/27 #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Media, ni borde bry er om en miljon arbetare

    Foto: Shutterstock och privat Media, ni borde bry er om en miljon arbetare Arbetare får endast synas i media när de ställer krav, men arbetsgivarnas arbetarfientliga motkrav syns aldrig. Vanligt folks kamp måste få mer plats i media. Det skriver Alexander Larsson, elektriker från Landskrona. I mediaflödet syns influencers som testar kläder eller gamla sportprofiler som gissar på ifall hemmalaget kommer vinna för att de har klackens stöd eller inte – ämnen som kan vara trevligt att spendera

    Fortsätt läsa

    Alexander Larsson • Elektriker från Landskrona

  64. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Arbetarrörelsen

    Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan

    Foto: Johanna Haglund & Juni Holst Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind

    Fortsätt läsa

    Albin Norman • Norrlänning

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  65. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Naturskydd

    Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen

    Foto: Dall-E2 och privat Köttindustrin gynnar inte arbetarklassen För varje köttbulle vi äter lider den globala arbetarklassen av klimatförändringar. Samma öde väntar den svenska arbetarklassen om denna utveckling fortgår, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Jag känner verkligen igen mig i skribenternas beskrivning av hur den vegetariska normen många gånger avskräcker medlemmar. Detta blir även mer komplicerat inom kontexten av den

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  66. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/17 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Stad-land

    SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget!

    Foto: privat och Dall-E2 SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget! Medelklass-hipsters i storstaden tycker säkert att en organisation som bara serverar vegetarisk kost är lockande, men för arbetarklassen i småstäderna kan det döda engagemanget, skriver Elliot Norberg, ordförande för SSU Sundsvall och Ludvig Lind, ordförande för SSU Västernorrland. Sedan förra förbundskongressen råder det inom SSU inte längre bara vegetarisk norm, utan vegetariskt tvång. Men om SSU ska vara en bred folkrörelse

    Fortsätt läsa

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

    Ludvig Lind • Ordförande för SSU Västernorrland

  67. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/16 #Skola & utbildning #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU, vart tog folkbildningen vägen?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU SSU, vart tog folkbildningen vägen? Nu är falangerna borta, men i stället för att lära den nya generationens SSU:are om idépolitik, ideologi eller sakpolitik, har vi under det gångna valåret fått lära oss att värva. Vi ska vara störst, men vi ska också vara bäst och vackrast, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. SSU är en stor organisation, och med det följer ansvar. Att samla, skola och påverka ska vara våra huvudmål, men ibland känns det som att SSU

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  68. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/02/14 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips!

    Foto: Shutterstock och privat Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips! Idag är det 14 Februari, kärlekens dag. Noor Karim, deltagare på Aftonbladets Ledarskriv och före detta SSU-förbundsstyrelseledamot, ger en praktisk lista med tips på Alla Hjärtans Dag-presenter att ge till din tjej. Idag är det alla hjärtans dag. Dagen du hade glömt om det inte vore för att din flickvän pikade dig häromveckan. Du börjar gå igenom vad du köpt tidigare och kan stryka en bukett rosor, hennes

    Fortsätt läsa

    Noor Karim • Deltagare på Aftonbladets Ledarskriv

  69. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/13 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Det är inte bara kvinnor som har mens

    Foto: Shutterstock Det är inte bara kvinnor som har mens Samma binära könsnormer som finns i samhället finns också i viss utsträckning i vårt parti. Normer är svåra att göra sig av med, men det är ett viktigt arbete i kampen för jämlikhet, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås. Det är ett vetenskapligt faktum att varken biologiskt kön eller det socialt konstruerade könet är binärt. Även om vi har kommit långt i Sverige är transpersoner fortfarande särskilt utsatta. Det är därför av

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  70. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/02/10 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Fördelning

    Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer

    Foto: Shutterstock Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer Föreningslivet är en viktig grundbult i den svenska demokratin. Om ekonomiska intressen får köpa sig en idrottsklubb kan auktoritära krafter få inflytande i Sverige, skriver Lotten Hammar, ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter. Ska svenska klubblag kunna köpas upp av den saudiska kronprinsen som i fallet Newcastle, eller styras av en rysk oligark som i fallet Chelsea? Ska Hammarbys

    Fortsätt läsa

    Lotten Hammar • Ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter

  71. Demokrati & rättigheter Ekonomi Jobb | 2023/02/06 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Välfärd #Arbetslöshet #Jämställt arbetsliv #Segregation #Skatter #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    I Ulfs Sverige hör döva om klassklyftorna, och blinda ser dem

    Foto: Shutterstock I Ulfs Sverige hör döva om klassklyftorna, och blinda ser dem I den nya budgeten ingår en så kallad “funkisskatt”. Detta är en aktiv handling för avhumanisering av funktionsvarierade. Vi kan inte låta detta svek fortsätta, skriver Ahmad Sediq, medlem i SSU Örebro Län. I dagens Sverige finns det ungefär en kvarts miljon människor som är i behov av sjuk- eller aktivitetsersättning. De får runt 10 000 kronor i månaden före skatt – ett belopp som knappt går att leva på. Vissa

    Fortsätt läsa

    Ahmad Sediq • Medlem i SSU Örebro Län

  72. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/02/02 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    Rädda oss från hetsen

    Bild: Shutterstock och privat Rädda oss från hetsen Det är inte hållbart för oss unga tjejer och kvinnor att växa upp i ett samhälle där vi konstant matas med ideal som för många av oss är orimliga. Ansvaret måste ligga på de stora plattformarna själva att se över huruvida deras content är skadligt, skriver Alma af Forselles, kommunikatör för SSU Frihet. Som liten blev jag ofta retad för mitt utseende av killarna i klassen och framförallt min glugg mellan tänderna. De kommentarerna var okej de

    Fortsätt läsa

    Alma af Forselles • Kommunikatör för SSU Frihet i Lund

  73. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/01 #Kultur #Brott #Segregation #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Brott & straff

    Bokbål är inte yttrandefrihet

    Foto: Zakariaa El Mikdam, Shutterstock Bokbål är inte yttrandefrihet SSU och resten av socialdemokratin måste ta aktiv ställning mot Paludans bokbål och betrakta dem som de fascistiska verktyg de är. Sverige behöver ny lagstiftning som syftar till att förhindra bokbål, skriver Oscar Linde Svedestad, vice ordförande för GSHF. Flera gånger det senaste året har den danska ultranationalistiska politikern Rasmus Paludan bränt koranen runt om i Sverige. Några år tidigare hade Danmark samma problem,

    Fortsätt läsa

    Oscar Linde Svedestad • Vice ordförande för GSHF (Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening)

  74. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/31 #Socialpolitik #Folkhälsa #Välfärd #Kommunekonomi #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf

    Bild: Dall-E2, OpenAI och privat Det minsta hemlösa kan få är en bänk, Ulf Istället för att kanske få en parkbänk att spendera sina vinternätter på, väljer Sveriges kommuner att driva bort hemlösa genom exluderande design. Det är dags att slopa idén om olika samhällen, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. Nu har det varit vinter ett tag – den där riktigt krispiga, svenska vintern. Tvåsiffrigt minus i många svenska städer. En del hemlösa kanske hade turen att få plats på

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  75. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  76. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/01/21 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt #Feminism

    Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet

    Foto: Shutterstock och privat Kvinna, liv, frihet – en vision, men ingen självklarhet I år skulle Fadime Şahindal ha fyllt 48 år, men hederskulturen stod i vägen för det. Hon blev 26 och dedikerade en stor del av sitt liv till vår rörelse, för att bland annat kämpa för kvinnors rättigheter, skriver Hanna Hayas, jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Idag är det inte vilken dag som helst. Idag bör vi påminnas om kampen mot hederskulturen. Fadime Şahindal skulle nämligen ha fyllt 48 i år

    Fortsätt läsa

    Hanna Hayas • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  77. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  78. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/18 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Integration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Kommunernas ekonomi

    SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse

    Foto: Shutterstock SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse SD är som vanligt duktiga forskningsförnekare. Nu ska de tillsammans med regeringen utreda möjligheten att avskaffa undervisning i modersmål – främlingsfientligheten kryper allt längre in i riksdagens salar, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Sverigedemokraterna och regeringen ska nu tillsammans utreda huruvida modersmålsundervisning leder till sämre integration och språkinlärning. SD vill även utreda möjligheten till

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  79. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Kommunernas ekonomi

    Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen

    Foto: Shutterstock och privat Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen Bildningsprocessen pågår genom hela livet. Därför är det viktigt att vi har fristående kulturverksamheter där kommunalarbetaren och den högutbildade kan mötas över en öl och bildas tillsammans, skriver Vera Zhang, medlem i SSU Centrum Göteborg. Bildningsidealet tycks ha blivit bortglömt, trots att det borde vara viktigare än någonsin för ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför måste vi slå vakt om våra

    Fortsätt läsa

    Vera Zhang • Medlem i SSU Centrum Göteborg

  80. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  81. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/10 #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Miljö #Partipolitik

    Politikerna får unga att tappa tron

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Politikerna får unga att tappa tron Det leder till politikerförakt när vallöften om klimatet inte följs upp och regeringen istället väljer att lägga ner miljödepartementet och halvera miljöbudgeten. Kommunerna måste därför ta ansvar, skriver Ellen Persson, ordförande för SSU Kalmar Län. Varje dag möts vi av larmrapporter kring förändringar i vårt klimat. Förändringar som framför allt kommer drabba min generation och våra barn. När dessa larmrapporter inte

    Fortsätt läsa

    Ellen Persson • Distriktsordförande för SSU Kalmar län

  82. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  83. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/26 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Partipolitik #Stad-land

    Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch? När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik. Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett

    Fortsätt läsa

    William Häggkvist • Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  84. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/23 #Välfärdsekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Energi #Stad-land

    Nu är vintern kommen, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Nu är vintern kommen, Ulf När Kristersson och hans vänner satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat än ett pyramidalt svek, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Det var en gång en liten liten statsminister som satt på sin stora stora tron i Rosenbad och besultade om det stöd som skulle rädda det Svenska folket från kris vintern. Men

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  85. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/22 #Kultur #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    SD rustar för krig – kulturkig

    Foto: Shutterstock och privat SD rustar för krig – kulturkig SD har som del av regeringsunderlaget redan börjat beväpna sig med kulturen för att angripa progressiva värderingar och utsätta redan utsatta grupper med sin nyfunna makt. Men detta är bara början, skriver Carl Housten, ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm. Låt dig inte luras. Kulturkanonen, som presenteras av regeringen, ses av Sverigedemokrater som ett verktyg för att införa “Svenska” värderingar. Deras ledning jublade efter

    Fortsätt läsa

    Carl Housten • Ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm

  86. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/20 #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet globalt

    Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati

    Foto: privat Vi ska visst säga 'fuck Qatar', Leith Al-Bayati Ett demokratiskt ungdomsförbund borde kunna kritisera en diktatorisk petrostat där 80% av befolkningen saknar medborgarskap och lever under trälliknande förhållanden, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna, i en replik till Leith Al-Bayati. FIFA och Infantilo förtjänar absolut kritik. Men att ett demokratiskt ungdomsförbund kritiserar en stat där nästan 80% av befolkningen är utländska arbetare utan politiska rättigheter borde inte

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  87. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/18 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar

    Foto: SSU och privat Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar SSU:s Instagram-inlägg med "Fuck Qatar" får mig att känna obehag. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik, skriver Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö. Jag scrollar på Instagram. SSU har lagt upp ett nytt inlägg, en bild på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, där bokstäver har hängts upp förbundsexpeditionens fönster.

    Fortsätt läsa

    Leith Al-Bayati • Ordförande för SSU Malmö

  88. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/16 #Välfärdsekonomi #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Demokrati #Säkerhetspolitik #Fördelning

    AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle

    Bild: OpenAI, Dall-E2 AI – en storm som hotar att krossa vårt samhälle AI-teknologi har utvecklats snabbt de senaste åren, men med dess makt kommer också faror. Som socialdemokrater måste vi agera nu för att säkra en trygg, rättvis och jämlik framtid för alla, skriver OpenAI:s artificiella intelligens-modell ChatGPT. AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle. Dess makt är enorm, med potential att förändra vårt samhälle på djupgående sätt. Men med dess makt kommer också faror,

    Fortsätt läsa

    ChatGpt • En artificell intelligens-modell skapad av OpenAI

  89. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Skatter #Finanspolitik #Det politiska spelet #Demokrati #Partipolitik

    Högerns valrörelse: en Black Friday-rea

    Foto: Shutterstock Högerns valrörelse: en Black Friday-rea Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna, skriver Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö. Varje år, i slutet av november, strömmar konsumenter in i butikerna på de stora köpgatorna i vårt avlånga land. Köerna ringlar sig långa med folk som vill ta del av årets största rea och billigaste priser. Det är Black Friday . I lika

    Fortsätt läsa

    Andreas Mattisson • Ordförande för SSU Tyresö

  90. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/14 #Socialdemokratin #Demokrati #Arbetarrörelsen #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    SSU måste bli feministiskt på riktigt

    Foto: privat SSU måste bli feministiskt på riktigt SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk. SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot,

    Fortsätt läsa

    Tilde Bromander • Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  91. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2022/12/13 #Internationell politik #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Svensk feminisim #Feminism

    Låt inte de svenska moralpoliserna vinna

    Foto: Shutterstock och privat Låt inte de svenska moralpoliserna vinna De som propagerar för slöjförbud måste ställa sig själv frågan: vill vi att män ska bedöma unga tjejers klädsel, och är det lösning på den enorma segregation vi har i vårt samhälle? Det skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad. I September detta året drog en feministisk revolution igång i Iran. Efter 22-årige Mahsa Aminis död började kvinnor strida mot den islamistiska regimen. Kvinnor slet av sig sina slöjor och

    Fortsätt läsa

    Mathilda Bernat • Ledamot i SSU Kalmar Stad

  92. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/01 #Välfärdsekonomi #Kooperationen #Demokrati #Fördelning

    Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag

    Foto: Shutterstock Elons Twitter-köp visar idiotin med privatägda företag Privatägda företag har en rättslig skyldighet att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan hänsyn till något annat. Om vi på riktigt vill leva i en demokrati måste vi bygga en kooperativ ekonomi, skriver en anonym medlem i SSU Örebro. Redan innan dammet lagt sig efter världens rikaste mans senaste egotripp blev Elon Musks Twitter-förvärv en katastrof. Teknikentreprenören har gång efter gång visat sig ha en ostadig relation

    Fortsätt läsa

    Anonym • Medlem i SSU Örebro

  93. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/15 #Segregation #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Kalla dem inte rasister, fråga hur deras dag har varit

    Foto: Sune Grabbe, Shutterstock Kalla dem inte rasister, fråga hur deras dag har varit Att kalla Sverigedomkrater rasister har inte fungerat. De gjorde återigen ett bättre valresultat än förra valet. Nu är det dags att testa andra metoder, skriver Viktor Dahl, medlem i SSU 25+. “When my brothers try to draw a circle to exclude me, I shall draw a larger circle to include them. Where they speak out for the privileges of a puny group, I shall shout for the rights of all mankind.” – Pauli Murray.

    Fortsätt läsa

    Viktor Dahl • Medlem i SSU 25+

  94. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/11 #Segregation #Migration #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter

    Kampen mot rasism kan inte vänta

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Kampen mot rasism kan inte vänta Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala. Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut. I Sverige finns det

    Fortsätt läsa

    Lamar Sweed • Medlem i SSU Uppsala

  95. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/08 #Brott #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff

    Kronvittne – på liv och död?

    Foto: Shutterstock och privat Kronvittne – på liv och död? Om det kronvittnessystem svenska politiker drömmer om ska fungera, måste de tänka om. Annars kan ett vittnesmål bli en dödsdom, skriver Maja Spennare, lärarstudent från Malmö. Tidigare i år gick regeringen Andersson vidare till Lagrådet med ett förslag om att införa ett så kallat kronvittnessystem i Sverige – en åtgärd de menade skulle bidra till att bryta tystnadskulturen i kriminella nätverk och leda till att fler vågar träda fram och

    Fortsätt läsa

    Maja Spennare • Lärarstudent från Malmö

  96. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/10/02 #Det politiska spelet #Högern #Demokrati

    Skäms du fortfarande inte, Richard?

    Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell Skäms du fortfarande inte, Richard? Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen som gjorde att jag blev medlem i SSU, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Jag minns en lärare från min gymnasietid, Richard. Han undervisade inte min klass i något ämne, som tur var, men flera av mina vänner hade lektioner med honom.

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  97. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/03/03 #Demokrati #Arbetarrörelsen

    SSU gav mig en röst

    Foto: SSU SSU gav mig en röst SSU måste bli bättre på att nå målet om att organisera unga, men vi får inte glömma att vi också existerar för att ge individer en politisk makt över sina liv, det skriver Ali Reza Yakhdani, Ledamot av SSU:s Förbundsstyrelse i en replik till Nathan Carlshamre . Nathan Carlshamre skriver i sin debattartikel ”Vad gör ens SSU?” att SSU pratar för mycket om siffror och statistik, och för lite om vårt huvudsakliga kärnuppdrag: Att organisera ungdomar. Han beskriver hur

    Fortsätt läsa

    Ali Reza Yakhdani • Ledamot av SSU:s Förbundsstyrelse

  98. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/24 #Socialdemokratin #Demokrati #Klimat

    Socialdemokrati är inget tomt ord

    Bild: Shutterstock Socialdemokrati är inget tomt ord Att konstatera vad dagens demokrati saknar makt över är inte samma sak som att skrika högt om systemskifte, det är istället att se saker för vad de är. Det skriver Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik. Detta är en slutreplik på texten "Tomma ord löser inte klimatkrisen". Jag gläds åt att Björn Friberg bidrar till debatten med sin replik ”Tomma ord löser inte klimatkrisen” som ett svar på min debattartikel

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  99. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/02/14 #Socialpolitik #Välfärd #Demokrati

    Vad kan Blixten lära oss om det starka samhället?

    Foto: Shutterstock Vad kan Blixten lära oss om det starka samhället? Vad kan Blixten McQueen lära oss om ett samhälle som dragit sig tillbaka? Kan det vara så att beskrivningen och inspirationen till ett starkare samhälle där vi återtar kontrollen kommer från en snart 20 år gammal film om en racerbil? Om detta skriver Elliot Blixt, Ordförande för SSU Trollhättan. Att ha makt över sitt liv och kunna forma sin framtid är vitalt för varje människa. Samtidigt som vi är medvetna om att det enbart är

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • Ordförande för SSU Fyrbodal

  100. Demokrati & rättigheter Klimat | 2022/02/10 #Demokrati #Klimat #Klimatomställning

    Kapitalismen omöjliggör en demokratisk klimatomställning

    Foto: Shutterstock Kapitalismen omöjliggör en demokratisk klimatomställning Om vi på allvar menar att de beslut som klimatomställningen kräver måste vara demokratiskt fattade – då krävs också ett demokratiskt ägande av produktionsmedlen, menar Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem i SSU Stockholm. Under hösten 2021 blev det storm runt SSU:s kommunikationschef Youbert Azizs twitter. I en tweet, som han kort därefter raderade, skrev han följande om klimataktivisten Greta Thunberg: ” Hon har säkert

    Fortsätt läsa

    Bjarne Snis Sigtryggsson • Distriktsstyrelseledamot för SSU Stockholm

  101. Omvärld | 2021/09/24 #EU #Demokrati #Omvärld

    Olaf Scholz är mycket mer än en Merkel-kopia

    Foto: Shutterstock Olaf Scholz är mycket mer än en Merkel-kopia För ett halvår sedan såg det ut som att tysk socialdemokrati sjöng på sista versen. Några omtumlande månader förändrade allt, och nu går SPD förhoppningsvis mot valseger på söndag. Trots stora skillnader mellan Sverige och Tyskland så kan vi inspireras av Olaf Scholz, och SPD:s, konsekventa saklighet, det skriver Axel Melbin, medlem i SSU Örnsköldsvik. ”Respekt för dig. Kompetens för Tyskland.” Med stora röda valaffischer på

    Fortsätt läsa

    Axel Melbin • Medlem i SSU Örnsköldsvik

  102. Demokrati & rättigheter | 2021/09/13 #Demokrati

    Rösta ungt i kyrkovalet

    Foto: Shutterstock Rösta ungt i kyrkovalet Är du över 16 år och osäker på hur du ska rösta i kyrkovalet? Rösta på unga Socialdemokrater som står upp för en modern, progressiv, och öppen folkkyrka, det skriver 16 stycken unga socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet. Är du medlem i Svenska kyrkan, över 16 år och Socialdemokrat, men tveksam till varför du eller Socialdemokraterna ska engagera sig i kyrkovalet? Är du tveksam till om du är tillräckligt aktiv i kyrkan för att få göra din röst hörd?

    Fortsätt läsa

  103. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/09/10 #Demokrati #Rättigheter

    100 år av kamp fortsätter

    Foto: Everett Collection, Shutterstock 100 år av kamp fortsätter Idag firar vi en högtidsdag. 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta. Vi firar det genom att vara tydliga: Vi vill ha en kvinna som partiledare, det skriver Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor. Idag firar vi en särskild högtidsdag, 100-årsdagen för kvinnor i Sverige som för allra första gången gick ut för att rösta i riksdagsvalen. Samtidigt första gången kvinnor blev valbara till politiska uppdrag. Som

    Fortsätt läsa

    Carina Ohlsson • Förbundsordförande för S-kvinnor, Riksdagsledamot (S)

  104. Demokrati & rättigheter | 2021/09/09 #Demokrati

    Viktiga värden står på spel

    Foto: Daniel Lindblom Viktiga värden står på spel Viktiga värden står på spel nu när kyrkovalet närmar sig. Svenska kyrkan ska vara en samhällskraft för solidaritet, och mot förtryck, det skriver Jesper Eneroth och Wanja Lundby Wedin. De närmaste veckorna står viktiga värden på spel. Kyrkovalets förtidsröstning öppnade den 6 september och pågår fram till valdagen den 19 september. Alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Din röst är avgörande för åt vilket håll

    Fortsätt läsa

    Jesper Eneroth • Ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet

    Wanja Lundby Wedin • Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen

  105. Demokrati & rättigheter | 2021/09/08 #Demokrati

    Rösta för en öppen folkkyrka

    Foto: Shutterstock Rösta för en öppen folkkyrka Kyrkan är som ett samhälle i miniatyr. Det spelar roll vem som styr och vilken inriktning det samhället tar, det skriver Carl-Michael Palmér, SSUare och kandidat till kyrkomötet. I höst är det val till Svenska kyrkans tre parlament: Kyrkomötet, Stiftsfullmäktige och församlingarna runt om i vårt avlånga land. Kyrkovalet brukar ofta beskrivas som ett bortglömt val, men till trots för det så är valet viktigt och är av betydelse för en stor del av

    Fortsätt läsa

    Carl-Michael Palmér • SSUare och kandidat till kyrkomötet

  106. Demokrati & rättigheter | 2021/08/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

    Foto från Shutterstock av kimson Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet Det finns fortfarande präster som diskriminerar och högerkonservativa som vill se en exkluderande kyrka. Utöver dessa utmaningar behöver vi fortsatt prioritera klimatet, skriver Alper Bilge, medlem i S i Huddinge Liksom Socialdemokraterna arbetar Svenska kyrkan för ett rättvist, hållbart och medmänskligt samhälle. Kyrkan gör det bland annat genom progressiv kristendom som innebär att man godtar den mänskliga mångfalden

    Fortsätt läsa

    Alper Bilge • Statsvetare och medlem i S i Västerås och Huddinge

  107. Demokrati & rättigheter | 2021/06/13 #Demokrati #Rättigheter

    Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer

    Bild av dinkobraz från Pixabay Ni alla är för etniciteters rättigheter, tills någon nämner romer Romer har genom historien utstått hat och fötryck. Vi måste stå upp för de nationella minoriteternas rättigheter, skriver Matilda Jansson. Den första skriften i Sverige där vi nämner romer är ifrån Stockholm stads tänkeböcker år 1512. Sedan dess har romer, inte minst i Sverige utstått en grov diskriminering och rasism i form av till exempel förföljelse, särskilda brottsregister, raskravaller och

    Fortsätt läsa

    Matilda Jansson • Distriktsstyrelseledamot, SSU Örebro län

  108. Omvärld | 2021/05/15 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Demokrati #Rättigheter #Omvärld

    Idag minns vi Al- Nakba

    Idag minns vi Al- Nakba Foto av Tajma Sisic På minnesdagen av Al-Nakba skriver sju företrädare från SSU och Unga Örnar om vikten av att stå upp för det palestinska folket så att historien inte återupprepar sig. I över 70 år har det palestinska folket lidit av förtryck. Allt för länge har ockupationsmakten Israel bedrivit etnisk rensning av palestinier. Senast i förra veckan i Jerusalem där israeliska bosättare fördrivit palestinier från sina hem i Sheike Jarrah. Fredliga demonstrationer i

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

    Alma Karlsson • ledamot i SSUs Palestinaprojekt

    Christan Kaddik • internationell ledare Unga Örnar

    Ismail Quttine • ledamot i SSUs Palestinaprojekt

    Jeanette Derkaspar • projektledare SSUs Palestinaprojekt

    Shahin Khosravi • kassör i SSUs Palestinaprojekt

    Sahram Behrouz • Ledamot i SSUs Palestinaprojekt

  109. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  110. Demokrati & rättigheter | 2021/05/03 #Den politiska debatten #Demokrati

    Hat får demokratin att vissna

    Hat får demokratin att vissna Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay Det demokratiska samtalet är otroligt viktigtför att alla röster ska komma till tals i den allmänna debatten. Idag sker mycket av det i sociala plattformar där människor kan utbyta information och åsikter med varandra. Men det är också en växande plats för desinformation, propaganda och näthat. Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner.

    Fortsätt läsa

    Marino Wallsten • Kommunstyrelsens ordförande (S), Fagersta kommun

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!