Den socialdemokratiska opinionsportalen

Den politiska debatten

  1. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  2. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Medlem i SSU Röda Latin

  3. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/18 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Integration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Kommunernas ekonomi

    SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse

    Foto: Shutterstock SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse SD är som vanligt duktiga forskningsförnekare. Nu ska de tillsammans med regeringen utreda möjligheten att avskaffa undervisning i modersmål – främlingsfientligheten kryper allt längre in i riksdagens salar, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Sverigedemokraterna och regeringen ska nu tillsammans utreda huruvida modersmålsundervisning leder till sämre integration och språkinlärning. SD vill även utreda möjligheten till

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  4. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Kommunernas ekonomi

    Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen

    Foto: Shutterstock och privat Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen Bildningsprocessen pågår genom hela livet. Därför är det viktigt att vi har fristående kulturverksamheter där kommunalarbetaren och den högutbildade kan mötas över en öl och bildas tillsammans, skriver Vera Zhang, medlem i SSU Centrum Göteborg. Bildningsidealet tycks ha blivit bortglömt, trots att det borde vara viktigare än någonsin för ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför måste vi slå vakt om våra

    Fortsätt läsa

    Vera Zhang • Medlem i SSU Centrum Göteborg

  5. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  6. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  8. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/26 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Partipolitik #Stad-land

    Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch? När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik. Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett

    Fortsätt läsa

    William Häggkvist • Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  9. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/23 #Välfärdsekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Energi #Stad-land

    Nu är vintern kommen, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Nu är vintern kommen, Ulf När Kristersson och hans vänner satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat än ett pyramidalt svek, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Det var en gång en liten liten statsminister som satt på sin stora stora tron i Rosenbad och besultade om det stöd som skulle rädda det Svenska folket från kris vintern. Men

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  10. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/22 #Kultur #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    SD rustar för krig – kulturkig

    Foto: Shutterstock och privat SD rustar för krig – kulturkig SD har som del av regeringsunderlaget redan börjat beväpna sig med kulturen för att angripa progressiva värderingar och utsätta redan utsatta grupper med sin nyfunna makt. Men detta är bara början, skriver Carl Housten, ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm. Låt dig inte luras. Kulturkanonen, som presenteras av regeringen, ses av Sverigedemokrater som ett verktyg för att införa “Svenska” värderingar. Deras ledning jublade efter

    Fortsätt läsa

    Carl Housten • Ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm

  11. Välfärd & trygghet | 2022/11/24 #Folkhälsa #Den politiska debatten #Rättigheter #Brott & straff

    Alla blev förlorare i kriget mot narkotika

    Foto: privat Alla blev förlorare i kriget mot narkotika Cannabisfrågan är ett raster genom vilket Sveriges djupgående strukturella rasism och klassfientlighet gestaltas. Det är dags att inse att den svenska narkotikapolitiska modellen har misslyckats, skriver Ivan Olausson Klatil, mer känd under artistnamnet General Knas. Kriget mot narkotikan har gått förlorat. Ingen vann och alla förlorade när visionen om det narkotikafria samhället blev till en dystopi. Men politiker fördröjer insikten om

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  12. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/11 #Segregation #Migration #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter

    Kampen mot rasism kan inte vänta

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Kampen mot rasism kan inte vänta Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala. Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut. I Sverige finns det

    Fortsätt läsa

    Lamar Sweed • Medlem i SSU Uppsala

  13. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/09 #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Hvad vilja Socialdemokraterna?

    Foto: Shutterstock Hvad vilja Socialdemokraterna? S riskerar i jakten på SD-väljare, Danmarks-avund och ideologisk vilsenhet att förlora sin identitet och bli oskiljaktiga från det parti de uppger sig stå längst ifrån. Det är inte namnet på partiet som spelar roll, utan politikens innehåll, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna. Hvad vilja Socialdemokraterna? Denna fråga, som först ställdes av August Palm år 1881, tycks aldrig förlora sin aktualitet. Vårt parti befann sig i ideologisk kris

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Medlem i SSU Kiruna

  14. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/06/07 #Den politiska debatten

    Ulf Kristersson är feg

    Bild: Shutterstock Ulf Kristersson är feg Det är inte oppositionen som är svag. Det är Moderaterna, dess ledning, och framförallt Ulf Kristersson, det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden. Jag tänkte först skriva att Sverige just nu har sin förmodligen svagaste opposition någonsin. Insåg att det är fel. Det är inte oppositionen som är svag, det är Moderaterna. SD är som de är. Jag tycker hjärtligt illa om vad de står för, men det går inte att komma ifrån att de i

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  15. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/18 #Socialdemokratin #Den politiska debatten

    Plånbok är viktigare än ideologi

    Bild: Shutterstock Plånbok är viktigare än ideologi Med hårdnackad ideologisk polemik når man bara ut till de redan frälsta. Ska Socialdemokraterna få folket på sin sida är det viktigare att prata om sakfrågor, menar Roger Persson Österman, ordförande för Maria-Södra stations S-förening. Jag tycker om att prata ideologi och värderingar. Gärna i en het och frejdig debatt. Frågan är dock hur viktiga sådana spörsmål är för den vanliga väljaren. När jag pratar med familjen, arbetskamrater och vänner

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  16. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  17. Demokrati & rättigheter | 2021/08/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

    Foto från Shutterstock av kimson Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet Det finns fortfarande präster som diskriminerar och högerkonservativa som vill se en exkluderande kyrka. Utöver dessa utmaningar behöver vi fortsatt prioritera klimatet, skriver Alper Bilge, medlem i S i Huddinge Liksom Socialdemokraterna arbetar Svenska kyrkan för ett rättvist, hållbart och medmänskligt samhälle. Kyrkan gör det bland annat genom progressiv kristendom som innebär att man godtar den mänskliga mångfalden

    Fortsätt läsa

    Alper Bilge • Statsvetare och medlem i S i Västerås och Huddinge

  18. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  19. Klimat | 2021/05/07 #EU #Den politiska debatten #Klimat

    Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik?

    Klimatdemonstration i Bryssel, januari 2019. Foto: Shutterstock. Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik? Nästan all klimatpolitik av betydelse formas på EU-nivå. Ändå saknades detta perspektiv helt i SVT:s senaste partiledardebatt. Under klimatavsnittet i SVT:s senaste partiledardebatt hyllade samtliga partiledare i olika tonlägen de stora industrisatsningar som är på gång i norra Norrland – fossilfritt stål, järnsvamp, batterifabriker och annat. Lite förenklat förklarade den ena sidan att

    Fortsätt läsa

    Magnus Nilsson • Miljökonsult och ordförande för Reimersholmes S-förening. Författare till "På väg mot 2050. Politik för ett klimatneutralt EU".

  20. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  21. Demokrati & rättigheter | 2021/05/03 #Den politiska debatten #Demokrati

    Hat får demokratin att vissna

    Hat får demokratin att vissna Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay Det demokratiska samtalet är otroligt viktigtför att alla röster ska komma till tals i den allmänna debatten. Idag sker mycket av det i sociala plattformar där människor kan utbyta information och åsikter med varandra. Men det är också en växande plats för desinformation, propaganda och näthat. Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner.

    Fortsätt läsa

    Marino Wallsten • Kommunstyrelsens ordförande (S), Fagersta kommun

  22. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!