Den socialdemokratiska opinionsportalen

Den politiska debatten

  1. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet De vill ha tillbaka folkhemmet – i en förvrängd version I miljonprogrammen bodde kamreren granne med industriarbetaren och den infödde svensken med invandraren. Deras barn lekte med varandra utan rädsla för visitationszoner. Sverige behöver ett nytt folkhem, skriver Rebecca Skogsgårdh, medlem i LSSK och juridikstudent. Få har nog missat Tidöpartiernas budskap om att “göra Sverige bra igen”. Och visst är vi många som kan enas om att mycket i Sverige kan

    Fortsätt läsa

    Rebecca Skogsgårdh • Medlem i Lunds Socialdemokratiska Studentklubb samt juridikstudent vid Lunds Universitet

  2. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/20 #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Fackligt #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt

    Foto: SSU och privat Politiskt engagemang är ingen lek – det är vår plikt Jag förstår inte vad det är som ska vara “kul” med barnfattigdom, krigsbrott i Gaza, utförsäkrade cancerpatienter, hemlöshet, mäns våld mot kvinnor och bostadskriser. Partipolitik är jobbigt just för att det ska vara jobbigt, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Min barndom var inget särskilt. Mitt politiska intresse under dessa år likaså. Min pappa brukade skälla på teven när nyheterna visades. Jag stod på

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  3. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/17 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar?

    Foto: privat Socialdemokratiska Israelvänner – är ni ens sossar? Att Socialdemokratiska Israelvänner använder ordet socialdemokrati i sitt namn går att ifrågasätta. Deras åsikter samspelar inte på något sätt med ideologins grundbult, skriver Elise Dahlin, ersättande ledamot för SSU Uppsala. Frihet, jämlikhet, solidaritet - det var ropen som skanderades när jag gick i Socialdemokraternas första maj-tåg i år. Hur ska jag någonsin kunna förklara för andra att jag är med i ett parti vars grundbult

    Fortsätt läsa

    Elise Dahlin • Ersättande ledamot för SSU Uppsala

  4. Omvärld Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2024/05/16 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Välfärd #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Skatter #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Omvärld #Partipolitik #Fördelning

    2,6% till försvaret är svårt att försvara

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet 2,6% till försvaret är svårt att försvara Försvaret kommer att kosta mer än dubbelt så mycket som hela rättsväsendet samt ligga långt över de 2% av BNP som Nato kräver. Att S inte lägger fram skarpare förslag till finansiering än en något diffus “beredskapsskatt” är märkligt, skriver Viktor Lindberg, kassör för SSU Linköping. En enig försvarsberedning, alltså den grupp i riksdagen där samtliga riksdagspartier ingår och som diskuterar Sveriges

    Fortsätt läsa

    Viktor Lindberg • Kassör för SSU Linköping

  5. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/16 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Brott #Välfärd #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Partipolitik #Brott & straff

    Bygg fängelser eller äventyra rättsstaten

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Bygg fängelser eller äventyra rättsstaten Femton till tjugotusen nya fängelseplatser ska skapas under tio år. Istället för att bygga här i Sverige vill regeringen att vi ska kunna hyra fängelseplatser utomlands. Det skulle äventyra de intagnas mänskliga rättigheter, skriver Sigge Jansson, ledamot i SSU Uppsala. Högre straff, fler i fängelser och danska straff för svenska brott – vi har alla hört dessa förslag från regeringen och SD. Men vad

    Fortsätt läsa

    Sigge Jansson • Ledamot i SSU Uppsala

  6. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/05/03 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Feminism

    Världen glömmer alltid bort Afghanistan

    Foto: Unsplash och privat Världen glömmer alltid bort Afghanistan Gång på gång har omvärlden med våld invaderat och utövat massförstörelse i Afghanistan. Det har lett till dagens situation där en terroristorganisation styr landet. Varför glömmer världen alltid bort Afghanistan? Det skriver Alireza Sherzad, internationell ledare för SSU Halland. De senaste månaderna har världens fokus främst varit på kriget mellan Israel och Hamas och Rysslands invasion av Ukraina. Det har inneburit att

    Fortsätt läsa

    Alireza Sherzad • Internationell ledare för SSU Halland

  7. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/05/03 #Sjukvård #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet och privat Könsbyteslagen är en feministisk seger, Annika Strandhäll Feminister har i hundratals år kämpat för att inte definieras bara av sitt könsorgan. Det är absurt att några nu verkar för just det, att identitet bara ska avgöras av könsorganet, skriver Edvin Vestergren, ordförande för SSU Solllentuna. Den nya könsbyteslagen klubbades igenom i riksdagen. För oss som förespråkar social rättvisa och allas lika värde borde det väl vara en progressiv

    Fortsätt läsa

    Edvin Vestergren • Styrelseledamot i SSU Sollentuna

  8. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/04/18 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Brott #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik

    Foto: Shutterstock Minnesstunder är inte till för att prata partipolitik Jag blir arg när politiker använder minnesstunder för att prata politik. Vi har passerat en gräns då det inte längre är okej att politiker pekar på varandra. Peka i stället tillsammans på högen av blommor och ljus, där en tragedi har inträffat, skriver Gabriel Nylander, socialdemokratisk aktivist. Skjutningen i Skärholmen gör ont att tänka på. Det gör fysiskt ont i kroppen. Det är en skandal. Hur ska vi tro eller hoppas på

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  9. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/19 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Segregation #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    När barn är nazister blir jag rädd för framtiden

    Foto: Shutterstock och privat När barn är nazister blir jag rädd för framtiden Regeringen bryr sig bara om gängkriminalitet och islamisk extremism. Gång på gång glömmer de bort de andra hoten mot landet. Nu rapporterar Expo om 12-åriga nazister och det gör mig rädd, skriver Otto Sjöblom, medlem i SSU Stockholm. Expo rapporterar om att barn så unga som 12 år är med i nazistiska grupper som planerar och utför olika typer av hatbrott mot minoriteter. Jag tycker att det är en oroväckande utveckling.

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Medlem i SSU Stockholm

  10. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg

    Foto: privat Vi följer en massaker i realtid, Kristofer Åberg För de som lever i en diktatur styrd av en terrorklassad organisation råder det inte fri opinionsbildning eller yttrandefrihet. Jag vill såklart också att Gazas befolkning ska leva i frihet från Hamas, men de tusentals barn som dödats är inte terrorister, skriver Lejla Grebic, ledamot i SSU Göteborg, i en slutreplik till Kristofer Åberg . Oskyldiga barn, kvinnor och män dör eller fördrivs från sina hem just nu i Gaza medan världen ser

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  11. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/03/07 #Internationell politik #EU #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Neutrala Sverige var inte fegt

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Neutrala Sverige var inte fegt När jag tänker på Sveriges neutralitet så tänker jag på det lilla landet som man lyssnade på. Som Björn Afzelius sjunger: “När Sverige talade så lyssna’ man, för alla visste att det vi sa var sant. Att säga ifrån var en filosofi, på mäster Olofs tid”, skriver Simon Josefsson, medlem i SSU Kalmar län. Nato ser ut att vara ett faktum för Sverige, och jag kan inte undgå att känna ganska obehagliga känslor av rädsla och ursinne

    Fortsätt läsa

    Simon Josefsson • Medlem i SSU Kalmar län

  12. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/19 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången?

    Foto: Shutterstock Varför bryr vi oss bara om ett krig åt gången? Snart är det två år sen Rysslands invasion av Ukraina. Att ha två bollar i luften samtidigt är något som känns ganska självklart inom politik, men det har visat sig vara svårt då det kommer till krig, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå och Svenska Freds. Att se så många människor höja sin röst emot de krigsbrott Israel utför i Gaza både på sociala medier och ute på gatorna gör mig glad. I dessa människor ser jag många

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  13. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/14 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Won't the real Teodorescu please stand up?

    Foto: privat Won't the real Teodorescu please stand up? I flera europeiska länder har lobbyregister införts, för att de mer ljusskygga och kommersiella lobbyisterna ska synas och kunna granskas i dagsljus. S borde stödja införandet av ett sådant i Sverige, skriver Marvin G. Hallström, medlem i SSU Stockholm, i en replik till Nils Backman . Nils Backman har skrivit en debattartikel kring lobbyism och dess påverkan på demokratin. Kärnan i artikeln är frågan: Är det nödvändigtvis dåligt att vara

    Fortsätt läsa

    Marvin Gilbert Hallström • medlem i SSU Stockholm

  14. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Låt oss satsa på den riktiga feminismen

    Foto: privat Låt oss satsa på den riktiga feminismen SD:s enkla och dåliga svar är att sätta grupper mot varandra. Låt oss istället satsa på den riktiga feminismen – den som gäller både flickor och pojkar, skriver Anisha Ullah och Sofie Damberg, facklig ledare respektive jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län. Året är 1924. Vardagen är tung och längtan efter ett bättre samhälle är stor. Den svenska socialdemokratins förfäder blickar fram på den potential som vilar i partiet, de reformer

    Fortsätt läsa

    Anisha Ullah • Facklig ledare för SSU Stockholms Län

    Sofie Damberg • Jämställdhetsansvarig för SSU Stockholms Län

  15. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Kultur #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Det finns bra och dåliga lobbyister

    Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat Det finns bra och dåliga lobbyister Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå. Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills

    Fortsätt läsa

    Nils Backman • Medlem i SSU Umeå

  16. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2024/02/08 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    S måste ta vara på sin interna euroskepsis

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet S måste ta vara på sin interna euroskepsis Det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern, skriver Hnerik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län. Snart är det EU-val. Därför behöver vi Socialdemokrater modernisera vår roll inom EU. Här är mina tankar kring hur vi kan göra det. Jag vill börja med att understryka att jag

    Fortsätt läsa

    Henrik Nordin • Medlem i SSU Stockholms Län

  17. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2024/02/08 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Hamas måste bort om det ska bli fred

    Foto: privat Hamas måste bort om det ska bli fred Hamas ville ha krig med Israel, och det är nu tydligt vilken katastrof det har lett till för palestinierna i Gaza. Palestina ska gärna bli fritt, men då även fritt från Hamas inflytande, skriver Kristofer Åberg, ordförande Socialdemokratiska Israelvänner, i en replik till Lejla Grebic . Lejla Grebic skriver den 17/11 att S ska fördöma Israel, och att sociala medier ska vara mer vägledande i politiken. Slutmålet är fred, vilket är utmärkt – men

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  18. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/12/23 #Socialpolitik #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet

    Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige

    Foto: privat & Emil Nordfjell, SSU Jag skämdes över mitt namn, nu skäms jag över mitt Sverige När jag var liten önskade jag att jag var svensk. Det låg ett inneboende värde i svenskheten, men det blev snabbt tydligt att den värderingen stod i direkt motsats till mig, skriver Shabnam Zamani, sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för SSU. Jag känner inte igen Sverige. Ibland undrar jag när den riktiga förändringen ägde rum. Man säger ofta att demokrati inte avvecklas över en natt utan att det

    Fortsätt läsa

    Shabnam Zamani • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse samt sjukvårds- och socialpolitisk talesperson

  19. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat

    Foto: privat Jag hoppas, därför är jag socialdemokrat Före detta högt uppsatta statsråd väljer efter sina politiska karriärer inom arbetarepartiet att röra sig mot friskolebranschen och lobbyistorganisationer. Hur ska vi känna någon glöd alls när deras politiska gärning bryts i smulor? Det skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Stockholm. Hopp och glöd måste styra Socialdemokraterna, även toppskiktet. Så är tyvärr inte fallet. När jag pratar med aktivister, partimedlemmar och ungdomar är idén om

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  20. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/12/18 #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Partipolitik

    Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf Trots allt lidande i Ukraina lyckades vi svara på ett moraliskt riktigt sätt på både statlig och individuell nivå. Den nuvarande regeringens svar på vad som kan komma att bli ett folkmord i Palestina är raka motsatsen, skriver Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson, medlemmar i SSU Sjuhärad. Den 24 februari 2022 förändrades mycket i världen. Det var utan tvekan civila ukrainare som drabbades värst. Svält,

    Fortsätt läsa

    Ivan Volodkevich • Ledamot, SSU Sjuhärad

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  21. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/21 #Äldreomsorg #Sjukvård #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Skatter #Kommunekonomi #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Partipolitik #Fördelning #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Välfärdskrisen är ditt ansvar, Kristersson

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Välfärdskrisen är ditt ansvar, Kristersson När vår sjukvård är i ett skriande behov av fler kollegor väljer regeringen att prioritera dyr symbolpolitik och skattesänkningar för höginkomsttagare, skriver Edvina Palmcrantz, ekonomisk-politisk talesperson för SSU, Samuel Ablahad och Alexander Winge, ordförande för SSU Sörmland respektive SSU Östergötland. I september presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens budgetproposition, där det bland

    Fortsätt läsa

    Edvina Palmcrantz • Ekonomisk-politisk talesperson för SSU

    Alexander Winge • Ordförande för SSU Östergötland

    Samuel Ablahad • Ordförande för SSU Sörmland

  22. Omvärld Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/17 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Säkerhetspolitik #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt

    Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker

    Foto: Mohammed Ibrahim, Unsplash Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker Mitt eget parti, Socialdemokraterna, behöver ta tydligare ställning mot Israels attacker mot Gaza och den israeliska apartheidstaten. Vi måste fördöma Israels agerande och skydda de civila som slaktas i detta nu, skriver Lejla Grebic, ledamot för SSU Göteborg. Senaste tidens attacker mot Gaza har skakat människor över hela världen. Samtidigt känns det som att västvärldens regeringar och makthavare saknar tillgång

    Fortsätt läsa

    Lejla Grebic • Ledamot i SSU Göteborg

  23. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/11/15 #Socialpolitik #Kultur #Brott #Välfärd #Segregation #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet

    Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen

    Foto: Shutterstock och privat Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen När Sverige står inför stora problem måste hela samhället ställa upp. Gangsterism och gängetik ska inte slå sönder vårt samhälle, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Gängen håller ett hårt grepp om Sverige. I skrivande stund har det skjutits över 300 gånger det här året. Gängvåldet är ett problem som spiller över på de utanför de kriminella nätverken, men vi har ändå ett gemensamt ansvar att tillsammans

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  24. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/11/06 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Segregation #Skatter #Kommunekonomi #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem

    Foto: Shutterstock & privat Medelinkomsttagare måste förstå att S-politik gynnar dem Vi måste göra det tydligt för väljarna att de förmögenheter vi riktar in oss på oftast kommer från arv och lyckosamma omständigheter, inte från förvärvsarbete eller småföretagande, skriver Lovisa Rydh, vice ordförande för LO-SSU Göteborg. I Sverige har det länge funnits en tradition av att diskutera skattepolitikens inriktning, särskilt vad gäller höginkomsttagare och förmögna. SSU:s senaste politiska program

    Fortsätt läsa

    Lovisa Rydh • Vice ordförande för LO-SSU Göteborg

  25. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/11/03 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Straff #Omvärld #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

    Foto: Shutterstock Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  26. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/31 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Brott & straff #Stad-land #Kommunernas ekonomi

    Malmö visar att Sveriges problem går att lösa

    Foto: Shutterstock och privat Malmö visar att Sveriges problem går att lösa I den mörka tid vi lever i nu, där mycket verkar hopplöst, finns det ett ljus. Det ljuset stavas Malmö. Malmö har visat att politik som är långsiktig är bättre än att lappa och laga på kort sikt, skriver Otto Spissky, kassör för SSU Skåne. Nu mer än någonsin behöver vi målmedvetna, konkreta och långsiktiga lösningar. Malmö har lyckats vända trenden, nu är det dags för resten av landet att ta efter och dags för oss

    Fortsätt läsa

    Otto Spissky • Kassör för SSU Skåne

  27. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/27 #Folkhälsa #Skola & utbildning #Kultur #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera

    Foto: Emil Nordfjell, SSU När utvecklingen går åt fel håll måste Sverige agera I en tid då många strävar efter mångfald och inkludering finns det krafter som tvärtemot gör det svårare för hbtqi+-personer att leva sina liv. Sverige måste agera, skriver Troy Vivungi, medlem i SSU Värmland. Tidigare i år införde Uganda dödsstraff för homosexualitet. Och i den amerikanska delstaten Florida måste lärare nu plocka bort böcker som handlar om hbtqi+-personer, såsom "Flyga drake" av Khaled Hosseini.

    Fortsätt läsa

    Troy Vivungi • Medlem i SSU Värmland

  28. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/20 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Svensk utrikespolitik #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet?

    Foto: Shutterstock Vad hände mellan öppna hjärtan och paradigmskiftet? Politik må vara “det möjligas konst”. Men politik är också “att vilja”. Det enda som är möjligt är det vi har viljan att skapa, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Anne-Marie Lindgren , Märta Alnebratt och Moska Hassas . Debatten om migration, social sammanhållning, konflikt och inkludering kontra exkludering visar den stora splittring som har uppstått i vår rörelse och i samhället. Det

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  29. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Varför säger du inte ifrån i kukmätar-tävlingen, Magda? För mig är regeringens förslag om hårdare tag och skarpare åtgärder radikala, på fel sätt. Som Lisa Nåbo en gång uttryckte har det blivit en slags ”kukmätartävling” när det kommer till bland annat hårdare straff, skriver Ebba Gelzinger Brunnegård, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Jag tror att vi alla har stunder i vårt engagemang där vi ifrågasätter partiet och dess handlingar. Det kan handla om något uttalande

    Fortsätt läsa

    Ebba Gelzinger Brunnegård • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  30. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/06 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Straff #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Olof Palme var realpolitiker

    Foto: Maria Persson, AiP Olof Palme var realpolitiker Förutsättningarna för jämlikhet var starka i min ungdoms röda 1960- och 70-tal. Det var underlaget för Olof Palmes politik. Dagens förutsättningar är annorlunda, och vi måste fokusera på att ändra dem, skriver Anne-Marie Lindgren, socialdemokratisk ideolog och före detta talskrivare åt Olof Palme, i en replik till Chadi Toprak . Den dyker upp ibland, frågan ”Vad skulle Olof Palme ha sagt?”. Tonfallet låter ofta ana att frågeställaren förmodar

    Fortsätt läsa

    Anne-Marie Lindgren • Socialdemokratisk ideolog och fd talskrivare åt Palme

  31. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak

    Foto: privat och Emil Nordfjell, SSU Bilden du målar upp av SSU stämmer inte, Chadi Toprak Vår politik ska alltid utmanas, stötas, blötas och framförallt förnyas, det är grunden i vår demokratiska rörelse. Jag tror på ett samhälle där alla får möjligheten att bidra och vara delaktiga, skriver Märta Alnebratt, migrationspolitisk talesperson för SSU, i en replik till Chadi Toprak . När SD-regeringen nu skrider framåt i sitt så kallade “paradigmskifte” är det för oss SSU:are en i mångt och mycket

    Fortsätt läsa

    Märta Alnebratt • Migrationspolitisk talesperson för SSU

  32. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/05 #Socialpolitik #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Brott & straff

    Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak

    Foto: privat Ohållbar politik banade vägen för SD, Chadi Toprak Tillsammans måste vi bygga vår rörelse starkare. Det gör vi inte genom att anklaga S för att ha lagt grunden för de odemokratiska förslag som dagens regering lägger fram, skriver Moska Hassas, ordförande för SSU Stockholms Län, i en replik till Chadi Toprak . Regeringen och deras människosyn är avhumaniserande och ett hot mot vår demokrati. Det senaste lagförslaget om angiverilagen är bara ett av många tecken på hur regeringen

    Fortsätt läsa

    Moska Hassas • Ordförande för SSU Stockholms Län

  33. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/10/04 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Skola & utbildning #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik #Brott & straff #Kommunernas ekonomi

    Bomberna kommer smälla även om Hassan får ett hejdå

    Foto: Shutterstock och privat Bomberna kommer smälla även om Hassan får ett hejdå Jag har varit vikarie länge nog för att se mönstren. Jag fruktar varje dag att “om det här barnet inte får hjälp nu, kommer jag att se deras namn i nästa pushnotis”, skriver Leith Al-Bayati, ordförande för SSU Malmö. "Misstänkt skottlossning”. “Sprängdåd vid lägenhetshus”. “Dödsskjutning”. Med en tung suck registrerar vi ännu en gång de beklämmande orden som blinkar på mobilskärmen. Sådana pushnotiser har blivit en

    Fortsätt läsa

    Leith Al-Bayati • Ordförande för SSU Malmö

  34. Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/10/04 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Naturskydd #Arbetarrörelsen

    Vi ska tala klarspråk om kärnkraften

    Foto: Shutterstock och privat Vi ska tala klarspråk om kärnkraften Vem vet egentligen skillnaden mellan ”utsläppsfri”, ”förnyelsebar” och ”fossilfri” förutom vi politiknördar? Tiden är kommen för SSU att våga ta i kärnkraftsfrågan utan krokiga omskrivningar, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande för SSU Uppland. ”Alla fossilfria energislag behövs för att klara klimatomställningen”, men ”på sikt” ska målet vara en helt förnyelsebar energiförsörjning. Gömt i denna arton ord långa mening vilar

    Fortsätt läsa

    Sebastian Rasmusson • Ordförande för SSU Uppland

  35. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/09/29 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Skatter #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Regeringen sätter skattesänkningar före skolsatsningar Att regeringen ställer folkbildning och yrkesutbildningar mot varandra är en falsk konflikt. De låtsas vilja utveckla skolan, men skjuter bara till småsummor, skriver Lina Olsson och Lotta Wiechel, skolpolitisk talesperson respektive studieledare för SSU. Mycket har skrivits om statsbudgeten den senaste veckan. Regeringen hävdar att de satsar på skola och utbildning. Utbildningsminister Mats Persson säger att “Vår

    Fortsätt läsa

    Lina Olsson • Skolpolitisk talesperson för SSU

    Lotta Wiechel • Studieledare samt talesperson för demokrati och folkbildning för SSU

  36. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/08/14 #Integration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Partipolitik

    Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle

    Foto: Regeringskansliet och privat Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle Jag blir orolig och rädd när jag dagligen ser SD-politiker utrycka hat i form av islamofobi, rasism och homofobi. Det är högerpartier som utgör det verkliga hotet mot Sverige, inte "islamiseringen", skriver Otto Sjöblom, skribent på Ung Mening. Hat mot religioner och etniciteter ökar mer och mer i Sverige. Mängden har trappats upp och massivt ökat efter valet förra året. Det massiva hatet kommer både från lokala, regionala

    Fortsätt läsa

    Otto Sjöblom • Medlem i SSU Stockholm

  37. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/08/01 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Integration #Internationell politik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    Vi får aldrig möta separatister på mitten

    Foto: Shutterstock och SSU Vi får aldrig möta separatister på mitten När vi börjar anpassa lagstiftning utifrån religiösa gruppers önskemål är vi tyvärr inne på ett sluttande plan. Vi får aldrig möta separatister på mitten, skriver Pavlos Cavelier Bizas, avgående förbundsstyrelseledamot för SSU. På kongressen om några dagar avgår jag från förbundsstyrelsen efter mer än 10 års engagemang i SSU. Jag är stolt över att ha fått företräda SSU. Vi är ett förbund med en stolt historia i kampen för

    Fortsätt läsa

    Pavlos Cavelier Bizas • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  38. Omvärld | 2023/07/31 #EU #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Säkerhetspolitik

    Nej till EU-Försvar, ja till Nato

    Foto: Shutterstock och privat Nej till EU-Försvar, ja till Nato Vi måste våga drömma stort och komma med idéer som inte tas upp i samhällsdebatten, men att driva på för ett orealistiskt alternativ till Nato gynnar inte SSU, skriver Elliot Norberg, vice ordförande och Caisa Johansson, ordförande för SSU Västernorrland. Sveriges Natomedlemskap är en fråga som av förklarliga skäl delar arbetarrörelsen. SSU och Socialdemokraterna har länge stått bergfasta mot ett medlemskap. Men efter Putins

    Fortsätt läsa

    Caisa Johansson • Ordförande för SSU Västernorrland

    Elliot Norberg • Vice ordförande för SSU Västernorrland

  39. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/22 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt

    Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson

    Foto: privat Hatretoriken är ett hinder för fred, Benjamin Olofsson Hatet har skapat svartvita analyser, med ett förakt mot Israel som bara leder till mer konflikt. Gör som oss – välj istället fred, solidaritet och antifascism, skriver Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, i en slutreplik till Benjamin Olofsson . Benjamin Olofsson skriver 1/6 att det är befogat med en rörelse som är hatisk. Som sagt: Sett till Europas historia med massmord på judar, så är detta hat inget att

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  40. Välfärd & trygghet | 2023/06/08 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Den politiska debatten #Rättigheter #Trygghet #Jämlikhet #Fördelning #Kommunernas ekonomi

    Centralrättade prov skulle skapa mer rättvisa betyg

    Foto: Shutterstock och privat Centralrättade prov skulle skapa mer rättvisa betyg Elever som jobbat hårt möts av en röd avslagstext när de öppnar antagning.se. I stället knips platserna av personer som redan är privilegierade. Därför borde vi införa centralrättade prov, skriver Hans Gustafsson, juriststudent från Lund. Rektorn för Handelshögskolan i Stockholm, ett av Sveriges mest prestigefyllda lärosäten, vill införa antagningsprov för elever från vissa skolor. Detta då Skolinspektionen har

    Fortsätt läsa

    Hans Gustafsson • Socialdemokrat och juriststudent från Lund

  41. Välfärd & trygghet Klimat | 2023/06/08 #Socialförsäkring #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Skatter #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Energi #Miljö #Arbetarrörelsen

    Låt oss införa en energisemester

    Foto: Shutterstock och privat Låt oss införa en energisemester Elbrist kan skapa arbetsbrist då industrier tvingas anpassa sig till tillgången på el. Högerns ekonomer har redan förstått detta och börjat tänka ut lösningar som slår mot vanligt folk. Jag föreslår att vi istället inför en energisemester, skriver Vilho Pitkänen, ordförande för SSU Front Södermalm. När klimatkrisen blir mer akut kommer tillfälliga perioder av brist på energi bli både vanligare och värre. Varken kärnkraft eller

    Fortsätt läsa

    Vilho Pitkänen • Ordförande för SSU Front Södermalm

  42. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/06/01 #Kultur #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, när ska vi leva upp till vårt anti-rasistiska löfte? Vi kan alla förstå problemet med en distriktsstyrelse med enbart män. Då är det inte svårt att förstå att det är lika illa om en distriktsstyrelse är helt vit. I en tid där gemenskap är högst upp på agendan är vi icke-svenskar förenade i sorg, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Kongresserna kommer och går, konferenserna likaså. På varje sammankomst tar vi god tid att fullt ut tänka och

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  43. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/06/01 #Kultur #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet

    Foto: privat Israels agerande mot palestinier är motsatsen till frihet Det kanske inte är så konstigt att folk hatar en stat vars militär regelbundet misshandlar och mördar oskyldiga. Göm er inte bakom ett påstått försvar av judar, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås, i en replik till Kristofer Åberg . Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner skriver i sin debattartikel ett flertal felaktiga påståenden och argument. Allt i ett försök att försvara apartheidstaten

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  44. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/05/17 #Kultur #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Omvärld #Arbetarrörelsen #Jämställdhet globalt

    Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat

    Foto: David King och privat Israel är en fristad för världens judar – vi kan bättre än hat Det finns inget hat mot Ryssland, trots att kriget mot Ukraina dödat fler än hela Israel/Palestina-konflikten. Israel är enda landet som utsätts för renodlat hat – vad är detta om inte rasism? Det skriver Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner. Judiska ungdomsförbundet gick nyligen ut med ny kritik mot antisemitismen inom vänstern. Kritiken kom sig av att det uttryckts hat mot

    Fortsätt läsa

    Kristofer Åberg • ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

  45. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/11 #Kultur #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Jämlikhet

    Ska du bestämma över min identitet, Jimmie?

    Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund Ska du bestämma över min identitet, Jimmie? En persons svenskhet avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på. Vem du att bestämma över min identitet, Jimmie? Det skriver Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet. Här om dagen kunde en läsa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säga I GP att fullt utövande muslimer inte kan vara riktiga svenskar. I torsdags fick

    Fortsätt läsa

    Sandra Mathiasson • Ordförande för SSU Göteborgsområdet

  46. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/08 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Arbetslöshet #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Partipolitik

    Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken

    Foto: Majblomman & SSU Murhaf påminner oss om kampen för migrationspolitiken Den 11-åriga pojken Murhaf från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman har blivit en symbol för vad flera barn i liknande situationer får stå ut och leva med, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Murhaf, den 11-åriga pojken från Skåne som samlat in strax över fem miljoner kronor till majblomman, har lika mycket behov av majblommans hjälp som de barn som han själv samlar

    Fortsätt läsa

    Tajma Sisic • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  47. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/05/04 #Välfärdsekonomi #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Vem kan ro utan åror?

    Foto: Shutterstock Vem kan ro utan åror? Utan ideologi som roder driver vårt skepp ut på politikens vida hav. Opinionens skiftande vindar griper tag i seglen medan besättningen i förtvivlan kastar sig över bord. Därför måste SSU vara med och rodda, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. I mars lanserade S sitt projekt för att åstadkomma en ny samhällsanalys inför 2030-talet. Projektet sätter mål och prioriterade områden för partiets politik, och tillsätter elva arbetsgrupper. Som

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  48. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Jobb | 2023/04/27 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Fackligt #Jämställt arbetsliv #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Rättigheter #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp!

    Foto: Shutterstock och privat Snart är det 1 maj – dags för nästa stora rättvisekamp! I en tid då unga människor söker sig högerut måste arbetarrörelsen ge tydliga svar på dagens orättvisor. Därför måste vi arbeta tillsammans med facket för sex timmars arbetsdag, skriver Tim Ahlqvist, socialdemokrat från Klippan. Snart är det första maj. En dag då vi står sida vid sida i kampen om rättvisa för hela Sverige, och visar att vi har viljan att förändra och skapa en värdefull morgondag oavsett om det

    Fortsätt läsa

    Tim Ahlqvist • Socialdemokrat från Klippan

  49. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/21 #Kultur #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Jämställdhet & trygghet

    Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson

    Foto: Regeringskansliet och privat Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Nu har den kommit – dagen jag väntat på efter 29 dagar av fasta. Äntligen ska jag kunna dricka kaffe på morgonen och äta lunch med mina kollegor och vänner. Tre dagar av firande. Jag uppskattar självklart en

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  50. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/18 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Asyl #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen

    Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt

    Foto: privat Vi integrerar inte folk genom att frysa ut dem, Elliot Blixt Jag hade haft mer respekt för “okonventionella åtgärder” om det också innefattade etniska svenskar. Men det gör det inte – det är en maskerad politik som enbart kommer slå mot invandrare, skriver Chadi Toprak, distriktsordförande för SSU Värmland, i en slutreplik till Elliot Blixt . Jag kan ha respekt för oliktänkande och meningsskiljaktigheter, men det är viktigt att kritik alltid är konstruktiv och bygger på fakta, inte

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  51. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/13 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Jobbskapande #Arbetslöshet #Arbetskraftsinvandring #Segregation #Integration #Migration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Brott & straff

    Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak

    Foto: privat Att ställa krav är att bry sig, Chadi Toprak Integration handlar därför om att ge människor förutsättningar att integreras i samhället. För att stävja kriminaliteten krävs det okonventionella, och ibland något obekväma, åtgärder, skriver Elliot Blixt, ordförande för SSU Fyrbodal, i en replik till Chadi Toprak . Den nationalkonservativa högerregeringens integrationspolitik är ett fullständigt haveri. Så långt håller jag med Chadi Toprak. Våra åsikter går dock isär när Chadi menar att

    Fortsätt läsa

    Elliot Blixt • Ordförande för SSU Fyrbodal

  52. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/04/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Jobbskapande #Arbetskraftsinvandring #Jämställt arbetsliv #Segregation #Integration #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Jämlikhet

    S, vi behöver en ny integrationsvision

    Foto: Mattias Hansson, Socialdemokraterna och privat S, vi behöver en ny integrationsvision Problemet har aldrig varit att vi haft högre invandring än vad vi kunnat hantera. Problemet är att det här landet underordnar invandrare och deras människovärde. Här är tre mål för framtidens integrationspolitik, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland. Det är 1 maj 2017. Stefan Löfven ska hålla tal i Folkets Park i Malmö. Stora folkmassor samlas på de gröna gräsmattorna och de röda fanorna

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  53. Omvärld Demokrati & rättigheter | 2023/04/06 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Arbetarrörelsen

    Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali

    Foto: Benjamin Rascoe, Unsplash Vi måste nyansera debatten om Israel-Palestina, Edvin Sali Det är viktigt att kritik sker på sakliga grunder, och att båda sidor granskas lika hårt. Likt Edvin vill jag se fred i området, men sanktioner löser ingenting, skriver Ted Sylwan Nilsson, ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner i en replik till Edvin Sali . I sin debattartikel nämner Edvin Sali från SSU Frihet några frågor och perspektiv på Israel-Palestina konflikten. Edvin föreslår att

    Fortsätt läsa

    Ted Sylwan Nilsson • Ersättare i S-föreningen Socialdemokratiska Israelvänner

  54. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Jobb | 2023/04/05 #Välfärdsekonomi #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Kooperationen #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Fördelning

    Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO!

    Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO! Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt, skriver Emily Tomas, målare från Malmö. Visst var det ironiskt att märket för den pågående avtalsrörelsen sattes i lagom tid till första april? Representanter för företagare och Svenskt Näringsliv poserade ståtligt

    Fortsätt läsa

    Emily Tomas • Målarna avd. 2, Malmö

  55. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/23 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Välfärd #Segregation #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämlikhet #Fördelning

    Från skolklasser till klasskolor

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Från skolklasser till klasskolor Vi är det land som har gått längst i tillämpningen av nyliberalismens idéer inom skolväsendet. Skolbolagen är en blodigel på samhällskroppen, och skolan har blivit en institution som förstärker klasskillnader, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna. “Valfrihet” är förmodligen det vanligaste argumentet som anförs i försvar av det fria skolvalet och en mångfald av driftsformer i skolsystemet. Men “valfrihet” är i sig inget

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  56. Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi Klimat | 2023/03/20 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Internationell politik #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Högern #Demokrati #Klimat #Klimatomställning #Energi #Fördelning

    Regeringen skiter i det svenska folket

    Foto: Regeringskansliet och privat Regeringen skiter i det svenska folket Sverige är känt som ett land där medborgarnas behov är prioriterade och folket skyddas mot ekonomisk exploatering. I dagens Sverige har regeringen istället släppt marknaden helt fri och tillåtit elbolagen göra enorma vinster, skriver Dan Oraham, ledamot i SSU Göteborg. Det är en sorglig sanning att den svenska regeringen har misslyckats med att uppfylla sitt enda mål - att främja den egna befolkningens intressen och

    Fortsätt läsa

    Dan Oraham • Distriktsstyrelseledamot i SSU Göteborg

  57. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/03/15 #Socialförsäkring #Välfärdsekonomi #Bostäder #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Fördelning

    SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken

    Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken Mellan varven loggar jag in på Facebook och undrar vad som är konstigast – att lämna en like på ett ex:s bostadssökande-inlägg, eller att SSU inte gör mer med den bostadspolitik vi fattade på kongressen 2021? Det skriver Eskil Carlström, ordförande för SSU Jönköpings län. Den högerkonservativa regeringen har återigen fört fram en bostadspolitik som leder till ett ökat bostadsunderskott. Det drabbar framför allt

    Fortsätt läsa

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  58. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/14 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Segregation #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Kommunernas ekonomi

    Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden

    Foto: Shutterstock opch privat Arbetarrörelsen har sålt ut sig till marknaden Högern skapar ett samhälle där individens köpkraft avgör tillgången till kulturen, och där vårt gemensamma kulturarv säljs ut till högstbjudande. Vi måste vara bättre än dem, skriver Egil Sturk, ledamot i SSU Kiruna, med utgångspunkt i Adnan Sipovic s, Vera Zhang s och Carl Housten s tidigare texter. Adnan är något på spåren när han skriver att det är kommersialiseringen som är ett hot mot den svenska kulturen , och

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  59. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/10 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Segregation #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim #Feminism

    S-studenter har rätt om vigselrätten

    Foto: Shutterstock och privat S-studenter har rätt om vigselrätten Om trossamfund tvingas viga samkönade par kommer konsekvensen troligtvis bli att många kommer avstå att få vigselrätt. Därför är S-studenters förslag om att ta bort vigselrätten för religiösa samfund bra, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland. Debatten om vigselrätten för religiösa samfund har blossat upp igen, och det huvudsakliga diskussionsämnet är homosexuellas rätt att få vigas av alla vigselförrättare.

    Fortsätt läsa

    Adnan Sipovic • Vice ordförande för SSU Västmanland

  60. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/03/09 #Välfärd #Internationell politik #EU #Svensk utrikespolitik #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Omvärld #Jämlikhet #Brott & straff #Jämställdhet globalt

    Medan du läser denna text blöder Palestina

    Foto: Shutterstock och privat Medan du läser denna text blöder Palestina I dagsläget finns det inga officiella sanktioner mot Israel utan endast handelsbojkotter av frivillig art. EU och FN måste införa kännbara sanktioner, skriver Edvin Sali, medieansvarig för SSU Frihet. Svält, krig, klimatförändringar, rusande elpriser och lågkonjunktur. Det pågår många kriser i världen, som vi unga kommer få ta smällen av. Vi får aldrig konkreta förslag på hur problemen ska lösas. Politiker pratar om vad

    Fortsätt läsa

    Edvin Sali • Medieansvarig för SSU Frihet i Lund

  61. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/08 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Åttonde mars är inte kanelbullens dag

    Foto: Shutterstock och privat Åttonde mars är inte kanelbullens dag För första gången på 15 år ökar löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige. Kvinnodagen är allt annat än en kanelbullens dag, skriver Olivia Karlsson Lexberg, medlem i SSU Göteborgsområdet. Den internationella kvinnodagen inträffar varje år tillsammans med vårens första tecken. Samtidigt med att vårlökarna skjuter upp ur marken och de första flyttfåglarna gör sin hemresa till norden anordnas manifestationer

    Fortsätt läsa

    Olivia Karlsson Lexberg • Medlem, SSU Göteborgsområdet

  62. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/05 #Socialpolitik #Välfärdsekonomi #Brott #Välfärd #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Brott & straff

    De ska rädda unga från döden, men vem ska rädda dem?

    Foto: Pixabay och privat De ska rädda unga från döden, men vem ska rädda dem? Socialtjänsten går på knäna. Trots detta ger regeringen otillräckliga statsbidrag som innebär att socialtjänsten troligtvis kommer behöva göra nedskärningar. Kristersson måste agera, skriver Naomi Grossman, deltagare på Aftonbladet ledarskriv. "Det är som en köttkvarn”. Socialsekreteraren Zeinab beskriver i SvD sin arbetsplats som ett monster som äter nyexaminerade socionomer till frukost. Zeinab har jobbat i drygt ett

    Fortsätt läsa

    Naomi Grossman • Deltagare på Aftonbladet ledarskriv

  63. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/03/01 #Välfärdsekonomi #Kultur #Fackligt #Skatter #Socialdemokratin #LO #ABF #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Fördelning

    Gråsossar, våga snacka ideologi!

    Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry Gråsossar, våga snacka ideologi! Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets. Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden. Varför ska vi för tusende gången påstå

    Fortsätt läsa

    Wilma Fallgren-Ahlström • Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  64. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/27 #Välfärdsekonomi #Kultur #Jobb #Välfärd #Fackligt #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Ekonomi #Arbetarrörelsen

    Media, ni borde bry er om en miljon arbetare

    Foto: Shutterstock och privat Media, ni borde bry er om en miljon arbetare Arbetare får endast synas i media när de ställer krav, men arbetsgivarnas arbetarfientliga motkrav syns aldrig. Vanligt folks kamp måste få mer plats i media. Det skriver Alexander Larsson, elektriker från Landskrona. I mediaflödet syns influencers som testar kläder eller gamla sportprofiler som gissar på ifall hemmalaget kommer vinna för att de har klackens stöd eller inte – ämnen som kan vara trevligt att spendera

    Fortsätt läsa

    Alexander Larsson • Elektriker från Landskrona

  65. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/02/22 #Folkhälsa #Kultur #Fackligt #Socialdemokratin #LO #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Klimat #Klimatomställning #Arbetarrörelsen

    Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan

    Foto: Johanna Haglund & Juni Holst Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind. Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind

    Fortsätt läsa

    Albin Norman • Norrlänning

    Eskil Carlström • Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

  66. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/16 #Skola & utbildning #Socialdemokratin #ABF #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU, vart tog folkbildningen vägen?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU SSU, vart tog folkbildningen vägen? Nu är falangerna borta, men i stället för att lära den nya generationens SSU:are om idépolitik, ideologi eller sakpolitik, har vi under det gångna valåret fått lära oss att värva. Vi ska vara störst, men vi ska också vara bäst och vackrast, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping. SSU är en stor organisation, och med det följer ansvar. Att samla, skola och påverka ska vara våra huvudmål, men ibland känns det som att SSU

    Fortsätt läsa

    Benjamin Thisner • Ordförande för SSU Enköping

  67. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Jobb | 2023/02/14 #Socialpolitik #Kultur #Välfärd #Jämställt arbetsliv #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Trygghet #Jämställdhet & trygghet #Jämställdhet globalt #Svensk feminisim #Feminism

    Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips!

    Foto: Shutterstock och privat Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips! Idag är det 14 Februari, kärlekens dag. Noor Karim, deltagare på Aftonbladets Ledarskriv och före detta SSU-förbundsstyrelseledamot, ger en praktisk lista med tips på Alla Hjärtans Dag-presenter att ge till din tjej. Idag är det alla hjärtans dag. Dagen du hade glömt om det inte vore för att din flickvän pikade dig häromveckan. Du börjar gå igenom vad du köpt tidigare och kan stryka en bukett rosor, hennes

    Fortsätt läsa

    Noor Karim • Deltagare på Aftonbladets Ledarskriv

  68. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/13 #Socialpolitik #Folkhälsa #Kultur #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Jämlikhet #Svensk feminisim #Feminism

    Det är inte bara kvinnor som har mens

    Foto: Shutterstock Det är inte bara kvinnor som har mens Samma binära könsnormer som finns i samhället finns också i viss utsträckning i vårt parti. Normer är svåra att göra sig av med, men det är ett viktigt arbete i kampen för jämlikhet, skriver Benjamin Olofsson, medlem i SSU Borås. Det är ett vetenskapligt faktum att varken biologiskt kön eller det socialt konstruerade könet är binärt. Även om vi har kommit långt i Sverige är transpersoner fortfarande särskilt utsatta. Det är därför av

    Fortsätt läsa

    Benjamin Olofsson • Medlem i SSU Borås

  69. Omvärld Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/02/10 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Kultur #Välfärd #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Fördelning

    Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer

    Foto: Shutterstock Sälj inte ut det svenskaste som finns till utländska aktörer Föreningslivet är en viktig grundbult i den svenska demokratin. Om ekonomiska intressen får köpa sig en idrottsklubb kan auktoritära krafter få inflytande i Sverige, skriver Lotten Hammar, ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter. Ska svenska klubblag kunna köpas upp av den saudiska kronprinsen som i fallet Newcastle, eller styras av en rysk oligark som i fallet Chelsea? Ska Hammarbys

    Fortsätt läsa

    Lotten Hammar • Ersättare i Stockholms idrottsnämnd och hängiven Hammarby-supporter

  70. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/02/01 #Kultur #Brott #Segregation #Internationell politik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Trygghet #Straff #Jämställdhet & trygghet #Omvärld #Brott & straff

    Bokbål är inte yttrandefrihet

    Foto: Zakariaa El Mikdam, Shutterstock Bokbål är inte yttrandefrihet SSU och resten av socialdemokratin måste ta aktiv ställning mot Paludans bokbål och betrakta dem som de fascistiska verktyg de är. Sverige behöver ny lagstiftning som syftar till att förhindra bokbål, skriver Oscar Linde Svedestad, vice ordförande för GSHF. Flera gånger det senaste året har den danska ultranationalistiska politikern Rasmus Paludan bränt koranen runt om i Sverige. Några år tidigare hade Danmark samma problem,

    Fortsätt läsa

    Oscar Linde Svedestad • Vice ordförande för GSHF (Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening)

  71. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik Ekonomi | 2023/02/01 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Skatter #Finanspolitik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Ekonomi #Arbetarrörelsen #Partipolitik #Jämlikhet #Fördelning

    Skattesänkningar sänker välfärden, Mathilda Bernat

    Foto: privat Skattesänkningar sänker välfärden, Mathilda Bernat Den tydliga nedgången i skatter efter 90-talet är en drivande faktor för den ökade ojämlikheten i Sverige och den krackelerande välfärden. Inkomstskatt behöver vara grundmotorn i den svenska välfärden, skriver Jesper Persson, styrelseledamot i SSU Luleå, i en replik till Mathilda Bernat . Sveriges arbetarklass har inte betalt lägre skatt på arbete på 50 år, trygghetskänslan har nog inte varit lägre på ungefär lika länge, och

    Fortsätt läsa

    Jesper Persson • Styrelseledamot i SSU Luleå

  72. Omvärld Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/24 #Internationell politik #Svensk utrikespolitik #Försvarspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Säkerhetspolitik #Omvärld #Partipolitik

    Var går regeringens röda linje mot Turkiet?

    Foto: Shutterstock och SSU Var går regeringens röda linje mot Turkiet? Det är svårt att inte bli provocerad över att regeringen behåller silkesvantarna på gällande grundläggande demokratiska värderingar, skriver Christopher Lindvall, internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse. De senaste veckorna har vårt grannland Finland uttryckt förvåning över hur långt Sverige är villiga att gå för att tillmötesgå Turkiets krav. Det är som om att regeringen helt och hållet blundar för den ständigt

    Fortsätt läsa

    Christopher Lindvall • Internationell ledare i SSU:s förbundsstyrelse

  73. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/19 #Välfärdsekonomi #Folkhälsa #Segregation #Socialdemokratin #Kooperationen #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Jämställdhet & trygghet #Arbetarrörelsen #Fördelning

    Individualismen är inte längre något politiker pratar om

    Bild: Dall-E2, OpenAI Individualismen är inte längre något politiker pratar om Nyckeln till att ta sig ut ur individualismens hamsterhjul är politiken. Jag har aldrig hört någon nutida svensk toppolitiker diskutera individualism och dess konsekvenser, skriver Gabriel Nylander, medlem i SSU Röda Latin. Västvärlden och kapitalismens syn på individens nivå av självbestämmande har resulterat i själviska samhällen. Samhällen där ekonomisk och social självupptagenhet främjas genom nyliberalismens

    Fortsätt läsa

    Gabriel Nylander • Socialdemokratisk aktivist

  74. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2023/01/18 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Integration #Kommunekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Partipolitik #Kommunernas ekonomi

    SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse

    Foto: Shutterstock SD:s utredning om modersmål blir en dyr förnekelse SD är som vanligt duktiga forskningsförnekare. Nu ska de tillsammans med regeringen utreda möjligheten att avskaffa undervisning i modersmål – främlingsfientligheten kryper allt längre in i riksdagens salar, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne. Sverigedemokraterna och regeringen ska nu tillsammans utreda huruvida modersmålsundervisning leder till sämre integration och språkinlärning. SD vill även utreda möjligheten till

    Fortsätt läsa

    Truls Forsman • Medlem i SSU Skåne

  75. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/17 #Välfärdsekonomi #Skola & utbildning #Kultur #Välfärd #Kommunekonomi #ABF #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Kommunernas ekonomi

    Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen

    Foto: Shutterstock och privat Vi kan inte se på medan högern vräker folkbildningen Bildningsprocessen pågår genom hela livet. Därför är det viktigt att vi har fristående kulturverksamheter där kommunalarbetaren och den högutbildade kan mötas över en öl och bildas tillsammans, skriver Vera Zhang, medlem i SSU Centrum Göteborg. Bildningsidealet tycks ha blivit bortglömt, trots att det borde vara viktigare än någonsin för ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför måste vi slå vakt om våra

    Fortsätt läsa

    Vera Zhang • Medlem i SSU Centrum Göteborg

  76. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2023/01/13 #Socialpolitik #Skola & utbildning #Brott #Välfärd #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Högern #Trygghet #Straff #Partipolitik #Fördelning #Brott & straff

    Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S

    Foto: Dall-E2, OpenAI Vi har brutit mark förr, vi kan göra det igen, S Så länge högern slår sönder tryggheten och ökar klyftorna genom att sänka skatten för de rika, måste vi socialdemokrater prata om förebyggande åtgärder och demokratisk socialism med stolthet och övertygelse. Det är viktigare nu än någonsin, skriver Fatima Stjärnkvist, socionom och socialdemokrat. Vår främsta prioritering måste vara att angripa utmaningarna med utanförskap och en orättvis fördelning. Frågan vi måste ställa är:

    Fortsätt läsa

    Fatima Stjärnkvist • Socionom & socialdemokrat

  77. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik Klimat | 2023/01/12 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Demokrati #Arbetarrörelsen

    Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer?

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Nöjd med det lilla, eller kämpa för mer? Om en organisation inte är noga med att vara självkritisk riskerar den väldigt lätt att så småningom hamna i en position där den slutar kämpa för sina ursprungliga mål och istället börjar kämpa för sin egen överlevnad. Detta är skadligt för alla, skriver Nathan Carlshamre, medlem i SSU Stockholm, i en slutreplik till Chadi Toprak . Jag håller delvis med Chadi. SSU:s mål är att vara “en rörelse för alla de maktlösa, de utan

    Fortsätt läsa

    Nathan Carlshamre • Medlem i SSU Stockholm

  78. Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/27 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Demokrati #Rättigheter #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre

    Foto: privat SSU har mycket att skryta om, Nathan Carlshamre Det är farligt ohistoriskt att beskriva SSU som en enhet som tyglar diverse progressiva rörelser under sin vinge för att kunna “växa ohämmat”, skriver Chadi Toprak, ordförande för SSU Värmland, i en replik till Nathan Carlshamre . Carlshamre gör intressanta påståenden och beskriver en verklighet som jag tror många förtroendevalda, men även vissa medlemmar, kan känna igen. Men jag tycker att analysen är väldigt förvirrad. Jag tror

    Fortsätt läsa

    Chadi Toprak • Distriktsordförande för SSU Värmland

  79. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/26 #Välfärdsekonomi #Välfärd #Finanspolitik #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Partipolitik #Stad-land

    Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch? När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik. Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett

    Fortsätt läsa

    William Häggkvist • Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  80. Välfärd & trygghet Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/12/23 #Välfärdsekonomi #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Klimatomställning #Energi #Stad-land

    Nu är vintern kommen, Ulf

    Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet Nu är vintern kommen, Ulf När Kristersson och hans vänner satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat än ett pyramidalt svek, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala. Det var en gång en liten liten statsminister som satt på sin stora stora tron i Rosenbad och besultade om det stöd som skulle rädda det Svenska folket från kris vintern. Men

    Fortsätt läsa

    Albin Bolund • Medlem i SSU Uppsala

  81. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/12/22 #Kultur #Den politiska debatten #Högern #Demokrati #Rättigheter #Jämställdhet & trygghet #Svensk feminisim

    SD rustar för krig – kulturkig

    Foto: Shutterstock och privat SD rustar för krig – kulturkig SD har som del av regeringsunderlaget redan börjat beväpna sig med kulturen för att angripa progressiva värderingar och utsätta redan utsatta grupper med sin nyfunna makt. Men detta är bara början, skriver Carl Housten, ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm. Låt dig inte luras. Kulturkanonen, som presenteras av regeringen, ses av Sverigedemokrater som ett verktyg för att införa “Svenska” värderingar. Deras ledning jublade efter

    Fortsätt läsa

    Carl Housten • Ordförande för HBT-Socialdemokrater Stockholm

  82. Välfärd & trygghet | 2022/11/24 #Folkhälsa #Den politiska debatten #Rättigheter #Brott & straff

    Alla blev förlorare i kriget mot narkotika

    Foto: privat Alla blev förlorare i kriget mot narkotika Cannabisfrågan är ett raster genom vilket Sveriges djupgående strukturella rasism och klassfientlighet gestaltas. Det är dags att inse att den svenska narkotikapolitiska modellen har misslyckats, skriver Ivan Olausson Klatil, mer känd under artistnamnet General Knas. Kriget mot narkotikan har gått förlorat. Ingen vann och alla förlorade när visionen om det narkotikafria samhället blev till en dystopi. Men politiker fördröjer insikten om

    Fortsätt läsa

    Ivan Olausson Klatil • Artist under namnet General Knas

  83. Välfärd & trygghet Demokrati & rättigheter | 2022/11/11 #Segregation #Migration #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter

    Kampen mot rasism kan inte vänta

    Foto: Emil Nordfjell, SSU Kampen mot rasism kan inte vänta Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala. Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut. I Sverige finns det

    Fortsätt läsa

    Lamar Sweed • Medlem i SSU Uppsala

  84. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/11/09 #Internationell politik #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen #Partipolitik

    Hvad vilja Socialdemokraterna?

    Foto: Shutterstock Hvad vilja Socialdemokraterna? S riskerar i jakten på SD-väljare, Danmarks-avund och ideologisk vilsenhet att förlora sin identitet och bli oskiljaktiga från det parti de uppger sig stå längst ifrån. Det är inte namnet på partiet som spelar roll, utan politikens innehåll, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna. Hvad vilja Socialdemokraterna? Denna fråga, som först ställdes av August Palm år 1881, tycks aldrig förlora sin aktualitet. Vårt parti befann sig i ideologisk kris

    Fortsätt läsa

    Egil Sturk • Ledamot i SSU Kiruna

  85. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2022/06/07 #Den politiska debatten

    Ulf Kristersson är feg

    Bild: Shutterstock Ulf Kristersson är feg Det är inte oppositionen som är svag. Det är Moderaterna, dess ledning, och framförallt Ulf Kristersson, det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden. Jag tänkte först skriva att Sverige just nu har sin förmodligen svagaste opposition någonsin. Insåg att det är fel. Det är inte oppositionen som är svag, det är Moderaterna. SD är som de är. Jag tycker hjärtligt illa om vad de står för, men det går inte att komma ifrån att de i

    Fortsätt läsa

    Johan Sjölander • Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

  86. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/10/18 #Socialdemokratin #Den politiska debatten

    Plånbok är viktigare än ideologi

    Bild: Shutterstock Plånbok är viktigare än ideologi Med hårdnackad ideologisk polemik når man bara ut till de redan frälsta. Ska Socialdemokraterna få folket på sin sida är det viktigare att prata om sakfrågor, menar Roger Persson Österman, ordförande för Maria-Södra stations S-förening. Jag tycker om att prata ideologi och värderingar. Gärna i en het och frejdig debatt. Frågan är dock hur viktiga sådana spörsmål är för den vanliga väljaren. När jag pratar med familjen, arbetskamrater och vänner

    Fortsätt läsa

    Roger Persson Österman • Ordförande, Maria-Södra Stations S-förening

  87. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  88. Demokrati & rättigheter | 2021/08/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

    Foto från Shutterstock av kimson Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet Det finns fortfarande präster som diskriminerar och högerkonservativa som vill se en exkluderande kyrka. Utöver dessa utmaningar behöver vi fortsatt prioritera klimatet, skriver Alper Bilge, medlem i S i Huddinge Liksom Socialdemokraterna arbetar Svenska kyrkan för ett rättvist, hållbart och medmänskligt samhälle. Kyrkan gör det bland annat genom progressiv kristendom som innebär att man godtar den mänskliga mångfalden

    Fortsätt läsa

    Alper Bilge • Statsvetare och medlem i S i Västerås och Huddinge

  89. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  90. Klimat | 2021/05/07 #EU #Den politiska debatten #Klimat

    Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik?

    Klimatdemonstration i Bryssel, januari 2019. Foto: Shutterstock. Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik? Nästan all klimatpolitik av betydelse formas på EU-nivå. Ändå saknades detta perspektiv helt i SVT:s senaste partiledardebatt. Under klimatavsnittet i SVT:s senaste partiledardebatt hyllade samtliga partiledare i olika tonlägen de stora industrisatsningar som är på gång i norra Norrland – fossilfritt stål, järnsvamp, batterifabriker och annat. Lite förenklat förklarade den ena sidan att

    Fortsätt läsa

    Magnus Nilsson • Miljökonsult och ordförande för Reimersholmes S-förening. Författare till "På väg mot 2050. Politik för ett klimatneutralt EU".

  91. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  92. Demokrati & rättigheter | 2021/05/03 #Den politiska debatten #Demokrati

    Hat får demokratin att vissna

    Hat får demokratin att vissna Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay Det demokratiska samtalet är otroligt viktigtför att alla röster ska komma till tals i den allmänna debatten. Idag sker mycket av det i sociala plattformar där människor kan utbyta information och åsikter med varandra. Men det är också en växande plats för desinformation, propaganda och näthat. Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner.

    Fortsätt läsa

    Marino Wallsten • Kommunstyrelsens ordförande (S), Fagersta kommun

  93. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!