Den socialdemokratiska opinionsportalen

Den politiska debatten

  1. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/08/29 #Socialdemokratin #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Det här har Palme aldrig sagt

    Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101 Det här har Palme aldrig sagt I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent. – ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme. Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin

    Fortsätt läsa

    Kalle Holmqvist • Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

  2. Demokrati & rättigheter | 2021/08/22 #Den politiska debatten #Demokrati #Klimat

    Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet

    Foto från Shutterstock av kimson Därför är det viktigt att rösta i kyrkovalet Det finns fortfarande präster som diskriminerar och högerkonservativa som vill se en exkluderande kyrka. Utöver dessa utmaningar behöver vi fortsatt prioritera klimatet, skriver Alper Bilge, medlem i S i Huddinge Liksom Socialdemokraterna arbetar Svenska kyrkan för ett rättvist, hållbart och medmänskligt samhälle. Kyrkan gör det bland annat genom progressiv kristendom som innebär att man godtar den mänskliga mångfalden

    Fortsätt läsa

    Alper Bilge • Statsvetare och medlem i S i Västerås och Huddinge

  3. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/10 #Välfärd #EU #Den politiska debatten #Demokrati #Rättigheter #Ekonomi

    Visionen Folkhemmet? Nej tack!

    Visionen Folkhemmet? Nej tack! Foto: Veikko Pelto-Piri Visionen om ett Folkhem hör till 1900-talet och fungerar inte för för en modern och visionär Socialdemokrati. Istället bör visionen utgå från social hållbarhet med mänskliga, sociala och fackliga rättigheter i fokus. En vision där regioner, EU och internationell solidaritet är minst lika viktiga som nationalstaten. Varför vill socialdemokratin backa in i det gamla Folkhemmet istället för att blicka framåt? Den nya opinionsplattformen heter

    Fortsätt läsa

    Veikko Pelto-Piri • Utredare och forskare i psykiatrin

  4. Klimat | 2021/05/07 #EU #Den politiska debatten #Klimat

    Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik?

    Klimatdemonstration i Bryssel, januari 2019. Foto: Shutterstock. Varför så tyst i SVT om EU:s klimatpolitik? Nästan all klimatpolitik av betydelse formas på EU-nivå. Ändå saknades detta perspektiv helt i SVT:s senaste partiledardebatt. Under klimatavsnittet i SVT:s senaste partiledardebatt hyllade samtliga partiledare i olika tonlägen de stora industrisatsningar som är på gång i norra Norrland – fossilfritt stål, järnsvamp, batterifabriker och annat. Lite förenklat förklarade den ena sidan att

    Fortsätt läsa

    Magnus Nilsson • Miljökonsult och ordförande för Reimersholmes S-förening. Författare till "På väg mot 2050. Politik för ett klimatneutralt EU".

  5. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/05/05 #Den politiska debatten #Det politiska spelet #Partipolitik

    Kristersson blåser SD:s väljare

    Foto: Tupungato/Shutterstock Kristersson blåser SD:s väljare Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva. På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod. Kanske var det

    Fortsätt läsa

    Karl Anders Lindahl • Digital strateg på AiP och Tiden

  6. Demokrati & rättigheter | 2021/05/03 #Den politiska debatten #Demokrati

    Hat får demokratin att vissna

    Hat får demokratin att vissna Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke från Pixabay Det demokratiska samtalet är otroligt viktigtför att alla röster ska komma till tals i den allmänna debatten. Idag sker mycket av det i sociala plattformar där människor kan utbyta information och åsikter med varandra. Men det är också en växande plats för desinformation, propaganda och näthat. Det förvrängda debattklimatet letar sig numera även in i den politiska diskussionen och börjar ta obehagliga proportioner.

    Fortsätt läsa

    Marino Wallsten • Kommunstyrelsens ordförande (S), Fagersta kommun

  7. Arbetarrörelsen & partipolitik | 2021/04/28 #Den politiska debatten #Arbetarrörelsen

    Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet

    Foto: Shutterstock Därför behövs en opinionsportal som Folkhemmet Det öppna samtalet är demokratins själ. Det är när olika idéer, perspektiv och argument får mötas och brytas mot varandra som vägvalen i olika frågor blir tydliga. Att ha en vital debatt både internt och i relation till andra är naturligt för en folkrörelse som arbetarrörelsen. Det för politiken och samhället framåt. Ändå har det saknats en sådan gemensam lägereld – eller snarare ”speaker’s corner” – inom socialdemokratin. Därför

    Fortsätt läsa

    Daniel Färm • VD/Politisk redaktör Aktuellt i Politiken

    Maria Arkeby • Tf verksamhetschef Tiden

    Nils Dahlgren • Chefredaktör Frihet

    Susanne Andersson • Förbundssekreterare S-kvinnor/Ansvarig utgivare Morgonbris

    Moa Wikén • Redaktör Libertas

Gör dig hörd!

Saknar du något perspektiv här?
Skriv en debattartikel och skicka den till oss!