Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Martina Huber, Socialdemokraterna & privat

Foto: Martina Huber, Socialdemokraterna & privat

Sommarjobb får inte vara startpunkt för könsroller

Många sommarjobb är inte jämställda. Om det fortsätter vara så, riskerar könsrollerna att leva kvar även i framtiden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län.

Sommarlovet är snart här. För många unga väntas sommarjobb med ökat ansvar och egen-intjänad lön. Det är ett viktigt första steg in i vuxenlivet, som har otroligt stor påverkan på ens mognad och identitet.

Många är dock inte beredda på att mötas av uråldriga könsroller som gömmer sig under ytan. På många arbetsplatser delas arbetsuppgifter ut baserat på kön. Det är kanske inte något man uppmärksammar första dagen på nya jobbet, men det är mycket vanligare än vad man tror.

Jag är själv 18 år och har jobbat ett antal somrar i mitt liv. Efter att ha pratat med andra ungdomar som också har gjort det, så har vi kunnat se ett tydligt mönster; många arbetsplatser är könsdiskriminerande. Även om flera personer av olika kön söker samma jobb så får oftast tjejer den mer sociala yrkesrollen, medan killar får jobb som är mer praktiska och mindre synliga. Det är något som måste få ett slut. Om Sverige ska bli ett jämställt land, kan inte arbetsgivare medvetet dela upp tjejer och killar på arbetsmarknaden.

Jag har funderat en del över hur det kan komma sig att just unga tjejer i högre grad får sociala jobb än killar och jag har lite olika teorier om vad det beror på. Är det för att man tror att man kommer sälja bättre om det är en snygg tjej som tar emot kunderna – att en byst och vackert leende minsann är receptet på en lyckad marknad? Om detta är skälet till uppdelningen, så är det ren och skär sexism som unga vänjer sig vid. Fräscht va?

Eller är det för att kvinnor alltid förväntas ta större socialt ansvar? Att vi ska vara trevliga, inkännande och duktiga, men inte sticka ut för mycket från mängden, för då har vi hybris. Jag tror att det är många som kan känna igen sig i det här. Att man som kvinna ska vara så mycket men ändå så lite. Samtidigt får unga män applåder och hejarop om de för en gång skull kommer i tid. Dessa skilda förväntningar är orättvisa och förödande för vårt samhälle, och det blir problematiskt när arbetsgivare driver på dessa normer på ungdomsjobben.

Är det för att män alltid har förväntats vara mer “händiga”? Att man behöver en man till hjälp om exempelvis bilen går sönder eller om en propp går. Det här är något som jag tror de flesta vet inte stämmer. Det är inte så att män per automatik föds händiga och att alla kvinnor står helt hjälplösa om tekniska fel uppstår. Nej, världen är mer komplex än så! Det mesta går att lära sig om man bestämmer sig för det, även på sommarjobbet. Kön ska inte vara den avgörande faktorn. 

Med dessa ord vädjar jag därför till arbetsgivare att göra ungdomsjobben jämställda, för det är inte rättvist att behandlas olika utifrån kön. Stoppar vi det i ett tidigt stadium, så motverkar vi att normen lever kvar i äldre ålder. Och till unga som läser detta; acceptera inte könsdiskriminering. Jämställdhet gynnar alla. Vi måste kämpa för det! 

Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län

  • Frida Johansson Ledamot i SSU Kalmar län

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.