Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och SSU

Foto: Shutterstock och SSU

Vi får aldrig möta separatister på mitten

När vi börjar anpassa lagstiftning utifrån religiösa gruppers önskemål är vi tyvärr inne på ett sluttande plan. Vi får aldrig möta separatister på mitten, skriver Pavlos Cavelier Bizas, avgående förbundsstyrelseledamot för SSU.

På kongressen om några dagar avgår jag från förbundsstyrelsen efter mer än 10 års engagemang i SSU. Jag är stolt över att ha fått företräda SSU. Vi är ett förbund med en stolt historia i kampen för progressiva värderingar - mot konservativa och högerextremister. Samtidigt känner jag oro över framtiden och vill skicka med framtida SSU:are att det är lika viktigt att stå upp för våra värderingar även mot krafter som kanske känns lite mer obekvämt. 

Olof Palmes tidlösa citat: “det får inte finnas ett vi och dem - det får bara finnas ett vi” brukar många av oss gilla att citera än idag för att det fångar socialdemokratins grundidé och väsen. Rasismen som kommer från SD och andra högerextrema krafter har till syfte att splittra Sverige i ett vi och dem. Deras budskap måste och ska bekämpas. Samtidigt finns det andra krafter i Sverige som också vill splittra svenskar och invandrare, framförallt invandrare med muslimsk bakgrund. Jag menar att Palmes budskap också måste gälla gentemot de krafterna.

I det senaste valet ökade stödet i många förorter för partiet Nyans med partiledaren Mikael Yüksel i täten som spred budskapet att Sverige genomsyras av rasism, att socialtjänsten kidnappar muslimska barn och som vill att muslimer ska bli en nationell minoritet med särrättigheter i lagstiftning. Samtidigt har vi de senaste åren fått rapporter om moralpoliser Länk till annan webbplats. och trossamfund i förorter som sprider budskap och värderingar som står långt ifrån svensk lag och värderingar vad gäller exempelvis jämställdhet och HBTQ-personers rättigheter. Vi ser också hur det finns kopplingar mellan islamister i andra länder och trossamfund i Sverige som sprider sina budskap här. 

Länge har det tyvärr funnits en rädsla att ta upp problemen som finns med hedersförtryck och parallella samhällen och värderingar i vissa förorter och religiösa samfund för att man inte vill stämplas som främlingsfientlig. Det har börjat förändras, men jag tycker fortfarande att det finns en utbredd naivitet inför de problem som finns i många delar av Sverige än idag. Precis som SSU:aren Fadime sa i sitt tal i riksdagen är det ett svek mot de som utsätts för hedersförtryck att inte våga göra något åt det. Skälen bakom att inte agera, oavsett om de har goda intentioner, spelar ju ingen roll för de ungdomar som utsätts i praktiken.

Ibland kan små förändringar som separatister kräver kännas okontroversiella och lovvärda med goda intentioner men när vi börjar anpassa lagstiftning utifrån vissa religiösa gruppers önskemål genom att exempelvis begränsa yttrandefriheten eller införa könssegregerade verksamheter så är vi tyvärr inne på ett sluttande plan, oavsett bakomliggande intention. Vi får aldrig möta separatister på mitten. Istället är det viktigt att vara rak och tydlig: våra värderingar om jämställdhet, yttrandefrihet och jämlikhet gäller alla i Sverige. Punkt.

Pavlos Cavelier Bizas,
avgående förbundsstyrelseledamot för SSU

  • Pavlos Cavelier Bizas Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.