Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto av User:Oiving - I was the photographer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179101

Det här har Palme aldrig sagt

I tider när falska nyheter och rykten flyger över jorden snabbt är det viktigt att vara korrekt när man citerar skriver Kalle Holmqvist, författare och skribent.

– ”Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” sa Olof Palme.

Så skriver Philip Botström (ordförande SSU) och Markus Kallifatides (ordförande Reformisterna) i sin viktiga och välformulerade debattartikel om att Socialdemokraterna måste göra upp med åtstramningspolitiken (Aftonbladet 1/6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Botström och Kallifatides är knappast de första som har använt citatet. Träfflistan blir lång, vare sig man söker på Google, Twitter eller i någon mediedatabas. Bland dem som spritt Samhällets verk-citatet på sociala medier under de senaste åren finns till exempel ministrar som Ann Linde, Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi.

Men det spelar ingen roll hur många som sprider det. Det är fortfarande inget riktigt Palmecitat.

Kanske har de tyckt att citatet var för bra för att motbevisas. Men det är ett trist sätt att behandla historien på.

Den som först reagerade på att citatet inte stämde var Stellan Andersson, pensionerad arkivarie vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek som bland annat har arbetat med Olof Palmes arkiv. Han har vid olika tillfällen påpekat det för tunga rörelseinstitutioner som spridit citatet. Det har inte hjälpt.
Kanske har de tyckt att citatet var för bra för att motbevisas. Men det är ett trist sätt att behandla historien på.

Det finns oerhört många korrekta Palmecitat som är värda att spridas. Om offentlig välfärd, om freden, om neutralitet och vikten av en självständig utrikespolitik som styrs av svenska väljare och inte från Moskva, Washington eller Bryssel. Eller talet ”Därför är jag demokratisk socialist” (finns på Youtube) – ett inlägg i TV:s valdebatt 1982 som fortfarande i dag utklassar det mesta. Citera det i stället! Socialdemokraterna fick för övrigt 45,6 procent i valet 1982.

Den som påpekar att ett citat inte stämmer hamnar automatiskt i underläge:
– Hur vet du att Olof Palme inte har sagt det här någon gång?
Ja, hur ska man bevisa att saker inte har hänt?
När det gäller till exempel Sokrates, Jesus eller Julius Caesar kan det vara knepigt att veta vad de egentligen har sagt. Hur har orden förvanskats i översättningar och avskrifter genom åren?

Så fram med källan, ni som sprider citatet!

I Olof Palmes fall är det mycket enklare. Hans tal och artiklar finns hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, mycket är dessutom upplagt på www.olofpalme.org Länk till annan webbplats.. Det som han har sagt i tidningar går att söka på i Kungliga bibliotekets databaser. Så fram med källan, ni som sprider citatet! Var och när menar ni att Palme sagt detta? De kommer inte att kunna svara.

Det är faktiskt ganska lätt att spåra ursprunget till ”Samhället är människans verk”-citatet. Det kommer från en tio år gammal lokaltidningsartikel (Allehanda/Tidningen Ångermanland 27/2 2011 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) där Härnösands före detta kommunalråd Tord Oscarsson uttalar sig om Olof Palmes betydelse. Så visst har det med Palme att göra, men det är Tord Oscarsson som har sagt det, inte Olof Palme. Palme var ju till exempel inte vid liv 2011.

Spelar det någon roll att citatet inte är sant? Absolut. I dag kan falska nyheter spridas mycket snabbt. Källkritik är viktigare än någonsin.

De ministrar och journalister som har citerat ”Samhället är människans verk” har förstås inte gjort det av illvilja, utan för att de har tyckt att det har låtit bra. Men det duger inte. Man kan inte bara sprida vidare saker som man hittar på sociala medier utan att kolla upp källan. Det får mellanstadieelever lära sig på samhällskunskapen och det borde gälla för vuxna också.


  • Kalle Holmqvist Författare och skribent med inriktning på arbetarrörelsens historia

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.