Två veckor med kött är inte nyckeln till arbetares hjärtan
Det finns viktigare sätt att tilltala den unga arbetarklassen än att avskaffa vegetariskt tvång på nationella evenemang, skriver Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund och Albin Norman, norrlänning, i en replik till Elliot Norberg och Ludvig Lind.
Det märks att det är kongressår när de organisatoriska debatterna dyker upp likt vitsipporna om våren. Elliot Norberg och Ludvig Lind skriver i Folkhemmet att köttvångets avskaffande fick ungdomar att välja bort ett medlemskap, eller fördjupat engagemang, i SSU. Vi vill inte på något sätt låta som medelklasshipsters, men vi håller inte med.
Flera gånger i debattartikeln återkommer skribenterna till att SSU:s vegetariska tvång skämmer bort unga i LO-yrkena och att ett eventuellt avskaffande skulle sänka trösklarna för LO-arbetare. Vi är dock inte säkra på att den bilden av LO-arbetare stämmer överens med verkligheten.
En av oss som skriver detta är ledamot i den lokala ungdomskommittén och i Handelsanställdas förbunds centrala ungdomskommitté. Frågan om SSU:s vegetariska tvång varken diskuteras eller debatteras, och andelen vegetarianer och köttätare är lika stor på våra sammankomster.
Ett bättre sätt att locka LO-medlemmar till SSU kan till exempel vara att inte lägga ett valläger utanför industrisemestern, eller att sätta sig ner och prata med fackförbunden. Ett sånt steg kan vara att implementera SSU och LO:s nya handslag, där det vegetariska tvånget inte nämns med en enda mening.
På samma sätt har vi också i denna författarduo erfarenhet av att bedriva medlemsverksamhet i Norrland och där har det inte varit något problem att värva medlemmar. Inte en enda har blivit avskräckt från att gå med på grund av vår vegetariska norm, tro’t eller ej.
Att det råder vegetariskt tvång inom SSU är lite av en sanning med modifikation. Det är lätt att glömma, men det som gör SSU till SSU är att vi inte tummar på att ha autonoma distrikt, kommuner och klubbar. En del av sagda autonomitet är att respektive organisationsled inom sitt geografiska område bestämmer om klubben eller distriktet ska ha en norm när det kommer till mat.
SSU har nationellt vegetariskt tvång men det gäller bara för de evenemang eller sammankomster förbundet anordnar. Det gäller inte för lägre organisationsled per automatik utan att dessa också aktivt tar ställning för det.
Vi har gjort en lite halvslarvig överslagsräkning och kommit fram till att SSU-förbundet under ett kongressår sammanlagt anordnar omkring två veckor av nyårskurser, utbildningar eller kongresser. Det finns förmodligen något vi har missat, men ni förstår poängen – två av 52 veckor är knappt 4% av året och det förutsätter dessutom att du som medlem deltar på alla dessa dagar som är utspridda över ett helt år.
Vi ställer oss tveksamma till att det här skulle vara en betydande faktor för medlemskapet, än mindre när det kommer till nya medlemmar. Hur många gånger under valrörelsen har ni stått och värvat utifrån vilken kostnorm SSU-förbundet har nationellt? Om någon mot förmodan skulle ha gjort det, så får vi ändå imponeras över att SSU hade sitt största medlemstal sedan 2004, ett år efter den vegetariska normens införande.
Med det sagt tycker vi också att det finns en poäng i att försöka leva som vi lär. Köttindustrin är en stor miljöbov och att i det här läget ta steg bakåt när det kommer till att minska köttkonsumtionen rimmar inte bra med samtidens klimatkris.
Dessutom skriver skribenterna själva att de är för en vegetarisk norm inom SSU, och då detta endast gäller på förbundets enstaka aktiviteter varje år tycker vi att dagens hållning är rättfärdigad. Om ni vill äta kött i ert distrikt eller i er klubb är det ingen som stoppar er.
Skribenterna belyser att en överväldigande majoritet av befolkningen föredrar att äta kött och så är det absolut, vi tillhör också den delen av befolkningen. Trots det tycker vi att det är bra att vi har vegetarisk kost i verksamheten – bland annat för att vi vill att samhället i stort ska äta mindre kött och på så sätt skickar signalvärden om hur vi agerar.
En annan viktig aspekt som vi tycker att skribenterna missar är att genom att visa vilken bredd av god vegetarisk kost det finns breddar vi också våra medlemmars syn på mat. Vi båda vid pennan har fått upp ögonen för massor av mat vi inte hade provat eller lagat om det inte vore för SSU:s vegonorm. Vad är väl det om inte att verka för en bred och öppen folkrörelse som välkomnar alla till en bredd av olika matformer?
Att diskutera organisatoriska frågor är viktigt. Men det finns mer akuta saker i SSU:s organisation som behöver rättas till. Därför hoppas vi att förbundets vegetariska tvång består och att vi på kongressen får en mer differentierad organisatorisk debatt.
Eskil Carlström, LUK- & CUK-ledamot i Handelsanställdas Förbund
Albin Norman, norrlänning
Denna artikel är en replik:
SSU, låt oss slopa det vegetariska tvånget
- Albin Norman Norrlänning
- Eskil Carlström Distriktsordförande, SSU Jönköpings län
Vad tycker du?
Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.